1.3.2016. >

Previše izmešanih karata

 

Ko se dogovorio da ne smeta, ko se ne boji i kako je došlo do zabune

Bez Tadića i Čede

DS neće izaći na predstojeće parlamentarne izbore u koaliciji sa SDS i LDP, izjavio je Bojan Pajtić. On je rekao da će ova stranka nastupiti sa onim partijama sa kojima su demokrate saradjivale u prethodne dve godine "u borbi protiv režima". "Građane Srbije ne interesuje broj mandata niti ko će s kim u koaliciju. Njih interesuju životne stvari a ovi izbori su pitanje preživljavanja Srbije", ocenio je on.

Dve kolone politički rentabilnije

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović demantovao je tvrdnje LDP o dogovorenoj predizbornoj koaliciji ove dve političke stranke i SDS.

"Imamo samo dogovor da ne smetamo jedni drugima, da ne vodimo sporove… To je ono oko čega smo se složili na sastanku u sedištu DS, rekao je Dragoljub Mićunović.

Naš stav je da je izlazak u dve kolone "politički rentabilniji".

" Izgubili smo veliki deo članstva i veliki deo biračkog tela, ljude koji su ostali pasivni i razočarani. Mi moramo prvo na njih da ciljamo, da im vratimo poverenje, da oni glasaju. A to ne možemo ako smo u jednoj koloni, jer su u međuvremenu neki razbijali tu kolonu. Istraživanja su nas uveravala da bi nezadovoljni udruživanjem ovog ili onog neki građani ostali kod kuće", rekao je on.

Samo zajedno do preokreta

I posle objave da su pregovori o formiranju koalicije DS, SDS, LDP propali, lider SDS Boris Tadić nastavio je da se zalaže za nastup proevropske opozicije u jednoj koloni, uveren da je jedino tako moguć politički preokret.

Ovim povodom je i Čedomir Jovanović, predsednik LDP, izjavio da je "razočaran, ali ne i ljut zbog odustajanja DS od formiranja zajedničke liste nakon postignutog i potpisanog dogovora o raspodeli mandata".

Na vratima SNS

Srpska napredna stranka je do sada zvanično potvrdila predizbornu saradnju sa SDP, PUPS i NS, ali se lista onih koji bi zajedno sa naprednjacima na tome ne završava.

"Pred vratima u Palmira Toljatija, gde se nalazi sedište SNS, na poziv Aleksandra Vučića čekaju partneri sa prethodne izborne liste naprednjaka Pokret socijalista, SPO i Pokret snaga Srbije, a mediji spekulišu da bi moglo doći do saradnje i sa SNP", navodi Tanjug.

Bez bojazni od stranaka desnice

Potpredsednica vlade i SNS Zorana Mihajlović izjavila je da ova stranka na izborima nema razloga da strahuje od desničarskih partija.

"Rezultati su ono što opredeljuje gde ćemo biti i mislim da niko od nas ne treba da se plaši. Pred građane izlazimo sa onim što smo uradili", poručila je ona.

Mihajlovićeva je dodala da "građani treba samo da pogledaju koji su rezultati svih stranaka i da razmišljaju koga žele da vide kao predsednika vlade".

Zeleni i Zeleni

Skupština Zelene stranke odlučila je da samostalno nastupi na predstojećim republičkim izborima, dok će na lokalu odluku o tome doneti odbori. Kako se navodi u saopštenju ove partije, u javnosti je nastala zabuna da će ta stranka nastupiti na izborima u koaliciji sa SPS. Potpredsednik Zelene stranke Dragan Tomašević izjavio je da postoje i Zeleni Srbije i da "možda oni idu u koalicije".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST