Loader

Dva odsto za medije

Novi Sad, Niš, Valjevo, Sombor i Čačak do pola procenta za lokalne medije

13.februar,12:41

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je polovinom decembra akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija" kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava

Novac za medije Novi Sad će izdvajati po dva osnova. Budžetom za tekuću godinu predviđeno je 65 miliona dinara za projektno finansiranje medija i još 37,9 miliona dinara za direktno finansiranje JP GIC Apolo, tako da ukupna suma predviđena za sufinansiranje i finansiranje medija predstavlja 0.5 odsto budžeta ovog grada.

Novi Sad, FOTO: www.novisad.rs
Novi Sad, FOTO: www.novisad.rs

Niš je u budžetu predvideo 20 miliona dinara za finansiranje medijskih sadržaja putem konkursa i još 30 miliona dinara za direktno finansiranje Niške televizije, što je ukupno 0.5 odsto njihovog budžeta.

Valjevo će izdvojiti 4,4 miliona dinara za projektno finansiranje i 6 miliona za finansiranje Radio Valjeva. Sa ukupno 10,4 miliona dinara Valjevo je opredelilo 0.47 odsto budžeta za medije.

Za projektno finansiranje medija nema novca u budžetu Sombora. Ovaj grad izdvaja ukupno 11,8 miliona dinara za dotacije i prenos skupštinskih zasedanja. U samom budžetu se navodi da su 10 miliona dinara „sredstva za javno informisanje“ (budžetska šifra za dotacije) i 1,8 miliona dinara za prenose skupštinskih zasedanja. Ako se u obzir uzme samo ukupna visina izdvojenog novca, Sombor je predvideo 0.4 odsto svog budžeta.

Čačak će u 2015. godini izdvojiti 10,2 miliona dinara za projektno finansiranje što je 0.3 odsto budžeta ovog grada.

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Trošenje javnog novca za lokalne medije“ Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom „Vreme“.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve