10.3.2016. >

Sitne greške

 

Problemi sa listom SRS, Čanak sa SDS i LDP, Ministarstvo pogrešno odredilo broj birača

Lista SRS-a odbijena

Zbog toga što je potvrda o biračkom pravu jednog od 250 kandidata SRS-a, Ranka Jovanovića, bila starija od šest meseci, RIK nije prihvatila izbornu listu radikala „ Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" za parlamentarne izbore, a stranci je ostavljeno 48 sati da ispravi taj nedostatak. Kako je rekao funkcioner SRS-a Nemanja Šarović primedba RIK-a je tehničke prirode i ona će biti ispravljena u najkraćem roku.

Čanak ide sa Tadićem i Jovanovićem

SDS Borisa Tadića, LDP Čedomira Jovanovića, LSV Nenada Čanka i Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića postigli su dogovor o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. U najkraćem roku očekuje se potpsivanje koalicionog sporazuma posle čega će ove partije krenuti u prikupljanje potpisa za izbornu listu.

Deset odbora Zelenih pristupilo SDS-u

Deo funkcionera i deset odbora stranke Zeleni Srbije pristupilo je SDS-u zbog neprincipijelne koalicije vrha te stranke sa SPS-om, saopšteno je iz SDS-a. Kolektivno je pristupilo deset odbora stranke Zeleni Srbije iz Knjaževca, Pančeva, Sombora, Čačaka, Subotice, Smedereva, Ivanjice, Požege, Starog Grada i Grocke, navodi se u saopštenju.

Podaci o broju birača pogrešni

Povodom informacije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da u Srbiji ima 7.000.095 upisanih birača, što je za 234.000 više nego što ih je bilo uoči izbora 2014. godine, predsednik RIK-a Dejan Đurđević je objasnio da je greškom Ministarstva objavljen netačan podatak o broju građana koji će imati pravo da glasaju 24. aprila. „Pri objavljivanju broja birača poštuje se sledeća metodologija: saopštava se samo broj građana upisanih na onim biračkim mestima na kojima se glasa. Od bombardovanja, ne glasa se u delu opština na Kosovu i Metohiji, poput Drenice i Uroševca, pa ljudi koji imaju prebivalište u tim mestima, ne ulaze u ukupan broj birača i za njih se ne štampaju glasački listići. Ministarstvo nije poštovalo ovu metodologiju, pa je objavilo broj birača, uključujući i one koji su upisani na ovim opštinama."

Formirana prva stranka Makedonaca

Prva makedonska manjinska strankana na nivou republike - Stranka Makedonaca Srbije osnovana je u Novom Sadu. Sedište stranke biće u Beogradu, rekao je poverenik i predsednik Izvršnog odbora stranke Dimče Bulevski. On je dodao da će stranka nastupiti na predstojećim izborima, ali da se još ne zna da li će ići samostalno ili u koaliciji.

Incidenti na Vračaru SNS je pozvala nadležne organe da ispitaju incident u kome je predsednica opštine Vračar navodno napala aktiviste SNS-a. „SNS Vračar poziva nadležne organe da ispitaju incident koji se desio 7. marta u popodnevnim satima u Molerovoj ulici, kada je predsednica ove opštine Tijana Blagojević sa svojom sestrom fizički napala aktiviste naše stranke koji su došli na zakazani sastanak sa građanima", piše u saopštenju SNS-a. Kako se navodi, osim fizičkog napada, Tijana Blagojević i njena sestra vređale su aktiviste SNS-a, pretili im da će se loše provesti ako ponovo dođu u njihovu zgradu i vređali SNS i njene članove „rečnikom koji nije za javno ponavljanje".

Vračar je nešto malo pre toga takođe „poprište" napada. Volonter te opštine lepio je plakate za tribinu „Može li pristojno?", a neidentifikovana lica su nasrnula na njega i isekla ga makazama po ruci. „Ovakvo dešavanje u danima kada su raspisani lokalni izbori govori o tome kakva kampanja se očekuje. Umesto da se izbori održe u demokratskoj atmosferi i raspravi, pribegava se nasilju i ugrožavanju fizičkog integriteta. To nisu odlike civilizovanog društva već ponovni obračun sa neistomišljenicima kakav smo gledali devedesetih godina", stoji u saopštenju Gradske opštine Vračar.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST