6.3.2016. >

Start trke

 

Koliko će izbori koštati, šta poručuju političari, šta žene, a šta Agencija za borbu protiv korupcije

Olovno sivo

Republička izborna komisija zvanično je počela izborni proces i utvrdila da će glasački listići biti olovno sive boje, kontrolni roze, a stranke na njima poređane prema tome kada su predale listu. Rok za ovo je 8. april. "Prema projekciji, izbori bi trebalo da budu jeftiniji za 100 miliona dinara u poređenju sa onima iz 2014. godine", rekao je predsednik RIK Dejan Đurđević.

Čajanka

Stranke na vlasti saopštavaju da će svoju kampanju bazirati na rezultatima. Aleksandar Vulin uverava da će ona biti pozitivna. Lider DS Bojan Pajtić će isticati da se nikada u Srbiji nije toliko obećavalo i pričalo, a tako malo radilo kao u prethodne cetiri godine. A oružje socijalista i JS, ovog puta bez PUPS-a, biće ono što su do sada uradili. Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović organizovaće "čaj sa Sandom i Boškom". Glavna poruka biće borba za srećniju Srbiju.

Glasanje na Kosovu i Metohiji

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je da je OEBS neizbežan faktor kada je u pitanju sprovođenje izbora za Skupštinu Srbije na Kosovu i da bi oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević trebalo da ima značajnu ulogu u organizaciji izbornog procesa.

Spahiu je kazao da ne očekuje bilo kakve incidente. Predsednik RIK Dejan Đurđević saopštio je da je Kancelariji za Kosovo i Metohiju već upućen zahtev da zvanično stupi u komunikaciju sa Misijom OEBS i podnese izveštaj o tome na koji način mogu da se organizuju izbori na toj teritoriji.

Provera izborne etike.

Posmatarači koje je angažovala Agencija za borbu protiv korupcije pratiće da li se predizborna utakmica igra po pravilima, a na terenu će biti oko 130 kontrolora.

"Možete da pokušate da prikrijete deo troškova koje ste imali oko oglašavanja, televizijskih emisija ili bilborda, ali se to u izveštajima posmatrača vidi. Poređenjem jednih i drugih uspostavlja se jedan održiv sistem kontrole. Postoji obaveza banaka, marketing organizacija i medijskih kuća da podnesu tu vrstu izveštaja i to je onda nešto što se u potpunosti može izmeriti", objasnio je Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Žene u javnoj vlasti

Iako je svest o potrebi ravnomernog uključivanja žena u sferu javne vlasti porasla, mnogi su mišljenja da one nemaju ravnopravan tretman. "Manje od pet odsto lokalnih samouprava za predsednicu opštine ili gradonačelnicu ima ženu, a u 23 opštine i grada nema nijedne pripadnice lepšeg pola u gradskim ili opštinskim većima" , javlja "Glas Zapadne Srbije".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST