7.3.2016. >

Ko će s kim

 

Koja su Dačićeva očekivanja, ko je sve na izbornoj listi SNS-a, a šta tvrdi Boris Tadić

Prva lista: SNS

„Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" prva je proglašena izborna lista za predstojeće parlamentarne izbore te će tako stajati prva na glasačkom listiću. Potpisima ju je podržalo 30.199 građana. Prvi na spisku je očekivano nosilac liste, lider SNS-a, Aleksandar Vučić. A tu su potom i lider SDPS-a Rasim Ljajić, Maja Gojković, predsednik PUPS-a Milan Krkobabić, zatim Goran Knežević, Aleksandra Tomić, Aleksandar Martinović, novinar Miroslav Lazanski, književnica Ljiljana Đurović, predsednik Samostalnog DSS-a Andreja Mladenović, sportista Dušan Borković, operska pevačica Jadranka Jovanović, teniski trener Bogdan Obradović, Aleksandra Đurović, Marija Obradović, Veroljub Matić...

Broj dva: DS

Demokratska stranka druga je partija koja je predala Republičkoj izbornoj komisiji listu kandidata za poslanike za vanredne parlamentarne izbore. Demokrate će pod imenom „Za pravednu Srbiju - Demokratska stranka" na izborima predvoditi lider te stranke Bojan Pajtić koji je poručio da će građani Srbije izaći na izbore i da će to biti čin odbrane njihovog samopoštovanja i dostojanstva. Na listi su, pored DS-a, Nova stranka, Pokret za Krajinu, Zajedno za Šumadiju, Zajedno za Srbiju, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Demokratska stranka je sakupila 11.844 potpisa.

Tadić neće sa SNS

Lider SDS-a Boris Tadić ponovio je da njegova stranka neće ući u vladu sa SNS-om i da svi koji to govore rade za lidera naprednjaka Aleksandra Vučića. On je pred početak sednice Glavnog odbora SDS-a rekao da ta stranka kreće u kampanju i da će uskoro završiti razgovore sa tradicionalnim partnerima i još nekim strankama sa kojima pregovaraju. Dodao je i da su sa najboljom namerom pregovarali sa drugim opozicionim strankama o formiranju zajedničke liste, ali da pregovori nisu prekinuti njihovom voljom. „Tekstovi koji se pojavljuju naknadno o tome da smo Čedomir Jovanović i ja pretili da preuzmemo DS su lažni, koriste vlasti i to plasiraju režimski mediji", rekao je Tadić.

SNS krenula iz Sremske Mitrovice

Mitingom održanim u Sremskoj Mitrovici SNS je počela predizbornu kampanju. Lider te stranke Aleksandar Vučić poručio je tim povodom da neće praviti kompromise sa politikom prošlosti koja je donela sukobe i pljačke. „Njihova ideologija je samo jedna, a to je: Mrzimo Vučića jer smo izgubili status i sve kombinacije", rekao je Vučić. On je pred desetak hiljada okupljenih dodao da mržnja i površina nezadovoljstva ne mogu da pobede rad, posvećenost i napredak.

Dačić očekuje pola miliona glasova

Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije ozvaničili su koalicionu saradnju za predstojeće izbore, sa očekivanjem da na njima, kako je rekao lider socijalista Ivica Dačić, osvoje više od pola miliona glasova. „Na prošlim izborima osvojili smo oko 13,5 odsto glasova, što je oko 480.000. Očekujemo bolji rezultat od tog. Sigurni smo da ćemo dobiti više od pola miliona glasova na ovim izborima", rekao je Dačić pošto je sa liderom JS-a Draganom Markovićem Palmom i predsednikom „Zelenih Srbije" Ivanom Karićem potpisao koalicioni sporazum.

DSS ne odustaje od programa

Demokratska stranka Srbije neće odstupiti od programa koji podrazumeva da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije, da se nikad ne pristupi NATO-u i da nam nije potrebno pridruživanje Evropskoj uniji koja nas istrajno ucenjuje i kažnjava, kazala je predsednica te stranke Sanda Rašković Ivić. Ona je na Glavnom odboru stranke rekla da je koalicioni savez sa Dverima i još nekoliko manjih stranaka nastao na jakim ideološkim osnovama. „Zemlju strancima nećemo prodavati ni u saksiji, a iscrpljujuću politiku štednje zamenićemo politikom razvoja, poljoprivrede, zanatstva i industrije", rekla je predsednica DSS-a.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST