5.3.2016. >

Liste i očekivanja

 

Kome idu mandati ako SNS pobedi, ko hoće poverenje na kredit, a ko je dobio otkaz

Procene iz sveta

Svetske agencije AP i Rojters prenele su vest o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i procenjuju da će aktuelni premijer Aleksandar Vučić najverovatnije ponovo biti na čelu Vlade Srbije.

"Investitori izgleda veruju da će buduća vlada SNS primenjivati reforme na koje se obavezala u sklopu dogovora sa MMF o zajmu 1,2 milijarde evra. Međutim, postoje rizici da će izborna kampanja usporiti reforme neophodne za smanjenje javnog duga, koji sada iznosi 75 odsto nacionalnog dohotka", navodi Rojters.

Strategija i licitiranje

List "Danas" je preneo navode iz neimenovanih izvora u kojima se kaže da je SNS utvrdila listu svojih kandidata za budući saziv Skupštine Srbije. Na njoj će biti "dosta mladih i borbenih ljudi, spremnih da se nose sa političkim protivnicima, a posebno sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem, čiji se ulazak u parlament očekuje", piše "Danas".

Nezvanično se pominje da će SDPS, ukoliko Vučićeva lista osvoji 150 mandata, dobiti deset, jedanaest. Ako SNS osvoji natpolovičnu većinu od 126 poslaničkih mesta, Ljajić će imati devet svojih predstavnika u parlamentu. PUPS bi mogao da računa na osam, devet, dok NS neće moći da ima šest poslaničkih mesta kao do sada, već možda tri ili četiri. PS, koji danas ima tri mandata u parlamentu, mogao bi da računa na pet kandidata na celoj listi i tri sigurna mesta u parlamentu. Dva mesta su garantovana i za Pokret snaga Srbije, a nešto će biti i za Marijana Rističevića i Miodraga Lintu. Izvori "Danasa" nisu mogli da preciziraju koliko bi poslaničkih mesta moglo da pripadne SNP, koji je do sada imao jednog poslanika.

"Politička odmazda"

Predsednica Opštinskog odbora LSV iz Bele Crkve Sandra Ristić dobila je rešenje o otkazu u poslovnici Elektrodistribucije Pančevo jer, kako navode u ovoj stranci, nije htela da podrži listu SNS.

"Ristićeva je 2. decembra pozvana u kancelariju direktora ED Pančevo gde je od nje traženo da napusti LSV i podrži listu SNS i prekomponovanje vlasti u toj opštini. "Tu se radi o brutalnoj političkoj odmazdi", kažu u LSV.

Sporenja u pokrajini

"Mogu da naglasim da sam u prethodne dve godine u predsednici skupštine Maji Gojković imao iskrenog sagovornika i svi predlozi koji su u republički parlament stizali od strane Skupštine AP Vojvodine uvek su nailazili na dobar prijem sa njene strane", rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Nasuprot tome, potpredsednik Vlade Vojvodine i predsednik pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin je izjavio da nije tačna ocena da je saradnja skupština Srbije i Vojvodine u protekle dve godine bila dobra i da su predlozi i mišljenja vojvođanske strane bili uvažavani.

"Za pravednu Srbiju"

DS je potpisala koalicioni sporazum sa Novom strankom, Zajedno za Srbiju, Zajedno za Šumadiju, Pokretom za Krajinu i Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini, a nastupiće pod sloganom "Za pravednu Srbiju".

"Ovo je možda poslednji voz za normalnu Srbiju, ako ne želite da živite u Bulevaru Aleksandra Vučića, da deca idu u školu Aleksandar Vučić...", rekao je prvi nosilac liste Bojan Pajtić istakavši da od građana traže poverenje na kredit, jer zna koliko duguju.

Komentarišući razloge raspisivanja izbora i široke koalicije oko SNS Pajtić je rekao: "to je najbolje objasnio Nebojša Stefanović koji je rekao da Vučiću treba dati poverenje kako bi sam odlučio kako bi Srbija trebalo da izgleda" i dodao da niko ne sme samostalno da odlučuje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST