8.3.2016. >

Nova kombinatorika

 

Zašto se iz naziva liste socijalista uklanjaju Zeleni, otkud Zukorlić opet u politici, zašto NSP „Naši" neće sa Šešeljom

Biraće se i na lokalu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je lokalne izbore koji će biti održani 24. aprila, kada će se održati i parlamentarni i pokrajinski izbori. Lokalni izbori, kako je rekla Gojković, neće biti održani u 14 lokalnih samouprava u kojima mandat vlastima nije istekao, drugim rečima, odluka o raspisivanju izbora ne važi za opštine u kojima su održani vanredni lokalni izbori u periodu od 2013. do 2015. godine. To znači da lokalnih izbora neće biti u Beogradu, Zaječaru, Aranđelovcu, Boru, Vrbasu, Kovinu, Kosjeriću, Lučanima, Majdanpeku, Medveđi, Mionici, Negotinu, Odžacima i Pećincima.

Zukorlić nosilac liste BDZS-a

Muftija Muamer Zukorlić prihvatio je molbu Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka da na predstojećim izborima bude nosilac te liste. On je rekao da funkciju muftije stavlja u mirovanje, a zamenjivaće ga vršilac dužnosti muftije Abdurahman Kujević. „Smatramo da Bošnjake na ovom prostoru ugrožava politički sektor, a moralna i opštecivilizacijska obaveza mi je da iskustvo i znanje i ono što mi je Bog dao stavim na raspolaganje narodu", kazao je Zukorlić dodajući da očekuje široku podršku na ovim izborima.

Goranci na listiAleksandar VučićSrbija pobeđuje"

Građanska inicijativa Goranaca (GIG) kao jedina politička i nacionalna organizacija Goranaca u Srbiji na predstojećim izborima će nastupiti sa listom „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" saopšteno je iz ove organizacije. „Aleksandar Vučić je, za razliku od prethodnih Vlada, pokazao puno uvažavanje Goranaca kao specifične etničke zajednice u Srbiji i više puta se lično založio za rešavanje problema sa kojima se Goranci u Srbiji suočavaju", izjavio je predsednik GIG-a Orhan Dragaš. On je dodao da „Goranci kao državotvorna zajednica u Aleksandru Vučiću vide političara i državnika koji se, pored velikih važnih tema za državu, bavi i problemima malog čoveka i male etničke zajednice kao što su Goranci".

Naši" neće sa SRS

Srpski narodni pokret „Naši" odlučio je da ne prihvati poziv Vojislava Šešelja i SRS-a da na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima nastupi na njihovoj izbornoj listi. „SNP Naši bili su na listi SRS –a kada je Vojislav Šešelj bio u Haškom tribunalu i kao srpski rodoljubi dali smo mu punu i bezuslovnu podršku. Međutim, SNP Naši smatra da je politika Vojislava Šešelja od dolaska iz Haškog tribunala suviše meka i neradikalna u borbi protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića", navodi se u saopštenju Glavnog odbora SNP Naši. Kako navode dalje, članovi pokreta Naši „kao beskompromisni protivnici kvinsliškog režima Aleksandra Vučića", odbijaju svaku vrstu „mešetarenja sa režimom" i nisu spremni da svoje ime ugrade u bilo koju izbornu listu koja je spremna za kompromise sa onim koga smatraju izdajnikom.

SPS-JS, bez Zelenih

Lider SPS-a Ivica Dačić najavio je da će iz naziva koalicije okupljena oko te stranke za predstojeće izbore biti uklonjeno ime Zelenih Srbije. Tako će lista nositi naziv „Ivica Dačić – SPS – JS", ali će na njoj biti sedam kandidata Zelenih Srbije. Do toga je došlo zbog osporavanja generalnog sekretara Zelenih Srbije Borisa Rankovića, kojeg je SPS optužila da je u saradnji sa predsednikom SDS-a Borisom Tadićem opstruisao predaju izborne liste koalicije okupljene oko socijalista. SPS je navela da su bili spremni da u nedelju predaju listu sa više od 22.000 prikupljenih potpisa ali da je Ranković, „kao Tadićev dugogodišnji najbliži saradnik", najavio tužbu pred Republičkom izbornom komisijom „jer je navodno on ovlašćeno lice ispred Zelenih".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST