13.3.2016. >

Predizborno zatišje

 

Ko je sve predao liste, kako će Mađari na izbore, ko je kriv za poplave

Mađarskarki pokret i DZVM u koaliciji

Mađarski pokret i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) potpisali su sporazum o zajedničkom nastupu na izborima na svim nivoima. Na republičkim izborima nastupiće pod nazivom „Mađarski pokret – da promenimo! – DZVM", a na pokrajinskim „Mađarski pokret za autonomiju – dr Tamaš Korhec – DZVM – Aron Čonka". U Novom Sadu ta koalicija će nastupiti na listi koju predvodi Demokratska stranka. Mađarski pokret i DZVM će u Senti, Kanjiži, Bačkoj Topoli, Adi, Bečeju i Somboru imati samostalnu mađarsku listu, sa zajedničkim kandidatom za gradonačelnika. Mađarski pokret je organizacija koju su osnovali bivši potpredsednik SVM-a Laslo Varga, koji je isključen iz te stranke i Tamaš Korhec, nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara.

SVM predao listu za parlamentarne izbore

Listu pod nazivom „Savez vojvođanskih Mađara – Pastor Ištvan" RIK-u je predao i SVM. Nosilac liste je predsednik stranke Ištvan Pastor. Slogan ove partije je „SVM tačka pouzdanosti, tačka poverenja". Koalicioni partneri SVM-a su Demokratska partija vojvođanskih Mađara i Partija mađarske sloge. Listu je podržalo 11.698 građana. Predsednik SVM-a Ištvan Pastor kazao je da ta stranka mora da se fokusira na izborni rezultat i da SVM spokojno ulazi u kampanju. „Zahvaljujem građanima koji su nam u roku od dva i po dana obezbedili ovaj broj potpisa. Nadamo se uspešnoj kampanji u kojoj ćemo svojim izbornim programom mobilisati biračko telo. Nadamo se da će SVM ostati parlamentarna stranka. Mislim da je to značajno za nas, ali i za ukupnu političku scenu", rekao je Pastor.

Do sada pet izbornih lista

Republička izborna komisija je do sada proglasila pet izbornih lista za predstojeće vanredne parlamentarne izbore. Prva na glasačkom listiću biće lista „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", sledi „Za pravedniju Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, ZZS)", zatim „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma". Četvrta na glasačkom listiću biće lista „Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", a peta lista „Dveri-Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović". Stranke i udruženja imaju rok do 8. aprila u 24 sata za predaju lista.

Za poplave kriv režim

SRS ocenila je da aktuelni režim predvođen SNS-om snosi najveći deo krivice za vanrednu situaciju koja je proglašena u Srbiji zbog obilnih kiša i izlivanja reka. U saopštenju SRS-a navodi se da su nadležni državni organi imali dve godine da srede vodotokove i obezbede moderan sistem zaštite od poplava. „Činjenica da apsolutno ništa nije urađeno i da se poplave ponavljaju na istim lokacijama kao i 2014. godina apsolutno je neprihvatljiva", navedeno je u saopštenju SRS-a. Radikali su podsetili i da je nakon poplava 2014. godine država dobila 162 miliona evra za sanaciju i odbranu od poplava i postavili pitanje gde je završio taj novac.

Upisana 108. stranka

U Registar političkih stranka kao 108. partija u Srbiji upisana je Jedinstvena ruska stranka kao stranka nacionalne manjine, objavljeno je u poslednjem „Službenom glasniku". Sedište stranke je u Novom Sadu, a kao njen zastupnik upisan je Zoran Marić iz Temerina. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rešenje o upisu Jedinstvene ruske stranke donela je 4. marta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST