Gugl nije više ono što je nekada bio. Možda će se mnogi, uključujući i zlobnike, složiti sa napisanim. Ali ovo nije konstatacija kritičara, već najava koja je došla iz pera, bolje rečeno – tastature, nikoga drugog do jednog od osnivača, Larija Pejdža.

U svom blog postu objavljenom u ponedeljak, ničim izazvan i iz vrlo vedra neba, Pejdž je najavio odlazak gotovo kompletnog rukovodstva iz Gugla (on, Sergej Brin i Erik Šmid). Odlaze na viši nivo, u novoosnovanu kompaniju Alfabet koja će biti krovna za sve što se do sada svrstavalo pod Gugl. Pejdž će biti direktor, Brin predsednik, a ostali će imati podjednako izazovne funkcije. Posao kompanije biće da stimuliše nove projekte i razvija ih do momenta kada će biti sposobni sami da se otisnu u svet. Inače je altruizam Guglovih osnivača pomalo nervirao akcionare kompanije koji su verovali da bi profiti bili veći kada bi se kompanija usredsredila na ono što ju je proslavilo (pretraživanje web-a, garnirano reklamama) umesto da konstruiše virtuelne naočare, samoupravljačka vozila (ne misli se na jugo) i koješta drugo. Često skupo i neisplativo.

Vest je došla tako naglo da su i analitičari zatečeni. Deo njih misli da je rukovodstvu Gugla, inače izuzetnim kreativcima koji nikada nisu bili impresionirani zgrtanjem novca, dodijalo da misle o profitu i pritisku ulagača i da su smislili dobar način da se povuku iz sopstvene kompanije. To jest iz onog dela gde se kopa. Kako bi mogli na miru da se zabavljaju sa svim tim novcem i idejama koje imaju (istraživanje svemira i svega drugog). Drugi, opet, veruju da je Gugl postao glomazan i sve manje okretan što bi moglo da ga uništi u vremenima koja dolaze. Ovako reorganizovan ponovo će biti ono što je bio pre, recimo, desetak godina. Isto važi i za Android i Jutjub, dve vrlo uspešne kupovine Gugla, koje će život nastaviti odvojeno od pretraživača.

Toj primedbi o potrebi osnivača Gugla za zabavom donekle naruku ide i adresa koju su odabrali za novu kompaniju – abc.xyz.

Opšta je sloga da je novi prvi čovek Gugla, Sundai Pićar, izuzetan izbor. On je posle Sataja Nadele (Majkrosoft) drugi Indus na čelu nekog tehnološkog giganta. Za Pićara kažu da je sjajan lider (bio je vrlo uspešan kapiten kriket tima na fakultetu u Indiji, dakle netipičan štreber) i priličan genijalac. Pićar (43) rođen je u vrlo skromnoj porodici u Čenaju, rastao je bez telefona i televizora u kući, jedina veza sa tehnologijom u to vreme bile su zapaljive priče njegovog oca koji je radio u nečem nalik niškoj EI. Završio je metalurgiju, a njegov talenat bio je dovoljno prepoznatljiv da dobije stipendiju za Stanford. Veruje se da će se pod njegovom komandom Gugl bolje koncentrisati na svoj osnovni zadatak. Tako je napisao Lari Pejdž, pokazujući još jednu osobinu nepoznatu srpskim poslovnim ljudima, pa i političarima. Da prepusti vrlo uspešan posao koji je sam stvorio nekom ko će ga dalje bolje voditi.

"On govori ono što ja mislim, pa i lepše nego što bih to ja umeo", napisao je Pejdž­, dodajući da su IT neprekidna revolucija, a da nema komforne revolucije. Što se imena nove kompanije tiče, umirio nas je rekavši da se i oni još navikavaju na njega. Kao kad učiš da čitaš, ponovo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST