Loader

Afera

Prisluškivanje Bojana Pajtića

01.oktobar,13:53

Predsednik vojvođanske vlade potvrdio autentičnost njegovog telefonom razgovora sa Lidijom Udovički koja nu se privatno žalila da joj traže reket za bi se vetro-park priključio na mrežu EMS-a. DS traži da se ispita poslovanje firmi Nikole Petrovića, kuma premijera Vučića

Predsednik Vlade Vojvodine i lider Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić potvrdio je autentičnost transkripta koji je osvanuo na internetu i naveo da je to dokaz da ga prisluškuju.

Pajtić je na konferenciji za novinare ocenio da činjenica da se prisluškuje čovek na njegovim funkcijama je nešto zbog čega bi trebalo da padne vlada, prenosi B92.

„U normalnoj državi ovo bi bila afera Votergejt, ali se to neće desiti u Srbiji. Zato postavljam dva pitanja Aleksandru Vučiću – ko me prisluškuje i po čijem nalogu“, pitao je Pajtić.

Transkript razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički, koja je sestra ministarke Kori Udovički i osoba u medijima dovođena u vezu sa „reketiranjem Srbije“, objavljen je na sajtu Teleprompter, navodi B92.

Pajtić je potvrdio autentičnost tog razgovora i naveo da je on vođen mobilnim telefonom pre više od godinu dana.

Vučićevi mediji: „Lidija Udovički i Nikola Petrović nisu se lično upoznali, to je dokaz da je nije reketirao!“

Režimski mediji Informer (V: AFERA PRISLUŠKIVANJE: PAJTIĆ SVE SLAGAO! U Španiji saslušana sestra ministarke Kori Udovički!, Informer, 22. 1. 2016 ) i Alo (V: ALO SAZNAJE Saslušana Lidija Udovički!, ALO, 22. 1. 2016 ) gromoglasno su objavili kako nije bilo reketiranja kompanije Lidije Udovički od strane direktora EMS Nikole Petrovića, a kao „krunski dokaz“, uzet je deo svedočenja Lidije Udovički u Španiji, gde je ona rekla da „nikada nije srela Nikolu Petrovića“. Ostatak svedočenja nisu smeli da objave.

Iako je poznato da se reketiranje na tom nivou skoro nikada ne vrši direktno, licem u lice, nego najčešće preko posrednika.

Zanimljivo je da je i Vučićev kum Nikola Petrović na poligrafu upravo govorio o tome kako „nikada nije sreo Udovički“ i nikada sa njom nije razgovarao u četiri oka, iako to uopšte ne znači da je nije reketirao.

Insistiranjem na tome da Nikola Petrović „nikada nije upoznao i razgovarao sa Lidijom Udovički“, i neobjavljivanjem ostatka svedočenja, režimski mediji su samo potvrdili da da je reketiranja najverovatnije bilo.

( Vučićevi mediji: „Lidija Udovički i Nikola Petrović nisu se lično upoznali, to je dokaz da je nije reketirao, NSPM 23. januar 2016. )

DS: Neka mediji objave ceo iskaz Lidije Udovički

Demokratska stranka zahteva od predsednika Vlade Aleksandra Vučića da prestane da ponižava građane tražeći od njih da veruju njegovim rečima a ne sopstvenim očima, elementarnoj logici i dokazima, iako je u prethodne četiri godine nebrojeno mnogo puta pokazao da ne drži mnogo do istine.

Pozivamo medije koji su objavili delove svedočenja Lidije Udovički da objave celo njeno svedočenje jer se iz njega nedvosmisleno vidi da ona jeste bila reketirana i da ni u jednom trenutku ni ona, ali i niko drugi, nisu tvrdili da je to radio gospodin premijerov kum lično, nego su to drugi radili za njega. Isto tako, baš kao što se ispostavilo da se nije lažno predstavljala, što je bila prva tvrdnja grupe za odbranu premijerovog kuma, vidi se da Lidija Udovički nije lagala u svojim razgovorima i sastancima sa zvaničnicima, u formalnim i normalnim prepiskama i SMS porukama, i da ne laže ni sada.

Država u kojoj je premijerov kum iznad zakona i u kojoj se pojedini mediji i premijer utrkuju ko će prvi unapred da otpiše njegovu krivicu, ne može se nazvati pravnom državom, a oni koji na taj način tretiraju i građane i institucije moraju znati da to neće moći još dugo da rade.

( Neka mediji objave ceo iskaz Lidije Udovički, Demokratska stranka Beograd, 24. januara 2016.)

„Ako je moguće da prisluškuju predsednika pokrajinske vlade i lidera najveće opozicione stranke, onda nijedan građanin nije slobodan. Zaštitnik građana je već upozoravao da se prisluškuju opozicioni lideri, vođe sindikata i druge ličnosti, a ja ću se obratiti institucijama i očekujem da one pokažu da su privržene vladavini prava“, rekao je Pajtić.

On je dodao da ne želi da se izjašnjava o sadržaju razgovora, jer nema dokaze za to što je govorio u privatnom razgovoru, ali je istakao i da bi to bilo skretanje pažnje sa suštine.

„Mislim da bi se time zabašurivala suština, a to je da u Srbiji ne postoji slobodna, pravna i demokratska država, ocenio je Pajtić.

Pajtić je istakao da njega, ali ni građane Srbije, ne bi trebalo da interesuje ko tu kome „unutar službi ili vlasti radi o glavi“.

Očigledno se radi o unutrašnjim podmetanjima, ali to me ne zanima – zanima me samo to da ne možemo živeti u državi koja nije pravna, demokratska i slobodna, rekao je on.

SNS: odakle Teleprompteru trankript?

Srpska napredna stranka saopštava, povodom tvrdnji Bojana Pajtića da je prisluškivan, da očekujemo od nadležnih službi da se svi navodi šefa vojvođanskog režima ispitaju, i da se javnost o tome što pre informiše.

„Pitam Bojana Pajtića da li je on, možda, sve to dogovorio sa svojim doskorašnjim zaposlenikom i partnerom, Danilom Redžepovićem, a od nadležnih organa očekujem da pitaju Danila Redžepovića odakle mu transkript razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički?

Građani Srbije moraju saznati da li neko stvarno prisluškuje Bojana Pajtića, ili je današnja konferencija za novinare i konstruisanje afere dogovor sa njegovim partnerom Redžepovićem, sa kojim drži sajt „Teleprompter“.

Takođe, pitam Bojana Pajtića zašto nije pre godinu dana, jer tvrdi da tada nastao snimak, odmah obavestio javnost o sadžini razgovora, jer je, pre svega, kao javni funkcioner, imao zakonsku obavezu da obavesti nadležne državne organe da država reketira investitore? Zašto je Bojan Pajtić ćutao godinu dana i zašto tek danas izlazi u javnost sa tvrdnjama da je prisluškivan?

Na kraju, pitam Bojana Pajtića da li će podneti ostavku na mesto premijera AP Vojvodine, ako nadležni državni organi dokažu da je lagao, i da je sve smislio sa svojim partnerom Danilom Redžepovićem?“, kaže se u saopštenju koje je potpisao potpredsednik Izvršnog odbora SNS Aleksandar Jovičić.

( Pajtić: Prisluškuju me, treba da padne vlada, TV Vojvodina, 30. septembar 2015.)

( Konferencija za medije predsednika Pokrajinske vlade dr Bojana Pajtića, sreda, 30. septembar 2015. Tema konferencije: „Afera prisluškivanja predsednika Pokrajinske vlade“. )

Ubrzo se oglasio i direktor EMS (Javno preduzeće Elektromreža Srbije ) Nikola Petrović, koji je najavio krivičnu prijavu „ili protiv sebe, ili protiv Lidije Udovički“.

„Ako je istina da su takav razgovor vodili i ako je gospođa Lidija Udovički zaista izjavila ono što stoji u transkriptu, zahtevam da kažu vreme, mesto i ime i prezime osobe od koje sam navodno to tražio kako bih mogao da podnesem krivičnu prijavu protiv samog sebe. U suprotnom, ja ću podneti prijavu protiv gospođe Udovički za krivično delo neprijavljivanja izvršenja krivičnog dela“, naveo je Petrović u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, spreman je i da ide na poligraf. ( Pajtić: U normalnoj zemlji ovo bi bio Votergejt, B92, 30. septembra )

Povodom slučaja „Prisluškivanja“, Aleksandar Vučić je rekao da su nadležni organi reagovali i da on nema vremena za političke igre.

„Svima je jasno da, ukoliko izbegavate da se na poligrafu izjasnite i da jasno kažete šta je tačno, a šta ne, onda ne govorite istinu“, kazao je srpski premijer novinarima u Strazburu, prenost TV N1.

Demanti Stefanovića i Continental Wind Partners LL i nova pitanja DS

Sajt RTS-a (CWP: Nemamo saznanja o razgovoru Udovički i Pajtića

Sajt RTS SREDA, 30. SEP 2015,

) javlja da je odgovarajući na brojne upite upućene od strane medija u Srbiji u vezi sa navodnim razgovorom vođenim između Lidije Udovički i Bojana Pajtića, Continental Wind Partners LLC (CWP – američka kompanija) saopštila je da nema saznanja o navodnom razgovoru koji se pominje između Udovički i Pajtića.

DS traži da se ispita poslovanje firmi Nikole Petrovića, kuma premijera Vučića

S obzirom na to da premijer najavljuje istragu o reketiranju investitora od strane njegovog kuma Nikole Petrovića, iako se iz njegovih izjava vidi da on i bez istrage, baš kao i u svim drugim slučajevima, „zna“ da niko ko je blizak njemu nije mogao prekršiti nikakav zakon, Demokratska stranka predlaže nadležnim organima da ispitaju vrlo kompleksno i sumnjivo poslovanje firmi „Eko energo group“, „Jabukovnik“ i „Mini hidro investment“.

Svaka od ovih firmi ima na desetine registracionih izmena u kojima premijerov kum Nikola Petrović predaje ovlašćenja i udele izvesnom Nenadu Mihajloviću ali i of šor firmama registrovanim na Devičanskim ostrvima PEGASSUN LIMITED i ECO ENERGO GROUP CORPORATION . Po dostupnim izveštajima, firme raspolažu sa milijardama, a imaju nijednog ili maksimalno tri zaposlena.

Eko energo group je vlasnik čak sedam hidroelektrana u Srbiji, a tri su izgrađene od kako je Nikola Petrović direktor EMS. Pribavljanje dokumentacije i investicije ovih firmi prekriveni su velom tajne, a propusti i problemi koji se javljaju se zataškavaju. Iz vrlo komplikovanih i pravno nejasnih stalnih izmena u vlasničkim odnosima ovih firmi, kao i iz involviranja firmi sa Devičanskih ostrva, jasno je da se poslovanje ovih firmi mora ispitati, kao i sve njihove transakcije. Posebno je potrebno pratiti transakcije ka of šor firmama jer upravo je u tom segmentu odgovor ko su stvarni vlasnici.

Demokratska stranka poziva državne organe da ispitaju poslovanje ovih firmi, da utvrde ko stoji iza of šor firmi na Devičanskim ostrvima i da ne dozvole da se nekolicina ljudi iz vrha Srpske napredne stranke protivzakonito bogati dok građani žive sve teže i teže, a kumstvo sa Aleksandrom Vučićem postaje jače od svakog zakona.

Pogledajte dokumentaciju o sumnjivom poslovanju firmi premijerovog kuma Nikole Petrovića(APR izvodi) (PDF 4,3MB)

Izvor: HITNO ISPITATI POSLOVANjE FIRMI VUČIĆEVOG KUMA, Izjava Aleksandre Jerkov, portparolke Demokratske stranke: , Informativna služba DS
***

Direktor EMS prošao poligraf

Direktor Javnog preduzeća Elektomreža Srbije Nikola Petrović prošao je poligraf povodom optužbi da je u vezi s gradnjom vetroparkova ucenjivao američku kompaniju Kontinental vinds, prenosi dnevni list Blic.

Direktor Javnog preduzeća Elektomreža Srbije Nikola Petrović prošao je poligraf povodom optužbi da je u vezi s gradnjom vetroparkova ucenjivao američku kompaniju Kontinental vinds, prenosi dnevni list Blic.

Kako se navodi, Petrović je testiran danas oko 10 časova i prošao je poligraf.

List podseća da se Petrović sam ponudio da ide na poligraf, a on je ranije demantovao sve navode lidera DS Bojana Pajtića o navodnoj korupciji i rekao da nikada nije upoznao Lidiju Udovički, te da je projekat vetroparka vođen u skladu sa zakonom.

U javnosti su plasirani transkripti razgovora Pajtića i Udovički, u kojima se pominje da je Petrović navodno od Udovički tražio dva miliona evra kako bi se na EMS priključio vetro-park te firme.

Tanjug, po Blicu, 12 oktobar 2015

***

DS: VUČIĆ DA OTVORI ISTRAGU O KUMU – koliko građani Srbije plaćaju firmi Eco energo group DOO kao povlašćenog proizvođača struje sa 8 mini hidroelektrana: Tegošnica, Livađe, Gornje gare 1, Gornje gare 2, Donje gare 1, Donje gare 2, Donje gare 3 i Jabukovik.

Vest o rezultatu poligrafskog ispitivanja Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, po svemu liči na saopštenje MUP da nije ulazio u prostorije Demokratske stranke i predstavlja samo još jednu obmanu građana Srbije.

Dokumentovana afera kuma Aleksandra Vučića zahteva mnogo ozbiljniju, međunarodnu istragu, a ne poligraf doktora Nebojše Stefanovića.

Istraga mora utvrditi kako se Nikola Petrović obogatio, izgradio 8 mini hidroelektrana i postao povlašćeni proizvođač struje i kako je, osim što je kum Aleksandra Vučića, mogao doći na čelo najvažnijeg javnog preduzeća u zemlji.

Demokratska stranka je dokumentovala sumnjive poslove kuma Aleksandra Vučića i javnost ima pravo da sazna ko su lica koja stoje iza firmi na Devičanskim ostrvima, što Nikola Petrović svakako mora znati jer je upravo tim firmama koje kriju svoje vlasnike prodao svoje udele, što se vidi i u rešenju Agencije za privredne registre broj BD143747/2012 od 13.12.2012. godine. Da li se firme sa Devičanskih ostrva koriste kao tajni kanali za izvlačenje novca iz Srbije?

Dalje, pozivamo Nikolu Petrovića, kao javnog funkcionera, da javnosti stavi na uvid svoju diplomu i da se konačno utvrdi gde je stekao i kakvo obrazovanje, kao i da li je njegovo imenovanje u skladu sa Zakonom.

Najvažnije pitanje na koje premijer mora dati odgovor je koliko građani Srbije plaćaju firmi Eco energo group DOO kao povlašćenog proizvođača struje sa 8 mini hidroelektrana: Tegošnica, Livađe, Gornje gare 1, Gornje gare 2, Donje gare 1, Donje gare 2, Donje gare 3 i Jabukovik. Iz podataka EPS iz 2014. godine proizilazi da se u firme kao povlašćene proizvođače, a koje su bile u vlasništvu Nikole Petrovića, iz džepova građana Srbije godišnje slije oko 2,2 milijarde dinara.

VUČIĆ DA OTVORI ISTRAGU O KUMU, Demokratska stranka Beograd, 12. oktobra 2015. Medija centar Saopštenja 12. oktobra

U vreme kada je navedeno da je ovaj privatni razgovor vođen, pre jedne i po godine, gospođa Udovički nije bila zaposlena ni u CWP , ni u bilo kojoj povezanoj kompaniji, niti se trenutno nalazi u stalnom radnom odnosu ili na savetničkoj funkciji u ijednoj od CWP kompanija, navode u toj kompaniji.

CWP nije nikada, direktno ili indirektno, primio zahtev Nikole Petrovića (JP Elektromreže Srbije — EMS) za bilo kakvo plaćanje u vezi sa priključenjem vetroparka na prenosni sistem, izvan onih koji su precizno i transparentno definisani ugovorima i pratećom zakonskom regulativom koji regulišu ovu oblast, navodi se u saopštenju.

„Naša projektna kompanija nastavlja saradnju sa JP EMS u cilju rešavanja tekućih tehničkih pitanja. Novinare dodatno upućujemo na prethodno izdato saopštenje za javnost CWP koje je nastalo kao reakcija na skorašnje špekulacije medija, izdato u nedelju 20.09.2015. godine“, navode u kompaniji.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da je „Pajtić čovek koji na osnovu nekog papira, koji je objavio njegov bliski prijatelj na sajtu Teleprompter, gde se ne vidi ništa, pokušava da dokaže špijuniranje“.

Ministar policije je rekao da špijuniranja nije bilo, niti postoje bilo kakvi dokazi da je papir došao iz službi bezbednosti.

„Baca se ljaga na sistem bezbednosti. I direktor BIA i ja smo objasnili koliko je netačnih informacija bilo. Ne podudara se ni forma, ni izgled, ni predmet“, rekao je Stefanović i dodao da je na osnovu toga jasno da papir ne pripada državnoj agenciji.

Prema njegovim rečima, niko ne može da se prisluškuje a da se ne ostavi traga.

„Vidim u medijima kako neki akteri ove priče pokušavaju da se izmigolje. Ali neće moći, otkrićemo ko je lagao, ko je ovo iznosio. Pored toga što smo demantovali, spremni smo da primimo bilo kakvu vrstu kontrole“, naglasio je ministar policije.

Stefanović je istakao da do sada nije bilo nijedne pisane primedbe u kojoj se izražava sumnja u prisluškivanje.

„I ambasador SAD Majkl Kirbi je demantovao da je rekao bilo šta što je navedeno u papiru o prisluškivanju. To bi sada bilo dovoljno da Pajtić podnese ostavku“, napomenuo je Stefanović.

Prema ministrovim rečima, direktor EMS-a Nikola Petrović spreman je da ode na poligraf kako bi se proverilo da li je tačno da je tražio novac.

Dodao je i da je firma „Continental Wind Partners“ poslala dopis u kome je navedeno da Petrović nije tražio novac, niti da je Lidija Udovički tada bila zaposlena u toj firmi.

Ministar policije je rekao da će vlasnik Telepromptera Danilo Redžepović večeras u 20 časova doći na razgovor u Upravu kriminalističke policije u Novom Sadu.

(Stefanović za RTS: Nije bilo prisluškivanja, otkrićemo ko je lagao. Sajt RTS, SREDA, 30. SEP 2015, 19:49 -> 21:41

)

Na sajtu firme (Continental Wind Partners LLC 30. septembra ) slučaj nije pominjan, a ni na (sajtu Ambasade SAD u Beogradu u rubrici Izjave i saopštenja za medije 30. septembra nismo pronašli saopštenje o negiranju da je ambasador Kirbi rekao to što Pajtić tvrdi da mu je rekao, a koje pominje ministar Stefanović)

Demokratska stranka je sapštila 30. septembra 2015. da je zgrožena činjenicom da je ministar policije na konferenciji za medije Demokratsku stranku optužio za destabilizaciju države i stvaranje atmosfere koja može dovesti do atentata na premijera, da, međutim, nije dao odgovor na dva jednostavna pitanja:

1. Ko je prisluškivao Bojana Pajtića?

2. Po čijem nalogu?

Stefanović je u međuvremenu saopštio da je urednik sajta „Teleprompter“ Danilo Redžepović, koji je saslušan u sredu uveče, odbio poligrafsko ispitivanje.

Stefanović je novinarima u Policijskoj akademiji rekao da je Redžepović, za koga kaže da je prijatelj predsednika DS Bojana Pajtića, na većinu pitanja na saslušanju, sinoć oko 20 sati, odgovorio pozivajući se na Zakon o medijima.

Istakao je da za sada nije video nijedan dokaz da je bilo prisluškivanja.

„To je ujedno i odgovor na pitanje DS – ‘Izvinite, potpuno sam siguran da nijedna državna institucija nije prisluškivala ni Lidiju Udovički, niti Pajtića'“, rekao je Stefanović.

Iako nikada nismo prisluškivali Bojana Pajtića, mogu da kažem ono što sam videlo svojim očima, a lično sam video kofere dokumenata o prisluškivanju Aleksandra Vučića, naročito od 2008. do 2012. godine. Ne znam hoće li Vučić o tome lično govoriti, jer nije želeo da se to objavljuje, ali očekujem da javnost narednih dana bude upoznata sa tim – rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, to je bilo brutalno kršenje svih Vučićevih prava, koje je režim DS godinama sprovodio prisluškujući njegove telefonske komunikacije, uključujući i one privatne prirode, sa svojom decom, prenosi Stefanovićeve reči NSPM s pozivom na agenciju Beta.

Kako javlja TV N1 na Stefanovićeve navode Bojan Pajtić je odgovorio tvrdnjom da urednik Telepromptera nije njegov prijatelj, da čak ni ne zna kako taj čovek izgledda, a da je neobično i to što Stefanović govori da je od 2008. do 2012. prisluškivan Aleksandar Vučić, a da direktor BIA Đorđević tvrdi da nezakonito prisluškivanje od strane BIA nije moguće od 2003.

Saslušanje Danila Redžepovića

Pod naslovom MINISTRE, PRESTANI DA LAŽEŠ! Istina o saslušanju urednika Telepromptera portal Telepromter objavljuje pismo čitaocima u kojme se prepričava tok razgovora Danila Redžepovića urednika portala Teleprompter.rs sa pet policajaca koji su došli u Novi Sad, a koji je u prostorijama policije u ulici Kraljevića Marka u Novom Sadu od 20 časova, do 22:55, kako se tvrdi u pismu pokušavali da od Danila Redžepovića izvuku informaciju o tome ko mu je dao stenogram, a da je on odbijao da im kaže, pozivajući se na pravo novinara da ne otkrije izvor informacija.

U pismu se navodi i da je Danilo Redžepović kao pokušaj neosnovanog zastrašivanja shvatio policijsko upozorenje da je možda počinio krivično delo objavljivanjem transkripta u kojem postoje indicije da je počinjeno neko drugo krivično delo…

Redžepović u pismu tvrdi da je policajce pozvao da prvo obave razgovore se Bojanom Pajtićem, Lidijom Udovički, Majklom Kirbijem, Nikolom i Petrovićem i ostalim licima, te da mu nije jasno zbog čega su krenuli od njega koji je preneo sadržaj snimljenog razgovora, pogotovu kada je Pajtić potvrdio autentičnost, da je te da je shvatio da njima nije bio cilj da dođu do istine, već da saznaju ko je dostavio informacije.

U pismu se tvrdi da je Danilo Redžepović odbio i da potpiše zapisnik (o saslušanju u svojstvu građanina) zato što su policajci odbili da u njegovu izjavu uvrste sledeći iskaz: „Smatram da se ovaj postupak vodi na osnovu partijsko-političkih interesa pojedinaca iz vladajućeg establišmenta, a ne na osnovu pravnih interesa. Smatram da je Nebojša Stefanović protiv mene tog dana vodio propagandu preko nacionalnih medija i da je na taj način svima u istrazi poručio kakav mora da bude ishod“. Navodno su rekli da po oceni tužioca, s kojim su navodno kontaktirali – predstavlja insinuaciju.

«Da pitali su me da li želim da idem na poligraf. Rekao sam da ne dolazi u obzir. Međutim, to je u režimskim medijima protumačeno kao da ja nešto krijem. Čak se i Vučić iz Strazbura, gde se nalazi Evropski sud za ljudska prava (ironija), oglasio po tom pitanju.

Ne. Ne želim da idem na poligraf. Ja nisam kriminalac. Ispitujte Nikolu Petrovića i ostale.

Ministre, predlažem da na taj poligraf prvo stavite sebe, zatim Aleksandra Vučića, njegovog brata pa onda sve ostale. Smatram da vi i vaš premijer imate mnogo više da priznate ovom narodu od mene», završava pismo Danilo Redžepović urednik portala Teleprompter.rs…

Sadržaj spornog razgovora između Bojana Pajića i Lidije Udovički

Lidija Udovički: Halo. Boki jesi li ti?

Bojan Pajtić: E, ćao. Gde si? Nisam te video sto godina. Kako si?

Lidija Udovički:Morala sam da te nazovem. Potpuno sam poludela. Zamisli šta se desilo.

Bojan Pajtić: Šta je bilo zaboga?Ko te izjedio??

Lidija Udovički:Onaj idiot od Nikole Petrovića. Znaš ko je Nikola Petrović?

Bojan Pajtić: Zezaš. Ko ne zna ko je Nikola Petrović direktor EMS-a, Vučićev Konsiljere.

Lidija Udovički:Zamisli da mi je idiot tražio da mu dam dva miliona u kešu da bi dozvolio priključak na sistem EMS-a. Još ne mogu da dođem sebi od šoka.

Bojan Pajtić: Katastrofa. Ne mogu da verujem da reketiraju američkog investitora koji pritom ulaže nekoliko stotina miliona evra u ovu zemlju. Nisu doveli nijednog investitora i sada ludaci hoće da oteraju one koji su došli pre svih. Kakva banda.

Lidija Udovički: To je nedopustivo To je neoprostivo. Boriću se protiv toga.

Bojan Pajtić: Ali zamisli da me je baš pre koji dan Kirbi pitao da li sam čuo informaciju da baš taj Nikola Petrović mesečno za Vučića iznosi dva miliona iz zemlje. Rekao sam da nisam i stvarno nisam do tada. Izgleda da im je dva miliona nekakva lopovsko naprednjačka norma. Odvratno.

.Lidija Udovički: Ja sam užasko očajna i ljuta, ali neće se na ovome završiti.

Bojan Pajtić: bilo je i u naše vreme lopovčina i onih što su nas brukali i užasno sam besan zbog toga, ali da će Vučić i sam biti i ekipa biti ovakva pljačkaška banda, nezapamćena u istoriji Balkana stvarno nisam mislio.

Lidija Udovički: E, vama u Pokrajini i lokalnoj samoupravi svaka čast. Stvarno ste profi, a pred ovima neću popustiti. Za ovo će svi saznati. Pa neka ovi u Vašingtonu kažu šta misle o tome što im u Srbiji reketiraju njihove kompanije. Reci mi kako su klinci?

Bojan Pajtić: : Super su. Ne bi ih prepoznala. Za koju godinu će me prešišati. U školi odlični.

Lidija Udovički:Zlatni su. Ljubi ih puno.

Bojan Pajtić: Hvala Pozdravi Marka. Mogu da zamislim kako se on oseća zbog svega ovoga. Nezapamćen skandal. Spremam se da se borimo protiv bandita. Ako se slažeš, mislim da bi bilo najbolje da izađemo s tom u javnost.

Lidija Udovički: E, hvala ti puno. Ne još. Ne još. Preduzeću akcije. Bićemo u kontaktu. Htela sam samo da te obavestim šta se dešava.

Bojan Pajtić: Banana država. Kad proceniš, tu sam. Čujemo se i vidimo.

Lidija Udovički: Ćao Hvala ti

Bojan Pajtić: Ćao, ćao.

( AFERA „REKETIRANJE“: Procureo prisluškivani razgovor između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, Teleprompter, 29/09/2015 )

Pajtić novinarima pokazao dopise CWS koji navodnogovore o pritiscima koje je EMS vršio na njih

Informativna služba Demokratske stranke, pozivajući se na Tanjug, N1 I B92 saopštava da je lider Demokratske stranke i predsednik Pokrajinske Vlade Bojan Pajtić ponovio da je spreman za poligrafsko ispitivanje u vezi sa njegovim prisluškivanjem i predočio dokumente koji, kako saopštava DS dokazuju da je pokušano zataškavanje afere „prisluškivanje“ (Videti dole: Pismo Lidije Udovički JP Elektromreža Srbijje 31.03.2014.“)

„Ja ću ići na poligraf zajedno sa Aleksandrom Vučićem, da Vučić odgovori da li neko prisluškuje opoziciju, a ja na sve drugo što me pitaju, ali ne na poligrafu Stefanovića posle svih neistina koje je izneo“, rekao je Pajtić na konferenciji za medije u sedištu DS.

Lider DS-a je, prema istom izvoru novinarima pokazao dokumenta preduzeća „Elektro mreže Srbije“ (EMS), ministarstava energetike i finansija, pokrajinskih institucija i kompanije „Continental wind Serbia“ (CWS) koja, kako je naglasio, demantuju izjave nakon što je u javnost izneo transkript razgovora sa Lidijom Udovički.

Bojan Pajtić je pokazao zvaničan dokument firme CWS koji je potpisala i na njega pečat stavila Lidija Udovički, u to vreme Country Manager kompanije CWS.

Druga laž je laž Aleksandra Antića da EMS ni na koji način nije mogao da utiče na realizaciju investicije CWS. Da je ova izjava netačna govori dopis EMS-a Pokrajinskoj u vladi u kojoj EMS Pokrajinskoj vladi zabranjuje da izda dozvolu kompaniji CWS, tvrdi se u saopštenju IS DS.

Treća laž je laž Nikole Petrovića koji odbija da je EMS vršio bilo kakve pritiske na ovu kompaniju. U svojim dopisima CWS je govorio o pritiscima koje je EMS vršio na njih, a službeno je uputio Nikoli Petroviću dopis u kom se se žali na pritiske i nezakonito postupanje EMS-a .

Četvrta laž je isto laž Nikole Petrovića da nije bilo reketa. Nikola Petrović mora da objasni zašto nije hteo da dozvoli izgradnju, kada su i Ministarstvo finansija i ministarstva građevinarstva i urbanizma Ministarstvo finansija i ministarstva građevinarstva i urbanizma dali saglasnost za izgradnju projekta, a samo EMS ne daje.

U razgovoru koji je vođen u ministarstvu planiranja i izgradnje CWS eksplicitno navodi da im je državni sekretar Miljan Miljević rekao da ih EMS reketira i da je CWS jedini investitor koji nije dobio dozvolu.

Potpuno je očigledno da je izjava Aleksandra Vučića da su američki investitori reketirali vlast u Srbiji besmislena. Bila je besmislena od samog početka, a na osnovu ovih podataka jasno je da je proces bio potpuno suprotan i da je izuzetno sumnjivo ponašanje EMS u ovom slučaju.

Ovo su nepobitni dokazi da razgovori između Lidije Udovički i mene nisu bili izmišljeni i dokazi o tome na koji način kum Aleksandra Vučića tretira kompanije koje žele da investiraju u Srbiju, rekao je Bojan Pajtić.

Postavljam pitanje svima da li više veruju svojim očima ili praznim pričama i Aleksandru Vučiću, da li više veruju zvaničnim dokumentima ili hajci koja se podigla?

Na pitanje da li je moguće da je prisluškivan „spolja“, Pajtić je rekao da je ubeđen da je meta, pre svega, režima u Srbiji i da je ubeđen da to čini „aktuelni režim“.

Upitan za demanti kompanije „Continental wind“ da je Udovički bila zaposlena kod njih, Pajtić je rekao da on misli da iza toga stoji strah od vlasti.

Na pitanje da li će se Lidija Udovički oglasiti povodom ove afere, rekao je da misli da zbog ugovora sa kompanijom to neće učiniti.

Ministar unutrašnjih poslova Vlade u senci DS Dragan Šutanovac zatražio je da ministar Nebojša Stefanović objavi transkripte.

„Ova afera je dobila utemeljenje u američkom Kongresu. DS će zatražiti da se u Skupštini Srbije oformi anketni odbor. Pozivamo ministra policije da javno objavi transkripte jer je rekao da ima pun kofer“, kazao je Šutanovac.

O protivzakonitom prisluškivanju počeo je da govori Tomislav Nikolić 2013. godine. Na Odboru za kontrolu službi bezbednosti ustanovljeno je da VBA sluša SRS, sindikate, tužioce i sudije, epiloga nije bilo.

Samo tri sata nakon objavljivanja transkripta razgovora Bojana Pajtića sa Lidijom Udovički, ministar je saopštio da je razgovor fabrikovan.

Ministar Stefanović je rekao da je video da je Vučić prisluškivan. Pošto je direktor BIA rekao da BIA od 2003. ne prisluškuje, očito je da je Vučića prisluškivao MUP, odnosno Dačić, kazao je Dragan Šutanovac.

Kada je u pitanju demanti ambasadora SAD Majkla Kirbija, Dragan Šutanovac je rekao da je bilo očekivano da će Kirbi da demantuje i da se on koristi diplomatskom veštinom koju koriste sve diplomate u svetu, te podsetio da je pismo pet kongresmena SAD o tom slučaju stiglo i na sto potpredsednika SAD i da Kirbi nije demantovao to pismo.

Izvor: Informativna služba Demokratske stranke 2. oktobar 2015.

Videti takođe: dokument koji, kako saopštava DS dokazuju da je pokušano zataškavanje afere „prisluškivanje“, a koji govore o zabrani da se izda dozvola kompaniji CWS žalbi na pritiske i nezakonito postupanje EMS-a i na to da su Ministarstvo finansija i ministarstva građevinarstva i urbanizma dali saglasnost za izgradnju projekta, a da je samo EMS ne daje

Ko je Lidija Udovički

Na sajtu asocijacije East West Bridge* se kaže da je Lidija Udovički (koju domaći mediji pominju skoro isključivo kao sestru ministarke Kori Udovički) do 2013. godine bila direktor za Srbiju američke kompanije Continental Wind Partners (CWP), da je ona lice koje je dovelo CWP u 2009. godini, kada je osnovana Continental Wind Serbia (CWS). Među njenim drugim referencama, CVP je, kako se kaže kompanija koja se razvila retroparkove od 600 MW Fantanele u Rumuniji, da trenutno radi na razvoju vetroparkova u Australiji i Poljskoj, da je osnivač pravno konsultantske firme Udovički & Associates koja je otvorena 2007. godine, da se bavi ekspertizom privrednog prava u energiji, da je do 2013. učestvovala u ključnim zakonodavnim procesima i promenama usklade energetski sektor sa EU sa Srbijom.

Uz to se dodaje da je Lidija Udovički diplomirala na Pravnom fakultetu – Universidad Complutense de Madrid, da je član Advokatske komore Madrid od 2000, da je takođe diplomirala na Pravnom fakultetu BPP, u Londonu u Velikoj Britaniji, da je postala član Pravnog Društva Engleske i Vels 2003. godine I kvalifikovani advokat u međunarodnim advokatskim kancelarijama u Londonu i Madridu u oblasti korporativnog prava, privatnog kapitala i zakona o životnoj sredini. U 2006. godini se vratila u Srbiju, gde je radila 18 meseci kao samostalni stručni saradnik u advokatskoj firmi Karanović – Nikolić…

(*U asocijaciji East West Bridge se kao rukovodioci pominju Jovan Kovač, Tahir Hasanović i Aleksandar Niklolić, a kao čllanovi savetodavnog tela (Advisory Board
)
asocijacije East West Bridge se pominju Goran Svilanović, Zorana Z. Mihajlović (čije je članstvo zamrznuto), Darko Tanasković, Marko Čadež, Jovan Ratković, Bojan Kostres, Miloljub Albijanić, Željko Mitrović, Aleksandar Crkvenjakov…

Pajtić: Istražiti poslovanje Nikole Petrovića i Siniše Malog

Predsednik Demokratske stranke i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Bojan Pajtić u obraćanju medijima (Foto servis DS) Beograd, 19. oktobra 2015.

Iznenađen sam da se nadležne institucije ne bave prisluškivanjem, ali je dobro da se bave slučajem reketiranja. Jasno je potpuno da dok god je ova vlast, dokle god je ovaj režim na vlasti neće biti utvrđena prava istina, neće, sasvim sigurno, gospodin Nebojša Stefanović i gospodin Aleksandar Vučić priznati da je bilo ucenjivanja stranih investitora, ali je važno da su dokumenti tu, da su dokazi dostavljeni, rekao je Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, nakon informativnog razgovora u policiji.

– Kad se promeni vlast, odgovorni će ići u zatvor i krivično odgovarati, tu nema nikakve dileme i od toga mi nećemo odustati ni u narednim danima. Važno je da su dokazi dostavljeni, važno je da dokazi postoje u nadležnim institucijama, kada se promeni vlast, tada će biti krivične odgovornosti. Dakle, sve vreme tvrdim to, znam da u ovom trenutku ne možemo očekivati da se gospodin Nikola Petrović, gospodin Mali ili bilo ko iz režima nađe pred tužilaštvom ili na sudu, ali će se naći kada se promeni režim, tu nema nikakve dileme – rekao je Pajtić.

Predsednik DS je istakao da na poligraf pristaje da ide zajedno sa premijerom Vučićem u bilo koju međunarodnu instituciju.

– Ovako, pošto je poligraf u Ministarstvu unutrašnjih poslova i njegov sadržaj i njegovu analizu vrši gospodin Srefanović, onda i obaveštavanje javnosti sprovodi gospodin Stefanović. I svako ko misli da bi gospodin Strefanović izašao i rekao „opozicija je u pravu, kum Aleksandra Vučića je reketirao strane investitore“, „kum Aleksandra Vučića laže“, taj ili je glup ili se pravi glup. Dakle, nemojte da se šalimo i da mislimo da bi Stefanović priznao da je kum Aleksandra Vučića reketirao investiture ili da su oni lagali da je opozicija bila u pravu. U tom smislu dao sam dokaze, ti dokazi su čvrsti i ukoliko se institucije budu bavile tim dokazima oni će dovesti do krivičnog progona onih koju su odgovorni. Ne očekujem da se to desi za vreme ove Vlade i ove vlasti, ali vrlo brzo će se vlast menjati pa će se pokazati da oni koji su kršili zakon treba da idu zatvor. Nemoj da budemo naivni, ponavljam još jednom, svako ko misli da će Stefanović izaći i reći „Nikola Petrović laže“, „Nikola Petrović je reketirao“, „opozicija je u pravu“, taj ili je glup ili se pravi glup. Jer bi to značilo da Stefanović i Vučić i svi moraju da podnesu ostavke i da odu iz političkog života. Ljudi, to se neće desiti, nemojte da budemo naivni, treba da verujemo kozi da nam čuva kupus, to nije realnost stvarno – ocenio je on.

Pajtić je naveo i da je tražio od policije i tužilaštva da se utvrdi veza između firmi na Devičanskim ostrvima na koje je gospodin Nikola Petrović fiktivno preneo vlasništvo nad hidrocentralama, konkretno sedam hidrocentrala u Srbiji, i firme na Devičanskim ostrvima gospodina Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, preko koje je za pet miliona evra kupio 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj.

Predsednik Demokratske stranke i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Bojan Pajtić u obraćanju medijima (Foto servis DS) – Očigledno okruženje, kumovi, najbliži saradnici i prijatelji Aleksandra Vučića imaju konzorcijum na Devičanskim ostrvima na kojima se firme otvaraju ili da bi se prikrio pravi vlasnik ili da bi se izvršilo pranje novca, i to je nešto što svakog ozbiljnog čoveka može samo da zabrine. Insistirao sam da se utvrde okolnosti ovog slučaja, kao i da se utvrde okolnosti slučaja zbog čega je reketirana firma Kontinental vind partners. Gospođa Lidija Udovički kao sestra potpredsednice republičke vlade nema nijedan razlog da tu vladu osporava na bilo koji način, nema nijedan razlog da to čini pošto se ne bavi ni politikom niti živi u ovoj zemlji. Očito je bilo ucenjivanja i reketiranja i sve dokaze o tome sam dao nadležnim institucijama. Dakle, pored dokaza o ucenjivanju i reketiranju, dao sam i dokaze o firmama na Devičanskim ostrvima i očekujem da policija i tužilaštvo utvrde sve o firmama na Devičanskim ostrvima, kako gospodina Nikole Petrovića, tako i firmi gospodina Siniše Malog – rekao je Pajtić.

On je naveo da je podneo dokaze koji se odnose na zvanična dokumenta Ministarstva finansija, Ministarstva građevine i urbanizma, javnog preduzeća EMS, pokrajinskih institucija, američke kompanije, a da je pritom priložio i izvode koja se odnose na preduzeća na Devičanskim ostrvima.

– I o tim Devičanskim ostrvima ćemo jako još mnogo pričati, mnogo će se toga čuti. Ja nemam nikakvu dilemu da je kompanija Kontinental vind partners bila ucenjivana, bila reketirana, ne samo zbog toga što ne vidim ni jedan razlog zbog koga bi gospođa Udovički to izmislila nego zbog toga što se pokazuje da je EMS imao kompletan i u potpunosti drugačiji tretman u odnosu na ovu kompaniju nego u odnosu na bilo koju drugu kompaniju. Dakle ova kompanija je bila potpuno drugačije tretirana nego druge kompanije, ministarstva i sve nadležne institucije su tvrdile da ta investicija može da se nastavlja, samo EMS je insistirao da ne može, što je bilo suprotno ne samo stavovima ministarstava koji su iznad javnih preduzeća nego je bilo suprotno i dotadašnjim u odnosu na recimo Vetro park Kladovo ili Fijat – rekao je Pajtić.

Govoreći o stavu premijera Srbije da nije vreme za vanredne izbore, Pajtić navodi da vreme i mesto na kome je premijer govorio o tome da li će biti vanrednih izbora ili neće biti vanrednih izbora govori koliko imamo ozbiljnih vlasti, koliko ta vlast državu doživljava ozbiljno. Zaista, tema izbora očito služi za zamajavanje javnosti, za prikrivanje afera vlasti, za prikrivanje loše ekonomske, socijalne situacije u zemlji, za prikrivanje ono što se dešava u institucijama, za prikrivanje lošeg standarda građana, za smanjenje plata i penzija, u tom smislu nisam ni očekivao ozbiljan i odgovoran pristup gospodina Vučića i Vlade na ovu temu. I još jednom ponavljam, ta tema jeste služila za zamajavanje javnosti kao što je i većina tema koje plasiraju službe za zamajavanje javnosti. Živimo u nekoj vrsti rijaliti programa, ne samo u onim zvaničnim rijaliti programima nego i u odnosu na Vladu koja čini sve da državu učini što manje ozbiljnom da bi se mogla otvarati preduzeća na Devičanskim ostrvima i da bi se iza zavese mogle dešavati koruptivne radnje – zaključio je Pajtić.

( Pajtić: Istražiti poslovanje Nikole Petrovića i Siniše Malog Informativna služba DS, Medija centar, 19. oktobra 2015.)

Mali: Imam jedan stan u Bugarskoj

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potvrdio je da u svom vlasništvu ima jedan stan u Bugarskoj i ocenio da su navodi koje je objavio KRIK o kupovini više od 20 luksuznih apartmana deo besmislene kampanje.

Siniša Mali je, u izjavi za B92, rekao da on u svom vlasništvu ima jedan stan u Bugarskoj, koji je pošteno zarađen i pošteno plaćen, a koji je uredno prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije.

Mali je istakao da je taj stan u njegovoj imovinskoj karti dostupnoj na sajtu Agencije od kako je stupio na javnu funkciju.

„S obzirom na funkciju koju sada obavljam, pitao sam se kada će da se pokrene ovakva kampanja. Na ovo više neću reagovati, jer su u pitanju besmislice i nastaviću da se bavim svojim poslom“, rekao je gradonačelnik Beograda reagujući na navode KRIK-a da je Mali kupio 24 stana na bugarskom primorju.

Mali nije demantovao da je kao predstavnik ofšor firmi učestvovao u kupovini stanova u Bugarskoj, ali je naveo da je cela priča vezana za posao konsultanta koji je obavljao pre stupanja na funkciju savetnika tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

„To su poslovi vezani za moju karijeru pre javne funkcije, kada sam imao privatnu firmu i savetovao ljude kako da ostvare svoje poslovne ciljeve, a ne kako da ja budem vlasnik“, rekao je Mali.

Na pitanje da li je praktično bio svojevrstan „agent za nekretnine“ u toj situaciji, Mali je rekao da je savetovao klijente.

„Imao sam klijente koje sam savetovao kako da poreski optimalno kupe nekretnine ili restrukturiraju posao. Time sam se bavio skoro 20 godina pre stupanja na funkciju“, rekao je Mali i ponovo istakao da ti poslovi nemaju veze sa stanjem njegove imovinske karte.

U važećoj imovinskoj karti Siniše Malog na sajtu Agencije nalaze se upisana tri nekretnine – stan od 131 kvadratnog metra, stan od 127 kvadratnih metara i garaža od 13,65 kvadratnih metara.

Stefanović: Policija može da ispita Malog po nalogu Tužilaštva

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da nema ništa protiv da policija istraži tvrdnje medija i po nalogu Tužilaštva ispita da li gradonačelnik Beograda Siniša Mali poseduje 24 stana u Bugarskoj, prenosi Beta.

„Ako je to tačno i ako tužilaštvo bude našlo elemente krivičnog dela, nemamo nikakav problem da privedemo bilo koga iz vlasti, opozicije ili biznisa, ako se utvrdi da je učestvovao u nečem protivzakonitom“, rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

( Mali: Imam jedan stan u Bugarskoj, RTS ponedeljak, 19. oktobar 2015. )

Portal Teleprompter se poziva na izvor iz službi bezbednosti

Portal Teleprompter.rs ekskluzivno objavljuje transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički o reketu koji je Vučićev kum i direktor EMS-a, Nikola Petrović, pokušao da naplati od američke firme „Continental Wind Partners“.

Kako nam je rekao izvor blizak službama bezbednosti, transkript je nastao na osnovu prisluškivanog telefonskog razgovora između predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre ministarke Kori Udovički, koji se dogodio pre nešto manje od godinu i po dana.

Transkript razgovora potvrđuje ranije pisanje portala Teleprompter.rs da je Lidija Udovički govorila da joj je direktor JP „Elektromreže Srbije“, Nikola Petrović, inače kum Aleksandra Vučića, tražio dva miliona evra kako bi se vetro-park priključio na mrežu EMS-a.

– Zamisli da mi je idiot tražio da mu dam dva miliona evra u kešu da bi dozvolio da se vetro-park priključi na sistem EMS-a. Još ne mogu da dođem sebi od šoka, rekla je Lidija Udovički u privatnom razgovoru sa Bojanom Pajtićem.

Predsednik Pokrajinske vlade odgovorio je da ne može da veruje da „banda“ reketira američkog investitora.

– Katastrofa. Je*o te. Ne mogu da verujem da reketiraju američkog investitora koji pritom ulaže nekoliko stotina miliona evra u ovu zemlju. Nisu doveli nijednog investitora i sada ludaci hoće da oteraju i one koji su došli pre njih. Kakva banda, rekao je Pajtić.

On je u jednom trenutku razgovora spomenuo da ga je ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi, obavestio da Nikola Petrović za Vučića svakog meseca „iznosi dva miliona evra iz države“.

– Zamisli da me je baš pre koji dan Kirbi pitao da li sam čuo informaciju da baš taj Nikola Petrović mesečno za Vučića iznosi dva miliona evra iz zemlje. Rekao sam da nisam i stvarno nisam do tada. Izgleda da im je dva miliona nekakva lopovsko-naprednjačka norma. Odvratno, dodao je Pajtić.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić optužio je Lidiju Udovički i firmu „Continental Wind Partners“, koja je u vlasništvu njenog supruga Marka Krandala, da su pokušali da reketiraju Srbiju preko vetro-parka.

Vučić je posle povratka iz SAD na TV „Pink“ dodao da je upravo firma „CWP“ preko lobista izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su Vučićev brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

Kasnije su režimski mediji objavili da je firma „CWP“ zaista pokušala da reketira Srbiju jer su „želeli da grade vetro-park kada nije postojala zakonska regulativa da bi naplaćivali struju tri puta skuplje“.

Dozvolu za izgradnju izdao je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, ali je Ministarstvo građevinarstva poništilo tu dozvolu prošle godine zbog žalbe EMS-a“. Ministarstvo je poništilo građevinsku dozvolu sa obrazloženjem da visokonaponski deo trafostanice nije mogao da bude deo građevinske dozvole. U julu 2014. godine dozvola je ipak izdata.

Međutim, na osnovu razgovora jasno je da je osnovni problem nastao oko priključenja vetro-parka na mrežu EMS-a. Zbog toga je, prema rečima Lidije Udovički iz telefonskog razgovora, Nikola Petrović tražio dva miliona evra u kešu.

(Afera prisluškivanje: Procureo prisluškivani razgovor između Bojana Pajtića i Lidije Udovički , Teleprompter, 29/09/2015

( AFERA „REKETIRANJE“: Procureo prisluškivani razgovor između Bojana Pajtića i Lidije Udovički , Teleprompter, 29/09/2015

DOKUMENT: Pismo Lidije Udovički JP Elektromreža Srbijje 31.03.2014.

***

CWP: Lidija Udovički nije zaposlena kod nas
Američka kompanija CWP je saopštila da nema saznanja o razgovoru koji se pominje između Lidije Udovički i predsednika DS Bojana Pajtića.

U saopštenju se navodi da u vreme kada je taj privatni razgovor vođen, pre jedne i po godine, Udovički nije bila zaposlena u CWP niti u bilo kojoj povezanoj kompaniji.

„Gospođa Udovički se trenutno ne nalazi u stalnom radnom odnosu ili na savetničkoj funkciji u ijednoj od CWP kompanija. CWP nije nikada, direktno ili indirektno, primio zahtev gospodina Nikole Petrovića (JP Elektromreže Srbije) za bilo kakvo plaćanje u vezi sa priključenjem vetroparka na prenosni sistem, izvan onih koji su precizno i transparentno definisani ugovorima i pratećom zakonskom regulativom koji regulišu ovu oblast. Naša projektna kompanija nastavlja saradnju sa JP EMS u cilju rešavanja tekućih tehničkih pitanja“, zaključuje se u saopštenju.

Kompanija CWP je pomenuta u transkriptu razgovora Pajtića i Udovički koji je objavljen na portalu Teleprompter.

U transkriptu je, između ostalog, navedeno i da je Bojan Pajtić prepričao razgovor koji je vodio sa američkim ambasadorom Majklom Kirbijem, koji ga je „obavestio da Vučićev kum i direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović za Aleksandra Vučića svakoga meseca iznosi dva miliona evra“. IZVOR: B92, SREDA, 30.09.2015. u 18:36

Dokaz: Pismo sa potpisom i pečatom

Continental wind Serbia

Javno preduzeće «Elektromreža Srbije

Kneza Miloša 11

11000 Beograd

31. 3. 2014.

Na ruke: gospođa Aleksandra Nauparac, zamenik generalnog direktora
Predmet: Pismo u ime investitora „Vetroelektrane Balkana d.o.o.“ povodom izgradnje priključnog dalekovoda 400 kV od dalekovoda broj 453 Drmno – TS Pančevo 2 do uvođenja u trafostanicu 400 kV vetroelektrane Čibuk i u Mramorku

Poštovana Aleksandra,

Zahvaljujemo Vam se na održanom sastanku i izdvojenom vremenu. Veoma je važno da u javnom preduzeću kojem je zakonom poverena uloga TSO-a, imamo sagovornike koji mogu da razumeju suštinu problema sa kojima se privatni investitori i banke susreću u zajedničkom naporu da u Republici Srbiji učinimo mogućim velike investicije u obnovljive energije i to već do kraja 2014. godine. Takođe nam je drago da smo na sastanku razjasnili koje su brige JP EMS- a i spremni smo da podržimo JP EMS u svom naporu da ih reši. Kao što znamo postojeći zakonski okvir u Srbiji ne omogućava JP EMS-u da bude vlasnik prenosnog sistema u Srbiji, ali se sasvim slažemo da se to promeni u zakonu, i podržaćemo Vas u Vašim naporima. odnosno u nastojanju da se u okviru principa Energetske zajednice i logike transparentnog i konkurentnog tržišta izmeni i dopuni zakonodavstvo u cilju stvaranja efektivnog zakonskog okvira za kvalitetan razvoj visokonaponske prenosne mreže u Srbiji i za privlačenje što više velikih i transparentnih privatnih investicija u energetski sektor. U svakom slučaju važno je da razumete da će se takve investicije realizovati samo ako investitor može da pribavi dozvole i gradi u svoje ime. Nakon izgradnje energetskih objekata, investitori se ne protive tome da zakonom određeni objekat prenesu u vlasništvo Republike Srbije (ili JP EMS-a ako zakon tako bude odredio u budućnosti). Svaki zahtev za stavljanje imovine, dozvola i procesa gradnje pod kontrolu JP EMS-a bez adekvatnih novčanih multimilionskih garantija od strane JP EMS-a ili Republike Srbije u JP EMS-ovo ime, rezultiraće blokiranjem svih investicija ove vrste u Srbiji.
Budući da nam je poznato da ni JP EMS ni Republika Srbija nisu u prilici da daju ovakve garantije, jedini način da se nastavi sa investicijama jeste da se omogući investitorima da nesmetano i u svoje ime pribave dozvole i sagrade objekte a po završenoj izgradnji iste prenesu u svojinu onoga koga zakon odredi i na način na koji zakon to eksplicitno uredi a ne privatnim ugovorima koji nemaju dovoljno pokrića u važećem zakonodavstvu. Svaki takav ugovor morao bi biti pregledan i odobren od nadležnih ministarstava, zakonodavnih organa i javnog pravobranioca, a prenos imovine u javnu svojinu Republike Srbije vrši se putem zaključka Vlade Republike Srbije na inicijativu Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije. Dakle, prema pravnim propisima nije dovoljno da se JP EMS. Upravi za javne nabavke i investitor međusobno slože o tome kakva će bili sudbina vlasništva na priključnom infrastrukturom visokog napona. Ukoliko bi JP EMS u budućnosti trebalo da ima takve nadležnosti, mi ćemo Vas u tome svakako podržati. Međutim, u ovom trenutku JP EMS ih nema, zbog čega se pak ne mogu usporavali i zaustavljati privatni investitori u energetskom sektoru u Srbiji.
Problem koji se javio i na koji želimo ovim pismom da Vam skrenemo pažnju je dopis koji je JP EMS uputio Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i koje je ti prilogu ovog pisma: investitoru nije poznato da li ste Vi ili Vaši nadležni upućeni ti sadržaj predmetnog dopisa, ali bih Vas zamolila da ga pročitate, jer svakako sadržaj nije u skladu sa važećim zakonodavstvom republike Srbije. i nije dobra praksa da se ovakvim pismima vrši pritisak na nadležne organe državne uprave i usporavati ili trajno zaustavljaju investicije koje su dobre i potrebne ovoj zemlji. Slanje ovakvih i sličnih dopisa ne vodi rešenju koje svi zajedničkim snagama tražimo. već nesporazumima i produbljivanju postojeće stigme da su velika javna preduzeća najveći protivnici i stvarna prepreka razvoju slobodnog i transparentnog tržišta na kome vladaju zakon konkurentnosti i principi pravne države i važe sve učesnike u pravnom i privrednom prometu, bili oni preduzeća u vlasništvu države ili privredna društva sa učešćem privatnog domaćeg ili stranog kapitala. Nesumnjivo, sadašnji zakonodavni okvir daje pravo investitoru da dobije lokacijsku dozvolu ako je ispunio sve uslove ti skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Potpuno je neverovatno, van svake zakonom određene nadležnosti JP EMS-a, da na svoju ruku, bez izjašnjavanja nadležnih ministarstava i Vlade interpretira zakon i vršeći pritisak, i to sa pozicije jednog uticajnog javnog preduzeća sa moćnom političkom pozadinom koje su svi svesni, uputi dopis Pokrajinskom sekretarijatu ti kojem ZABRANJUJE da se omogući investitoru ostvarenje potpuno jasnog zakonskog prava koje su drugi investitori u istoj situaciji već realizovali (primer I 1A 1 i Vetropark Kladovo). Ukoliko pak JP EMS smatra da privatni investitori nemaju odrađeno pravo, način da se takva situacija razreši je direktna komunikacija JP EMS-a sa nadležnim organima a ne slanje pomenutih pisama i dopisa. Ja se nadam da Vi kao osoba na jako visokom i odgovornom mestu u srpskoj privredi možete da sagledate koliko su ovakvi postupci štetni za ugled JP EMS-a i njenog osnivača Republike Srbije. i koliko loše izgleda ti očima domaćih i stranih investitora i međunarodne javnosti koja sada pažljivo sagledava zrelost Srbije da pristupi evropskim integracijama i kroz postupanje javnih preduzeća ocenjuje dokle se stiglo sa demonopolizacijom, unapređenjem transparentnosti i otvaranjem energetskog tržišta u Srbiji.

Sigurna sam da ni Vama, Vašem timu. niti ikome u ovoj zemlji nije u interesu da direktno prouzrokuje odlazak investitora iz Srbije, ali ovo pismo koje je JP KMS bez ikakvog zakonskog osnova uputio Pokrajinskom sekretarijatu zaustavilo je naš projekat te smo prinuđeni da reagujemo u odbrani naših zakonskih prava. a svim zainteresovanim stranama koje su sada u procesu upoznavanja sa novonastalom situacijom (ambasade Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država. EBRD. Svetska banka. Energetska zajednica. General Electric, Porr i dr.) daje neosnovano loš utisak o tome da Srbija nije dostigla nivo neophodne demonopolizacije i vladavine prava da bi međunarodne banke i investitori iz zapadne hemisfere koji zaista drže do principa transparentnosti i pravne države ulagali ti ovoj zemlji, kao i da se još uvek funkcioniše po principu .,ko je jači“. To je stvarno destruktivno za međunarodni ugled i ekonomiju Srbije.
Srbiji su potrebne investicije a ne odliv investitora usled pravne nesigurnosti koju ovakvi samostalni poduhvati ljudi zaposlenih u javnom preduzeću izazivaju.

Takođe se može reći da nije pravedno prema svim legitimnim snagama i ljudima koji se u ovoj zemlji i sadašnjoj Vladi bore da uvedu Srbiju u Evropu i da pomognu da se izađe iz strašne ekonomske i finansijske krize i nezaposlenosti koje trenutno pogađaju zemlju, da zbog ovakvih postupaka grupe ljudi koji sigurno sa najboljim namerama ali vrlo loše obavešteni o tome kakvo je važeće zakonodavstvo u Srbiji, dovode u pitanje reputaciju jednog od najbitnijih javnih preduzeća u Srbiji a time i kredibilitet osnivača i vlasnika tog preduzeća Republiku Srbiju.
Ovim pismom Vas molimo da stanete na put takvom ponašanju kako bi se zaustavilo osporavanje zakonom garantovanih prava ovog i drugih investitora u zemlji.

Stojimo otvoreni za dalju saradnju sa Vama u svakom pogledu, uvek u okviru principa ravnopravnosti, konkurentnosti i transparentnosti svih učesnika i investitora u energetskom sektoru i principa pravne države.
Unapred Vam se zahvaljujemo.

U Beogradu, dana 31.03.2014. godine

S poštovanjem.

Lidija Udovički (SR)

Country manager

Dostaviti:

Gospodin Nikola Petrović, generalni direktor

Izvor: dokumente koji predočava DS s tezom da on dokazuju da je pokušano zataškavanje afere „prisluškivanje“

Videti takođe dokumente koji govore o zabrani da se izda dozvola kompaniji CWS; žalbi na pritiske i nezakonito postupanje EMS-a i na to da su Ministarstvo finansija i ministarstva građevinarstva i urbanizma dali saglasnost za izgradnju projekta, a da je samo EMS ne daje

***

Direktor ( Elektromreža Srbije ) Nikola Petrović, , kako prenosi NSPM 2. oktobra, izjavio je za B92 da nikada nije video Lidiju Udovički, da s njom nikada nije imao ni pisanu komunikaciju, i dodao da bi voleo da vidi da li postoji neko ko može da potvrdi da je on poznaje, a da je prema njegovim rečima u dokumentu koji objavljuje DS reč prepisci između njegove zamenice i Lidije Udovički:

„Ona u dokumentu koji šalje meni piše ‘prestanite da zabranjujete’. Da li to znači ako vam pošaljem pismo u kome pišem da prestanete da tučete moje dete, da li to znači da to stvarno činite? Nijedan dokaz nema, niti može EMS nešto da zabranjuje ili odobrava“, rekao je Petrović, dodavši da EMS nije organ koji zabranjuje već da je EMS samo ukazala na nepravilnosti u zakonu.

„One su otklonjene i sada CWR ima odvojene dozvole za trafostanicu i vetropark“, izjavljuje Petrović.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve