Loader

In memoriam - Nikola Tucić (1946-2015)

Čovek koji je razumeo Darvina

05.mart,21:17

U ponedeljak 2. marta u Beogradu preminuo je najugledniji evolucioni biolog u Srbiji, prof. dr Nikola Tucić. Biolog i genetičar, bio je dopisni član SANU, istraživač na IBISS-u, profesor Biološkog fakulteta i najbolji poznavalac teorije evolucije u Srbiji

Nakon neočekivane i za srpsku nauku tragične vesti da je u Beogradu iznenada preminuo prof. dr Nikola Tucić, u arhivi „Vremena“ potražio sam njegov intervju koji sam imao zadovoljstvo da zabeležim. Iznenadio sam se što se taj intervju dogodio tako davno i da je objavljen pre čak 360 brojeva, u martu 2008. godine. Čitajući ga, vidim samo odbleske tog neobičnog, višečasovnog razgovora u sobi 103 u kome je profesor Tucić zanemario činjenicu da daje novinski intervju i pokušao da mi lično objasni koliko je baština Čarlsa Darvina značajna za razumevanje sveta u kom živimo. Svakako, bio je to jedan od onih intervjua koje pamtite mnogo duže nego što traju audio fajlovi i snimači koje novinari svako malo menjaju. Bilo je to vetrovito martovsko popodne. Prošao sam kroz kapiju Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i unutar zgrade potražio sobu 103.

Profesor Tucić me je dočekao srdačno, pokazao mi svoj eksepriment sa žižkom, a potom uz čaj, u tesnoj kancelariji, objašnjavao mi evolucione mehanizme kao da sam mu student. Napolju, nad Dunavom, padalo je veče, a profesor me je sa strpljenjem ispravljao, vraćao i vodio ka razumevanju. „Različitost je osnova bez koje nema evolucije“, ponovio je nekoliko puta, a meni se činilo kako najednom vidim potpuno nove horizonte i da odavno ne vodim nikakav intervju, već slušam najduže i najbolje predavanje o evoluciji koje sam ikada čuo. Njegovo tumačenje misterije gena, njegov matematički pogled na vreme, sveukupan pristup promišljanju sveta i života zvučao je kao otkrovenje. Kasnije, kad me je urednik upitao kako je prošlo, ne bez ponosa sam rekao kako me je profesor usvojio među svoje studente. A profesor, uz sve druge brige, na svoje studente nikad nije zaboravljao.

Nikola Tucić je rođen 1946. godine u Novom Sadu. Biologiju je završio 1968. godine na odseku biologije Prirodno-matematičkog faluteta. Već od sledeće je postao asistent, a od 1978. godine i professor na Biološkom fakultetu. Doktorirao je 1975. na tezi iz genetike, a u više navrata je boravio u SAD kao istraživač. Pre deset godina je izabran za dopisnog člana SANU. Osim kao predavač, bio je jedan od vodećih istraživača, ako ne i predvodnik istraživanja u oblasti evolucione biologije u Srbiji. Na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ vodio je Odsek za evolucionu biologiju.

Bez ikakve sumnje, bio je najbolji poznavalac teorije evoluije u Srbiji. Vodio je brojne projekte među kojima je i jedinstven eksperiment u oblasti kvantitativne genetike, sa populacionom strukturom pasuljevog žiška (Acanthoscelides obtectus) koji je trajao duže od tri decenije. Objavio više od 100 zapaženih publikacija i naučnih radova, među kojima je i nedavno izašla knjiga „Od molekula do organizma“, koju je pripremio sa saradnicom Biljanom Stojković, inače profesorkom na Biološkom fakultetu. Pored ovakvih radova, podržavao je sve inicijative u kojima se evolucija predstavljala široj javnosti. I mada je više voleo da se kloni medija, javnih tribina i skupova (pomenuti intervju je dao „Vremenu“ samo iz osećanja prijateljstva prema našem nedeljniku), podsticao je svoje studente i saradnike da javno nastupaju i gde god mogu objašnjavaju Darvinovu teoriju. Pritom, redovno je dolazio da ih podrži iz publike, da čuje sve njihove nastupe.

A on sam je umeo da na najbolji način objasni najsloženije koncepte i da bude shvaćen od potpunih laika. Nepogrešivo je razumevao dublju prirodu evolutivnih mehanizama i znao da obrazloži kada je smisleno, a kada besmisleno upotrebiti ih za tumačenje nekih drugih, ne samo bioloških fenomena. Odmeren, jasan, uverljiv i nepokolebljiv, bio je prvorazredni naučnik, od one vrste kakvu Srbija nikad nije negovala u dovoljnoj meri.

Suočio se i sa teškim izazovima tokom života, sa ličnim tragedijama, ali je ostao na nogama. I uvek predavao studentima.

Preminuo je 2. marta 2015. Neočekivano, od gripa.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve