foto: viktorija grupa

Agrobiznis >

Uspešna godina i uvećani prihodi Viktorija grupe

Raste prodaja proizvoda od soje i suncokreta Viktorija grupe na domaćem i inostranom tržištu

Prema konsolidovanim rezultatima poslovanja u agro godini 2014/2015, Viktorija grupa prihodovala je od prodaje više od 380 miliona evra, što je 15 odsto više u poređenju sa prethodnom agrogodinom, saopšteno je iz ove kompanije. Rast su zabeležile i domaća i prodaja na inostranim tržištima, pri čemu je izvoz generisao više od 40 odsto prihoda od prodaje.

Operativna dobit (EBITDA – earnings before interest, taxes, depreciation and amortization), uvećana je za deset miliona evra, odnosno za trećinu, kao rezultat bolje iskorišćenosti fabričkih kapaciteta, smanjenja troškova proizvodnje, povećanja prodaje, ali i rekordnog otkupa uljarica kao važnog preduslova na početku agrogodine. Fabrike Sojaprotein i Viktorijaoil, kompanije članice Viktorija grupe sa najboljim performansama, preradile su ukupno 500.000 tona uljarica – soje, suncokreta i uljane repice.

Postrojenja Viktorija grupe

"Različiti faktori otežavaju poslovanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, kako u zemlji tako i u regionu, ali i u takvim uslovima postižemo stabilnu proizvodnju i u kontinuitetu obezbeđujemo sertifikovani kvalitet prema evropskim standardima", saopštio je Izvršni odbor Viktorija grupe. "Investicije u energetsku efikasnost i rekonstrukciju i proširenje pojedinih proizvodnih linija omogućile su korišćenje punih prerađivačkih kapaciteta naših fabrika. Jedan od efekata je i širenje izvoznih aktivnosti, što nas je pozicioniralo kao najvećeg neto izvoznika prehrambeno-prerađivačke industrije. U ovoj agrogodini očekujemo dalji rast prodaje. Iako je započinjemo sa posledicama ovogodišnje suše i skupljom sirovinom, već smo obezbedili količine za maksimalne kapacitete Sojaproteina i Viktorijaoila. Nastavljamo sa orijentacijom na tržišta regiona i Evropse unije, kao i sa proizvodnjom i plasmanom proizvoda višeg stepena prerade", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora Viktorija grupe. Kada je reč o pojedinačnim kompanijama, Viktorijaoil je uvećala prihode od prodaje za 32 odsto, pri čemu je izvoz zabeležio rast od 16 odsto. Ostvarena je rekordna prodaja flaširanog suncokretovog ulja od blizu 90 miliona litara, a pratila ju je odlična prodaja sirovog suncokretovog ulja. Sojaprotein je postigao tradicionalno dobre rezultate u prodaji teksturiranih sojinih proteina, segmentu u kome već godinama drži preko 50 odsto udela na evropskom tržištu, stavljajući fokus na proizvode dodate vrednosti i sojine proteinske koncentrate.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST