Loader

Finansiranje lokalnih medija

Kraljevo i Raška – Malo novca, mnogo projekata

26.mart,13:03

Vrednost ideja duplo veća od novca koje su kraljevačke vlasti namenile medijima. U Raški za 30 miliona dinara nema ko da konkuriše

Konkurs za finansiranje medijskih projekata iz budžeta grada Kraljeva završen je proteklog meseca, a u poslednjem momentu pristiglo je ukupno 14 prijava. Gradske vlasti izdvojile su ove godine za medije tek 15 miliona dinara, odnosno 0,5 odsto ukupnog budžeta, a kako saznajemo vrednost svih prijava iznosi oko 34 miliona dinara. Toliko je, kažu vlasnici lokalnih novina, radijskih i telvizijskih stanica potrebno da bi zamišljeno uspešno realizovali, budući da je sve manje novca koji mediji zarađuju prodajom oglasnog prostora. S toga, nestrpljivi su da dobiju pomoć iz gradske kase.

Kraljevo (FOTO: travel.rs)
Kraljevo (FOTO: travel.rs)

– Žuri nam se jer ono što smo zamislili treba realizovati, ne može se to učiniti bez pripreme i angažovanja tima, a vreme ističe. Nadam se da se vlast neće držati baš zakonski propisanog roka već da će ovo da okončaju i pre nego što je to zakonodavac predvideo. Uz to, očekujem da će raspodela novca zaista zavisiti od kvaliteta projekata, u suprotnom bila bi to samo forma bez suštinske promene. Krajnje bi bilo neprihvatljivo da projektno fiansiranje bude samo pokriće za rad po starom i raspodelu para prema političkoj bliskosti i stepenu lojalnosti vladajućoj političkoj opciji – kaže Zoran Nikolić, vlasnik portala „Kraljevačke novosti“.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić ima razumevanja za nestrpljenje i tvrdi da nema ništa protiv da se procedura ubrza i korektno sprovede. On kaže da će za koji dan da formira komisiju za raspodelu novca, ali u nadležnim gradskim službama ističu jedan problem koji može da utiče da se i rok od tri meseca ne ispoštuje. Naime, uprkos svim molbama i pritiscima od ovdašnjih vlasnika medija i novinara prilikom planiranja ovogodišnjeg budžeta u Kraljevu iznos za ove svrhe nije povećan u odnosu na prošlu godinu. On je duplo manji od onoga što traže mediji, pa shodno zakonskim rešenjima, svi projekti će najverovatnije, biti vraćeni autorima na revidiranje iznosa koje su predvideli i tražili. A, to onda može potrajati…

Raška
Raška

Dok u Kraljevu nema dovoljno novca za sve zainteresovane, u Raški situacija je obrnuta. Naime, iz gradske kase za medije biće izdvojneno čak 30 miliona dinara, odnosto tri odsto ukupnog budžeta. Međutim, konkurs za projektno finansiranje još nije raspisan i neizvesno je kada će to da se dogodi budući da, kako je objasnio predsednik raščanske opštine Ignjat Rakitić, za sada nema ko da konkuriše.

– Uzalud bismo to činili, jer je Radio televizija Raška u postupku privatizacije. Istina, ovde postoji i jedna privatna televizijska stanica ali mi je poznato da ne poseduje svu zakonom predviđenu dokumentaciju, dakle nije u potpunosti legalna. Kada se sve to sredi, bez odugovlačenja raspisaćemo konkurs i novac podeliti prema kvalitetu ponuđenih projekata, a nezavisno od vlasništva i toga da li je neki mediji blizak vlasti ili opoziciji – kaže Rakitić.

Podsećanja radi, i ranijih godina ova opština izdvajala je približnu sumu novca za finansiranje medija. Međutim, ceo iznos dobijala je RTV Raška koja je bila javno opštinsko preduzeće i od tog novca isplaćivala plate za četrdesetak zaposlenih. Ipak, pomenuti iznos nije promenjen ni ove godine uprkos činjenici da je predviđena privatizacija raščanskog radija i televizije.

– Proces privatizacije smo, shodno zakonskim propisima, pokrenuli i do juna treba da se okonča. Niko se još nije javio da kupi informativno preduzeća, ali ako se i javi i ako se privatizuje mi nećemo smanjivati predviđenu sumu za medijske projekte – obećava Ignjat Rakitić.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve