Loader

10.3.2016.

Sitne greške

10.mart,11:51

Problemi sa listom SRS, Čanak sa SDS i LDP, Ministarstvo pogrešno odredilo broj birača

Lista SRSa odbijena

Zbog toga što je potvrda o biračkom pravu jednog od 250 kandidata SRS-a, Ranka Jovanovića, bila starija od šest meseci, RIK nije prihvatila izbornu listu radikala „ Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ za parlamentarne izbore, a stranci je ostavljeno 48 sati da ispravi taj nedostatak. Kako je rekao funkcioner SRS-a Nemanja Šarović primedba RIK-a je tehničke prirode i ona će biti ispravljena u najkraćem roku.

Čanak ide sa Tadićem i Jovanovićem

SDS Borisa Tadića, LDP Čedomira Jovanovića, LSV Nenada Čanka i Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića postigli su dogovor o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. U najkraćem roku očekuje se potpsivanje koalicionog sporazuma posle čega će ove partije krenuti u prikupljanje potpisa za izbornu listu.

Deset odbora Zelenih pristupilo SDSu

Deo funkcionera i deset odbora stranke Zeleni Srbije pristupilo je SDS-u zbog neprincipijelne koalicije vrha te stranke sa SPS-om, saopšteno je iz SDS-a. Kolektivno je pristupilo deset odbora stranke Zeleni Srbije iz Knjaževca, Pančeva, Sombora, Čačaka, Subotice, Smedereva, Ivanjice, Požege, Starog Grada i Grocke, navodi se u saopštenju.

Podaci o broju birača pogrešni

Povodom informacije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da u Srbiji ima 7.000.095 upisanih birača, što je za 234.000 više nego što ih je bilo uoči izbora 2014. godine, predsednik RIK-a Dejan Đurđević je objasnio da je greškom Ministarstva objavljen netačan podatak o broju građana koji će imati pravo da glasaju 24. aprila. „Pri objavljivanju broja birača poštuje se sledeća metodologija: saopštava se samo broj građana upisanih na onim biračkim mestima na kojima se glasa. Od bombardovanja, ne glasa se u delu opština na Kosovu i Metohiji, poput Drenice i Uroševca, pa ljudi koji imaju prebivalište u tim mestima, ne ulaze u ukupan broj birača i za njih se ne štampaju glasački listići. Ministarstvo nije poštovalo ovu metodologiju, pa je objavilo broj birača, uključujući i one koji su upisani na ovim opštinama.“

Formirana prva stranka Makedonaca

Prva makedonska manjinska strankana na nivou republike – Stranka Makedonaca Srbije osnovana je u Novom Sadu. Sedište stranke biće u Beogradu, rekao je poverenik i predsednik Izvršnog odbora stranke Dimče Bulevski. On je dodao da će stranka nastupiti na predstojećim izborima, ali da se još ne zna da li će ići samostalno ili u koaliciji.

Incidenti na Vračaru

SNS je pozvala nadležne organe da ispitaju incident u kome je predsednica opštine Vračar navodno napala aktiviste SNS-a. „SNS Vračar poziva nadležne organe da ispitaju incident koji se desio 7. marta u popodnevnim satima u Molerovoj ulici, kada je predsednica ove opštine Tijana Blagojević sa svojom sestrom fizički napala aktiviste naše stranke koji su došli na zakazani sastanak sa građanima“, piše u saopštenju SNS-a. Kako se navodi, osim fizičkog napada, Tijana Blagojević i njena sestra vređale su aktiviste SNS-a, pretili im da će se loše provesti ako ponovo dođu u njihovu zgradu i vređali SNS i njene članove „rečnikom koji nije za javno ponavljanje“.

Vračar je nešto malo pre toga takođe „poprište“ napada. Volonter te opštine lepio je plakate za tribinu „Može li pristojno?“, a neidentifikovana lica su nasrnula na njega i isekla ga makazama po ruci. „Ovakvo dešavanje u danima kada su raspisani lokalni izbori govori o tome kakva kampanja se očekuje. Umesto da se izbori održe u demokratskoj atmosferi i raspravi, pribegava se nasilju i ugrožavanju fizičkog integriteta. To nisu odlike civilizovanog društva već ponovni obračun sa neistomišljenicima kakav smo gledali devedesetih godina“, stoji u saopštenju Gradske opštine Vračar.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve