Loader

Oružani sukob u Kumanovu

09.maj,15:42

Makedonska policija se sukobila više od 40 naoružanih i uniformisanih pripadnika nepoznate organizacije koji su se krili u pojedinim kućama u kumanovskom Divljem naselju naseljenom Albancima. KOČO DANAJ: Sat za ujedinjenje Albanaca otkucava Sahrana uz vojne počasti i uniforme OVK u Prištini

Osmorica policajca iz specijalne jedinice Tigar je poginulo, a 37 je zadobilo povrede nakon što je u takozvanom Divljem naselju (koje neki mediji nazivaju Diva naselje, a neki mediji navode da je sukoba bilo i u naselju Tode Mendol) u Kumanovu u subotu rano ujutru u 4.40, počeo oružani sukob policije i zasad nepoznate, velike i naoružane grupe od 50 -70 pripadnika. Skopska televizija Sitel, bliska makedonskim vlastima, javila je u subotu uveče da je policija uspela da savlada napadače, a da se poslednjih 27 terorista predalo policiji mašući belim čaršavima.

Zona konflikta: Naselje Tode Mendol, Kumanovo, 10-ak kilometara južno od Granice Srbije i Makedonije

Makedonski Kanal TV 5 javlja da se policija posle predaje naoružane grupe nije povukla i da je nastavila da otkriva ostale teroriste koji se kriju po kućama. Reporter RTS-a s lica mesta javio je da su se u Kumanovu u večernjim satima još čuli sporadični rafali.

Kosovo: Pogrebne počasti za poginule u Kumanovu

Sahrana Bega Rizaja u Dečanima

Prištinski list „Koha ditore“ pod naslovom
KTV sjell pamjet nga lamtumira e fundit për Beg Rizajn javlja da je Beg
Rizaj jedan od poginulih u Kumanovu uz počasti sahranjen na groblju palih boraca, u Glođanu, a da je pre toga na trgu u Dečanima održan je miting, a u Palati kulture „Jusuf Gervala“ u Dečanima, odate su mu počastikojima su pored brojnih građana bili jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, Hisni Šaćiri i neki aktivisti partije Ramuša Haradinaja, ali ne i sam Haradinaj.

Rizaj, koji je tokom rata 1999. godine bio pripadnik jedinice „Crni orlovi“, a aksnije jedno vreme i telohranitelj nekadašnjeg komandanta ONA u Makedoniji i lidera Demokratske unije za integracije, Alija Ahmetija, sahranjen je na „groblju heroja“ u Glođanima uz prisustvo predstavnika skoro svih političkih stranaka.

Među prisutnima na sahrani bili su i Daut Haradinaj, brat Rizajevog ratnog komandanta Ramuša, Ljah Brahimaj bivši haški optuženik i nekadašnji komandant logora Jablanica, kao i Glauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje.

Rizajevo telo su u raku položili uniformisani bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. Uniforme te formacije zabranjene su od juna 1999. godine, kada je OVK „demilitarizovana“ sporazumom koji je potpisan sa tadašnjim komandantom Kfora, britanskim generalnom Majkom Džeksonom.

„Herojski ispraćaj“ je organizovala Opština Dečani, a gradonačelnik Dečana Rasim Selmanaj je rekao da heroizam onih koji su poginuli u Kumanovu nije legenda, već je realnost. Na Kosovu je bilo zahteva da se ponovo izvrši obdukcija devet poginulih u Kumanovu, čija su tela preneta na Kosovo u petak 22. majaprenosi koha.net kojia u tekstu pod naslovom
Kryhet autopsia për 5 nga 9 të vrarët në Kumanovë kaže da su organizacije koje proističu iz ratne Oslobodilačke vojske Kosova odlučile da Džafer Zimberi, Mirsad Ndrecaj, Valon Kabaši, Turgaj Gaši, Samid Kastrioti, Hisen Rušiti, Fatlum Višesela, Arben Redžaj budu sahranjeni na groblju mučenika u Prištini.

Koha ditore (Dëshmitë për Kumanovën dhe sulmin në Burgun e Sigurisë së Lartë ) piše 26. maja, pozivajući se na informacije Kosovske informativne agencije i kosovske policije, da su Beg Rizaj i Mirsad Ndrecaj, kao vođe grupe od 44 osobe, planirali da napadnu dobro obezbeđeni zatvor u Grdovcu kod Podujeva, odakle su želeli da oslobode zatvorenike B.K. i B.B. koji služe stroge kazne za počinjene zločine, među kojima su i ubistva.

. Do detalja se došlo praćenjem osumnjičene grupe koje je počelo 2013. godine nadgledanjem njihovog susreta sa osobama osumnjičenim za islamski ekstremizam na Kosovu.

Koha ditore takođe prenosi, pozivajući se na dokaze KIA i policije, da su trojica ubijenih kosovskih Albanaca u incidentu u Kumanovu i jedan makedonski državljanin sarađivali sa makedonskom Direkcijom za bezbednost i kontraobaveštajnu delatnost, na izazivanju incidenta u zamenu za novac…

Agencija MIA beleži da portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič odbila da direktno odgovori na pitanje zašto EU ćuti o tome da je Rizaj Beg, sahranjen u Aleji slavnih Kosova sa državnim počastima i prisustvo pripadnika kosovske vlade, iako je to pripadnik Albanske nacionalne armije (ANA), koja je „crnoj listi“ EU i SAD kao teroristička organizacija.

I Kumanovonjuz javlja da se u Kumanovu i u subotu u večernjim časovima, nakon popodnevnog zatišja u naselju Tode Mendol i dalje čula pucnjava, da se nastavlja opsadno stanje policija pretresa pojedine kuće, a da su u centru Kumanova ulice prazne, a dućani zatvoreni.

Kumanovo njuz prenosi saopštenje makedonskog MUP-a da je u Kumanovu u „Divljem naselju“, odnosno u nekoliko kuća u naselju prema prethodnim informacijama locirana grupa čiji su pripadnici dobro naoružani i obučeni da se bore u ovim uslovima i da su pripadnici policije naišli na žestoki otpor terorista koji su koristili automatsko oružje, granate i snajpersku vatru. To je specifično područje sa uskim ulicama, što predstavlja dodatni rizik za policijske jedinice koje rade na terenu saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

MUP Makedonije je saopštio na konferenciji za novinare da se vrši pretres i okolnih mesta. Kumanovo nadleće helikopter, a policijske snage iz cele zemlje upućene su u taj grad. Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je za TV Novu grupa izjavio da je između 50 i 70 naoružanih osobasmešteno u privatnim kućama koje su opkolili pripadnici makedonske poicije, a da je u toku je i potera za onima koji su odbegli i nalaze se u naselju Diva.

U subotu oko podne portparol MUP-a Ivo Kotevski saopštio je da je poginulo osam policajaca, da je 37 povređeno, a da je u razmeni vatre ubijeno je 14 terorista.

U Kumanovu, trećem po veličini gradu u Makedonije je prema popisu iz 2002. godine živelo 70.000 stanovnika, od toga Makedonaca 43,.000, Albanaca 18.000, Srba oko 5.000 i Roma oko 4.000.

Zbog sukoba obustavljen je saobraćaj na autoputu Beograd Skoplje koji prolazi kroz Kumanovo, javljali su makedonski mediji, a kasnije je objavljeno da je put prohodan. Srpskim građanima zvaničnici u Beogradu su savetovali da ne putuju u Makedoniju, a da na putu za Grčku biraju alternativne pravce.

Makedonska policija je blokirala autoput i u pravcu granice sa Bugarskom. Naselje Tode Mendol je blokirano o okoljeno jakim policijskim snagama. Neke kuće su gorele.

Makedonska policija je poslednjih dana učestalo patrolirala po okolini Kumanova, posebno oko Lipkova, ali nije bilo izveštaja o sukobima. U selu Tanuševci, nedaleko od Kumanova, počeo je sukob 2001. godine.

Nekoliko naoružanih grupa od početka sedmice pojavilo se u okolini Kumanova i Kičeva, ali još niko sa sigurnišću ne zna ko ih predvodi i kakvi su im ciljevi. U toj zoni ranije u maju 2012. se odigrao zločin – petostruko ubistva na Smiljkovskom jezeru u dvadeset kilometara udaljenom predgrađu Skoplja. U kućama uhapšenih osumnjičenih za to ubistvo pronađeni su amblemi UČK i indicije o učešću nekih od njih u ratovima na Bliskom istoku. Ovog proleća oko 40 naoružanih ljudi napalo je na pograničnu karaulu u selu Gošince, 15-ak kilometara severozapadno od Kumanova, a osobe koje su taj napad izvele, i onda posle izvesnog vremena misteriozno nestale opisivane su kao dobro naoružane i obučene u maskirne uniforme sa oznakama OVK.

Prema listu Vesti pucnjava je počela u naselju „Tode Mendol“, a borbe su vođene i blizu ambulante, Doma armije, fabrike „Kiro Fetak“ i Zelene pijace u Kumanovu. List citira žitelje tog dela grada koji ističu da je policija iz jedne kuće pokušala da zapleni veću količinu oružja, ali da je naišla na oružani otpor, da je po jednima naoružana grupa sa Kosova došla iz pravca sela Slupčane sa ciljem da zauzme kasarnu na izlazu iz Kumanova, ali da je u tome bila sprečena.

Vesti citiraju portal Libertas koji Dve kriminalni bandi od Kosovo „iznajmeni“ za incidenti vo Kumanovo ?! navodi da su nekoliko dana pre sukoba u Kumanovo dovedene dve kriminalne bande sa Kosova, da su jednu predvodili Mirsad Ndrecaj takozvani komandant NATO iz OVK sa Kosova i Bek Rizva, koja je prethodnih nekoliko dana bila u obližnjem selu Slupčani, a da je drugu kriminalnu bandu sa Kosova predvodio izvesni Sabit Geci iz Kosovske Drenice, koju su, kao i prvu prema «diplomatskim izvorima“ Libertasa angažovali naručioci iz Makedonije.

Međutim, portparol makedonske policije Kotevski je kasnije saopštio da Ndrecaj nije među onima koji su se predali, piše skopska Večer pod naslovom ЕКСЛУЗИВНО од Диво Насеље – местото каде е ликвидирана балканската Ал Каида). Ime Hamdi Ndrecaj Panter je uz odrednicu „komandant“ navedeno u potpisu saopštenja tzv. Oslobodilačke narodne armije (ONA), za koju su albanski političari u Makedoniji dosad tvrdili da više ne postoji, o preuzimanju odgovornost za napade na policiju u Kumanovu. Od međunarodnih faktora se zahteva da odmah natera „BJR Makedoniju“ da odmah prekine policijske akcije protiv jedinica ONA koje su, kaže se, lako naoružane, jer će one, u suprotnom, morati proporcionalno da odgovore. T.z.v. Garda Republike Iliride (GRI) obavestila je javnost i sve „albanske teritorije“ i međunarodnu zajednicu da su sve albanske grupe i vojne formacije ONA počele da deluju kao jedno telo za implementaciju Republike Iliride. ONA, koja je poznata i kao makedonska UČK, preuzela je ranije odgovornost za raketiranje zgrade Vlade Makedonije u Skoplju 28. oktobra 2014.

Plan naurožane terorističke grupe bio je napad na nekoliko državnih i civilnih ciljeva, rekla su u priznanju privedena lica a potvrdio portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski. Makedonska MINA pod naslovom Kosovo Terrorists with ISIS Tactics, Planned to Kill 100s of Civilians with a Car Bomb tvrdi na engleskom jeziku da je tokom akcije u Kumanovu makedonska policija uništila automobil-bombu koji je bio prepuna eksploziva, a koji je bio parkiran u blizini kuće u kojoj su se sklonili i da je verovatni plan kosovske terorističke grupe bio da izazove veliki broj civilnih žrtava, obzirom da je više hiljada ljudi trebalo da se okupi na fudbalskom derbiju između Vardara i Škendije i na skopskom maratonu (koji je po izbijanju sukoba otkazan).

Nova Makedonija 12. maja pod naslovom Терористите планирале да го нападнат Камениот мост кон крајот на мај pozivajući se na izvor u službi bezbednosti javlja da je grupa planirala da krajem maja minira kameni most u Skoplju, a drugi makedonski mediji pominju da je grupa planirala i da napadne policijsku stanicu u centru Skoplja.

Pojava naoružane grupe koncidira s masovnim protestima opozicije u Skoplju i u još devet makedonskih gradova, koji nisu imali nacionalni karakter. Socijaldemokrata Zoran Zaev pozvao na prekid protesta kako bi svi doprineli rešavanju situacije u kojoj se našla Makedonija.

Ibrahim Šabani, razrešeni skopski muftija i generalen sekretar Islamske verske zajednice Afrim Tahiri upali su 4. maja s povećom grupom od 50 noružanih lica u sedišteto na Islamske verske zajednice u Skopje i saopštili da će oni upravljati tom organizacijom. Prema skopskom portalu Faktor to je predstavljalo kulminaciju sukoba Šabanija i Tahirija s jedne strane i reisa Islamske verske zajednice Sulejmana Redžepija s druge strana.

Makedonska policija je poslednjih dana učestalo patrolirala po okolini Kumanova, posebno oko Lipkova, ali nije bilo izveštaja o sukobima. U selu Tanuševci, nedaleko od Kumanova, počeo je sukob 2001. godine.

U toj oblasti živi velika zajednica etničkih Albanaca. Albanska manjina čini četvrtinu od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije.

U saopštenju makedonskog MUP-a se kaže da je grupa ilegalno ušla iz susedne zemlje (ali ne kaže koje) nekoliko dana ranije. Pojedini mediji su javljali da je u selu Zajas i u okolini Kumanova viđena grupa naoružanih ljudi, ali su meštani negirali da su takvu grupu videli. Ministarka Jankulovska je potom rekla da su među teroristima strani državljani, ali i građani Makedonije. „Politika prenosi da je prištinski list „Ekspres“ javio, pozivajući se na svoje izvore, da u incidentima u Kumanovu ima i građana s Kosova. Prištinski list Fjalja u tekstu Ekskluzive: UCK u kthye në Kumanovë për ti nxjerrë 3 bashkëluftarë citira nekog člana UČK koji izjavljuje da je „bitka“ u Kumanova posvećena „komadantu Harun Aliju, za koga kaže da je ubijen pre 5 godina sa Džafarom Šaljom Radušom u Skoplju…

(Kako je svojevremeno izveštavano na

sajtu RTS pod naslovom Četiri mrtva u obračunu kod Skoplja Džafer Šalja iz Prištine, koji je u Makedoniji osuđen na devet godina zatvora zbog napada na policajca i šverca oružja, i makedonski državljani Kemal Fejzula i Šaban Zejneli, prvi iz skopskog sela Grčec, a drugi iz tetovskog sela Merovo ubijeni su 12. maja 2010. kada je policijska patrola pokušala da zaustavi kombi, nedaleko od sela Raduša, a osobe koje su se nalazile u vozilu otvorile vatru na policiju. U kombiju su pronađene tri ručne bombe, tri kompleta ručnih bacača, šest automatskih i poluautomatskih pušaka, snajperska puška, eksploziv, 12 minobacačkih projektila, uniforme i amblemi OVK.)

Koha ditore je 10. maja pod naslovom

Policia lëshon videon e arrestimit të shqiptarëve në Kumanovë

objavila video na kome se vidi nekoliko Albanaca uhapšemih u Kumanovu, uz napomenu da su među uhapšenima Sami Ukšini, poznat kao komandant Sokoli, Beg Rizaj, Demehu i Muhamet Krasnići, komandant Mališeva…

Skopski Kanal 5 takođe 10. maja objavljuje pomenuti snimak i posebno pominje Muhameda Krasnićija, takozvanog komandanta Mališeva, Mirsada Ndrecaja, takozvanog komandanta NATO, Samija Ukšinija, takozvanog komandanta Sokolija, Ber Rizvaja zvanog komandant Begu, Demea Šehua zvanog Juniku. Pored pomenutih pripadnika oružane grupe sa Kosova za koje se kaže da su u prethodnim godinama bili involvirani u brojne napade, a da bili na međunarodnim poternicama za najteža krivična dela, Kanal 5 navodi da da deo uhapšenih ima makedonsko državljanstvo, te da je reč o licima koja su prethodno gonjena za najteža krivična dela, ubistva, krađe…

Skopski list

Večer navodi da je među 14 poginulih terorista prepoznat Džafer Zumberi iz Đakovice, a da možda ima još poginulih terorista, pošto su neke od zgrada oko kojih su vođene borbe jako oštećene. Jedan poginuli napadač je građanin Albanije.

MUP Makedonije se oglasio saopštenjem u kom je navedeno da su naružanoj grupi u Kumanovu njene pristalice pomogle da se sakriju u nekoliko kuća u tzv Divljem naselju naseljenom skoro isključivo Albancima, da je grupa dobro naoružana i dobro obučena. Ranjen je i jedan od napadača, koji su uniformisani.

Kanal TV 5 citirajući ministarku policije Gordanu Jankulovsku izveštava da je otpor naoružane grupe trajao punih 16 časova, a da je grupa u osnovi razbijena u subotu 9. maja oko 18 časova popodne, kada se jedna poveća grupa predala, ali je druga, zabarikadirana u drugoj zgradi nastavila da pruža otpor. Ona je rekla da među teroristima ima poginulih, ali da još ne može da govori o tačnim brojkama.

Makedonska agencija MINA javlja da je u policijskoj akciji navodno ubijen Fadilj Fejzulahi za koga se kaže da je poznati terorista I bivši lider UČK. MINA takođe izveštava da je posle 20 časova uveče i dalje bilo pucnjave, da policija pretresa kuću po kuću, da se pretpostavka da se grupa terorista nalazi u naselju Tode Mendol pokazala tačnom, te da neki od terorista skinuli uniforme i zamenili ih civilnim odelom kako bi izbegli hapšenje.

Skopska TV na albanskom jeziku Alsat

izvestila je nešto posle 21 čas 9. maja da je uništena i poslednja naoružana grupa od devet lica, od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubistvo.

U nedelju 10 maja ujutru reporter RTS-a Miljana Okiljević javila je da se Kumamanovu ponovo čuje sporadična pucnjava, i da grad nadleće policijski helikopter…

U toku policijske akcije građanima je zabranjeno da napuštaju domove, ali mnogi od njih su preplašeni i počeli su da napuštaju grad. Uočena je grupa od oko 400 ljudi koja je kod Preševa prešla u Srbiju. Kasnije u toku dana javljano je o evakuaciji civila iz zone konflikta (neki su evakuisani i u oklopnim transporterima).

Mediji u Makedoniji, koji emituju program na albanskom jeziku, javljaju da u sukobima ima i poginulih civila. Grupa od oko 150 Albanaca protestovala je ispred američke ambasade u Beču, tvrdeći da je u Kumanovu reč o napadu na Albance.

Jedna od grupa koja nosi ime Oslobodilačka nacionalna armija, ili UČK, putem interneta preuzela odgovornost za napad na makedonsku policiju, kao odgovor na „višednevno uznemiravanje Albanaca u okolini Kumanova“, piše prištinski Bota sot. Verodostojnost ove tvrdnje, za sada, nije moguće proveriti, prenosi sajt RTS-a.

Potpresednica skupštine Kosova iz ovog pokreta, Aida Derguti je rekla da su ujutru „napadnuti Albanci u Makedoniji, kao nekada, kada je srpska policija je napala Albance na Kosovu“ i poručila makednoskim vlastima:

„Nemojte da nas terate da sedam miliona Albanaca, krenemo praznih ruku i da ne bude više te države…“

Nekadašnji komandant Oslobodilačke nacionalne armije, lider Demokratske unije integracija Ali Ahmeti, manje članice vladajuće koalicije, pozvao je danas građane da ne podležu provokacijama. On je naveo da je upad naoružanih ljudi u Kumanovo nastavak incidenata poput nedavnog napada na karaulu Gošince, kao i eksplozije koja se dogodila ispred sedišta njegove stranke u Skoplju.

Tanjug prenosi pisanje prištinskih medija da je tamošnji pokret Samoopredeljenje je zatražilo od zvanične Prištine i Tirane da reaguju i da zaustave, kako su naveli, „diktatora“ Nikolu Gruevskog, premijera Makedonije.

Nakon dešavanja u Kumanovu Žandarmerija Srbije je rasporedila dodatne snage u Kopnenoj zoni bezbednosti, a premijer Srbije Vučić je za nedelju 10. maja zakazao vanrednu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. U Preševu je prema izveštajima s terena, napeto… Tanjug javlja da je pasatu nemačkih registarskih oznaka, kojima je upravljao državljanin Nemačke na graničnom prelazu Batrovci otkriveno 10 paketa po 100 komada, ukupno 1.000 komada elektronskih detonatora za eksploziv.

Povodom jutrošnje policijske akcije u Kumanovu, u kojoj, kako javljaju makedonski mediji, ima povređenih, a možda i poginulih civila i policajaca, oglasio se i Demokratski savez Srba u Makedoniji, istakavši da sa zabrinutošću prati razvoj stanja. Iz te stranke apeluju na smirenost i uzdržanost.

Demokratski savez je pozvao građane da se, bez obzira na etničku i versku pripadnost, ujedine i da osude terorističke napade, da ih izoluju i da sarađuju sa snagama bezbednosti.

„Očekujemo od građana da pruže podršku snagama bezbednosti u borbi sa teroristima koji ugrožavaju bezbednost i teritorijalni itegritet Makedonije“, navodi se u saopštenju Demokratskog saveza.

Taj savez apeluje na sve ostale partije da prestanu sa međusobnim optužbama i od snaga bezbednosti očekuju da se na efikasan način obračunaju sa naoružanim grupama.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je, zbog događaja u Kumanovu, prekinuo zvaničnu posetu Rusiji gde je prisustvovao paradi u čast 70 godišnjice pobede nad fašizmo i vratio se u zemlju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Srpski ministar policije Stefanović razgovarao je i sa makedonskom ministarkom unutrašnjih poslova Gordanom Jankuloski o trenutnoj situaciji u Makedoniji i obavestio Jankulosku da su upućene dodatne policijske snage na granici sa Makedonijom, potvrđeno je „Blicu“ koji je preneo da je došlo do povlačenja granične policije sa Makedonijom, ali TV N1 nije dobio potvrdu ove informacije. Makedonska ministarka policije Gordana Jankulovska je odbacila spekulacije medija da se makedonska policija povukla s nekih granica ili strateških pozicija.

Nova Makedonija: Veterani ONA i UČK iz 2001.

Nova Makedonija pod naslovom
Терористичката група целосно разбиена piše 11. maja piše da je osnovu saslušanja onih koji su se predali, policija saopštila da su pripadnici naoružane grupe počeli da ulaze u Makedoniju početkom meseca, da su neki od terorista nosili i uniforme OVK (UČK), a da su neki bili obučeni u farmerke i majice, da je ta naoružana grupa za jednu od kuća u kojoj je bila stacionirana vlasniku platila pet hiljadi evra, te da je kasnije u toku sukoba i taj uzeo oružje u ruke i počeo da puca na policijske specijalce.

Комбинација на искусни ветерани и на лица задоени со лажен идеал
, Nova Makedonija 11. aprila 2015. ) citira Univerzitetskog profesora i vojnik Metodija Hadži-Janeva koji prepostavlja da se deo naoružane grupe možda slio s lokalnim stanovništvom pre početka ili u toku borbi i iznosi pretpostavku da je broj naoružanih terorista bio za 10 – 20 veći od 40-ak, koliko je zvanično procenjeno. Skopska Večer javlja da je od 59 zaplenjenih pušaka 54 imalo serijske brojeve oružja MUP-a Makedonije, koje su pripadnici kriminalno-terorističke grupe uzeli prilikom zaposedanja granične karaule Gošince 21. aprila. Policija saopštava da je izvršila pretres na dve lokaciju u Malinoj mali i na otvorenom prostoru u selu Brest gde su bili imrovizovani bunkeri.

NM citira i saopštenje portparola ONA bez imena i prezimena u kome se kaže da iza napada u kumanovskom Diva naselju stoji Oslobodilačka narodna armija (ONA).

U saopštenju se veli da je ONA napadala i da će produžiti da napada vojničke i policijske snage Republike Makedonija, piše u saopštenju poslatom medijima na Kosovu, piše NM.

List navodi za pretpostavku da je njihov cilj velika država, što je bio motiv 113. brigade UČK 2001. godine, čiji su raniji pripadnici bili osumnjičeni lideri grupe razbijene u Kumanovu, piše NM, koja daje i kratke profile vođa te grupe:

– Sami Ukšini, poznat pod imenom komandant Sokoli, Beg Rizaj, Dem Šehu i Muhamed Krasnići, komandant Mališeva, su prva četvorica Kosovaca koji su se predali policiji posle 16-časovne borbe u Diva naselju u Kumanovu. Visoki izvori MUP-a saopštavaju da je Muhamed Krasnići-Mališeva ranjen. Samo Mirsad Ndrecaj, poznat pod imenom Nato, nije se predao – prenesi „Koha“. Svi su bili vojnici ONA u rejonu Lipkova u ratu 2001. godine. Njihova imena se povezuju s formiranjem mnogobrojnih terorističkih grupa u regionu, a krvavi zanat su pekli u Siriji, Makedoniji i na Kosovu, piše Nova Makedonija.

– Muhamed Krasnići, poznat kako komandant Mališeva, dolazi iz oblasti Maleševo na Kosovu, a njegov brat Alban Krasnići iz pokreta „Samoopredeljenje“, je suprug poslanice u Kosovskom parlamentu, Albulene Hadžiu. Dnevnik „Ekspres“ je po NM tražio zvaničnu potvrdu informacije o njoj i bratu, ali neuspešno.

– Beg Rizaj, vojnik OVK u zoni pod komandom Ramuša Haradinaja, kome je bio i obezbeđenje tokom rata na Kosovu.

– Dem Šehu iz Dečani učestvovao je u ratu OVK na Kosovu, no i u konfliktu u Makedoniji 2001. godine kao aktivan borac. Posle rate služio je kao obezbeđenje partijskih lidera Albanaca u Makedoniji. Predao se bezbednosnim službama u Kumanovu.

– Fadil Fejzulahu, po kosovskoj agenciji Koha.net, jedan od ranjenih u Kumanovu nastani, je bio raniji komandant ONA. Član njegove porodice je potvrdio informaciju da je ranjen, ali ne i da je uhapšen – prenosi vesnik „Lajm“.

– Mirsad Drecaj sa Kosova, poznat pod imenom komandant Nato, za kojim se traga ka za jednim od lidera terorista u Kumanovu, sin komandanta 132. brigade na OVK u operativnoj zoni Dukađin, Malića Drecaja

– Sami Uškimi, alijas komandant Sokoli, potiče iz oblasti Morina blizu Đakovica na Kosovu. Njegova šira porodica je bila baza tri ogranka ONA. Učestvovao je u konfliktu u Makedoniji 2001. u Lipkovu gde je bio komandant brigade poziva se NM na informacije portala „Šćipmedije“.

Za sada je identifikuvan samo poginuli Džafer Zumberi iz Đakovice sa Kosova, citira NM oficijelno saopštenje MUP-a.

Kanal 5 među identifikovanim pripadnicima naoružane grupe pominje i u uniformi uhapšenog Sefa Gencija, albanskog državljanina rođenog 1973. koji je živeo u Uroševcu na Kosovu, koji je završio vojnu akademiju u Tirani, koji je po činu kapetan, ekspert za minsko eksplozivna sredstva i instruktor vojne akademije kosovskih bezbednosnih snaga, aktivni član paravojnih formaciija od 2002. godine, uključen u albanski nacionalni pokret za Iliridu.

Ostavke

Ministri policije Gordana Jankulovska, transporta i veza Mile Janakijevski, šef tajne policije Sašo Mijalkov, rođak premijera Gruevskog, koji je prethodnih sedmica izbio u prvi plan makedonske političke krize, pre svega zbog činjenice da je pod njegovim vođstvom, kako tvrdi opozicija, prisluškivano oko 20.000 građana podneli su ostavke u utorak 12. maja.

KOČO DANAJ :Sat za ujedinjenje Albanaca otkucava

Lider Liste za prirodnu Albaniju Kočo Danaj (Koco Danaj) poručio je da je vrijeme za ujedinjenje Albanaca i pozvao, između ostalih, i albanske političare iz Ulcinja da se angažuju. Komentarišući oružane sukobe u Makedoniji, tvorac Platforme za prirodnu Albaniju (Platformës për Shqipërinë Natyrale) kazao je za albanski Soto da iza „incidenata u Kumanovu“ stoji makedonski premijer Nikola Gruevski, koga on naziva fašistom i poredi ga sa Hitlerom. Danaj je zatražio veće angažovanje albanskih političara, i to ne samo iz Tirane, već i iz Prištine, Skoplja i Ulcinja, „kako bi bio zaustavljen plan Gruevskog“. Izrazivši nepovjerenje prema albanskim političarima, za koje smatra da su odani Gruevskom, Danaj tvrdi da će stranci podržati bilo kakvo rješenje koje Albanci za sebe izaberu. On je podsjetio da je ranije predvidio nerede u Makedoniji, uz tvrdnju da nije slučajno što su se oni dogodili baš na Dan pobjede nad fašizmom…

On smatra saradnicima fašizma i antialbancima one koji podržavaju vladu Nikole Gruevskog, kao i da Albanci imaju sva prava da upotrijebe sva sredstva za rušenje Gruevskog sa vlasti.

–Ukoliko u Briselu ima političara koji se s tim ne slažu, onda treba da im ukažemo na to da su saradnici fašizma – naveo je Danaj.

On očekuje pogoršanje situacije u Makedoniji i predviđa da Gruevskog očekuje „krvavi kraj“. To se, kaže, dogodilo svima koji su djelovali protiv Albanaca.

Danaj vidi samo jedno rješenje za Albance u Makedoniji – ujedinjenje.

–To je jedini način za spas Albanaca od makedonskog šovinizma i fašizma. Nikola Gruevski i Zoran Zaev se razlikuju po brutalnosti, ali se ne razlikuju po stavu prema Albancima. Obojica su podjednako šovinisti, fašisti i neprijatelji i imaju jednaku taktiku – istakao je Danaj.

On zamjera albanskim političarima u Skoplju što su na aktuelna događanja reagovali „vrlo mlako“.

(KOČO DANAJ DEŠAVANJA U MAKEDONIJI KORISTI ZA PROMOCIJU „PRIRODNE ALBANIJE“: rijeme je za ujedinjenje Albanaca Dan, 11. maja )

Videti takođe: Koco Danaj: Pas luftës në Kumanovë fshihet skenari fashist i Gruevskit, ora për bashkimin e shqiptarëve po troket (Nakon rata u Kumanovu izbrisan fašistički scenario Gruevskog, sat za ujedinjenje Albanaca otkucavaSot.com.al, 10. maj

Ahmeti: "Ne negiram da su nam bili prijatelji i niko ne negira njihove aktivnosti, ali zašto su ušli u naselje i žrtvovali živote?"

Nekadašnji komandant Oslobodilačke nacionalne armije, posle raspuštanja ONA šef najuticajnije albanske partije u Makedoniji, Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti, pod čijom su komandom bili Samim Ukšini „Komandant Sokolji“ i Dem Šehu „Komandant Juniku“ rekao je makedonskoj televiziji na albanskom jeziku Alsat-M. ( Ahmeti në ‘Rruga drejt…’, flet për Kumanovën ):

„Ne negiram da su nam bili prijatelji i niko ne negira njihove aktivnosti, ali zašto su ušli u naselje i žrtvovali živote? Zbog kojih ideala? Ljudi iz te grupe će morati da objasne motive“, Ahmeti

Ahmeti,je, rekao je i da ga je tokom borbi telefonom pozvao Muhamed Krasnići, pozbat po nadimku „Komandant Mališeva“ i zatražio pomoć da „bezbedno napusti Kumanovo“.

„Rekao sam im da ne mogu to da uradim“, rekao je Ahmeti, naglašavajući da mu nije poznat motiv te grupe i da nije jasno zbog čega su za bazu izabrali gusto naseljeno mesto u predgrađu Kumanova:

„Ne negiram da su nam bili prijatelji i niko ne negira njihove aktivnosti, ali zašto su ušli u naselje i žrtvovali živote? Zbog kojih ideala? Ljudi iz te grupe će morati da objasne motive“, rekao je Ahmeti televiziji Alsat-M.

Pod naslovom Ахмети преговарал со терористичката група во Куманово, Груевски бил информиран за тоа ) skopska Večer piše da je Ahmeti pregovarao s teroristima, da je Gruevski bio s tim upoznat – kao i OEBS…

Protest veterana OVK u Prištini

U Prištini je u sredu 20. maja održan protest veterana OVK i porodica poginulih i uhapšenih pripadnika „kumanovske grupe“. Protestu je prisustvovalo i nekoliko poslanika iz redova Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. Predsednik udruženja veterana OVK Džavit Jašari je rekao da su „oni koji su se borili u Kumanovu bili heroji“.
Protest je organizovan dan pošto je makedonski ombudsman, Idžet Memeti objavio da je, posle razgovora sa advokatima, dobio podatke da se sa uhapšenim Albancima tokom sukoba u Kumanovu postupa loše.
Porodice su, takođe, zatražile da im se predaju tela poginulih u tom sukobu. Obdukcija tela desetorice pripadnika „kumanovske grupe“ završena je u utorak 19. maja, ali nisu objavljeni nalazi obdukcije.
Makedonska policija već danima traga za Sulejmanom Osmanijem, koji je pod misterioznim okolnostima pobegao iz pritvora. Izvestan broj bivših pripadnika OVK ga je, odmah posle bega, nazvala izdajnikom, ali su na njegovu stranu stali bivši komandanti albanskih gerilaca u Makedoniji, poput Džezaira Šačirija.

Kosovski deo istrage o sukobima u Kumanovu iskomplikovao se početkom sedmice kada je tužilaštvo u Prištini objavilo da je već izvesno vreme pratilo aktivnosti lidera te grupe i da istražuje navode da se pripadnici te grupe planirali napade i na Kosovu, javlja RTS.

Sahrana u Prištini uz vojne počasti i uniforme OVK

***

Udruženje veterana OVK organizovalo je u Hali sportova „1. oktobar“komemoraciju za Džafera Zimeraja Mirsada Ndrecaja, Turgaja Gašija, Samida Kastriotija, Hisena Rušitij, Fatluma Višesela, Arbena Redžaja i Valona Kabaši koji su poginuli u Kumanovu, a uz najviše počasti sagranjeni na Groblju heroja u Prištini. Počast poginulima sa Kosova odao je i imam džamije u Prištini Šefćet Krasnići, koji je nedavno hapšen zbog sumnje da je podstrekavao ekstremni radikalizam na Kosovu, a ispraćaju su prisustvovali poslanici Demokratskog saveza Kosova premijera Ise Mustafe, kao i pojedini gradonačelnici iz te partije, poslanici Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova, a ispred osam kovčega poginulim u sukobu u Kumanovu stajale su uniformisane osobe sa oznakama tzv. OVK koje su u rukama držale i zastave Albanije. Veliki broj građana prošao je u mimohodu. Posle ispraćaja održana je svečana akademija.

Nešto pre sahrane oglasila se i Oslobodilačka nacionalna armija porukom da su pripadnici „kumanovske grupe“ ubijeni u okršaju sa „neprijateljskim Slavo-Makedoncima“, da se „borba neće zaustaviti dok se u svim albanskim teritorijama ne bude vijorila nacionalna zastava“ i da će odgovorni za taj incident, poput makedonskog premijera Nikole Gruevskog, lidera DUI Alija Ahmetija biti „oštro kažnjeni“.

( Komemoracija ubijenim teroristima u Kumanovu N1 26. maja)
( Uniforme OVK ponovo na ulicama PrištineRTS 26 maja)

( Varrosen me nderime ushtarake të vrarët në Kumanovë Koha ditore, 26. maja)

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve