Izraz "kada ovaj broj već bude u štampariji" kao opravdanje za tehnička ograničenja pisanih medija uskoro bi mogao da nestane, baš kao i ta ograničavajuća tehnologija. Možda će ga zameniti izraz "emisija", zahvaljujući nečemu što se zove LTE emitovanje (broadcast) a najviše ga gura kompanija Kvalkom (Qualcomm).

LTE odnosno 4G mreže će se od ovog proleća širiti Srbijom. Imaju sto puta brži prenos podataka od sadašnjih 3G, ali ni to ponekad nije dovoljno kada se preveliki broj ljudi nađe na jednom mestu, recimo na utakmici ili nekom javnom (političkom) skupu. U toj situaciji mnogi traže isti sadržaj, recimo usporeni snimak prekršaja za penal ili snimak gola i mreža se zaguši. LTE brodkast šalje im sadržaj, telefon se uz odgovarajuću aplikaciju pretvara u prijemnik. Na taj način se značajno štedi kapacitet mreže, a korisnici dobijaju ono što ih zanima, brzo i udobno. LTE emisija može da pokrije neograničen broj prijemnika, bez zagušenja, baferinga i ostalih pojava koje nas nerviraju kada se nađemo u masi koja koristi mobilne telefone.

LTE emitovanje je prvenstveno nastalo zbog video-sadržaja, jer su glomazni i često zapinju, naročito kada je interesovanje veliko. Ali se pokazalo da su zgodni i za druge stvari. Na pomenutoj utakmici (ili skupu) moguće je svima poslati i ostale podatke, statistike, citate, šta god vam padne na pamet. Bitno je da veliki broj korisnika želi isto. Tu konačno dolazimo do teze sa početka teksta, odnosno štampanih medija. Ako kupite odgovarajuću aplikaciju, svakoga jutra (ili više puta u toku dana) na vaš uređaj stizaće vam novine koje pratite (umesto "čitate"). Deljenje sadržaja neće biti moguće, niti ćete moći drugima da ustupate pasvord kao sada, što će obradovati vlasnike medija kojima je to prilična briga. Umesto dojave (push notification) dobijate kompletan sadržaj.

Veliko interesovanje iskazuju i kompanije koje apdejtuju softver velikom broju korisnika istovremeno (npr. Fejsbuk), ali i televizije kojima bi to bio novi kanal emitovanja, direktno na vaš mobilni telefon ili tablet. Kvalitet odličan, potrošnja mala, uključena u pretplatu.

Ali, vratimo se za trenutak iz ove tehnološke egzaltacije u nešto neprijatniju sadašnjost. RATEL je prošle nedelje izdao upozorenje svima koji koriste kućne vaj-faj mreže da ih obavezno zaštite. Primećeno je da sajber kriminalci koriste nezaštićene mreže kako bi neometano vršili krivična dela na internetu. Jer trag vodi do vaše kuće, do vaše mreže i kompjutera, iako vi toga uopšte niste svesni. Pojava je uzela maha, kažu u RATEL-u.

Problem je što jedan broj korisnika ne ume da podesi modem i postavi šifru. To je već ozbiljna packa za one koji osmišljavaju školske programe za informatiku. Ne znam šta im je na pameti, ali priprema za realan i praktičan informatički život svakako nije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST