<< VESTI | | 03.02.2016 13:07


Vlada u senci DS >

Ugovor o ER Srbiji - štetan

 

Ukupna vrednost investicija Srbije u novcu, vlasničkim udelima i predatim pravima iznosi 660 miliona, a potencijalna investicija stranog partnera, finansirana kroz kredit stranog partnera iznosi 100 miliona

Ministar privrede Vlade u senci Demokratske stranke Ivan Stefanović izjavio je da je ugovor o Er Srbiji štetan, loše pregovaran i potencijalno koruptivan ugovor.

Ukupna vrednost investicija Srbije u novcu, vlasničkim udelima i predatim pravima iznosi 660 miliona, a potencijalna investicija stranog partnera, finansirana kroz kredit stranog partnera iznosi 100 miliona, podsetio je Stefanović na konferenciji za medije posle sednice Vlade u senci DS.

Od 660, rekao je on, 360 miliona je "tvrdi keš" investiran u gubitke u inicijalnoj godini, preuzimanje gubitaka iz vremena JAT i keš injekcija za plate zaposlenih i kerozin.

Ivan Stefanović je rekao da se Srbija obavezala da u 2014, 2015. i 2016. godini da dodatnih 80 miliona direktnih i indirektnih subvencija, što kroz oproštene aerodromske takse, što kroz direktne subvencije iz budžeta i 35 miliona garantovanog novca da se naplate troškovi pred arbitražama i sudskim procesima, nasleđenih od JAT.

Stefanović je podsetio da je Er Srbija u 2014. godini, po podacima o poslovanju, zabeležila gubitak od 68 miliona dolara, a vlast se hvali dobitkom od 2,7 miliona, zaboravljajući da je transferisala 71 miliona državne pomoći i subvencija.

On je upozorio i na skrivene rizike i cenu ugovora o Er Srbiji, imajući u vidu istorijski pad cene nafte, na osnovu kojih avio-kompanije ostvaruju profit.

Mi smo suočeni sa fiksiranim subvencijama države privatnom partneru u avio-prevozniku, gde se ne uzima u obzir rasterećenje operativnih troškova, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, drugi rizik je prodaja ili davanje u dugoročni zakup Aerodroma Surčin.

Govore da će to biti po istorijski visokim iznosima, ali to bi možda bilo tako da se vlast ne ponaša prema tom preduzeću maćehinski tako što se 40 miliona evra aerodromskih taksi prebacuje na račun avio-prevoznika, ocenio je Stefanović.

Količina spina u kontrolisanim medijima ne može da zameni čvrste cifre. Nasuprot onome što se čuje u medijima, da smo mrzitelji svega što je dobro, mi smo samo grupa stručnih ljudi koja upozorava javnost, rekao je dr Ivan Stefanović.

( Vlada u senci DS: Štetan ugovor o Er Srbiji20. 1. 2016)


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST