Loader

Asocijacija medija

Obustava prodaje novina na Aerodromu „Nikola Tesla“

04.jun,18:56

Kompanija "Dufry" u svojim maloprodajnim objektima u zgradi Aerodroma Nikola Tesla obustavila je prodaju dnevnih novina i političkih nedeljnika. Na to je reagovala Asocijacija medija

Asocijacija medija, kao poslovno udruženje novinskih izdavača i informativnih portala, oštro osuđuje odluku menadžmenta kompanije „Dufry“ da u svojim maloprodajnim objektima u zgradi Aerodroma Nikola Tesla selektivno obustavi prodaju dnevnih novina i političkih nedeljnika.

O ovoj odluci „Dufry“ je obavestio distributere bez valjanog objašnjenja, koje do ovog trenutka nisu dobili ni izdavači. Asocijacija medija je odgovor potražila i kod uprave Aerodroma, posle čega je usledilo saopštenje u kojem se objašnjava da uprava Aerodroma nije odgovorna, a ni nadležna za ovakve postupke zakupca njihovog prostora. U dopisima distributera upućenim izdavačima navodi se da je u pitanju nerešen poslovni odnos između kompanije „Dufry“ i Aerodroma.

Asocijacija medija upozorava da je ovim postupkom izdavačima novina i nedeljnika naneta velika finansijska šteta u trenutku kada se grčevito bore i ulažu velike napore da dođu do svakog novog čitaoca i kada im je svaki prodati primerak od velikog značaja.

Uskrativši distribuciju novinskih izdanja od javnog značaja, što dnevne novine i nedeljnici jesu, preduzeće „Dufry“ povredilo je osnovno pravo građana da budu informisani, kao jednu od najvažnijih tekovina demokratskog društva.

Asocijacija medija podseća da se u Zakonu o javnom informisanju (sloboda distribucije), kao i u Krivičnom zakonu (član 148 i 149), mogu naći osnove za podnošenje tužbi protiv komapnije „Dufry“ ili Aerodroma, za nanetu štetu i najavljuje da će nastaviti pomno da prati ovaj slučaj u cilju zaštite prava svojih članica.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve