Vreme uspeha! (jun 2015.) >

Poslovne vesti

Coca-Cola Hellenic Srbija: Izveštaj o održivom poslovanju

Kompanija Coca-Cola Hellenic Srbija predstavlja drugi samostalni Izveštaj o održivom poslovanju za 2014. godinu koji na transparentan način prikazuje uticaj svih aspekata poslovanja na zajednicu i okruženje, saopšteno je iz kompanije. Izveštaj je sastavljen prema međunarodnim GRI standardu, dostigao je B nivo i ispunjava zahteve Globalnog dogovora UN-a koji se odnose na Izveštaj o napretku, što svedoči o naporima kompanije da koncept održivosti bude sastavni deo svih poslovnih procesa. Tokom 2014. godine kroz različite projekte usmerene na promociju aktivnog života motivisano je preko 80.000 ljudi da se bave fizičkom aktivnošću, kažu u Coca-Cola Hellenic Srbija. Kada je reč o smanjivanju uticaja kompanije na životnu sredinu, u periodu od 2007. do 2014. godine potrošnja energije po litru proizvedenog pića smanjena je za 35 odsto. Protekle godine u razvoj lokalne zajednice uloženo je blizu 30 miliona dinara, a tokom majskih poplava Coca-Cola sistem donirao je više od million dolara.


Hemofarm: Novi pogon za proizvodnju ampula

Novim fabričkim pogonom za proizvodnju ampula vrednim 4,37 miliona evra, srpski i regionalni farmaceutski lider Hemofarm, proslavio je pet i po decenija uspešnog poslovanja. U novom pogonu u fabrici u Vršcu radiće 50 ljudi, a ceo proces proizvodnje, od pripreme rastvora, punjenja ampula do pakovanja odvijaće se u prostoru od 600 m2. Očekivan obim proizvodnje u ovoj godini je 25 miliona ampula, a za narednu godinu plan je 60 miliona. Proizvodi će se izvoziti u Rusiju, EU, potom Irak, Libiju, zemlje Zapadnog Balkana, ali pre svega se proizvodi za Srbiju, saopšteno je iz kompanije. "Ovo što ste videli ovde rezultat je posvećenog rada naših zaposlenih koji su sa mnogo motivacije i elana radili na pripremi novog dela proizvodnje. STADA je od 2006. u Hemofarm uložila više od 150 miliona evra, a ove godine planiramo dodatna 22 miliona", rekao je, između ostalog, prilikom obilaska pogona, generalni direktor Hemofarma Ronald Siliger.


British American Tobacco: BAT kupuje TDR

British American Tobacco (BAT) potpisao je sporazum o kupovini TDR d.o.o. i druge imovine društva vezane za duvansku industriju i maloprodaju (TDR) od Adris Grupe d.d. (Adris) po ukupnoj ceni od 550 miliona evra. TDR je vodeći nezavisni proizvođač cigareta u Srednjoj Evropi sa liderskom pozicijom na hrvatskom tržištu i jakom pozicijom u Bosni i Srbiji, što će BAT-u omogućiti znatno povećanje rezultata poslovanja u regionu. Kombinovanjem postojećeg poslovanja u regionu sa TDR-om, BAT očekuje da će imati koristi od visokokvalifikovanih zaposlenih, dobro etabliranih brendova, većih kapaciteta prerade duvana na regionalnom nivou, visokokvalitetne lokalne fabrike i štamparije, kao i dobrih odnosa sa distributerima i trgovcima na malo na ovim tržištima. Kao deo transakcije, BAT se obavezuje da zadrži proizvodnju u TDR-ovoj fabrici u Kanfanaru u Hrvatskoj, najmanje još pet godina po okončanju akvizicije. Predložena akvizicija podleže izvesnom broju odobrenja državnih organa za borbu protiv monopola i treba saglasnost akcionara Adrisa. Okončanje transakcije se očekuje u oktobru 2015. godine.


SBB: Promene u menadžmentu

Dosadašnja direktorka SBB-a, Dragica Pilipović Čefi, nakon više od pet izuzetno uspešnih godina na čelu kompanije prelazi na poziciju potpredsednice za korporativne poslove United Grupe. Goran Vasić, dosadašnji izvršni direktor korporativnog razvoja Telenora, najnovije je pojačanje menadžerskog tima United Grupe i od 23. juna preuzima pozicije generalnog i tehničkog direktora SBB-a. "Izuzetno nam je drago što je Goran prihvatio poziv da se pridruži timu SBB-a, koji sa vrhunskom ekipom profesionalaca uspešno posluje u veoma kompetitivnom sektoru telekomunikacija. Verujemo da će njegovo dugogodišnje iskustvo doprineti da još jači krenemo u osvajanje novih usluga na tržištu telekomunikacija i sve većeg broja zadovoljnih korisnika", navode u United Grupi. U proteklih godinu dana, United Grupa proširila je svoje poslovanje kupovinom crnogorskog kablovskog operatora BBM (sada Telemach) i slovenačkog mobilnog operatora TUŠMOBIL, a sa strategijom širenja nastaviće i ubuduće, saopšteno je iz ove kompanije.


Victoria Group: Zlatna medalja za Iskon ulje

Suncokretovo ulje Iskon fabrike Victoriaoil, članice Victoria Groupa, dobilo je još jednu zlatnu medalju za kvalitet Novosadskog sajma u kategoriji jestivih ulja. Ovo priznanje dodeljuje se u okviru ocenjivanja kvaliteta proizvoda, koje se tradicionalno organizuje povodom Međunarodnog sajma poljoprivrede. Nagradu je primio Srđan Popov, generalni direktor kompanije Victoriaoil, i tom prilikom izjavio: "Investiranjem u proizvodnju i implementacijom međunarodnih standarda dostigli smo visok kvalitet ulja koji već dugi niz godina prepoznaju kako naši potrošači tako i stručna javnost. Iskon je nekoliko puta do sada osvajao medalje Poljoprivrednog sajma za kvalitet. Prošle godine Iskonu su dodeljena i dva prestižna priznanja – "Najbolje iz Srbije" za najbolji prehrambeni robni brend, kao i međunarodna nagrada Superior Taste, koju dodeljuje Međunarodni institut za ukus i kvalitet."


NELT: Nastavak podrške mladima

Jednogodišnji "NELT edukativni program" pod nazivom "Interdisciplinarna saradnja kao potencijal razvoja mladih profesionalaca na polju umetnosti, nauke i novih tehnologija", koji kompanija NELT realizuje u saradnji sa Galerijom 12 Hub (G12HUB), nastavio se predavanjem Amire Fazlagić "Regenerativna medicina – izazov za 21. vek", u petak, 29. maja. Dan kasnije, u subotu, 30. maja, beogradskoj publici se predstavio mladi pijanista Dejan Janković u Centru lepih umetnosti "Guarnerius", u okviru četvrte sezone ciklusa koncerata pod nazivom "FMU i GUARNERIUS nagrađuju", po treći put uz podršku kompanije NELT. Cilj jednogodišnjeg "NELT edukativnog programa" je da se studenti upoznaju sa veštinama i tehnikama povezivanja umetnosti, tehnologije i nauke u primenjene svrhe. U skladu sa svojom strategijom društveno odgovornog poslovanja, kompanija NELT nastavlja da pruža priliku talentovanim akademcima da domaćoj javnosti predstave svoja umeća i dosadašnja umetnička dostignuća, kao i da aktivno učestvuje u njihovoj afirmaciji, a studentima beogradskih fakulteta da se usavrše na polju nauke, tehnologije i umetnosti.


Banca Intesa: Povoljni dinarski krediti za poljoprivrednike

Banca Intesa je počela da odobrava kredite sa subvencionisanom kamatnom stopom namenjene sektoru agrara, koji se realizuju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine u okviru programa subvencionisanog kreditiranja poljoprivredne proizvodnje u 2015. godini. Kratkoročni i dugoročni dinarski krediti dostupni su svim nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, zemljoradničkim zadrugama i pravnim licima registrovanim kao poljoprivredna gazdinstva, bez obzira na to da li su klijenti Banca Intesa ili ne, i mogu se koristiti za ulaganja u stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo. Subvencionisani krediti se odobravaju za ulaganja u obrtna i osnovna sredstva, odnosno kupovinu repromaterijala, stočnog fonda, poljoprivredne mehanizacije i opreme. Zajmovi se plasiraju u maksimalnom iznosu do pet miliona dinara nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, odnosno do 15 miliona dinara zadrugama, uz period otplate do tri godine i mogućnost korišćenja grejs perioda do godinu dana. Kamatna stopa je fiksna i za kredite za nabavku stoke iznosi četiri odsto na godišnjem nivou, dok je za investicije u ostale grane poljoprivrede šest odsto.


Vojvođanska banka: Profit od 1,3 miliona evra

Vojvođanska banka je tokom 2014. godine nastavila da beleži pozitivne rezultate u svim segmentima poslovanja, ostvarivši neto dobit od 1,3 miliona evra. Tokom prošle godine banka je ostvarila poslovni rezultat od 7,2 miliona evra, više od 100 odsto u odnosu na 2013. godinu. Neto prihod po osnovu kamate je zabeležio rast od 21 odsto, dostigavši 39,3 miliona evra. Vojvođanska banka je rangirana kao osma najveća banka u Srbiji po veličini aktive i ima status sistemski značajne banke. Sa trećom najvećom mrežom u Srbiji, četiri regionalna biznis centra i sa više od milion klijenata, Vojvođanska banka pokriva celu teritoriju zemlje. "U ovim otežanim ekonomskim uslovima, Vojvođanska banka je ostvarila održivi rast prihoda i povećanje depozita za 11 odsto, čime ostvarujemo jaku bazu depozita bez značajne koncentracije. Vojvođanska banka je visoko kapitalizovana banka koja se finansira iz sopstvenih sredstava sa viškom likvidnosti. Tokom ove godine poseban akcenat stavili smo na kreditiranje malih i srednjih preduzeća i poslovanje sa stanovništvom. Naš cilj je da klijenti budu zadovoljni, da im omogućimo bolje uslove, niže kamatne stope, manje troškove i više novih proizvoda", izjavio je Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net