foto: wikipedia

 

K POP

Ljudi kažu da je muzika nevidljiva sila koja pokreće svet. Njeni raznovrsni žanrovi su nepresušan izvor inspiracije kako umetničkim dušama tako i običnim ljudima, jer svako u njoj pronalazi ono što mu je potrebno i što ga pokreće. Dubinu čitave ove priče sam razumela tek kada sam otkrila svet južnokorejske pop muzike ili popularnije K POP-a.

To se desilo sasvim slučajno, za doček nove 2013. godine kada sam sa dve drugarice otputovala na par dana u Budimpeštu. Kako jedna od njih čitavu K POP priču prati još od srednje škole, bilo je neizbežno dotaći se i te teme. Tada sam imala priliku da iz prve ruke čujem kakva je to muzika u pitanju, ali i da se upoznam sa pesmama njene omiljene grupe Girls Generation (SNSD). Takođe je gledanje korejske televizije ARIRANG u trenucima odmora od maratonskog obilaska Budimpešte doprinelo da se dodatno zainteresujem za ovaj neobičan muzički žanr.

Nakon povratka u Beograd počela sam i sama da slušam Girls Generation i to je trajalo približno godinu dana, a onda mi je sestra jednog dana po povratku iz škole rekla da njena nova drugarica takođe voli K POP. Počele smo zajedno da slušamo pesme koje nam je preporučila i što sam se više upoznavala sa K POP svetom shvatila sam da sam konačno pronašla muziku koja mi u potpunosti odgovara. To je bio jedan posve magičan trenutak. Moglo bi se reći da mi je na momente delovalo smešno, čak i čudno što slušam nešto tako raspevano, šareno, uigrano, stilizovano, a da pritom zbog izražene jezičke barijere gotovo ništa ne razumem. Međutim, svaka pesma je uvek nalazila način da dopre do mene. Kako sam nakon izvesnog vremena već zavolela grupe poput Super Junior, MBLAQ, Big Bang, Girls Generation, VIXX, Infinite, U KISS, Trouble Maker itd., želela sam da detaljnije saznam kako čitav muzički biznis funkcioniše i kolika je stvarna snaga "korejskog talasa" kojem K POP pripada.

Prekretnica u muzici u Južnoj Koreji nastaje tokom 90-ih, kada dolazi do mešanja sa pojedinim američkim muzičkim pravcima kao što su rok, rep i tehno. Potpuna globalizacija ovog pravca odvija se u narednoj deceniji. Sve grupe ili solo umetnici pripadaju kompanijama koje ih treniraju za ovaj posao još od malih nogu. Postoji mnoštvo ovakvih kompanija ali su tri najjače SM Entertainment, YG Entertainment i JYP Entertainment, koje apsolutno dominiranju tamošnjim tržištem. Glasovne i fizičke vežbe kroz koje umetnici prolaze su izuzetno zahtevne jer se od njih traži da sve bude savršeno uklopljeno. Naravno, i fizički izgled ima važnu ulogu. Ovi umetnici su gotovo uvek pod budnim okom javnosti, kako na sceni tako i van nje. Uvek moraju da rade na sebi i da svojim fanovima koji ih bezuslovno podržavaju ponude nešto novo i neobično u svojim pesmama i nastupima, što zaista podržavam jer se mnoštvo svetskih zvezda više preterano i ne zanima šta će prezentovati javnosti, te bi se moglo reći da žive od stare popularnosti. Korejski idoli se uvek trude da budu odgovarajući uzor mladima. Ali tamna strana K POP-a je takva da se svaki pogrešan korak skupo plaća, čak i najbezazleniji skandal može uništiti nečiju karijeru. Njihova javnost ume da bude i te kako surova.

Međutim, klub poštovalaca K POP-a svakim danom postaje sve veći, a trenutno obuhvata Zapadnu i Istočnu Evropu, Severnu Ameriku, Latinsku Ameriku, Bliski istok, Severnu Afriku itd. Kao što vidite, K POP je doplovio do mnogih obala, a fanovi se često šale kako polako ali sigurno "osvajamo svet". Čak je i sam Beograd bio domaćin velikom broju K POP žurki gde se ljubitelji ovog žanra okupljaju kako bi uživali u druženju i muzici koju vole. Slična manifestacija se ponovo krajem jula održala u našoj prestonici, ali ovog puta kao zahvalnost same ambasade Južne Koreje zato što toliko volimo njihovu zemlju i kulturu. Kako je ovo bila moja prva K POP žurka, nisam znala šta da očekujem, ali sam bila uverena da ću se odlično provesti, što je za osobu koja nema afiniteta prema izlascima i noćnom životu prilično velika stvar. Atmosfera je bila gotovo nestvarna. Pevala sam uz popularne numere, plesala, uživala u korejskoj hrani... Čitave večeri nisam mogla da prestanem da se smešim. Moglo bi se reći da je ovo za mene bio događaj koji u potpunosti hrani i oplemenjuje dušu.

Čak i posle svega mislim da nisam u potpunosti uspela da vam dočaram šta je to zapravo K POP. To je nešto što morate da iskusite sami, a kada ga jednom upoznate verujem da će vas kao i mene očarati i postati neizostavan deo vašeg malog sveta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net