Loader

Pad ruskog aviona u Egiptu

31.oktobar,16:08

U srušenom ruskom putničkom erbasu A321 sa 224 putnika, nema preživelih

Ruski putnički avion erbas A321″, koji je 31. oktobra 2015. u 6.21 poleteo iz egipatskog letovališta Šarme el Šeik za Sankt Peterburg, a u kome se nalazilo 224 putnika, srušio se posle 25 minuta leta u planinskoj oblasti oblasti Hašana, koja je 35 kilometara južno od grada Al Ariša koji leži na mediteranskoj obali Sinaja. TV Al jazeera javlja da je avion bio na visioni od 9,450 metara kada je nestao s radara.

Avion je padao brzinom od samo 2 km u minutu, a prema podacima portala EurAsia Daily, koji se pozova na internet-portal Flightaradar24, pre nego što će pasti avion se kretao brzinom od samo 150 km/č.

Ruski portal RBK pod naslovom Катастрофа в воздухе: что выяснилось о крушении самолета в Египте 1. novembra pozivajući se na podatke portala Flightradar24.com, piše da je u 07:11 MSK avion bio na visini od 10. 210 metara, ia da je dostigao brzine 404 čvorova (748 km / h). U 7:13 brzina aviona iznenada pada na 184 čvorova (341 km / h), a zatim – da 93 čvorova (172 km / h). Visina leta je smanjena na 8649 metara. I tada je sa transpondera prestao prenos podataka o parametrima leta.. Pre nego što je nestao sa radara avion je padao po stopi od oko 1,8 kilometara po minuti, odnosno pao je gotovo vertikalno…

Ruski list Izvestija pod naslovom Очевидцы заявили, что упавший в Египте самолет горел в воздухе 31. oktobra pozivajući se na podatke portala Al-Masri al-Jaum, piše da neki očevidci sa Sinaja tvrde da su videli da je avion padajući goreo.

Vojni avioni su otkrili olupinu aviona u planinskom području, a 45 vozila hitne pomoći je usmereno na mesto nesreće, kako bi odnela mrtve i ranjene, saopšteno je iz egipatske vlade.

Spasioci koji su stigli na mesto pada aviona izvukli su tela najmanje 100 ljudi iz olupine. Mnogi su umrli u sedištima, vezani sigurnosnim pojasevima. Oko 150 tela, uključujući izgorele leševe, pronađeno je u prečniku od pet kilometara od mesta pada letelice.

Posle odlaganja potrage, zbog loših vremenskih uslova, egipatski spasilački timovi su locirali mesto pada.

Prvi podaci istrage na mestu pada ruskog aviona pokazuju da se on srušio usled tehničke greške, saopštile su egipatske vlasti. Ruski sajt RBK, pozivajući se na agenciju AFP 31. oktobra 2015 javlja da je „Vilajet Sinaj“, egipatski ogranak u Rusiji zabranjene organizacije Islamska država (ISIS, ID) preuzela odgovornost za rušenje aviona, ali je tu tvrdnju odmah demantovao ruski ministar transporta Maksim Sokolov, a i egipatske valsti su isključile mogućnost da je avion oboren nekom diverzantskom akcijom. Avion je nad Sinajem leteo u normalnom režimu i nije bilo nikakvih informacija o zatvaranju prostora za vazdušni prostor zbog konfliktne situacije nad Sinajem koja inače duže traje.

Da li se avion raspao u vazduhu?


Ostaci aviona rasuti su na povrini elipse dužine 8, a širini četiri kilometra. Egipatske vlasti su saopštile da proširuju zonu potrage na površinu od 15 kvadratnih kilometara. Nakon inspekcije olupina izvršni direktor Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta Viktor Soročenko rekao je za RT na ruskom (МАК: Самолёт А321, потерпевший крушение в Египте, разрушился в воздухе RT.com) kako pretpostavlja da je avion koji se srušio u Egiptu, uništen u vazduhu, obzirom da su fragmenti razbacani na velikoj površini, međutim, da je prerano da se izvuku zaključci o uzrocima nesreće. Pres služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije objavila je satelitski snimak zone nesreće. Crvenom linijom uokvirena je zona pada aviona, a plavom, površine na kojima su nađeni delovi aviona, dok žuta linija uokviruje zonu u kojoj su locirana sredstva za spasavanje.

Uzrok nesreće ruskog aviona airbus 321 u Egiptu može biti dekompresija aviona ili slom konstrukcije u vazduhu. Takvo mišljenje je izrazio bivši predsednik Nacionalnog menadžmenta za sigurnost transporta SAD Mark Rosenker, koji je rekao (Mark Rozenker: Samolёt Airbus A321 mog razrušitьsя v vozduheRT, 1. novembra 2015. ) da je na ovom avionu pre nekoliko godina bio oštećen rep.

Njujork tajms pod naslovom Russia Mourns as Officials Work to Determine Cause of Jet Crash ukazuje na moguće loše stanje aviona citirajući ruski list Izvestija da je aviokompanija Kogalimavija u finansijskim teškoćama i da duguje značajnu sumu novca penzionom fondu, a da je Natalija Truhačeva supruga ko-pilota rekla ruskom kanalu NTV da se njen muž žalio na stanje aviona, odnosno da je pre leta rekao da je tehničko stanje aviona daleko od željenog.

Pre poletanja za Egipat, avion je tehnički pregledan na ruskom aerodromu Domodedovo.

Pod naslovom Три версии взрывной разгерметизации
ruski list Komersant piše, pozivajući se na neimenovane eksperte da je moguće da se avion raspao na velikoj visini zbog nagle dekompresije zbog koje se slomila čitava konstrukcija, a koju je mogao da izazove udarni talas manje bombe smeštene u prtlažnik aviona; eventualno otpali delovi motora, ili lom konstrukcije zbog zamora materijala ili tehničke neispravnosti.

Ruski eksperti ukazuju na sličan slučaj koji se desio marta 1997. u katastrofi An-24 Stavropoljske kompanije kod Čerkeska, kada je na visini od 6000 metara došlo do dekompresije aviona u toaletnoj kabini, nakon čega su stručnjaci u istrazi uočili duboke tragove korozije nastale tokom ekspoloatacije aviona u afričkim zemljama.

Stručnjak s kojim su saradnici Komersanta razgovarali savetuju, međutim, da se ne žuri sa povlačenjem paralele između sadašnje nesreće na Sinaju i one kod Čerkaska.

Oni takođe porede sadašnju nesreću s katastrofom boinga 747 aviokompanije Pan American u decembru 1988. kod Lokerbija u kojoj je poginulo 270 ljudi, a čije je razaranje izazvla mala količina plastičnog eksploziva zamaskirana u tranzistorskom prijemniku koji je u kabinu prošvercovao čovek iz Libije, kasnije osuđen na doživotnu robiju.

Stručnjaci takođe ukazuju na to da je airbus koji je pao na Sinaju imao havariju na aerodromu u Kairu 2011, kada je pri sletanju udario u pistu zbog čeka je došlo do oštećenja repa aviona i deformacije konstrukcije. Ovakvi incidenti u avijaciji su poznati pod nazivom «dodir petom» . Avion je posle popravke i provere pušten u ekspolataciju koja, inače, za avione airbus traje 11-12 milina časova naleta, ako avion nije imao havariju.

Jedan od razloga pada aviona može biti i neispravni pogonski motor u slučaju oštećenja turbine i kidanja lopatica koje leteći seku krilo aviona poput testere, piše Komersant 1. novembra.

Američki visoki zvaničnik odbrane rekao je NBC Nevs u ponedeljak 2. oktobra da je američki satelit otkrio infracrveni toplotni bljesak na mestu nad Sinaju na kome se ruski putnički avion srušio u vreme kada se to desilo.
Prema zvaničniku, američki obaveštajni analitičari smatraju da je to mogla biti neka vrsta eksplozije na samom avionu, ili na rezervoaru, ili eksplozija bombe, ali da nema indikacija da je raketa zemlja-vazduh srušila avion. (Satellite Shows Heat Flash When Russian Metrojet Plane Crashed, But No Missile: U.S. Officials )

Ruski mediji prenose izjavu egipatskog medicinskog eksperta koji je učestvovao u pregledu žratava da stanje stradalih ukazuje da je u avionu pre udara u zemlju možda došlo do snažne eksplozije.
( Судмедэксперт: Травмы погибших в результате крушения A321 могут говорить о сильном взрыве на бортуhttps://russian.rt.com/article/127660 RT на русском, 3. novembra)

BBC javlja da se mesto nesreća nalazi u području gde se egipatska vlada bori sa džihadističkim pobunjenicima, ali da su egipatski izvori bezbednosti rekli Rojtersu da nema indikacija da je avion bio oboren ili dignut u vazduh.

Ekstremisti iz lokalne filijale Islamske države na Sinaju imaju pokretne prenosive zemlja-vazduh rakete (MANPADS) koje je moguće lansirati sa ramena, međutim, da je stručnjak za bezbednost iz Bahreina izjavio za BBC da ako je avion leteo na visini od 31,000ft, bio bi izvan dometa projektila MANPAD.

Prema egipatskoj kontroli leta, pilot ruskog aviona nije tražio pomoć dispečera.

Avion je pao vertikalno prilikom pada se raspao na dva dela, a manji deo repa zapalio se i udario o veliku stenu. Aerodrom u Larnaki na Kipru je saopštio da Erbas A321 kompanije „Kogalimavije“ nije tražio hitno sletanje na Kipru.

Nema naznaka da je avion oboren, naveli su izvori iz egipatske službe bezbednosti. Na severnom Sinaju je već dve godine sedište ogranka Islamske države, koji su ubili na stotine vojnika i policajaca. Povodom nekih navoda da je avion ušao na teritoriju Turske, portparol turske vlade je saopštio da oni nisu dobili informaciju da je avion ušao u njihov vazdušni prostor.

Na Sinaju su pronađene crne kutije sa podacima leta ruskog putničkog aviona A321 koji se jutros srušio, javila je televizija Al Džazira, pozivajući se na bezbednosne službe Egipta. Ruske vlasti su saopštile da još nemaju saznanja o pronalaženju crne kutije.

Prema podacima egipatskog ministarstva za civilnu avijaciju, u avionu su se nalazila 63 muškarca, 138 žena i 17 dece, starosti između dve i 17 godina.

Rusko Ministarstvo pripremilo je tri aviona za spasavanje zbog rušenja ruskog aviona u Egiptu i hitno organizovalo mobilnu radnu grupu vladine komisije za pružanje pomoći prilikom nesrećnih slučajeva i katastrofa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je proglasio 1. novembar za dan žalosti u Rusiji, prenosi TAS.

Ruski istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv aviokompanije „Kogalimavija“ zbog toga što se njen avion, sa 224 putnika i članova posade srušio u Egiptu, rekao je portparol komiteta Vladimir Markin za rusku agenciju RIA novosti. Postupak je pokrenut prema članu zakona „o kršenju pravila letenja i pripreme za njih.“

Markin je precizirao da je reč i članu 263 Krivičnog zakona „Kršenje bezbednosnih pravila za kretanje i korišćenje vazduha, mora ili unutrašnjeg vodenog transporta.“

Sergej Truhačev, 45-godišnji kopilot airbus A321 avioprevoznik «Kogalimavia“ koji se srušio u Sinaju, je bivši vojni pilot koji je učestvovao ruskoj vojnoj kampanji u Čečeniji, a nakon učešća u vojnim operacijama on je otišao u penziju, da bi pre nekoliko godina odlučio da ostane na nebu, pa se pridružio kompaniji „Kogalimavia“, javlja Ruska Life news.

Najavljeno je da će grupa ruskih istražitelja i kriminalnih eksperata otići u Egipat, gde će raditi u dogovoru sa nadležnim organima, zajedno sa predstavnicima Egipta, u skladu sa normama nacionalnog i međunarodnog prava“, kazao je Markin, prenosi Rojters.

TAS je javio da je aerodrom u Šarm el Šeiku predao dokumenta o tehničkom pregledu aviona pre leta, količini goriva i broju putnika. Prema njihovom izveštaju, u avionu su svi putnici bili ruski državljani.

Izraelska vojska je saopštila da je ponudila pomoć Egiptu i Rusiji nakon što se ruski avion sa 224 putnika i posadom srušio na Sinajskom poluostrvu.

IDF (Izraelska odbrambena armija) je pomagala i nadgledanjem iz vazduha u naporima da se locira ruski avion, koji je izgubio kontakt nad Sinajskim poluostrvom. IDF je ponudila nastavak pomoći i Rusiji i Egiptu, ako je potrebno, navedeno je u vojnom saopštenju, kako prenosi Rojters. Izraelska granica sa susednim Egiptom ide duž Sinaja. Dve zemlje su potpisale mirovni sporazum 1979. godine.

Aviokompanije Lufthansa, Air Frace, i Aeroflot su rešile da ne lete nad Sinajem posle katastrofe lajnera A321. Služba Ruske federacije za nadzor transporta „Rostransnadzora“ naložila je aviokompaniji „Kogalimavija“ da prizemi svoje avione „erbas A321“, dok uzrok nesreće ne bude bio poznat. British Airways je najpre objavio da nastavlja da leti za Egipat, međutim britanska vlada je 5. novembra saopštila preporuku da se zbog verovatnoće da je ruski avion pao zbogpodmetnute bombe obustavlja aviosaobraćaj sa ovom zemljom. Rosavijacija je od 6. novembra obustavila sav komercijalni, tranzitni i čarter aviosaobraćaj sa Egipatom dok se ne utvrde uzroci pada ruskug aviona nad Sinajem. (V:О ВЫПОЛНЕНИИ ПОЛЕТОВ В АРАБСКУЮ РЕСПУБЛИКУ ЕГИПЕТRosavijacija, 6. novembra). Ruski predsednik Putin i egipatski predsednik Sisi razgovarali su o uslovima za uspostavljanje normalnog aviosaobraćaja i o merama zaštite oko 50.000 Rusa u Egiptu, za koje su ruski mediji javili da će odvojenim letovima biti vraćeni kući u roku od najviše dve nedelje.

Francuski kanal TV kanal France2 ( Crash en Égypte : les boîtes noires ont parlé, la piste de l’attaque terroriste privilégiée je objavio pozivajući se na jednog od neidentifikovanih evropskih istražitelja, da zapisa na vojs rekorderu (voice recorder) leta A321 (crna kutija) koji beleži komunikaciju u oavionu pokazuje da je u avionu verovatno došlo do eksplozije, pošto je prekid komunikacije nastupio naglo, a da drugi uređaj koji beleži tehničarske podatke o letu (data recorder) pokazuje da pre prekida sve bilo normalno. Međutim, ruska agencija RIA Novosti tu tvrdnju osporava uz pozivanje na izvor u ruskoj misiji specijalne komisije za istragu nesreće, da nema potvrde da je eksplozija srušila ruski A321. Agencija RIAN javlja da će ruski stručnjaci zatražiti od francuskih istražitelja da iznesu dokaze o eksploziji u avionu, pošto se na osnovu prvog pregleda snimka iz crne kutije po mišljenju ruskih stručnjaka može govoriti samo o nejasnim zvucima zabeleženim na uređaju, ali da je to nedovoljno da bi se odredio karakter i priroda ovih zvukova, a pogotovu da bi se tvrdilo da oni dolaze od eksplozije.

Ruska TV RT ( МАК: Полёт самолёта А321 проходил в штатном режиме ) pozivajući se na izjavu egipatskog člana međunarodne istražne grupe Ajlama al-Mukadama objavljuje da zapis iz crne kutije pokazuje da su pre katastrofe svi sistemi aviona radili normalno 24 minuta leta, a da se na visini od 9400 metara čuo neobičan zvuk čiji izvor stručnjaci tek treba da utvrde posle čega više nisu zabeležene nikakve informacije…

Direktor Ruske federalne službe bezbednosti izvestio je predsedniku Vladimira Putina 17. novembra 2015. da je teroristički napad uzrok pada aviona A321 ruske kompanije „Kogalimavija“ na Sinajskom poluostrvu…

( ФСБ РФ: На борту российского А321 в Египте был совершён терактRT, 17. 11. 2015

( Трагедия самолёта «Когалымавиа»: хронология событий TV RT, 31. oktobra 2015;

Komersant В Египте разбился российский пассажирский самолет. Онлайн-трансляция Ъ на борту Airbus 321 компании Когалымавиа (Шарм-эш-Шейх—Санкт-Петербург) находились 224 человека, все погибли;

Крушение самолета „Когалымавиа“ в Египте

RIAN, 16:28 31.10.2015)

Istorija eksploatacije srušenog aviona

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve