Loader

Dva odsto za medije

Apeli za medije uspešni

29.maj,15:08

Prema podacima kojima UNS raspolaže, gradske i opštinske vlasti u proseku za sufinansiranje informisanja svojih sugrađana izdvajaju 0,5 do 1 odsto lokalnih budžeta, što je nedovoljno za njihovo nezavisno, stabilno i dugoročno funkcionisanje

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je u decembru 2014. akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija“ kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje lokalnih medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava.

Prema podacima kojima UNS raspolaže, gradske i opštinske vlasti u proseku za sufinansiranje informisanja svojih sugrađana izdvajaju 0,5 do 1 odsto lokalnih budžeta, što je nedovoljno za njihovo nezavisno, stabilno i dugoročno funkcionisanje.

„Lokalni mediji su izuzetno važan činilac postojanja demokratskih institucija i lokalnog razvoja. Da bi opstali od presudne je važnosti da predvidite u budžetu za narednu godinu 2% sredstava za konkursno finansiranje medija“, navodi se, između ostalog u pismu koje UNS šalje opštinama i gradovima.

Nakon što su lokalne samouprave raspisale konkurse za projektno finansiranje medija, UNS i druga novinarska udruženja, slala su samoupravama apele u slučajevima gde su konkursi bili u suprotnosti sa zakonom. U velikom broju slučajeva, lokalne samouprave su ili poništile konkurse pa raspisale nove, ili izmenile postojeće, kako bi bili u skladu sa zakonom.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve