Loader

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Veliko Gradište – Uvažene primedbe struke

28.maj,17:10

Kako je opština na inicijativu Koalicija novinarskih i medijskih udružanja novinara ispravila Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija“ kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta opredele za projektno finansiranje lokalnih medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava.

Osim ovog problema, koji je izražen u većini gradova i opština u Srbiji, imajući u vidu da, prema podacima kojima UNS raspolaže, gradske i opštinske vlasti u proseku za sufinansiranje informisanja svojih sugrađana izdvajaju 0,5 do 1 odsto lokalnih budžeta, veliki problem je i nepotpuna primena novog Zakona o javnom informisanju i medijima, ili njegovo potpuno ignorisanje.

Novinarska udruženja više puta su reagovala i oglašavala se u slučajevima kada gradski i opštinski čelnici nisu poštovali zakon prilikom raspisivanja konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, a jedno takvo reagovanje dovelo je do ispravke konkursa i njegovog potpunog usklađivanja sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Naime, u okviru akcije „2 % za medije“, novinari već neko vreme prate i izveštavaju o konkursima koje raspisuju lokalne samouprave. Tako je uočeno i da je u Javnom pozivu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za 2015. godinu, opština Veliko Gradište raspisala konkurs samo za finansiranje televizija.

Nakon uočene nepravilnosti, 22. aprila, Koalicija novinarskih i medijskih udružanja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) je uputila dopis opštini Veliko Gradište i predsedniku opštine Draganu Miliću, u kome se, između ostalog, navodi da „nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanjuu i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja raspisivati javni poziv samo za projektno sufinansiranje televizija“.

Čelnici opštine zamoljeni su u dopisu da javni poziv isprave, usklade sa Zakonom i Pravilnikom, koji nedvosmisleno propisuju da javni poziv ne može diskriminisati druge medije, poput radija, štampe i internet portala, i da raspišu novi, koji ne isključuje pojedine medije.

Samo dan kasnije, 23. aprila, Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište poslao je mejl u kome Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja obaveštava „da će opština Veliko Gradište 28. aprila, u narednom broju nedeljng lista “Reč naroda“, objaviti ispravku i dopunu Javnog poziva za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa na teritoriji opštine Veliko Gradište za 2015. godinu, u skladu s Vašim zahtevom“.

U ponedeljak, 27. aprila, opština Veliko Gradište poslala je Odluku o izmeni konkursa, kojom su uvažene sve primedbe struke i kojom je Javni poziv za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za 2015. godinu u opštini Veliko Gradište, u potpunosti usaglašen sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Ovaj slučaj je svetao primer saradnje i uticaja medija na izvršnu vlast. Konkretna akcija koja je dovela do striktnog poštovanja zakona, što je u krajnjoj liniji i posao medijskih poslenika – da izveštavaju istinito i ukazuju na propuste vlasti, ali i da istaknu u prvi plan primer poput ovog, gde je vladajuća struktura uvažila sugestiju struke.

Da bi mediji mogli da rade u korist građana, osim striktnog poštovanja zakona, od izuzetne je važnosti da lokalne samouprave prepoznaju značaj i podrže inicijativu Udruženja novinara Srbije i da ubuduće opredeljuju 2 odsto budžeta za finansiranje lokalnih medija jer, kako se navodi u pismu koje UNS šalje opštinama i gradovima, „lokalni mediji su izuzetno važan činilac postojanja demokratskih institucija i lokalnog razvoja“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve