Dragoljub Zarkovic

zoom >

Ko o čemu, Vučić o poštenju – Džejms Bond u novoj epizodi rušenja lidera u regionu preko nameštanja afera kumovima, bratu i prijateljima

Onog dana kad je izjednačio sudbinu Srbije i svoju ličnu poziciju, Vučić je prešao prag kontrolisanog demokratskog poretka i odškrinuo vrata diktaturi

Niske strasti:
CIA, snajka, CIA

Ima tu nešto protivrečno: Kako to da u trenutku kad uživamo, po Aleksandru Vučiću, blagodeti visokog rejtinga u svetu, ima onih iz tog istog sveta koji bi da mu smrse konce.

Možda je razlog tome što ne osećaju na svojoj koži blagodeti stabilnosti, uspešnih reformi i drugih šećerlema iz premijerove kolonijalne radnje čiji je izlog ukrašen liciderskim srcima, a radnja se reklamira u blokovima između "Farme" i "Parova."

Stvar eskalira. Zvanično nam nikad nije bolje išlo, premijer je dobar drug sa svima, od Amerike do Rusije, s Merkelevom je prst i nokat, lider je u regionu, ali, čuj sad, premijer Aleksandar Vučić je izjavio pre neko veče u emisiji "Ćirilica" da se njegova borba za suverenu Srbiju ne sviđa mnogima u inostranstvu.

"Odbrojavaju mi dane razne strane službe, rade mi o glavi, prave afere i šire razne priče o tome koliko mi je preostalo. A smeta im jer se borim za Srbiju i što mi je samo ona važna, što poštujem Ustav na koji sam se zakleo", kazao je Vučić za Peconijev TV Hepi u emisiji kod Milomira Marića, koji je za to veče dao slobodno "Parovima", taman da provetre posteljinu i operu gaće.

Onog dana kad je izjednačio sudbinu Srbije i svoju ličnu poziciju, prešao je prag kontrolisanog demokratskog poretka i počeo je uvod u diktaturu.

Čije tajne službe ne žele stabilnu i jaku Srbiju? Da nije zavera i u tome što je u Beogradu išla paralelno s Londonom premijera najnovijeg Džejmsa Bonda?

To je najjeftinije podilaženje niskim strastima sluđenog građanstva koje u teorijama zavere najlakše pronalazi uzroke za sve muke koje su ga snašle. CIA, snajka, CIA... Paranoja se širi, a potpiruje je premijer lično. Neimenovane službe, "razne strane službe" ne žele stabilnu i jaku Srbiju, a još rade o glavi premijeru.


Vrhunski dokaz:
Premijer na poligrafu

Vučić je gostujući u pomenutoj emisiji rekao da mu, od kada je formirana vlada, mnogi iz različitih motiva i razloga "odbrojavaju dane" i da su odmah krenule neverovatne priče.

U prilog tome premijer je naveo dešavanja u vezi sa prošlogodišnjim poplavama i dodao da su postojali oni koji su namerno i smišljeno unosili haos i govorili o stotinama i hiljadama mrtvih koji se spaljuju u visokoj peći u Lazarevcu, koja u tom gradu ne postoji. Počele su i priče o gašenju medija, rekao je Vučić i naveo da je video da mnogima u svetu zapravo nije bilo stalo do stabilnosti, pa ni previše do ljudskih prava i sloboda, "već da se pronađe oruđe i oružje za udaranje po Vladi Srbije".

"Moj greh je bio od početka što nisam dao da tuku neistinama po vladi", rekao je Vučić i dodao da je onda usledila hajka i kampanja u vezi sa helikopterom, gde je svakoga dana nešto novo izmišljano pa i, kako je rekao, tobožnji grafit "Smrt Pajtiću", koji je pisao štab DS-a sa ciljem da se pošalje poruka da u Srbiji nema političkih sloboda...

Prema njegovim rečima, generalni direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović otišao je na poligraf i prošao ga, a zatim se postavilo pitanje i da li je poligraf pravo sredstvo.

"Polaze od sebe, znaju kakvi su lopovi i prevaranti, reketaši... i hoće to i drugome da zalepe", rekao je premijer i ukazao najpre na priče o 24 stana u Bugarskoj gradonačelnika Beograda Siniše Malog, da bi se onda pričalo o jednom stanu.

Premijer je rekao da eventualno može da se priča o sukobu interesa i da je to najteže delo koje može da se stavi gradonačelniku na teret, a koje je nemoralno i nije krivično.

Dokaže li se da jeste, neće biti gradonačelnik, poručio je još jednom Vučić.

"Hteli su da kažu – sve oko mene lopovi i kriminalci i zamislite to govore i Miškovićeve sluge i satrapi najgorih lopova u Srbiji, najbliži satrapi oni koji su ojadili ovu zemlju", rekao je premijer.

Vučić je dodao da je uvek spreman da ode na, kako je rekao, svačiji detektor laži, da nikada neće da beži iz zemlje, da je uvek spreman da im "stane na crtu", da izađe na izbore, odgovara za sve...

"Kada izgubim izbore, neću da se sklanjam odavde i neću da bežim od bilo koga, jer ću da radim svaki dan do kraja mog mandata... Nema veće časti, ljubavi, obaveze nego da radite za svoju Srbiju, a lopovima koji dižu glavu i koji misle da će poštene ljude da nazivaju lopovima... to neću da dozvolim", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u kratkom narednom periodu videće se da država nema pardona ni prema onima koji su njen deo danas, niti onima koji su njen deo bili nekada, ukoliko su kršili zakon.

Vučić je dodao i da mu "mnogi odbrojavaju dane po raznim osnovama, koliko je teško bolestan, kada će da izabere naslednika"... i da to sluša već tri–četiri meseca.

Na pitanje kome se zamerio, Vučić je odgovorio da se zamerio nekima i pojedinim inostranim službama zato što štiti slobodu i nezavisnost Srbije, što Srbija danas nije vazalna zemlja, što ima svoje "ja", ume da brani i štiti svoje interese, ume da brani interese srpskog naroda i zato što neće da služi tuđim, već samo interesima svoga naroda.

Zamerio se, kaže, i što niko ne može da mu naređuje šta u ime Srbije treba da uradi.

"Ali, pre svega, zato što niko ne želi da trpi jakog lidera u jednoj maloj zemlji, koji će, po nečijem gledanju, morati mnogo toga da pušta i popušta u budućnosti. Zato je bolje da to bude neko slab, neki potrčko koga će moći da promene kad hoće i kao u lutkarskom pozorištu da mu menjaju poziciju", rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da će se onoliko koliko može boriti za svoju zemlju...


Mast i čast:
Koga Vučić treba da se plaši?

Neke afere nije ni pomenuo, ima ih toliko da nije zgodno za pominjanje: od lažnih doktorata članova vlade, preko bratovljeve umešanosti u najmanje dva sudska postupka, do optužbi o monopolizaciji IT sektora (kome su nedavno odobrene privilegovane, niže kamate) pa sve do najnovijeg kanalizacionog rata medija koje ucenama i/ili privilegijama drži pod kontrolom užeg kruga saradnika.

Ubi se čovek da dokaže kako je on, i oni oko njega, pošteni, marljivi, nenadremani, sve poštenjačina do poštenjačine.

Ako iko, međutim, dođe glave Aleksandru Vučiću, neće to biti oni koji slove za protivnike njegove politike i načina vladanja. Biće to oni koji ga u ovom trenutku zdušno podržavaju. Dakle, njegovi tobožnji prijatelji.

Ne bih se, zbog dubokog osećanja gađenja, bavio njihovim moralnim i profesionalnim likom i delom, ali s obzirom na to da ih manje-više dobro poznajem, unapred potpisujem da će na prvoj krivini ostaviti onog u koga se sada kunu i da će ga, ako zatreba, žestoko napadati. Ne bi to bio prvi put.

Mislim da to i Aleksandar Vučić zna i koristi ih u ovom trenutku kao "korisne idiote" kao što su ih i drugi pre njega koristili, ali nije pitanje u tome da li on to zna, nego je pitanje zašto mu to treba.

Neko ko to zna, a ima visok rejting i uživa, kako se tvrdi, ugled "lidera u regionu", ne bi trebalo da prihvati toliki "reputacioni rizik" koji se ne sastoji samo u tome da se svako skriva iza njegovog kišobrana. Tim pre što ima stotinu mogućnosti da se izvuče iz zamke koju mu postavljaju tobožnji prijatelji.

Pod firmom zaštite vođinog lika i dela vodi se pravi rat protiv boljeg dela javnosti uz terciranje ulizičkog hora finansiranog od onih koji u gustoj magli srpskih javnih poslova vide priliku da se dokopaju masti i časti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net