Loader

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Veliko Gradište – Uvažene primedbe struke

28.maj,17:10

Kako je opština na inicijativu Koalicija novinarskih i medijskih udružanja novinara ispravila Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija“ kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta opredele za projektno finansiranje lokalnih medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava.

Osim ovog problema, koji je izražen u većini gradova i opština u Srbiji, imajući u vidu da, prema podacima kojima UNS raspolaže, gradske i opštinske vlasti u proseku za sufinansiranje informisanja svojih sugrađana izdvajaju 0,5 do 1 odsto lokalnih budžeta, veliki problem je i nepotpuna primena novog Zakona o javnom informisanju i medijima, ili njegovo potpuno ignorisanje.

Novinarska udruženja više puta su reagovala i oglašavala se u slučajevima kada gradski i opštinski čelnici nisu poštovali zakon prilikom raspisivanja konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, a jedno takvo reagovanje dovelo je do ispravke konkursa i njegovog potpunog usklađivanja sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Naime, u okviru akcije „2 % za medije“, novinari već neko vreme prate i izveštavaju o konkursima koje raspisuju lokalne samouprave. Tako je uočeno i da je u Javnom pozivu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za 2015. godinu, opština Veliko Gradište raspisala konkurs samo za finansiranje televizija.

Nakon uočene nepravilnosti, 22. aprila, Koalicija novinarskih i medijskih udružanja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) je uputila dopis opštini Veliko Gradište i predsedniku opštine Draganu Miliću, u kome se, između ostalog, navodi da „nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanjuu i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja raspisivati javni poziv samo za projektno sufinansiranje televizija“.

Čelnici opštine zamoljeni su u dopisu da javni poziv isprave, usklade sa Zakonom i Pravilnikom, koji nedvosmisleno propisuju da javni poziv ne može diskriminisati druge medije, poput radija, štampe i internet portala, i da raspišu novi, koji ne isključuje pojedine medije.

Samo dan kasnije, 23. aprila, Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište poslao je mejl u kome Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja obaveštava „da će opština Veliko Gradište 28. aprila, u narednom broju nedeljng lista “Reč naroda“, objaviti ispravku i dopunu Javnog poziva za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa na teritoriji opštine Veliko Gradište za 2015. godinu, u skladu s Vašim zahtevom“.

U ponedeljak, 27. aprila, opština Veliko Gradište poslala je Odluku o izmeni konkursa, kojom su uvažene sve primedbe struke i kojom je Javni poziv za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za 2015. godinu u opštini Veliko Gradište, u potpunosti usaglašen sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Ovaj slučaj je svetao primer saradnje i uticaja medija na izvršnu vlast. Konkretna akcija koja je dovela do striktnog poštovanja zakona, što je u krajnjoj liniji i posao medijskih poslenika – da izveštavaju istinito i ukazuju na propuste vlasti, ali i da istaknu u prvi plan primer poput ovog, gde je vladajuća struktura uvažila sugestiju struke.

Da bi mediji mogli da rade u korist građana, osim striktnog poštovanja zakona, od izuzetne je važnosti da lokalne samouprave prepoznaju značaj i podrže inicijativu Udruženja novinara Srbije i da ubuduće opredeljuju 2 odsto budžeta za finansiranje lokalnih medija jer, kako se navodi u pismu koje UNS šalje opštinama i gradovima, „lokalni mediji su izuzetno važan činilac postojanja demokratskih institucija i lokalnog razvoja“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve