Sudeći po najavama i uzbuđenju koje vlada u velikom delu IT sveta, ovaj četvrtak 29. jul je veliki dan. Majkrosoft objavljuje novu verziju operativnog sistema pod imenom Windows 10 uz obećanje da to nije uobičajena obnova već prava revolucija.

Počev od imena.

Postoji verovanje da je tek svaka druga verzija Windowsa dobra. Tako da i dalje svaki deseti kompjuter u svetu koristi XP, a gotovo dve trećine je na Windows 7. Istovremeno, korisnici Viste i Windowsa 8 broje se sitnim procentima (1 do 3) dok je nešto bolja situacija sa W 8.1 (13 odsto). Statistički i istorijski gledano, novi Windows trebalo bi da bude pun pogodak. Sa praktične strane, Majkrosoftov glavni zadatak je da ubedi korisnike sedmice da pređu na desetku. Što neće biti lako budući da je sedmica organizovana starovremenski, što znači da je neprilagođena ekranima na dodir, a pokazalo se da je dizajn osmice za većinu korisnika bio previše. Plus, sedmica ima podršku do 2020.

Zato se krenulo sa kompromisima. Majkrosoft je vratio omiljeni Start meni, malo reorganizovan i prilagođen i tačskrinovima i običnim ekranima. Ovo bi trebalo da bude presudno za odluku da napustite stari koncept, većina stvari je tamo gde ste navikli da budu. Za razliku od osmice, koja vam je kompjuter pospremila po svome. Iskreno, nikada nisam do kraja ponikao u njene tajne, a tajne su (za mene) počinjale već na prvom ekranu.

Prelazak na desetku trebalo bi da bude krajnje jednostavan. Dovoljno je da se za to prijavite na Majkrosoftovom sajtu i moći ćete novi operativni sistem da koristite narednih godinu dana besplatno. Ukoliko ste apgrejdovali sa legalnog softvera to bi bilo to; ukoliko ste koristili piratski Windows, posle godinu dana moraćete da ga kupite (košta oko 120 dolara).

Desetka koristi softver za biometrijsko prepoznavanje, što znači da vam ne trebaju pasvordi, uči o vašim navikama i svakodnevno vam se prilagođava, a ima i ličnog asistenta, Kortanu, koju korisnici Windows telefona već poznaju. To znači da ćete sa kompjuterom moći da razgovarate, odnosno da mu naređujete glasom. Ideja Majkrosofta, koja doduše postoji od uvođenja osmice, jeste da na svim svojim uređajima imate isti, prepoznatljivi operativni sistem i da vam zahvaljujući One Drive cloudu sve što ste kreirali uvek i svuda bude pristupačno. Naravno, neophodan vam je pristup mreži jer je Desetka potpuno zavisna od nje.

To posebno važi za unapređenje sistema koje je obavezno i ne može se isključiti. Novitet je da će se obavljati gotovo svakodnevno te se ne očekuju posebni servis paketi. Ali je zato tu potpuno novi brauzer Edž (Edge), tako da se posle dvadeset godina pozdravljamo sa Eksplorerom.

Majkrosoft je pred sebe postavio ambiciozan cilj. Da Desetka u najskorije vreme bude prisutna na milijardu kompjutera u svetu, te da bude platforma za sav drugi softver i hardver koji prave. Nevolja je i što je cilj binaran. Ili će uspeti u potpunosti ili će ih konkurencija pojesti. A gladnih predatora u IT svetu nikada nije bilo ovoliko.

Pa, da počnemo...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST