Loader

Uporedite liste kandidata za poslanike iz 2016. i 2014.

10.mart,10:58

2016: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 , 13, 14, *, 15,

1. Kandidati za poslanike 2016: Lista Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje

Uporedite sa listom: ALEKSANDAR VUČIĆ – BUDUĆNOST U KOJU VERUJEMOna izborima 2014.

2. Kandidati za poslanike 2016: Lista Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, ZZS)

Uporedite sa listom: Sa Demokratskom strankom-za demokratsku Srbiju na izborima 2014.

3. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković – Palma“

Uporedite sa listom: IVICA DAČIĆ (SPS, PUPS, JS) na izborima 2014.

4. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista Dr VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA

Uporedite sa listom: SRPSKA RADIKALNA STRANKA – Dr VOJISLAV ŠEŠELj na izborima 2014.

5. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista Dveri – Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović

Uporedite sa listom: Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica na izborima 2014.

i sa listom: Dveri – Boško Obradović na izborima 2014.

6. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista Vajdasági Magyar Szövetség -Pasztor Istvan- Savez vojvođanskih Mađara- Pásztor István

Uporedite sa listom: Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor na izborima 2014

7. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista BORIS TADIĆ, ČEDOMIR JOVANOVIĆ – SAVEZ ZA BOLjU SRBIJU – Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka

Uporedite sa listom: Čedomir Jovanović – LDP, BDZS, SDU (Liberalno demokratska partija, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka, Socijalno demokratska unija) na izborima 2014.

i sa listom: Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Čanak, ZzS, VMDK, ZV, Demokratska levica Roma na izborima 2014.

8. Kadnidati za poslanike 2016: Lista SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin СДА Санџака – Др Сулејман Угљанин

Uporedite sa listom: SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin na izborima 2014.

9. Kandidati za poslanike 2016: Lista МУАМЕР ЗУКОРЛИЋ / MUAMER ZUKORLIĆ – БОШЊАЧКА ДЕМОКРАТСКА ЗАЈЕДНИЦА САНЏАКА / BOŠNJAČKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA SANDŽAKA

10. Kadnidati za poslanike 2016: Lista Za slobodnu Srbiju – ZAVETNICI – Milica Đurđević

Uporedite sa listom: Patriotski front – dr Borislav Pelević na izborima 2014.

11. Kandidati za poslanike 2016: Lista Grupa građana ZA PREPOROD SRBIJE – PROF. DR SLOBODAN KOMAZEC

12. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ

13. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista Republikanska stranka – Republikánus párt – Nikola Sandulović

14. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista SRPSKO RUSKI POKRET – SLOBODAN DIMITRIJEVIĆ

* Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista ROMSKA LISTA SRBIJE

15. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista Borko Stefanović – Srbija za sve nas

Uporedite sa listom: Sa Demokratskom strankom – za demokratsku Srbiju na izborima 2014.

16. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista DIJALOG–MLADI SA STAVOM–STANKO DEBELjAKOVIĆ

17. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista DOSTA JE BILO – SAŠA RADULOVIĆ ,

18. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista PARTIJA ZA DEMOKRATSKO DELOVANjE – ARDITA SINANI PARTIA PËR VEPRIM DEMOKRATIK – ARDITA SINANI

Uporedite sa listom Partija za demokratsko delovanje – Riza Halimi – Partia për veprim demokratik – Riza Halimi na izborima 2014

19. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista ZELENA STRANKA

20. Kandidati za poslanike 2016: Izborna lista U INAT – SLOŽNO ZA SRBIJU – NARODNI SAVEZ

(Uporedite s listom: Treća Srbija na izborima 2014.)

Republičkoj izbornoj komisiji bilo je predato 30 izbornih lista od čega je jednu odbio Upravni sud, tri liste su povučene, i šest je odbila Republička izborna komisija.

(Videti takođe: Informacije o održanim sednicama, RIK

Izborne liste, RIK

Nalozi RIK za ispravljanje nepravilnosti

U ponoć 8/9. aprila je istekao Rok za prijavu izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore.

9. april 2016. godine

100. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na 100. sednici, održanoj 9. aprila, razmatrala i odlučivala o Predlogu zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste U INAT – SLOŽNO ZA SRBIJU – NARODNI SAVEZ, koju je podnela Grupa građana NARODNI SAVEZ*. Članovi RIK-a doneli su Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatke Izborne liste.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija je odlučivala o Prigovoru SRPSKO RUSKOG POKRETA. Članovi RIK-a odbili su prigovor.

9. april 2016. godine

99. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na 99. sednici, održanoj 9. aprila, razmatrala i odlučivala o Predlogu zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste ZELENA STRANKA, koju je podnela Koalicija ZELENA STRANKA. Jednoglasno, donet je Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatak Izborne liste.

Članovi RIK-a razmatrali su i odlučivali o Predlogu zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste „GRAĐANI I GRAĐANKE SRBIJE“, koju je podnela koalicija: ROMSKA PARTIJA, STRANKA „BUNJEVCI GRAĐANI SRBIJE“. Većinom glasova, donet je Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatke Izborne liste.

RIK je razmatrao i odlučivao i o Predlogu zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste NIJEDAN OD PONUĐENIH ODGOVRA, koju je podneo NIJEDAN OD PONUĐENIH ODGOVRA. Članovi RIK-a doneli su Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatak Izborne liste.

9. april 2016. godine

98. sednica Republičke izborne komisije

U nastavku sednice, članovi RIK-a razmatrali su i odlučivali o Predlogu zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste JEDINSTVENA RUSKA STRANKA – ZORAN MARIĆ, koju je podnela JEDINSTVENA RUSKA STRANKA. RIK je doneo Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatak Izborne liste.

9. april 2016. godine

97. sednica Republičke izborne komisije

U nastavku sednice, članovi RIK-a razmatrali su i odlučivali o Predlogu zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste „To smo mi“ – Prirodni pokret – „Tova sme nie“ – prirodno dviženie – Vladimir Zaharijev / Vladimir Zahariйev, koju je podnela politička stranka „To smo mi“ – Prirodni pokret – „Tova sme nie“ – prirodno dviženie. Jednoglasno, donet je Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatak Izborne liste.

Članovi RIK-a razmatrali su i odlučivali o Predlogu zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste Magyar mozgalom – hogy változtassunk! – VMDK – Mađarski pokret – za promene! – DZVM, koju je podnela Koalicija Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – Demokratska zajednica Hrvata. Jednoglasno, donet je Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatak Izborne liste.

RIK je razmatrao i odlučivao i o Predlogu zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste TOLERANCIJA, koju je podnela Koalicija TOLERANCIJA. Članovi RIK-a jednoglasno su doneli Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatak Izborne liste.

9. april 2016. godine

96. sednica Republičke izborne komisije

Na sednici je razmatran Predlog zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste DOKAZANO! – PROF. DR DANICA GRUJIČIĆ – VLAŠKA STRANKA. Većinom glasova donet je Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatke Izborne liste. Takođe je usvojen Zaključak o otklanjanju nedostataka Izborne liste PARTIJA ZA DEMOKRATSKO DELOVANJE – ARDITA SINANI PARTIA PËR VEPRIM DEMOKRATIK – ARDITA SINANI, kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatke Izborne liste.

8. april 2016. godine

95. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija razmatrala je na 95. sednici, održanoj 8. aprila, Predlog zaključka o otklanjanju nedostataka Izborne liste 6. OKTOBAR – ZA SVE NAS i donela Zaključak kojim se navedenoj izbornoj listi nalaže da otkloni nedostatke Izborne liste.

*
( Lista SLOŽNO ZA SRBIJU – Narodni Savez – GLIŠIĆ∙PAROVIĆ je bila proglašena 18. marta…a onda je RIK 25. marta 2016. u ponovljenom postupku u skladu sa Presudom Ustavnog suda poništio Rešenje RIK-a od 18. marta 2016. godine o proglašenju Izborne liste SLOŽNO ZA SRBIJU- Narodni Savez-GLIŠIĆ•PAROVIĆ)

(Uporedite s listom: Treća Srbija na izborima 2014.)

Izvor: Informacije o održanim sednicama, RIK

Izborne liste, RIK

O izbornim lutanjima informišite se u web specijalu Vremena

Po broju prijavljenih 30 lista izbori 2016. podsećaju na izbore iz 1990. na kojima su u prvom krugu dvokružnih većinskih izbora podnete 44 izborne liste, ili na izbore 1993 kada 77 podnosilaca izbornih lista u 9 izbornih jedinica nije dobilo mandate, ili na izbore 1997 kada je 89 podnosilaca izbornih lista 15 imalo liste u pet i više od ukupno 29 izbornih jedinica, a mandate dobilo 8.

O izbornim lutanjima od nastanka višestranačja informišite se u Web specijalu
Kako smo birali

Proverite da li ste upisani u birački spisak

***


OVDE, na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, možete proveriti da li ste upisani u birački spisak i gde je vaše biračko mesto


Konačan broj birača dan 21. april 2016. godine, je 6.739.441.


U jedinstveni birački spisak (JBS) upisano je 7.000.095 birača, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U taj broj spadaju i birači sa Kosova i Metohije). (Videti: INFORMACIJU O UPISU U BIRAČKI SPISAK ). U RIK-u podsećaju da se još od 1999. godine izbori ne sprovode u svim opštinama na Kosovu i Metohiji, tako da u ukupan broj birača ne ulaze na primer građani Uroševca, Drenice. Zato će, kako je RTS-u rečeno u Komisiji, pravo glasa, kao i 2014. imati oko 6.700.000 građana.

Republička izborna komisija je na 98. sednici, održanoj 9. aprila, donela Odluku o objavljivanju ukupnog broja birača u Republici Srbiji, kojim je utvrđeno da je ukupan broj birača u Republici Srbiji, na dan 8. aprila 2016. godine 6.737.808.

Pravo glasa na izborima za Skupštinu Srbije 2014. godine imalo je 6.765.998 birača. Prema popisu iz 2011. godine broj stanovnika u Srbiji iznosio je 7.186.862.

Informacije o održanim sednicama

22. april 2016. godine

115. sednica Republičke izborne komisije

Na 115. sednici, održanoj 22. aprila, Republička izborna komisija donela je Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju konačnog broja birača u Republici Srbiji.


Konačan broj birača , za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima, na dan 21. april 2016. godine, je 6.739.441.

Na sednci je doneto i objašnjenje za primenu člana 15. stav 4. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje izbora. Većinom glasova usvojeno je da se biračima kojima se prezime upisno u biračkom spisku razlikuje od onog upisanog u ličnoj karti, što najčešće proističe usled stupanja birača u brak, omogući glasanje pod uslovom da se na osnovu slike birača i jedinstvenog matičnog broja u ličnoj karti, može utvrditi da je u pitanju ista osoba.

Republička izborna komisija, proglasila 20 lista, bilo je predato 30 izbornih lista od čega je jednu odbio Upravni sud, tri liste su povučene, i šest je odbila Republička izborna komisija

13. april 2016. godine

107. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na 107. sednici, održanoj 13. aprila 2016. godine odlučivala o Prigovoru političke stranke „To smo mi“ – Prirodni pokret – „Tova sme nie“ – prirodno dviženie. Članovi RIK-a odbili su prigovor.

RIK je na sednici doneo Rešenje o utvrđivanju zbirne izborne liste kandidata za narodne poslanike Narodne skupštine, na izborima raspisanim za 24. april 2016. godine, i to:

ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA POBEĐUJE 250 kandidata

ZA PRAVEDNU SRBIJU – DEMOKRATSKA STRANKA (NOVA, DSHV, ZZS) 246 kandidata

IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ 250 kandidata

Dr VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA 250 kandidata

DVERI – DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ – BOŠKO OBRADOVIĆ 240 kandidata

Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor 250 kandidata

BORIS TADIĆ, ČEDOMIR JOVANOVIĆ – SAVEZ ZA BOLjU SRBIJU – Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka 250 kandidata

MUAMER ZUKORLIĆ / MUAMER ZUKORLIĆ – BOŠNjAČKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA SANDžAKA / BOŠNJAČKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA SANDŽAKA 99 kandidata

SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin 29 kandidata

Za slobodnu Srbiju – ZAVETNICI – Milica Đurđević 66 kandidata
Grupa građana ZA PREPOROD SRBIJE – PROF. DR SLOBODAN KOMAZEC 186 kandidata

RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ 55 kandidata

Republikanska stranka – Republikánus párt – Nikola Sandulović 131 kandidat

SRPSKO RUSKI POKRET – SLOBODAN DIMITRIJEVIĆ 200 kandidata

Borko Stefanović – Srbija za sve nas 190 kandidata

DIJALOG – MLADI SA STAVOM – STANKO DEBELjAKOVIĆ 50 kandidata

DOSTA JE BILO – SAŠA RADULOVIĆ 250 kandidata

PARTIJA ZA DEMOKRATSKO DELOVANjE – ARDITA SINANI PARTIA PËR VEPRIM DEMOKRATIK – ARDITA SINANI 8 kandidata

ZELENA STRANKA 106 kandidata

U INAT – SLOŽNO ZA SRBIJU – NARODNI SAVEZ 164 kandidata

U nastavku sednice, RIK je doneo Rešenje o utvrđivanju broja glasačkih listića za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanim za 24. april 2016. godine i štampaće se 6.771.497 glasačkih listića. Broj glasačkih listića obuhvata broj ukupnih birača u Republici Srbiji na dan 8. aprila 2016. godine i to 6.737.808 i broj 33.689 kao rezervu glasačkih listića od 0.5% od ukupnog navedenog broja birača u Republici Srbiji.

Članovi RIK-a doneli su i Rešenje o obrazovanju biračkih odbora za koordinirano sprovođenje izbora raspisanih za 24. april 2016. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije prof. dr Dejan Đurđević.

13. april 2016. godine

106. sednica Republičke izborne komisije

Na 106. sednici, održanoj 13. aprila 2016. godine, Republička izborna komisija jednoglasno je donela Rešenje kojim se odbija proglašenje Izborne liste „GRAĐANI I GRAĐANKE SRBIJE“, koju je podnela Koalicija ROMSKA PARTIJA, STRANKA „BUNjEVCI GRAĐANI SRBIJE“ za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 24. april 2016. godine.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija je odlučivala o Prigovoru KOALICIJE VLAŠKA STRANKA. Članovi RIK-a odbili su prigovor.

Članovi RIK-a odlučivali su i o Prigovoru Koalicije Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – Demokratska zajednica Hrvata i odlučili da se Prigovor odbija kao neosnovan.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije prof. dr Dejan Đurđević.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve