Vreme
VREME 1284, 13. avgust 2015. / EXTRA

Vreme uspeha! (avgust 2015.):
Poslovne vesti

Coca-Cola Hellenic Srbija i Crna Gora:
Novi generalni direktor

Image

Aleksandar Ružević imenovan je na poziciju generalnog direktora kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija i Crna Gora. Na čelo kompanije dolazi sa mesta generalnog direktora Pivare Skopje, koja je u zajedničkom vlasništvu Coca-Cola Hellenic Grupe i Heineken-a. Coca-Cola prodajnom timu se pridružio 1998. godine, a na poziciji komercijalnog direktora u Srbiji bio je od januara 2006. do decembra 2010. godine. Zahvaljujući izuzetnom uspehu i svojim liderskim veštinama, 2010. godine poverena mu je pozicija komercijalnog direktora na tržištu Ukrajine, na kojem je sa timom ostvario značajan rast i razvoj. Diplomirani je pravnik, a zvanje je stekao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Aleksandar Ružević predvodiće tim od preko 1000 ljudi i upravljati kompanijom čija dodatna vrednost u ekonomiji Srbije dostiže 224 miliona evra ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.


Medigroup:
Nova tehnika VTO

U Medigroup bolnici rođena je prva beba u našoj zemlji začeta novom tehnikom vantelesnog oplođenja (VTO). Tim profesora Aleksandra Ljubića je u bolnici Jevremova, članici Medigroup, tokom prošle godine započeo promenu tehnike sekvencijalnog ili asinhronog transfera, sa ciljem da poboljša uspeh lečenja vantelesnim oplođenjem. Važan deo procedure vantelesne oplodnje – usađivanje ili implantacija, zahteva tačnu procenu prijemčivosti sluzokože materice za embrione. U ovu svrhu se danas koristi ultrazvuk, sa procenom izgleda, debljine, zapremine, strukture i prokrvljenosti sluzokože. U nedostatku efikasnijih metoda procene takozvanog prozora implantacije (vremenskog perioda najbolje pripremljenosti sluzokože), razvijena je tehnologija sekvencijalnog transfera. Ona podrazumeva da se transfer vrši u dva akta – najčešće drugog i trećeg dana posle oplodnje jajnih ćelija. Ovom tehnikom se postiže prisustvo embriona u materici tokom dužeg perioda, sa većim izgledima da se obuhvati period najvećih šansi za usađivanje. Ona dovodi do 48 odsto više usađivanja.


Atlantic Grupa:
Rast prodaje i neto dobiti

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2015. godine ostvarila prihode od prodaje od 333,1 milion evra, što u odnosu na isto razdoblje 2014. godine predstavlja rast od 3,5 odsto. Dobit, pre kamata i poreza (EBIT), iznosi 27,3 miliona evra i manja je za 10 odsto, najviše usled rasta cena sirovina, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 18,9 miliona evra, što predstavlja rast od 9,6 odsto. Posmatrano po tržištima, najveći rast od 7,3 odsto ostvaren je na tržištu Srbije, koje je drugo po veličini tržište Atlantic Grupe sa učešćem u ukupnom prihodu od 22,8 odsto.


Raiffeisen banka:
Nagrada "Najbolja banka u Srbiji"

Raiffeisen banka je ovogodišnji dobitnik nagrade "Najbolja banka u Srbiji", koju dodeljuje finansijski magazin "Euromoney" u okviru svog godišnjeg izbora "Nagrade za izvrsnost". Banka je ovo priznanje uglednog magazina osvojila drugu godinu zaredom. "Ovo je treće priznanje uglednih finansijskih magazina za izuzetne rezultate ostvarene u 2014. godini. Ponosni smo što je naš uspeh prepoznala ne samo domaća već i međunarodna stručna javnost. To predstavlja potvrdu kvaliteta naše strategije, ali i podstrek da u narednom periodu nastavimo da nižemo poslovne uspehe", izjavio je tim povodom Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke u Beogradu.


Vojvođanska banka:
Mobilno bankarstvo

Široka ponuda proizvoda Vojvođanske banke bogatija je za još jednu uslugu koja će olakšati finansijske transakcije njenim klijentima, a to je mobilno bankarstvo (m-bank). Usluga je namenjena fizičkim licima koji žele jednostavan i brz pristup tekućim računima, kao i sigurno upravljanje finansijskim sredstvima na bankovnim računima u bilo koje vreme i sa svakog mesta, bez čekanja u redu ili dolaska u filijalu. Mobilno bankarstvo je danas neizostavan deo svakodnevice korisnika bankarskih usluga, ali i najbrži i najjednostavniji način upravljanja finansijskim sredstvima. Vojvođanska banka je plaćanje putem mobilnih telefona uvela u okviru elektronskog bankarstva, kako bi osavremenila svoju ponudu, ali i omogućila svojim klijentima dostupnost bankarskim uslugama 24 sata dnevno.


Telekom Srbija:
Poslovni rezultati

U prvoj polovini 2015. godine kompanija Telekom Srbija ostvarila je poslovne prihode u iznosu od 47,4 milijarde dinara i poslovne rashode u iznosu od oko 39 milijardi dinara. Operativni rezultat (EBITDA) viši je za 5,7 odsto u odnosu na januar–jun 2014. godine i iznosi oko 16 milijardi dinara. Uzimajući u obzir troškove otpremnina za oko 500 zaposlenih, koji su u drugom kvartalu napustili kompaniju, zatim troškove zbog štete od požara i prihode od naplate osiguranja po osnovu nastale štete, prava slika poslovanja za prvih šest meseci je da su poslovni prihodi bili veći za oko 6,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su poslovni rashodi na približno istom nivou.


Vip:
Razvoj mreže

U toku prvih šest meseci 2015. godine kompanija Vip mobile ostvarila je prihod od 11,1 milijarde dinara, što je po uporedivoj osnovi 9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Do kraja juna 2015. Vipu se pridružilo više od 2,1 miliona korisnika, što je porast od 3 odsto u odnosu na 2014, dok tržišno učešće kompanije iznosi 22,4 odsto. "Održali smo trend održivog rasta u svim segmentima poslovanja, uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, činjenici da, usled nižih prihoda domaćinstava, korisnici optimizuju svoju mobilnu komunikaciju, i značajnim investicijama u poslovanje i mrežu. Od januara do juna Vip je uložio više od 24 miliona evra, najvećim delom u uvođenje i širenje prve 4G LTE mreže u Srbiji i u modernizaciju postojeće 3G i 2G mreže širom zemlje. Planiramo da u ovoj godini uložimo više od 30 miliona evra u našu mrežnu infrastrukturu", rekao je Andreas Graf, direktor/CFO Vip mobile.


Filip Moris i Nelt:
Nelt ekskluzivni distributer

Filip Moris od sada distribuira Marlboro i ostale svoje proizvode na tržištu Srbije preko ekskluzivnog distributera NELT Co., sa kojim već skoro dve godine sarađuje u različitim oblastima. "Uvođenje ekskluzivnog distributera jedna je od najznačajnijih poslovnih inicijativa koju je naša kompanija sprovela od kada posluje u Srbiji. Partnerstvo sa Neltom omogućiće nam veću fleksibilnost i ojačati konkurentnost u izuzetno dinamičnom okruženju", izjavila je Jelena Pavlović, generalni direktor Filip Morisa za tržišta Srbije, Crne Gore, i Bosne i Hercegovine. "Činjenica da je jedna od najvećih duvanskih kompanija u svetu, Filip Moris, odabrala Nelt kao svog partnera u distribuciji na domaćem tržištu ukazuje ne samo na poverenje koje smo tokom protekle dve godine saradnje izgradili, već i značajno doprinosi reputaciji naše kompanije kao lidera u distribuciji i logističkim uslugama u ovom region", rekao je Miloš Jelić, izvršni direktor Nelt Grupe.