Svojevremeno su kupci novih televizora u SFRJ ostavljali prodavcu lične podatke kako bi ih on prijavio za plaćanje pretplate. Bilo je to vreme kada nije svaka kuća imala televizor, gotovo da je to bila stvar izbora ili pre materijalnih mogućnosti. Koju deceniju kasnije uveden je propis da lične podatke morate dati prilikom kupovine SIM kartice. Tu nije problem plaćanje već kriminal. Neregistrovane pretplatnike policija je teško hvatala kada vrše krivična dela, mada je kretanje tih anonimnih aparata moglo bez problema da se prati pomoću mreže predajnika.

Sada su na red došli dronovi.

Prema novim propisima u Americi, uvedenim u ponedeljak, niko više neće moći da poseduje dron, odnosno teledirigovanu letelicu, a da je ne registruje kod vlasti. Broj takvih neidentifikovanih letećih objekata se dramatično uvećao, a posebno će porasti za božićne praznike. Očekuje se da i ove godine dronovi budu hit poklon, naročito dronovi sa kamerom, a procenjuje se da će do kraja godine biti kupljeno 700.000 komada. Istovremeno je porastao i broj incidenata koje takve letelice izazivaju. Najdramatičniji su bliski susreti sa avionima koji sleću. Malo veći dron mogao bi da ošteti osetljive delove aviona i prouzrokuje nesreću, što se do sada srećom nije dogodilo. Ali letelice bi se mogle iskoristiti i u terorističkom napadu (ne treba puno mašte da smislite kako), posebno ako nad njima nema nikakve državne kontrole.

Sjedinjene Države do sada nisu prepoznavale dronove u zakonu, baš kao ni ostatak sveta. Primenjuju se čudna pravila. Nije zabranjeno da ga koristite, kao što to čine modelari, ali snimak napravljen dronom ne smete, recimo, da puštate na televiziji. Zato u američkim programima nema atraktivnih, letećih kadrova, sem kada snimaju izvan SAD gde takva zabrana ne važi.

S druge strane, dozvoljeno je ili, bolje rečeno, nije zabranjeno da dronom snimate komšiluk i da se tim snimcima naslađujete ili da ih koristite u neke druge, pa i komercijalne svrhe. Osim da njima prevozite teret, što je planirao Amazon.

Sada se u SAD planira formiranje nacionale baze podataka o svim dronovima i njihovim vlasnicima, a uvode se i oštrija pravila o prostoru kojim smeju da lete. Smatra se da će tako broj incidenata biti smanjen jer će odgovornost biti odmah prepoznata. Posebno će oštre biti kazne za one koji se propisa ne pridržavaju, odnosno koriste neregistrovani dron.

Od ovog propisa biće izuzete letelice koje nisu teže od 250 grama i smatraju se bezopasnim, dok će proizvođačima biti propisano da u dronove ugrađuju opremu koja će olakšati pronalaženje vlasnika (nekakve primopredajnike) ili će im ograničavati domet do sto metara od mobilnog telefona kojim se najčešće upravlja.

Zainteresovani misle da novi propisi imaju sto mana, ali da jesu neophodni. Onima koji su uživali u slobodnom dronovanju (ako je to glagol) stručnjaci poručuju da je vreme Divljeg zapada upravo prošlo. Propisi će se usklađivati sa napretkom tehnologije i biće sve gori.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST