Loader

Turci oborili ruski su-24

26.novembar,13:34

Hitan sastanak NATO. Lavrov otkazao posetu Turskoj. Putin: Obaranje su-24 - to je nož u leđa od strane saučesnika terorista. Ruski snimci puta švecovane nafte s teritorije pod kontromom Islamske države u Tursku

Turska je 24. novembra u 10:24 po moskovskom vremenu oborila ruski vojni avion jer je, kako Ankara tvrdi, letelica povredila njen vazdušni prostor na granici sa Sirijom, a avion 10 puta upozoren da je ušao u vazdušni prostor Turske. Amerikanci su potvrdili tvrdnje Ankare da su turski piloti 10 puta upozorili pilote ruskog vojnog aviona da je zašao u turski vazdušni prostor, ali nisu dobili nikakav odgovor, nakon čega su ga oborili.

„Mogli smo da čujemo sve što se događalo, ta komunikacija se odvijala preko otvorenih kanala“, izjavio je Stiv Voren, portparol koalicionih snaga pkoje predvode Amerikanci. Na pitanje novinara da li može da potvrdi da su turski piloti uputili 10 upozorenja ruskim kolegama, ali da odgovora nije bilo, Voren je rekao: „Da, mogu to da potvrdim.“

Američki izvori tvrde da je ruski avion bio na turskoj teritoriji samo desetak sekundi ili manje, javlja CNN, ali je portparol američke vojske kasnije naveo da za sada nije poznato sa koje strane tursko-sirijske granice je leteo ruski avion.

Rusko ministarstvo negira turske tvrdnje da je avion zašao u turski vazdušni prostor i tvrdi da se avion nalazio nad teitorijom Sirije na visini od 6.000 metara i da je avion pao na sirijskoj teritoriji, četiri kilometra daleko od tursko-sirijske granice.

Džonatan Markus iz BBC primećuje da je problem je u tome, što prema mapi sa radara objavljenoj od strane samih Turaka, put ruskog suhoja bi se najbolje mogao opisati kao prelazak preko male prevlake turske teritorije koju brzi avion može preleti za nekoliko sekundi, pa dakle, ako je avion oboren, kako Turci kažu, nakon ulaska u turski vazdušni prostora, može se isto tako reći i da je oboren na putu od turske teritorije…

Rusko ministarstvo saopštava da je avion dejstvovao po pobunjeničkim jednicama u kojima ima dosta boraca sa Severnog Kavkaza.

Rusko ministarstvo odbrane: turski f 16 čekali ruski su 24 u zasedi

( Управление пресс-службы и информации Министерства обороны Российской Федерации 27. 11. )

Rusko ministarstvo odbrane iznosi podatke svoje kontrole leta kojim pokazuje da su dva turska F-16 bila u vazduhu u blizini mesta rušenja ruskog su 24 od 9 časova i 11 minuta do 10 časova 26 minuta, dakle 1 čas 15 minuta na visini od 2400 metra, odnosno da su zasedi u vazduhu čekali ruski su-24 i da su na njega ispalili raketu dometa 5-7 km što ukazuje da se F-16 u trenutku ispaljivanja rakete nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru 40 sekundi i zaša na sirijsku teritoriji 2 km, a da ruski bombarder granicu Turske nije povredio.

Ovo je ozbiljan incident, Kremlj pouzdano zna da je ruski Su-24 bio u sirijskom vazdušnom prostoru, rekao je Dmitrij Peskov, jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina. Vojska RF je kasnije precizirala da je turski F 16 bio nad sirijskom teritorijom 40 sekundi i da je zašao u Siriju na dubini od dva kilometra. Putin, koji se nalazi u poseti Jordanu izjavio je da je obaranje su-24 – nož u leđa od strane saučesnika terorista. Biće posledica po rusko turske odnose, reako je Putin zamerivši što se posle incidenta Turska obratila Severoatlanskoj alijanski a ne Ruskoj Federaciji: „Kao da smo mi oborili njihov avion, a ne oni naš…“

„Naš avion je oboren na teritoriji Sirije“, rekao je Putin.

Piloti su se katapultirali. Lokalna pobunjenička grupa objavila snimak na kojem se, navodno, vidi telo jednog od pilota. Ruski helikopteri nastavljaju potragu.

Agencija AP citira jednog od komandanata 10. brigade pobunjenika, koji se bore protiv snaga Bašara El Asada rekao da su pripadnici njegove jedinice pucali na ruske pilote dok su se spuštali padobranom, kao i da su jednog pogodili. BBC javlja da je pilot pao u područje nastanjeno Turkmenima koji se bore protiv režima Bašara el Asada jedinice imaju oko 10.000 boraca obučavanih u Turskoj. Po BBC, u Siriji ima između 1,5 miliona i 3,2 miliona Turkmena koji žive u kolini Latakije, Alepa. i Tartusa.

Turski Si-En-En javlja da je jedan od pilota poginuo. Istovremeno, pojavili su se i snimci na kojima se vide pripadnici grupe Alvija al Ašar kako stoje oko tela čoveka koji nosi rusku uniformu i opremu. Nema potvrde da su piloti mrtvi. Alvija al Ašar tvrdi da je pilot bio mrtav kada su ga pronašli.

Pod naslovom Режим Эрдогана пользуется поддержкой экстремистской группировки «Серые волки» RT, 29. 11. izveštava da u online video klipu prikazani vođa grupe tzv. umerenih Turkmena, sa severa Sirije nije ni Sirijac ni Turkmen, već Turčin čije je ime Alpaslan Čelik, sin Ramadana Čelika, bivšeg gradonačelnika grada Keban.u turskoj oblasti Eljazig, član desnog krila nacionalističkog pokreta, koje podseća na američki Kjukluks klan i ima veze na najvišim nivoima vlasti i jasno je povezano sa Erdoganovom vladajućom Partije pravde i progresa.

Prema pisanju turskih medija, a prenosi Rojters, premijer ove zemlje Ahmet Davutoglu izjavio je 28. 11. da je telo poginulog ruskog pilota dostavljeno u Tursku u subotu i da se sa telom postupa u skladu sa pravoslavnim običajima, i da će biti predato Rusiji, .

Glava Čečenije Ramzan Kadrov izjavio je da će Turska dugo žaliti što je oborila ruski avion Su-24 u Siriji.

Rusko Ministarstvo odbrane javilo je da je u akciji spasavanja poginuo jedan ruski mornarički pešadinac i da je jedan spasilački helikopter oštećen vatrom sa zemlje i da je prinudno sleteo. Tvrdi se da je kontrola leta u Homsu utvrdila da su turski avioni povredili sirijski vazdušni prostor. U nekim ruskim medijima se najavljuje obustavljanje vazdušnog saobraćaja s Turskom. Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov preporučio ruskim turistima da u nastaloj situaciji ne putuju u Tursku. Neki deputati traže prekid odnosa sa Turskom. Poseta turskog predsednika Erdogana Moskvi „zavisi od niza faktora“ izjavio je portparol predsednika Putina, naglasivši da ruski predsednik nije govorio o vojnom odgovoru Turskoj.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštava da će krstarica «Moskva» sistemom S-300 uništiti svakoga ko ugrožava rusku avijaciju, da će ruski bombarderi ubuduće leteti u pratnji lovaca.

Iranski general Kasem Sulejmani, komandant specijalne jedinice „El Kuds“ koja je specijalizovana za izvođenje operacija u inostranstvu i koja već nekoliko meseci učestvuje u borbama protiv Islamske države na teritoriji Iraka i Sirije, stao je na čelo misije spasavanja Konstantina Murahtina, pilota oborenog Su–24, koji se katapultirao prilikom pada aviona.

Prema saopštenjima iranske informativne agencije „Fars“, nakon pada ruskog bombardera Turska je poslala specijalni odred kako bi uhvatio pilota, a kasnije njime ucenjivala Rusiju.

Kako kizveštava ruski portal Sputnjik , Rusija je poslala nekoliko helikoptera za spasavanje pilota, međutim, dočekala ih je vatra pripadnika Slobodne sirijske armije iz najsavremenijih vrsta oružja. Tada se ruska komanda dogovorila sa generalom Sulejmanijem o pomoći u traženju i spasavanju. Sulejmani je pripremio specijalnu operaciju zajedno sa pripadnicima libanskog „Hezbolaha“ i sirijskih specijalaca, obučavanih u Iranu. Rusija je sa svoje strane zatvorila vazdušni prostor i obezbedila satelitsku vezu.

Akcija spasavanja na kraju je uspešno završena, a ruski pilot je prebačen u rusku vojnu bazu u Latakiji u Siriji.

„Od trenutka kada je pilot sklonjen u bezbednu zonu, to područje su žestoko bombardovale ruska avijacija i sirijska artiljerija“, rekao je, na brifingu u Moskvi, portparol ruskog ( Ministarstva odbrane Igor Konašenkov 26. 11.

Konašenkov je rekao da su u toj akciji „ubijeni teroristi i pripadnici misterioznih grupa“.

Ukupno, ruski avioni su izveli 134 naleta u protekla tri dana i pogodili 449 meta u okolini Alepa, Damaska, Idliba, Latakije, Hame, Homsa i Rake.

«Čim naš pilot bio u sigurnosti, određena područja su izložena masovnim udarima ruskih bombardera i raketa artiljerijskih sirijskih vladinih trupa duže vreme. Terorista i druge misteriozne grupe koje deluju u ovoj oblasti su uništeni.

Kao rezultat napada ruskih vazdušnih snaga na militanata, sirijske vladine snage su preduzele potpunu kontrolu nad planinskim oblastima na severu pokrajine Latakija, čime se u potpunosti blokira prekogranično snabdevanje terorista u pokrajini oružjem, municijom i drugim materijalnim sredstvima.

U drugim oblastima severne Sirije, ruska avijacija kontroliše sve glavne puteve isporuke oružja, municije i opreme u militanata terorističke grupe Islamske države.»

Portparol ruskog ministarstva odbrane je, takođe, rekao i da je Turska odbila da dozvoli Moskvi pristup „bilo kakvim materijalima u vezi sa obaranjem Su-24“, kada je ruski vojni ataše posetio turski generalštab da bi takve materijale dobio, što predstavlja, kako je rekao, dodatni dokaz da je snimak razgovora između ruskih i turskih pilota „običan falsifikat“.

Konašenkov je rekao i da su rusko ministarstvo odbrane i turske oružane snage prekinuli sve kanale vojne interakcije. „Ovo se odnosi, ne samo na takozvanu ‘vruću liniju’ uvedenu da se isključe mogući vazduhoplovni incidenti tokom uništavanja terorističkih objekata u Siriji“, rekao je portparol ruskog ministarstva, preneo je Tas.

Predstavnik ruske mornarice koji je bio poslat u Tursku da koordiniše aktivnosti Crnomorske flote i turskih pomorskih snaga opozvan je, dodao je Konašenkov.

Ruska TV RT pod naslovom Западная коалиция нанесла авиаудар по правительственному складу в Сирии javlja da je koalicija koju predvode SAD bombardovala skladište snaga lojalnih sirijskom predsedniku el Asadu u gradu Dejr es Zor..- (O tome ko se protiv koga bori u Siriji videti u prilogu Sukobljene strane u Siriji)

On je saopštio da je raketna krstarica „Moskva“ preduzela određenu površinu u priobalnom području Latakia radi odbrane ruskih vazduhoplovnih baza, a da je u skladu sa odlukom Vrhovnog komandanta oružanih snaga Rusije 26. 11. na ruskom aerodromu „Hmeimim“ u Siriji je odmah raspoređen i stavljen u stanje uzbune raketni sistem S-400 sa zadatkom da obezbedi protivvazdušnu odbranu za područje.

Komentarisao je I u društvenim mrežama šireni snimak o napadu na turski humanitarni konvoj, rekavši da Turska nije najavila nikakav humanitarni konvoj, te da se na se na snimcima ne vide krateri od navodnih artiljerijskih napada na konvoj pa je preporučio da se sledeći zapaljeni konvoj sa ratnim materijalom severno od Alepa ne prikazuje kao „humanitarna pomoć“ (Рекомендуется в следующий раз загоревшийся конвой грузовиков с боеприпасами для боевиков, действующих севернее Алеппо, не выдавать за «гуманитарную помощь».)

Portparol ruskog Ministarstva odbrane je izneo podatke o žestokim napadima ruske avijacije na pozicije Fronta Al Nusra, na naftna postrojenja pod kontrolom Islamske države i dugim operacijama.

Ruski predsednik Putin je 26. 11. izjavio da se igraju vatrom oni koji pokušavaju da iskoriste teroriste za svoje političke ciljeve, te da mu je teško poverovati da Turska ne zna da Islamska država izvozi tone nafte sa teritorije Sirije, a turski predsednik Erdogan je izjavio da to treba dokazati i da naftu od Islamske države kupuje – Asadov režim. Na to je Putin rekao da mada Turska tvrdi da uništava naftu Islamske države, Rusi ne vide dim…

Turske vlasti su povećale pošiljke oružja, municije i vojne opreme za teroriste koji deluju u Siriji, izjavio je sirijski brigadni general Ali Maihub. Prema njegovim rečima, u zamenu za oružje Ankara od militanata dobija naftu i istorijske artefakte koje je opljačkala „islamska država“. (V: Сирийский генерал: Турция увеличила поставки вооружения террористам в Сирии в обмен на нефть RT на русском, 29. 11.)

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Iraka Muvagak el Rubaj tvrdi da je u proteklih osam meseci ostvarena prodaja iračke nafte i gasa na crnom tržištu Turske u vrednosti od 800 miliona dolara po ceni koja je za 50 odsto manja od cena na svetskom tržištu.

On je rekao medjima da se nekoliko puta obraćao zvaničnim predstavnicima SAD u Iraku s molbom da se bombarduju cisterne «Islamske države», koje transportiruju iračku i sirijsku naftu u Tursku, ali da je svaki put dobio odgovor da su to civilnio ciljevi.

Portparol predsednika Putina Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva ima podatke o uključenosti Bilala Erdogana, sina Redžepa Taipa Erdogana i njegovog zeta, koji je turski ministar energetike u naftni biznis. Ta izjava korespondira sa izjavom sirijskog ministra spoljnih poslova Valida Mualema da sin turskog predsednika možda uključen u nelegalnu naftnu trgovinu sa Islamskom državom ( Видети: Дмитрий Песков: У Москвы есть информация о личном интересе сына Эрдогана в нефтебизнесе RT на русском, 14. 11.

Uz to pod naslovom Зовут его Билал Российская газета, 25. 11. piše da kompanija BMZ Ltd., koja vodi trgovinu naftom u interesu ID, poredstavlja porodični biznis, da akcijama BMZ vladaju bliski rođaci šefa turske države, a da ćerka predsednika Turske Sumeje Erdogan, rukovodi tajnom bolnicom koja se nalazi nedaleko od sirijske granice u Turskoj, a u koju svakodnevno kamioni turske armije dovoze desetine ranjenih boraca ID, koji se tamo leče i vraćaju u Siriju.

(Videti takođe: Владимир Путин: Турция сбила Су-24, чтобы обеспечить безопасность поставок нефти ИГ RT на русском, 30.11.2015, 21:38)

Predstavnik Oružanih snaga Sirije brigadni general Ali Majhub saopštio je 28. novembra da je na Sirijsku armiju otvarana vatra iz minobacača na brdu Džebelj al-Akra koje se nalazi na turskoj teritoriji.

Agencija Rojters prenosi izjavu predstavnika komande sirijske vojske (

Syria army says Turkey increases arms shipments to rebels

Read more at Reutershttp://www.reuters.com/article/2015/11/28/us-mideast-crisis-syria-turkey-idUSKBN0TH0KU20151128#g0fIxkjkI7xOeyH5.99 Rojters, 28. 11.) da Turska snabdeva oružjem pobunjenike pomoću transporta deklarisanih kao humanitarna pomoć, te da su ove nedelje pobunjenici koristili američko antitenkovsko oružje koje je došlo preko Turske, a koje je platila Saudi Arabija i da je moderno oružje(TOW missile) uočeno kada su pobunjenici napali i uništili ruski helikopter koji je učestvovao u spasavanju pilota.

Posle razgovora s francuskim predsednikom Olandom ruski predsednik Putin (Videti: Заявления для прессы и ответы на вопросы журналистов по итогам встречи с Президентом Франции Франсуа ОлландомSajt Predsednika RF, 26. 11.)izjavio je da je ruska vojska obavestila koaliciju koju predvode SAD u Siriji o tačnom tajmingu delovanja svojih vazdušnih snaga i da je Turska, kao članica te koalicije to svakako trebalo da zna.

Ruski predsednik Putin doneo je ukaz o specijalnim merama protiv Turske ( Указ о мерах по обеспечению национальной безопасности России и защите граждан России от преступных и иных противоправных действий и о применении специальных экономических мер в отношении Турции Sajt Predsednika RF, 28. 11.)) koje podrazumevaju zabranu angažovanja turskog osoblja u nekim ruskim kompanijama, kao i zabranu uvoza pojedinih roba i usluga (čiji spisak treba da odredi ruska vlada), ograničavanje poslovanje pojedinih turskih kompanija u Rusiji, ograničavanje čarter leova za Tursku, preporuku turoperatorima da ne sklapaju aranžmane s Turskom, kao i jaču kontrolu redovnih avio-linija, kao i striktniju kontrolu luka i autobuskog saobraćaja, vizne restrikcije za tuske vlasnike turističkih i službenih pasoša (odnosno ukidanje bezviznog režima od 1. januara 2016), itd.

(Videti takođe: Минобороны РФ: Уничтожены террористы, действовавшие в районе крушения Су-24 в Сирии RT на русском 26. 11.

Erdogan says Syria’s Assad, not Turkey, backing ISIL

, Al Jazeera, 26. 11.

Владимир Путин: Если Турция уничтожает нелегальную нефть из Сирии, то «дыма» от этого мы не видим RT на русском 26. 11.

Минобороны РФ: террористы в районе спасения пилота Су-24 уничтожены RIAN, 26. 11.

Минобороны: прерваны все каналы взаимодействия между РФ и Турцией 26. 11.

Владимир Путин: Подорвана финансовая база «Исламского государства» RT на русском 26. 11.

Заявления для прессы и ответы на вопросы журналистов по итогам встречи с Президентом Франции Франсуа ОлландомSajt Predsednika RF, 26. 11.

ВКС РФ: Сбивший Су-24 турецкий истребитель находился в небе Сирии 40 секунд

Оригинал новости RT на русском:

https://russian.rt.com/article/133204RT на русском 26. 11.

Управление пресс-службы и информации Министерства обороны Российской Федерации 27. 11. )

Ruske sankcije Turskoj i "Turski tok"

U utorak 2. decembra objavljeno je da je ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao dekret vlade kojim se uvode sankcije Turskoj. Ovim dokumentom utvrđen je čitav niz prehrambenih proizvoda poreklom iz Turske kojima se zabranjuje uvoz u Rusiju počev od 1. januara naredne godine, zabranjuju se i čarter letovi ka Turskoj i pojačavaju mere bezbednosti ne redovnim avio-linijama. Na listi se ne nalazi limun poreklom iz Turske, kao ni projekat gasovoda „Turski tok“, o kome su Putin i Erdogan sklopili sporazum 2014. Direktor Gasproma Miler je izjavio: Ako je Turskoj potreban «Turski tok», može se obratiti Ruskoj federaciji. Za sada to nije slučaj…»

( «Газпром»: Если Турции нужен «Турецкий поток», она может обратиться к РФ для переговоровBeta, RT на русском 02.12.2015.)

Sukobljene strane u Siriji

Sirijska vlada (Nacionalni napredni pokret):

Oružane snage Sirije

Snage narodne odbrane – dobrovoljačke jedinice

Brigada Baas partije – suniti verni Aasadu

Savezničke grupe sirijske vlade:

Al Abas – šiitska milicija

Sirijski otpor – marksističko lenjinistička grupa verna Asadu

Arapska nacionalna garda – panarapska grupa

Narodni front za oslobođenje Palestine

Dažuš al Movahedin – milicija Druza

Sutoro – hrišćanska milicija

Asain al Hag – milicija šiita koja je u Iraku napadala Amerikance

Katab Saji al Šuhada – milicija šiita za zaštitu spomenika

Huti – jemenska milicija

Hezbolah – šiitska milicija

***

Iran

Rusija

Snage opozicije (Nacionalna koalicija sirijskih revolucionarnih i opozicionih snaga)

Slobodna sirijska armija – nastala od grupe oficira koji su otkazali poslušnost Asadu

Islamski front (koji podržava Saudijska Arabija)

Ađnad al Šam Islamistički pokret (vojnika)

Fastakim Kama Umirt (grupa pobunjenika iz Alepa)

Front autentičnosti i demokratije (izdvojena frakcija Armije mudžahedina)

Nova sirijska armija (dobija oružje od CIA)

Pokret Nur al Din al Zenki (pokret koji je dobio američke antitenkovske rakete)

Milicije u savezu sa opozicijom:

Alvija al Furkan – islamistička grupa

Đaješ al Fatah (Armija osvajanja) – islamistička grupa iz Idliba i Latakije

Front al Nusra – izdanak Al Kaide u Siriji

Ahrar aš Šam – salafističa jedinica

Legija Šam – sirijski izdanak Muslimanske braće

Alijanska muhadžirina va Ansar – salafistička grupa

Đabhad Ansar al Din (pobunjenici iz Alepa, grupa neutralna u konfliktu između ID i drugih grupa)

Islamska država

Vojska ID

Brigada mučenika Đarmuk

Đajš al- džihad (izdvojeni deo Fronta al Nusra)

Sirijski Kurdistan (Rojava) (Sirijske demokratske snage – kurdske, turkmenske, jermenske i arapske milicije):

Jedinice narodne zaštite

Ženske zaštitne jedinice

Sirijska arapska koalicija

Vulkan Eufrata

Snage al Sanadid – plemenska milicija

Sirijski vojni savez

Savezničke milicije snaga Sirijskog Kurdistana:

Kurdistanska radnička partija

Sutoro

Marksističko lenjinistička partija

Irački Kurdistan

***

Zapadna koalicija

Kanada

Francuska

Australija

Turska

Saudijska Arabija

Katar

Jordan

Bahrein

UAE

Maroko

Zastoj na Bosforu

Turska obalska straža započela je 1. decembra vežbe u Mramornom moru koje je Bosforskim moreuzom povezano sa Crnim morem i Dardanelima s Egejskim morem. To je pomorski put kojim Rusija doprema materijal i opremu za operacije protiv terorističke organizacije „Islamska država“ u Siriji. Prema TV RT ruski trgovinski i teretni brodovi su prinuđeni da čekaju nekoliko sati za dozvolu da prođu kroz Bosfor od strane turskih vlasti. Visoki oficir mornarice Ruske Federacije Viktor Kravčenko je tim povodom izjavio za RIA Novosti da Turska neće moći da zatvori moreuz ruskim ratnim brodovima i trgovačkim brodovima koji idu u Siriju, jer bi to bi bilo kršenje međunarodnog prava i Konvencije iz Montreja koju je potpisala većina država. Status moreuza definisan je na konferenciji u Montreu, u Švajcarskoj 1936. godine konvencijom koja daje pravo državama koje izlaze na Crno more da brane svoje interese u moreuzoma Bosfor i Dardaneli. Prema Konvenciji, Turska ima pravo da zatvori moreuz na prolazak vojnih brodova samo u slučaju zvaničnog proglašenja rata.

( Проливы преткновения: ограничивая проход судов РФ через Босфор, Турция нарушает международное право RT, RIA Novosti 1. 12. 2015.

Turski puk u Mosulu u Iraku

Premijer Iraka ( Prime Minister’s Media Office: The Iraqi government calls on Turkey to respect good neighbourly relations and to withdraw immediately from the Iraqi territory,) Hajder al-Albadi je 5. 12. saopštio preko svoje kancelarije da je dobio potvrde da je jedan puk turske vojske sa tenkovima i artiljerijom ušao u iračku teritoriju, a posebno u pokrajina Ninive uz tvrdnju da su turski vojnici tu radi obuke iračkih grupa. Pošto se to čini bez zahteva ili ovlašćenja iz iračkih federalnih vlasti to se smatra ozbiljnim kršenjem iračkog suvereniteta i nije u skladu sa dobrosusedskim odnosima Iraka i Turske. Iračke vlasti pozivaju Tursku da poštuje dobrosusedske odnose i da odmah povuče trupe sa teritorije Iraka.

Pod naslovom Iraq demands Turkish troops withdraw from near Mosul ,BBC, 5. 12. ) izveštava, očito na osnovu pisanja turskih medija da je 150 turskih vojnika u Mosulu radi treninga kurdskih vojnika… Džihadisti iz Islamske države zauzeli su Mosul u junu 2014. godine, ali je dugo očekivana kontraofanziva iračkih snaga u više navrata odgađana.

Ubijen predsednik turske advokatske komore

Kurdski advokat Tahir Elči predsednik turske Asocijacije advokata koji je od ranije bio poznat javnosti po tome što je otvoreno govorio da Radnička partija Kurdistana nije teroristička organizacija, zbog čega je bio i hapšen, a i po tome što je bio oštar kritičar turskog predsednika Erdogana, poginuo je 28. novembra u turskom gradu Dijarbakir pošto je bio pogođen metkom u glavu prilikom obraćanja novinarima kada je grupa pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) otvorila vatru na pripadnike turske policije, izveštava portal turskog lista Hurijet pod naslovom Tahir Elnji iki gün önce Dört Ayaklı Minare injin „suikast“ demişti

Turska policija je vodenim šmrkovima rasterala demonstrante koji su proteovali zbog ubistva advokata Tahira Elčija.

Posle obaranja ruskog aviona, u Turskoj je, inače porasla napetost – na primer, uhapšena su dvojica novinara lista Cumhuriyet (Republika, list umereno leve orijentacije koji izlazi u Istanbulu) Džan Dundar i Erdem Gulzog zbog toga što su pisali o vezama turske vlasti sa Islamskom državom.

Rusko ministarstvo odbrane iznelo informacije o švercu nafte ID u Tursku

Načelnik glavne operativne uprave Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj je na brifingu u ministarstvu odbrane 2. decembra 2015. rekao da su identifikovana tri puta kojima se nafta iz Sirije švercuje u Tursku.

„Vođe bandi i turska elita kradu sirijsku naftu u velikim količinama“, rekao je Rudskoj, naglašavajući da su ruske snage u protekla dva meseca uništile 11 rafinerija i još 32 objekta u kojima Islamska država proizvodi naftu.

Generalštab Oružanih snaga Ruske Federacije je na osnovu podataka iz svemira i vazdušnog izviđanja, identifikovao tri glavne rute za transport nafte u Tursku iz područja pod kontrolom, kako se kaže na brifingu, naoružane bande ID.

Zapadni put „put nafte“ počinje u sirijskom gradu Deir el Zor i završava se u rafineriji Batman na obali Sredozemnog mora u Turskoj, Istočni put ide do velike baze pretovara u mestu Cizre.

Kod Batmana, koji je po ruskoj analizi najveći logistički centar zapadne trase, koji se nalazi u okrugu Silopi opštine, na satelitskom snimku, napravljenom 14. novembra ove godine uočavaju 3220 cisterni i kamiona.

Po zapadnoj ruti, od crpilišta na naftnim poljima u blizini grada Raka, vozila, uglavnom noću, prebacuju naftu u severozapadnu Siriju, a dalje, kroz prekogranična naselja Azaz (Sirija) i Reihanlı (Turska) do turske luke Iskenderun i Dortiol.

Na satelitskoj fotografiji koja je napravljena 13. novembra ove godine na području naselja Azaz, na putu koji povezuje Tursku i Siriju, rusko ministarstvo pokazuje veliku koncentraciju automobilskih vozila koja prevoze naftne derivate i pokazuju kako se na turskoj strani može uočiti 240 cisterne za gorivo i teška vozila, a istovremeno na sirijskoj teritoriji 46 tankera i mnogo kamiona koji čekaju da pređu granicu. Tvrdi se i da je deo goriva maskiran u kamionima.

Na brifingu je pokazan i snimak granice Turske i Sirije koji je pod kontrolom naoružanih grupe „Al-Nusra Dzhibgat“, preko koje, po ruskim obaveštajnim podacima, slobodno prolazi u Tursku mnogo cisterni i teških kamiona natovarenih kanisterima s naftom i stotine automobila. Inspekcija vozila se ne sprovodi na turskoj strani granice.

Pokazan je i snimak područja Reihanle, na kome se viditi oko 360 cisterni i teških vozila u neposrednoj blizini granice sa Sirijom, 160 tankera s gorivom koji je tek prešli granicu i još 100 vozila dalje.

Rusko ministarstvo na satelitskim snimcima od 25. novembra ove godine pokazuje da je nafta transpotovana prema turskim lukama Dortiol (sa 395 pumpi za nalivanje tankera) Iskenderun (60), gde postoje specijalizovani vezovi za tankere. Tvrdi se da se deo nafte tovari na brodove i šalje na preradu izvan Turske, a deo se prodaje na domaćem tržištu.

Na satelitskoj fotografiji naselja Deir ez-Zor, 18. oktobra ove godine rusko ministarstvo je uočilo ukupno 1722 cisterne parkirane pored puta, a na snimku od 14. novembra u oblasti iračkog naselja Tavan i Zakho, 1104 cisterne i teške kamione.

Izneta je procena da u kriminalnom biznisu povezanim sa trgovinom naftnim derivatima u Siriji i Iraku teroristi koristili ne manje od osam i po hiljada vozila kojima su prevozili 200.000 barela nafte dnevno, te da su zaradili oko 2 milijarde dolara godišnje.

Rusko ministarstvo tvrdi da je za dva meseca ruskim vazdušnim napadima uništeno 32 naftnih postrojenja, 11 rafinerija, 23 pumpnih stanica, i 1080 cisterni koje su prevozile naftnie derivate, te da je time smanjen ilegalni promet nafte proizvedene na teritoriji Sirije za skoro 50 odsto.

Ruski ministar spoljnih poslova je saopštio da će Rusija podatke o švercu nafte između ID i Turske dostaviti Ujedinjenim nacijama i svim zainteresovanim stranama.

( Брифинг: «ВС РФ в борьбе с международным терроризмом.Новые данные» Министерство обороны Российской Федерации
(Минобороны России), 02.12.2015.
)

( Минобороны РФ продемонстрировало снимки, доказывающие связи террористов ИГ с Турцией
https://russian.rt.com/article/134207
RT на русском, 02.12.2015.
)

( Минобороны рассказало, как Турция и ИГ делают нефтяной бизнес на крови RT на русском, 02.12.2015.)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je 2. 12. navode Rusije da su on i njegova porodica profitirali od trgovine naftom s Islamskom državom: «Niko nema prava da iznosi takve uvrede kao što je sugestija da Turska kupuje naftu od Islamske države. Turska nije izgubila svoje moralne vrednosti da kupuje naftu od terorističke organizacije».

Portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner rekao je da, prema podacima koje poseduju SAD, Islamska država prodaje naftu sa polja posrednicima, koji je potom švercuju preko granice u Tursku:
„Odbacujemo tvrdnje da turska vlada sa Islamskom državom krijumčari naftu preko svojih granica. Ne vidimo dokaze koji bi podržali tu optužbu…“

Posle ponovljenih novinarskih pitanja on je rekao: „Mi ne verujemo da je turska vlada bila uključena. Što se tiče nezakonitog prometa preko granice, to može biti slučaj i mi se borimo sa tim… “

Turski predsednik Erdogan je izjavio da će izneti dokaze da sa naftom ID švercije Rusija, na šta ruski ministar Lavrov komentariše rečima: «U lopova i kapa gori…», dok ruska televizija RT iznosi pretpostavku da Erdogan možda misli na biznismena koji, navodno ima sirijsko i rusko državljanstvo, Džordža Hasuanija, koga su Sjedinjene Države 25. novembra stavile na listu sankcija, uz optužbu da njegova kompanija za projektovanje i izgradnju HESCO prodaje Asadovom režimu naftu kupljenu od ID…

BBC: Poređenje intenziteta američkog bombardovanja Islamske države 2015. Srbije 1999, Iraka 2003. i Centralnih sila u II svetskom ratu

Četiri tornada britanskog RAF-a poletela su 3. 12. s Kupra i bombardovala naftna postrojenja u Omaru koji je pod kontrolom Islamske države. Britanski parlament je pre toga, u sredu 2. 12. sa 397 glasova «za» i 223 glasova «protiv» odobrio akciju britanskih vazdušnih snaga u Siriji.

( UK launches first Syria air strikesBBC, 03.12.2015 )

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve