Loader

Obrazovanje

Onlajn obuka za nastavnike

26.februar,13:42

Kroz fondove EU projekat Razvionica nastavlja unapređenje obrazovanja. Više od 160 trenera zaduženih za moderaciju onlajn obuka za primenu Okvira nacionalnog kurikuluma prošlo je proteklog vikenda pilot testiranje obuka putem platforme Mudl

Primena savemenih tehnologija, kao i obučenost trenera za korišćenje istih, omogućiće da u program bude uključeno oko 7500 polaznika, što predstavlja najveći poduhvat do sada u domenu obuka za prosvetne radnike u Srbiji.

Onlajn obuka u trajanju od šest nedelja započela je 2. februara, a osmišljena je tako da počne takozvanom „nultom nedeljom“ – uvodom u onlajn okruženje. Potom sledi pet nedelja intezivnih treninga, s tim što svaka nedelja odgovara jednom danu obuke uživo. Na taj način će se obezbediti održivost programa i nakon završetka Razvionice u leto ove godine, a celokupno nastavno osoblje i stručni saradnici deset odsto škola u Srbiji će proći inovativni metod stručnog usavršavanja.

U onlajn obukama učestvuju 122 osnovne škole, gimnazije i srednje stručne škole koje su odabrane putem javnog konkursa Ministarstva prosvete. Obuka je namenjena direktorima, stručnim saradnicima i nastavnicima osnovnih škola, gimnazija i opšteobrazovnih predmeta u srednjim stručnim školama u Republici Srbiji, a učesnici će, pored navedenih, biti i prosvetni savetnici i inspektori u školskim upravama, kao i predstavnici roditelja u školskim odborima.

Ovo je prvi put u istoriji srpskog obrazovanja da se radi elektronski kurs ovolikog obima i obuhvata. Ovakvim načinom obuke će se obezbediti održivost Programa i nakon završetka Projekta i celokupno nastavno osoblje i stručni saradnici deset odsto škola u Srbiji će proći inovativni metod stručnog usavršavanja.

Razvoj ljudskog kapitala i istraživanja – Opšte obrazovanje u razvoju ljudskog kapitala je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odobren od Evropske komisije i finansira se sredstvima predpristupnih fondova. Projekat sprovodi Hulla&Co, Human Dynamics K.G. iz Austrije, u saradnji sa Ministarstvom, pored kojeg u procesu sprovođenja projekta učestvuju i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

O Mudl platformi kao idealnoj za onlajn učenje „Vreme“ je pisalo i ranije.

Mudl

Mudl je besplatan softver otvorenog koda namenjen za elektronsko učenje. Dizajniran je tako da pomogne edukatorima da kreiraju testove, lekcije i druge nastavne prezentacije. Trenutno u svetu Mudl ima korisničku bazu od 45.721 registrovanog sajta, koje opslužuju 32 miliona korisnika u okviru tri miliona različitih kurseva.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve