15.3.2016. >

Na ivici prihvatljivog

 

Čije su prostorije napadnute, gde su osvanuli profašistički grafiti, ko je optužen za zloupotrebu institucija

Zabrinutost i pretnje

"Evidentno je da jača desnica i u Republici Srbiji i u čitavoj Evropi. Zbog svega toga je jako važno da u republičkom parlamentu svoje mesto ima leva, nadnacionalna, građanska, antinacionalistička opcija kao što je SDS-LDP-LSV.", istakao je predsednik LSV Nenad Čanak.

Relativizaciji zločina i negaciji antifašizma protive se i u Socijaldemokratskoj uniji i dodaju da je "nastavak sudskog procesa o rehabilitaciji ratnog zločinca i saradnika okupatora Milana Nedića u Višem sudu u Beogradu, sramota". Takođe se dogodilo da na prostorijama Nove komunističke partije Jugoslavije u Beogradu juče ujutru "osvanu" grafiti kojima se preti smrću članovima i aktivistima te vanparlamentarne stranke. U paroli se pominje pokret "Zbor" čiji je osnivač 1935. godine bio profašistički nastrojeni političar Dimitrije Ljotić.

Osuda zbog pisma podrške

DS je optužila gradsku vlast u Novom Sadu da zloupotrebljava institucije u predizbornoj kampanji. Kao primer navela je zvanično pismo podrške koje je direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović uputio aktuelnom gradonačelniku Milošu Vučeviću, koji je predsednik novosadskog odbora SNS. DS je zatražio da zbog toga Panaotović odmah bude smenjen sa mesta direktora.

Napad u Batočini

Opštinski odbor SNS u Batočini saopštio je da se dogodio još jedan, kako navode, "divljački" napad na njihove prostorije. "Napad je usledio posle višemesečnih poziva visokih stranačkih funkcionera DS na nasilje prema političkim neistomišljenicima…", stoji u obraćanju odbora.

Razlaz oko Vojvodine

"Poznato je da LSV nema isto mišljenje o tome kako treba da izgleda položaj Vojvodine u Srbiji sa Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem. Ali imamo isti vrednosni set kada je u pitanju to kako treba da izgleda pristojna i uređena Srbija" saopštio je predsednik LSV Nenad Čanak i objasnio da LSV upravo zbog toga na republičke izbore ide zajedno, u koaliciji, dok na pokrajinskim izborima u Vojvodini LSV nastupa samostalno.

Razdvojene uloge

Muamer Zukorlić je podneo ostavku na mesto muftije sandžačkog. On se prethodno privremeno odrekao pozicije muftije da bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice na parlamentarnim izborima. Konačnu odluku je doneo Mešihat na vanrednoj sednici, a Zukorlić se na ovaj korak odlučio zbog nedvosmislenog opredeljenja da se njegova buduća politička aktivnost jasno razdvoji od dosadašnje verske uloge.

Haške muke

"Večernje novosti" su objavile da je započeo proces izručenja lidera SRS Vojislava Šešelja međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, ali da neće biti okončan do 31. marta za kada je Tribunal zakazao izricanje presude. "To proizlazi iz pisma koje je Vlada Srbije poslala Haškom sudu, a koje nosi oznaku - strogo poverljivo", piše ovaj list. Autor navodi da zbog tajnosti papira nije imao uvid u sadržaj, ali da neimenovani izvori prenose da je glavni argument Beograda da je Hag zatražio izručenje Šešelja usred kampanje za vanredne parlamentarne izbore na kojima su već prijavili učešće i radikali i da bi njegovo hapšenje moglo da ugrozi političku stabilnost u zemlji i naruši demokratski proces.

Ministar pravde Nikola Selaković je demantovao da je pokrenut postupak za izručenje Šešelja i još dvoje radikala Hagu, a Šešelj je izjavio da ne zna da li će ga Srbija izručiti Hagu, ali zna da je zbog njega Aleksandar Vučić na teškim mukama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST