12.3.2016. >

Vanredne aktivnosti

 

Poplave odlažu predizborne mitinge; odbori raspušteni zbog nepoželjnih koalicija; u stranke zbog zaposlenja

Proglašena lista DveriDSS

RIK je proglasila izbornu listu DSS i pokreta Dveri pod nazivom „Dveri – DSS – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović". Prva na listi je predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, a drugi je predsednik Dveri Boško Obradović. Na 12. mestu je politički analitičar Đorđe Vukadinović. U prošireni sastav RIK-a ušli su predstavnici te liste Ognjen Đurić i Nikola Todorović.

Raspušten odbor Levice Srbije u Vranju

Levica Srbije raspustila je inicijativni odbor u Vranju zbog pravljenja koalicije sa DSS-om i Dverima iako je više puta saopšteno da Levica Srbije neće praviti koalicije sa SNS-om i partijama desnice jer su oni nepoželjni partneri zbog politike koju zagovaraju, navodi Levica Srbije. U saopštenju se ukazuje da SNS i stranke desnice imaju nestručne kadrove i da se posledice njihovog upravljanja državom vide na svakom koraku. „Poručujemo da neće biti političkih kompromisa, istorijskih pomirenja, otkrivanje nove ljubavi sa onima koji su uništili zemlju i koje je trebalo poslati u političku istoriju", navodi Levica Srbije. Osim novog programa i novog puta koji garantuje zaštitu najugroženijih, a takvih je u Srbiji najviše, Levica Srbije građanima nudi i jednu novu političku kulturu, a to je da političari stoje iza svojih reči, piše u saopštenju.

Otkazivanje predizbornih aktivnosti

DS otkazuje svoje predizborne konvencije zbog uvođenja vanredne situacije u zemlji. „Svesni ozbiljnosti situacije i solidarišući se sa svim građanima koji su izgubili imovinu, otkazaćemo predizborne skupove zakazane za naredni period", navodi se u saopštenju ove stranke.

I SNS je odlučila da do daljnjeg otkaže sve mitinge i predizborne stranačke aktivnosti zbog, kako je saopšteno, teške situacije u državi koju su prouzrokovale poplave. Iz SNS je saopšteno i da će s građanima dobre volje pomagati ljudima u područjima ugroženim poplavama. Odluka je doneta na predlog predsednika te partije i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Glasanjem se ne postižu promene

Svaki deseti građanin u Srbiji veruje političarima, a svaki peti smatra da među političkim strankama u Srbiji postoje ozbiljne razlike, pokazali su rezultati istraživanja Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Oko 59 odsto ispitanika ne veruje da glasanjem mogu da se postignu promene i da se utiče na donosioce odluka, a samo 16 odsto građana zadovoljno je radom parlamenta. Takođe, svaki peti građanin izlazi na izbore da bi glasao protiv neke partije, a ne za neku partiju, a kao glavni razlog za učlanjivanje u stranke čak njih 84,1 odsto navodi lični interes. Više od četiri petine ispitanika smatra da se član partije postaje zbog zaposlenja (59,7 odsto) ili napredovanja u karijeri (24,4 odsto), dok je malo onih koji veruju da glavni razlog ulaska jesu lični ideali (2,3 odsto) ili želja da se nešto promeni u društvu (4,6 odsto).

Čekajući novinare

Druga godišnja skupština pokreta „Dosta je bilo" otkazana je zbog, kako stoji u saopštenju ovog pokreta, nedolaska novinara na konferenciji na kojoj je trebalo da se skupština održi. Naime, tom prilikom su se pojavili novinari agencija Bete i Foneta, kao i tabloida Informer, te su iz pokreta odlučili da skupštinu odlože za drugi dan. Zaključivši da se nedolazak novinara može tumačiti na više načina, u saopštenju pokreta se ipak dodaje da „mediji koji su pod najvećom kontrolom Aleksandra Vučića i inače ne dolaze na naše konferencije osim u izuzetnim slučajevima kad misle da mogu da ih iskoriste u konstantnoj propagandi koju vode protiv Dosta je bilo".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST