Samo tri firme u svetu prave spektakularne premijere novih modela mobilnih telefona i to dovoljno govori o značaju tih aparata. Prva je, naravno, Epl koja je takva predstavljanja izmislila. Druga je kineski Šjaomi, koji to radi samo u Pekingu i za kinesko tržište. Treća firma je Samsung, koja je ove nedelje predstavila svoj novi Galaksi S6 na Svetskoj mobilnoj konferenciji u Barseloni.

Da je bilo spektakularno, bilo je. Više od tri hiljade ljudi, dva ogromna video-zida od po, cenim, trideset metara i još stotinak metara platna na kojem su projektovane slike. Iako je prezentacija tehnički bila bez greške, par stvari je očigledno. Samsungovi šefovi nemaju harizmu Stiva Džobsa pa ni Toma Kuka tako da izazivaju tanke emocije čak i kada promovišu vrlo dobar proizvod. Bilo je tek nekoliko stidljivih aplauza, relativno spontanih. Na Eplovoj prezentaciji ne spominje se Samsung niti bilo ko drugi, dok je ovde ajfon direktno prozivan. Ko god da ih je savetovao da to urade nije im dobro mislio ili, još gore, ne zna. Sve to ne umanjuje izuzetnost novog telefona koji sam imao prilike da držim u ruci. Za testiranje ćemo se strpiti do 10. aprila, kada će S6 biti pušten u prodaju u dvadesetak zemalja, uključujući i Srbiju.

Samsung je lansirao dva modela, S6 i S6 edž (edge). Ovaj drugi ima oborene ivice ekrana što izgleda fantastično. I koštaće više. Oba aparata imaju ekrane od 5,1 inča. Nijedan Samsungov telefon do sada nije bio tako dobro dizajniran i napravljen od vrhunskog materijala (gorila 4 staklo i posebno čvrsta legura metala, nigde plastike). Tome doprinosi svakako i to što je ovo prvi Galaksi S koji se ne otvara, baterija mu se ne može menjati i nema slot za dodatnu memoriju. Pojavljuje se u tri "veličine", od 32, 64 i 128 megabajta (poređenja sa ajfonom opet se nameću).

Dve su karakteristike posebno dobre. Telefon ima bateriju koja se brzo dopunjuje (50 odsto za samo pola sata) i koja može da se puni bežično preko oba sistema koji su u opticaju. Navodno je i dugotrajnija, ali to se mora proveriti. Kamera je, tvrde, bolja od one u ajfonu 6, može da snima uz minimum svetlosti sasvim dobre slike i video. Takođe, kamera je stalno u stend baj modu, a pobuđuje se za manje od sekunde dvoklikom na houm dugme. Kad su slike u pitanju, ništa vas ne može iznenaditi.

Softver telefona je pojednostavljen, sveden. Popap prozori gotovo su u potpunosti blokirani. Napravljen je i sistem naplate za njega (Samsung Pay) koji startuje u Koreji i SAD i zameniće platne kartice i na sadašnjim POS terminalima. Tu je i posebna konzola (Gear) za 3D pregled. Telefon se samo ubaci u naočare/kacigu i imate trodimenzionalnu virtuelnu stvarnost za igrice i druga čuda.

S6 je krupan iskorak u odnosu na dva prethodna relativna promašaja (S4 i S5) koja su ih skupo koštala. Samsungu očajnički treba uspeh u premijum klasi i sada stvarno imaju konkurentan proizvod. Verovatno nedovoljno zavodljiv kao ajfon i znatno skuplji od kineske konkurencije koja im diše za vratom. Ali ako i ovaj prođe neslavno, za to neće biti krivi inženjeri i dizajneri već oni koji treba da ga prodaju. Što skuplje, to gore.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net