Loader

Finansiranje lokalnih medija

Obrenovac – Odloženo zbog poplava

26.mart,13:16

Opštinske vlasti Obrenovca raspisale su 18. marta javni konkurs za projektno finansiranje u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju. Obrenovački mediji imaju rok od petnaest dana, odnosno do 1. aprila da prijave svoje projekte .U ovoj godini za medijske aktivnosti opština je izdvojila 8 miliona dinara

Poplave i posledice istih mnogo toga su usporile u Obrenovcu. To je upravo i bio glavni razlog zbog kojeg je opština tražila odlaganje primene novog Zakona o javnom informisanju. Sa medijima, a reč je o jednoj televiziji, dva radija, nedeljniku i produkciji, potpisani su ugovori o saradnji i sredstvima na koje mogu da računaju za prva tri meseca 2015. godine.

– Kao što smo najavili konkurs je raspisan u martu. U skladu sa Zakonom biće formirane komisije nakon završetka roka za prijavu medija na konkurs. U istom pozivu upućen je i poziv medijskim udruženjima za učešće u komisijama. Ono što je važno jeste da je novac za medijske aktivnosti predviđen – kaže predsednik opštine Miroslav Čučković. Jedna od novina je da se većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja koja odlučuju o raspodeli novca. Na taj način bi trebalo da se izbegne favorizovanje medija u vlasništvu opština, što u Obrenovcu ni do sada nije bio problem jer od pet medija nijedan nije u vlasništvu lokalne vlasti. Vlasnik televizije Mag Miroslav Paunović veruje da će ceo process biti obavljen u skladu sa zakonom.

– Pripremamo projekte za radio i televiziju, i poslaćemo konkursnu dokumentaciju. Što se tiće modela raspodele, ovaj model je isti kao i vladavina demokratije, nije najbolji, ali trenutno ne postoji bolji. Sada ćemo bar znati ko su vlasnici medija, kakvi su bilansi stanja, bilansi uspeha i ako neko zaista bude želeo jednog dana da ima jasnu sliku o medijima, ovaj način bi mu mogao biti od koristi, ali svakako bi vremenom ovaj model trebalo razvijati- kaže Paunović. Novi zakon je za njega samo početak rešavanja statusa i načina rada medija.

-Pozicija medija će biti poboljšana istog trenutka kada se politička elita to dogovori i donese strateške zakone i pravila ponašanja. Neki gradovi nisu izdvojili ni dinara za medije!Ako tim gradovima ne trebaju mediji, onda ni građanima, tih gradova, ne treba takva vlast. Morao bi da postoji okvir u kom bi važila ista ili slična pravila za sve, ali bez prevelikih odstupanja. Jedino na taj način sistemski menjate ono do čega vam je stalo. A ako nam nije stalo do medija, onda nam nije stalo do nas samih – kaže Paunović. Na obrenovačkoj medijskoj sceni neki se već osećaju odbačeno. Radio Obrenovac, nekada opštinsko glasilo, a sada pod patronatom Agencije za privatizaciju, sa strepnjom iščekuje novog kupca i to u nimalo zavidnoj poziciji. Višegodišnja direktoirka Valentina Pešović pre dva meseca podnela je ostavku na tu funkciju jer su svi pokušaju da se ovaj medij stavi na noge propali.

– Posle poplava sva javna preduzeća su počela da otkazuju ugovore o oglašavanju sa nama. Epilog je taj da od početka godine nemamo ni jedan ugovor osim sa opštinom. Svi izvori vanopštinskog finansiranja su nestali. Takva situacija je neizdrživa, objašnjava Valentina Pešović razloge za svoju ostavku. Za njih kako kaže novi zakon ne donosi rešenje problema. Sudbina ovog radija, koji zapošljava šest radnika, biće rešena do juna , kada bi trebalo da dobije novog vlasnika. Za kupovinu radio Obrenovca ima četvoro zainteresovanih od kojih su dvojica bivši radnici radija.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve