Vreme
Potus i flotus


Autor
piše:
Zoran
Stanojević

Kada za manje od 15 sati od pojave na Tviteru steknete više od milion i po pratilaca, onda zacelo zavređujete svačiju pažnju. Ovaj neverovatan rezultat ostvario je nalog @potus što je inače skraćenica za President Of The United States, predsednik SAD. Sam Barak Obama, kao individua (uslovno govoreći) koristi Tviter još od prve predsedničke kampanje (mart 2007, nalog je @BarackObama) i poznat je po sklonosti da se dopisuje sa saradnicima blekberijem. Međutim, kako je i sam napisao u svom prvom tvitu, trebalo je šest godina da mu dopuste da otvori nalog kao predsednik.

Nije to bez neke, rekao bi narod. Prva razlika između Baraka i Predsednika, sem u broju pratilaca (Barak ih ima 60 miliona) jeste napomena da predsednički tvitovi mogu biti arhivirani. Budući da se radi o zvaničnom obraćanju, kao kada drži govor o stanju nacije, na primer.

Ovakva pojava na Tviteru iziskuje analizu. Pomenuti predsednički nalog je od starta verifikovan (potvrda da je pravi). Sudeći po prvim tvitovima, piše ih lično Obama ili ih makar lično diktira ili odobrava. Intonacija je lična i liči na njega. Kod ovakvih naloga uvek je zanimljiva lista onih koje sam korisnik prati. U Obaminom, predsedničkom slučaju to su redom najvažnije institucije i pojedinci iz njegove administracije, uključujući i prvu damu (@flotus od First Lady), dva univerziteta i koledž koje je pohađao i tri najpoznatija sportska kluba iz Čikaga. Tu su i Buš stariji i Bil Klinton. Nema privatnih izuzetaka, ne prati ni samog, privatnog sebe.

To nije slučaj sa drugim značajnim svetskim političarima. Predsednik Rusije na svom zvaničnom nalogu (@KremlinRussia_E) ima jedva trista hiljada pratilaca, ali sam prati privatnog Obamu i još nekolicinu svetskih lidera i međunarodnih institucija (BRIKS svakako). Sve ukupno 20 naloga, među koje su se uz neke ruske medije umešali i britanski i kanadski premijeri. Inače, postoji velika šansa da Rusija u skorije vreme napravi alternativu Tviteru, baš kao što se prave planovi za napuštanje operativnih sistema (Android, iOS, Windows) koji su američki proizvodi. Druženje sa Edvardom Snoudenom izgleda daje rezultate.

Lista onih koje prati srpski predsednik (@predsednikrs) kudikamo je živopisnija. Novinari i analitičari su svakako zahvalni na toj otvorenosti, mada bi predsednikov internet tim mogao da napravi malu trijažu jer lista zapraćenih govori i o njima i o predsedniku. Možda i malo više nego što je neophodno.

Šaljivdžija Bil Klinton je pozdravio uspostavljanje predsedničkog naloga uz pitanje da li će ga sledeći predsednik ili možda predsednica naslediti sa sve Belom kućom. Obama mu je odgovorio da ko dobije kuću dobija i kvaku interesujući se zna li Klinton možda nekoga ko bi bio zainteresovan da preuzme nalog @flotus.