Loader

DOKUMENTI

Ministar vojni onemogućio da Ombudsman kontroliše VBA

07.maj,20:17

Ministar Gašić neprimerenim ponašanjem onemogućio nastavak kontrole rada VBA, koja je prethodno Ombudsmanu dala dokument br. 44-123 od 7. 10. 2014. godine, označen kao strogo poverljiv, koji sadrži detaljne izjave koje je troje građana dalo pripadniku VBA o početku i toku incidenta u kome su povrede dobili brat predsednika Vlade i više drugih lica. Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava zabrinut zbog nastavka i rastućeg pritiska na zaštitnika građana Sašu Jankovića

Ministar odbrane Bratislav Gašić danas (sreda, 06. maj 2015.) je neprimerenim ponašanjem i najprizemnijim neistinitim opaskama i primorao zaštitnika građana Sašu Jankovića da prekine kontrolnu posetu Vojnobezbednosnoj agenciji, u momentu dok je direktor Agencije u svemu sarađivao sa ombudsmanom Jankovićem i stavljao mu na uvid do sada nepokazana dokumenta Agencije o događaju tokom Parade ponosa.

Pre nego što je ministar Gašić uvredama primorao Zaštitnika građana i njegove saradnike da napuste sastanak sa direktorom VBA, general Petar Cvetković pokazao je Zaštitniku operativni dokument br. 44-123 od 7. 10. 2014. godine, označen kao strogo poverljiv, koji sadrži detaljne izjave koje je troje građana dalo pripadniku VBA o početku i toku incidenta u kome su povrede dobili brat predsednika Vlade i više drugih lica. Taj dokument nije dostavljen Tužilaštvu, niti je njegova sadržina navedena u dokumentima koje je VBA dostavila tužilaštvu, rečeno je.

Kada je Ombudsmanu dokument pokazan, umešao se Gašić...

„Kada je saradnik direktora Cvetkovića pukovnik Marinković pošao da nađe dokument, koji je tokom službene kontrolne posete mojim saradnicima pokazan, ali nisu videli sadržinu zbog stepena tajnosti, u tom momnentu je ministar Gašić počeo sa najprizemnijim insinuacijama“, izjavio je Saša Janković za TV N1.

Ministar odbrane Bratislav Gašić nije želeo večeras detaljnije da komentariše saopštenje Zaštitnika građana Saše Jankovića, ali je napomenuo da je reč o manipulatoru, preneo je Tanjug.

Cvetković je Zaštitniku građana izjavio i da je naredbu o angažovanju VBA u slučaju tokom parade ponosa dobio usmeno od ministra Gašića, „nekoliko dana“ nakon događaja, zajedno sa rukovodiocem Uprave Vojne policije i da ne zna da li je naredba kasnije došla i pismeno, mada zaštitnik građana ima saznanja da jeste.

Ponašanje ministra Gašića, koji je zaštitnika građana nenajavljeno dočekao u kabinetu direktora VBA, na početku i tokom sastanka bilo je ispod svakog institucionalnog, pa i elementarnog nivoa pristojnosti. Ministar je prvo ponovo osporavao zakonsko ovlašćenje Zaštitnika građana da pristupi dokumentaciji o slučaju, govorio o njegovim navodnim „političkim ambicijama“, predlagao mu da svoja ovlašćenja iskoristi u svom privatnom slučaju, prekidao razgovor direktora VBA i Zaštitnika građana i konačno rekao Zaštitniku građana da je vojsku služio „u kantini, kafe kuhinji Svetka Kovača“.

Sastanku su prisustvovali i viši savetnici u stručnoj službi Zaštitnika građana Nataša Miljković i Marko Jovanović, te pukovnik Vladimir Marinković iz VBA.

( Ministar Gašić neprimerenim ponašanjem onemogućio nastavak kontrole rada VBA, Ombudsman sreda, 06. maj 2015. )

Broj građana koji se obraćaju Ombudsmanu povećan za 66 odsto

Ombudsmanu se 2014. obratilo 23.000 građana. U prva tri meseca 2015. taj broj povećan je za 66 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Nereformisana, neažurna i neorganizovana administracija je jedna od najvećih problema naše javne uprave, na koju se građani Srbije najčešće žale Ombudsmanu, rekao je sinoć zaštitnik građana Saša Janković na regionalnom skupu ambasada Jugoistočne Evrope u Beogradu. On je stanje ljudskih prava u Srbiji tokom 2014. godine ocenio zabrinjavajućim, navodeći da vladavina prava i pravna sigurnost, poštovanje principa „dobre uprave“, primena zakona bili su takvi da nisu obezbedili nivo poštovanja prava građana potreban za dostojanstven život svih građana.

Janković je rekao da danas u Srbiji svi govore o Evropskoj uniji i njenim vrednostima poput vladavine prava i transparentnosti, a sa druge svi koji iskažu kritički stav prema vlasti se karakterišu kao opozicija, izdajnici, u krajnjem slučaju i – ubice! Međutim, to nije Srbija, naglasio je Janković i dodao da ona ima svoje vrednosti i ima šta da ponudi i sebi i Evropi.

Prošle godine su se pritužbama na njegovu adresu obratile 23.000 građana. Samo za prva tri meseca, u odnosu na isti period prošle godine, taj broj povećan je za 66 odsto što, kako kaže, pokazuje da raste poverenje građana u njegov rad. To pokazuju i rezultati istraživanja, prema kojem tradicionalno građani najviše veruju vojsci, crkvi i policiji, a na četvrtom mestu se nalazi Zaštitnik građana. Druga nezavisna državna institucija koja je pozitivno ocenjena u tom istraživanju je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, dodao je Janković.

(Poverenje u instituciju Zaštitnika građana raste, Ombudsman, 6. maj 2015. )

Vesna Pešić: Takav napad vlasti na jednu osobu do sad nismo videli

Gostujući u Novom Danu TV N1 sociološkinja Vesna Pešić je istakla da nad ombudsmanom Sašom Jankovićem vlast sprovodi torturu i da takav napad na osobu koja se bavi državnim poslom nikada nismo videli do sad:

„Taj progon ide dalje i mislim da se neće završiti dok nekako ne ‘likvidiraju’ Sašu Jankovića mada se on veoma dobro drži“…

Pešićeva navodi da je do napada na zaštitnika građana došlo jer se zamerio vlasti u pokušaju da „vrati film“ na to šta se desilo na Paradi ponosa kada je došlo do sukoba Žandarmerije i Andreja Vučića.

„Andrej Vučić je imao nedozvoljeno obezbeđenje vojne službe. Šetao je sa bratom Siniše Malog pod pratnjom Kobri. Oni su išli na ručak kod Vučićevih roditelja. Hteli su da probiju kordon i oni su prvi napali policiju koja ih je prebila misleći da su huligani“, podseća Vesna Pešić.

Do cele situacija i napada na zaštitnika građana došlo je zato što je on hteo da proveri šta se desilo i da podnese prijavu ne samo protiv žandarma već i protiv Kobri.

„To je takav progon jedne osobe koja se bavi određenim državnim poslom… Takvo maltretiranje, to je tortura, takav napad vlasti na jednu osobu do sad nismo videli“, naglašava Vesna Pešić ističući da Saša Janković nikako ne sme da se povuče. „Bilo bi strašno ako bi se povukao. Zato što bi to značilo da su mangupi koji mu daju etikete da je čak i ubica u pravu“.


Pešić o napadu na ombudsmana: Takav progon nismo videli, TV N1, 6. maja

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava zabrinut zbog nastavka i rastućeg pritiska na zaštitnika građana Sašu Jankovića

Zabrinuti smo zbog nastavka i rastućeg pritiska na zaštitnika građana Sašu Jankovića od strane srpskih vlasti, koji uključuje i članove vladajuće Srpske napredne stranke. Ti pritisci su se prvi put pojavili nakon njegove istrage o navodnim zloupotrebama od strane Vojnobezbednosne agencije (VBA) u januaru ove godine, a intenzivirani su nakon objavljivanja poslednjeg godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana, 14. aprila 2015. godine.

Zaštitnik građana je u januaru izrazio zabrinutost u vezi sa radom Vojnobezbednosne agencije, usled sumnji da je VBA je nelegalno špijunirala opozicione stranke, lidere sindikata i sudije. Takođe je obznanio da se suočava sa preprekama tokom vođenja postupka usled nespremnosti VBA da sarađuje sa Zaštitnikom građana i dostavi potrebna dokumenta i odgovore na pitanja koja je postavio. Ubrzo nakon toga, zvaničnici Vlade su javno doveli u pitanje profesionalnost i kredibilitet ombudsmana i njegove stručne službe, naročito 28. januara, tokom parlamentarne rasprave (Odbora za kontrolu službi bezbednosti) o tom pitanju.

Nakon ovih incidenata, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava podelio je svoju zabrinutost sa srpskim vlastima. On je naglasio da Pariski principi koji se odnose na status nacionalnih institucija za zaštitu i promociju ljudskih prava (NHRI) jasno propisuju da će nacionalne institucije „saslušati svaku osobu i dobiti sve informacije i dokumenta potrebna za istraživanje postupaka iz svojih nadležnosti „. Mandat nacionalnih institucija za zaštitu i promociju ljudskih prava treba da omogući nesmetan pristup i mogućnost da bez najave ispita svaku javnu prostoriju, dokumenta, opremu i sredstva bez prethodnog pismenog obaveštenja. Zakon o Zaštitniku građana RS utvrđuje da organi Vlasti imaju obavezu da sarađuju sa Ombudsmanom, kao i da mu omoguće pristup svakoj prostoriji i pruže podatke koje poseduju, a koje su od značaja za postupak koji Ombudsman vodi, bez obzira na stepen tajnosti kojim su podaci označeni.

Srpske vlasti su uverile Visokog komesara u njihovo poštovanje institucije Ombudsmana i pružanju podrške istoj, kao i njihovu predanost da se svi pritisci i pretnje Ombudsmanu istraže i procesuiraju na odgovarajući način.

Međutim, prethodnih nekoliko nedelja kampanja ličnih napada na Jankovića je obnovljena, naročito od strane medija bliskih vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. Ovi napadi su podržani negativnim izjavama koje su davali visoki državni zvaničnici. Ono što najviše zabrinjava je da se sugeriše da je Janković na neki način umešan u smrt osobe koja je izvršila samoubistvo 1993. godine, a da su medijski izveštaji Ombudsmana nazivali „ubicom“, „švercerom oružja“ i „osumnjičenim“.

Verujemo da će Vlada Srbije nastaviti sa onim što je i istakla, da će istražiti i procesuirati svaki mogući pritisak, pretnju ili bilo koji vid odmazde protiv Ombudsmana Jankovića i institucije, kao i će se ograditi od optužbi koje su njemu upućene. Od izbora za Ombudsmana 2007., Janković je veoma uvažen i odgovoran rukovodilac Nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava kojoj je dodeljen međunarodni status A, i sa kojim UN kancelarija za ljudska prava ostvaruje veoma kvalitetnu saradnju.

( Saopštenje za javnost Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, (Neformalni prevod) Ombudsman, 5. maj 2015. godine )

( Originalan tekst Saopštenja za javnost Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, 5. maj 2015. godine na engleskom jeziku, u kome se pod rednim brojem 2 nalazi ocena o Srbiji )

Ombudsman: Integritet umesto poslušništva

Zaštitnik građana Saša Janković nastaviće da obavlja svoju Ustavom utvrđenu ulogu kontrole rada organa javne vlasti, bez obzira na sve otpore.
„Kao zaštitnik građana, ne želim da učestvujem niti da pomažem u skretanju pažnje sa najznačajnijih pitanja za građane Srbije danas. Ne mogu da sprečim predsednika vlade Aleksandra Vučića da zaštitnika građana, koji je državni organ ustavnog ranga, ironično naziva „ministrom“ i omalovažava stavove najviših međunarodnih institucija za ljudska prava. To me svakako neće sprečiti da obavljam svoju dužnost nezavisne kontrole zakonitosti i pravilnosti rada organa vlasti, a današnja izjava direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) samo potvrđuje moj stav da je nužno jačati integritet među profesionalcima u državnim službama kao što je Vojska, umesto atmosfere poslušništva,“ izjavio je Janković.

Zaštitnik građana nastaviće i okončati postupak kontrole rada svih državnih organa koji su učestvovali u incidentu tokom parade ponosa. Podaci iz dva dokumenta koja je VBA naknadno dostavila Zaštitniku građana (16325-1 od 02.10.2014. i 16326-1 od 02.10. 2014.), kao i podaci iz trećeg, strogo poverljivog, u koji je Zaštitnik građana 7. maja izvršio uvid, (44-123 od 07.10.2014.), kao i svi ostali podaci do kojih Zaštitnik građana dođe biće razmotreni, a svi propusti u radu državnih organa utvrđeni.

Zaštitnik građana još jednom podseća na zakonsku obavezu svih organa vlasti da ovom organu dostave sva dokumenta, kao i funkcionere i zaposlene u organima javne vlasti da daju sve podatke i izjave, kako bi potpuno i objektivno bili utvrđeni svi eventualni propusti na štetu prava građana i unapređen njihov rad u opštem interesu.

( Bez obzira na otpore Zaštitnik građana kontrolisaće rad organa javne vlastičetvrtak, 07. maj 2015. )

Janković za RSE: Gašićeva samovolja problem države

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se nada da će samovolja ministra Bratislava Gašića biti nešto što će rešavati državne institucije…

„Ja sam po dogovoru sa direktorom VBA otišao da bih lično pristupio tim dokumentima, iako bi trebalo da su mi dostavljeni, a ne da ja idem da ih gledam i iako je rečeno da ne postoje, a eto, ipak postoje. Međutim, od samog početka sastanka, ministar Gašić je učinio sve samo ne ono što bi kao prvi rukovodilac tog organa trebalo da radi, a to je da se postara da se u skladu sa zakonom obavi kontrola i svako ostvari svoje nadležnosti i izvrši svoje obaveze. U jednom momentu zatražio sam jedan od dokumenata za koji je mojim saradnicima rečeno da postoje – to je operativni dokument, beleška pripadnika VBA o službenom razgovoru koji je obavio sa troje civila nakon događaja. Dakle, ja sam zatražio na uvid taj dokument iako je ministar Gašić tvrdio da ga nema i u tom momentu rekao – nema dokumenta, direktor VBA mi ga je predočio“, rekao je Janković.

Zaštitnik građana podseća da je na samom početku ukazao da nema osnova da VBA postupa u ovom slučaju, i dodaje da mu je direktor Agencije rekao da je postupao po usmenom nalogu ministra Gašića.

„S obzirom da je u prethodnoj kontroli rečeno da postoji naknadni pisani nalog, zatražio sam taj pisani nalog i u momentu kada su saradnici otišli da potraže taj dokument, ministar je ponovo nastavio sa najobičnijim diskvalifikacijama i nečim čemu nema mesta ni na ulici, a kamoli u institucionalnom razgovoru i tog momenta zaista više nije bilo osnova da se takva vrsta razgovora nastavi. Zahvalio sam se sa dvoje saradnika, direktoru na onome što je uradio i napustio prostor VBA“, kaže Janković.

RSE: Očekujete li da će ministar Gašić biti sankcionisan zbog toga što vam je onemogućio da radite svoj posao i da će vam biti omogućen nastavak kontrole VBA, imajući u vidu i izjave koje čujemo od samog premijera Vučića?

Janković: Suštinski, ovo sada zaista prevazilazi pitanje jednog slučaja, kontrole nad radom Ministarstva odbrane i VBA. Ovo praktično postavlja suštinsko pitanje – da li svi u ovoj zemlji razumeju da se zakoni moraju poštovati, da je Zaštitnik građana Ustavom određen kao kontrolni organ ili oni misle da je to pitanje njihove dobre volje. Državni organi znaju šta su nadležnosti Zaštitnika građana. O tome svedoči činjenica da u sedam, osam godina nije bilo ovakve situacije. Ni u jednom slučaju nije zabeležena ovakva opstrukcija zakonskih ovlašćenja Ustavom konstituisanog državnog kontrolnog organa. Šta će se desiti u ovom slučaju, imajući u vidu i izjave predsednika Vlade, ja ne mogu da proričem – znam šta bi moralo da se desi. Ne može ovo biti pozitivno ni za koga; ni za Zaštitnika građana niti, kako to ministar Gašić smatra, doprinosi bilo kakvim nepostojećim političkim ambicijama. Ovo u očima građana oduzima poverenje državi. Ja sam uveren, to mi je dužnost, da ovakva samovolja ministra Gašića neće biti problem samo za Zaštitnika građana, već će to biti nešto o čemu će državne institucije i najodgovorniji ljudi razmišljati i rešiti to. Verujem da je ovo svojevrsna opomena, i da će biti dovoljno da se na jedan drugačiji način uspostavi zakonom propisan odnos saradnje. Ponavljam, zakon, a ne Saša Janković.

Janković za RSE: Gašićeva samovolja problem države, RSE 6. maja

SDS: Tužilaštvo da utvrdi da li je Gašić učinio krivično delo

DS traži smenu Gašića

Poslanici DS zatražili su 7. maja smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog pojavljivanja i neprimerenog ponašanja na sastanku zaštitnika građana Saše Jankovića i direktora VBA, ali i zato što sudski organi nisu mogli da ga pronađu i uruče mu tužbu nekadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Aleksandra Jerkov iz DS postavila je pitanje svim članovima Vlade Srbije – gde se nalazi ministar odbrane?

Ukazala je da sudski organi ministru Gašiću nisu mogli da uruče sudski poziv po tužbi demokrate Dragana Šutanovca, jer ga nisu pronašli ni na adresi Minsitarstva, niti na adresi Vlade Srbije, kao i na njegovo pojavljivanje na sastanku zaštitnika građana Saše Jankovića i VBA, zbog čega je Janković bio primoran da prekine taj sastanak.

Ona je dodala da je jedna stvar kada se neko krije od suda, a druga kada za to zloupotrebljava vladu.

„Gašić se sinoć pojavio na najavljenom sastanku u VBA. Janković je bio primoran da prekine sastanak zbog neprimerenog ponašanja Gašića, na kome mu je direktor VBA pokazao dokument u kome se nalaze detaljne izjave troje građana o incidentu u kome je učestvovao brat premijera Aleksandra Vučića, a koji nije dostavljen tužilaštvu. Molbi da se ministar Gašić pronađe odmah neka se pridurži zahtev DS da ga istog momenta kada ga pronađu i smene“, rekla je Jerkov.

SDS: Tužilaštvo da utvrdi da li je Gašić učinio krivično delo

Poslanici SDS zatražili su danas da tužilaštvo utvrdi da li je ministar odbrane Bratislav Gašić učinio krivično delo ometanjem zaštitnika građana Sašu Jankovića u obavljanju njegove dužnosti.

Tužilaštvo treba hitno da istraži da li je Gašić, koji se pojavio i neprikladno ponašao na sastanku zaštitnika građana i direktora VBA, izvršio krivično delo, rekao je novinarima u parlamentu zamenik šefa poslanika SDS Janko Veselinović.

Kancelarija Zaštitnika građana saopštila je sinoć da je ministar odbrane uvredama i pretnjama onemogućio Jankovića u kontroli dokumentaciuje VBA o prošlogodišnjem incidentu na Paradi ponosa.

Gašić sinoć nije želeo da komentariše te navode, ali je rekao da je Janković „manipulant i skandal majstor“.

Direktor VBA brigadni general Petar Cvetković je, ranije danas, odbacio kao netačne navode iz saopštenja kancelarije Zaštitinika građana i naveo da prilikom posete ombudsmana toj službi nije bilo uvreda niti novih dokumenata.

Veselinović je rekao da „iz saopštenja koje smo imali prilike da vidimo ministar je uvredama primorao zaštitnika da napusti sastanak sa generalom Petrom Cvetkovićem. Gašić je tom prilikom, iako mu to nije radno mesto i iako nije imao šta da trazi za vreme kontrole, grubo sprečio zaštitnika da obavi svoj posao“.

Veselinović od tužilaštva traži da istraži da li je tom prilikom povređen član Krivičnog zakonika koji predviđa zatvorske kazne za onog koji silom ili pretnjom spreči službeno lice prilikom obavljanja službene radnje, za uvredu ili zlostavljanje službenog lica, kao i da li je učenjeno najteže delo – sprečavanje otkrivanja drugog krivičnog dela.

„Tražimo od tužilaštva da preduzme sve radnje da se utvrdi da li je juče ministar Gašić povredio Krivični zakonik. Ne očekujemo od Gašića da podnese ostavku, kao što ni od premijera (Aleksandra) Vučića ne očekujemo da ga smeni, jer to nije ucinio ni do sada kada je Gašić kršio zakon. U ovom slučaju tražimo hitnu istragu da li je izvršeno krivično delo“, rekao je Veselinović.

Zathevu poslanika SDS pridružile su se i demokrate, koje su prethodno na sednici parlamenta tražile smenu ministra Gašića.

Šef posalnika te stranke Borislav Stefanović rekao je novinarima da ta stranka smatra da je Gašić značajno prekoračio ovlašćenja i na potpuno skandalozan i neprihvatljiv način uticao na zaštitnika i njegove aktivnosti.

„Tražimo da Gašić što pre podnese ostavku ili bude smenjen. Posle niza propusta, udesa helikoptera, on više ne može da obavlja tu funkciju“, rekao je Stefanović.

Prema Stefanovićevim rečima, ministar je svojim ponašanjem pokazao da ne razume propise i zakone, da na brutalan način napada instituciju zaštitnika.

Stefanović je napomenuo da zaštitnik građana nema veze sa politikom, da Janković nije deo opozicionog fronta i da samo radi svoj posao.

Babić: Ne vidim zašto Gašić ne bi bio u prostorijama VBA

Šef poslanika SNS Zoran Babić izjavio je danas da ne vidi nijedan razlog zašto ministar odbrane Bratislav Gašić ne bi bio u prostorijama Vojnobezbednosne agencije, institucije koja pripada Ministarstvu odbrane.

Odgovarajući na pozive poslanika opozicije za smenu Gašića i zahev da tuzilaštvo ispita da li je prekršio zakon time što je došao na sastanak zaštitnika građana Saše Jankovića i direktora VBA Petra Cvetkovića, Babić je upitao da li postoji zakon koji kaže da ministar ne sme da uđe u prostorije Ministarstva odbrane.

„Kažite mi po kom zakonu Gašić ne sme da uđe u prostorije Ministarstva odbrane i šta je tu prekršeno“, rekao je Babić.

On je kazao da su poslanici opozicije već presudili Gašiću i da ostaje još samo da ga negde utamniče.

Babić je napomenuo da je Gašić radio svoj posao, kao što svako u ovoj državi treba da radi svoj posao.

Babić, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, podsetio je da je to telo pre nekoliko dana odobrilo za povećanje kadrovske strukture u instituciji zaštitnika građana.

„Da li je to neko preneo? Nije. A kada ministar Gašć radi svoj posao, nalazi se u Ministarstvu odbrane, onda je to problem“, rekao je Babić.

.


Poslanici DS traže smenu ministra odbrane, Tanjug, 7. maja

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve