Loader

Dva odsto za medije

Pančevo, Leskovac i Plandište ni dinar za projektno finansiranje

13.februar,12:27

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je polovinom decembra akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija" kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava

Gradovi Pančevo i Leskovac i Opština Plandište u budžetima za 2015. godinu nisu predvideli projektno finansiranje medija. Kako su nam rekli iz tih mesta oni preko subvencija finansiraju svoje lokalne medije, RTV Pančevo u iznosu od 60,3 miliona dinara, Radio Leskovac sa 24 miliona dinara odnosno TV Banat iz Vršca sa 1 milion dinara, do privatizacije, a tada će imati rebalans budžeta kojim će predvideti sredstva za dalje finansiranje.

Grad Vranje je predvideo za finansiranje medija ukupno 25,8 miliona dinara što je 1 odsto budžeta. Taj iznos je podeljen na dve stavke: usluge po ugovoru 4,8 miliona dinara, što će, kažu, podeliti na konkursu, i direktne subvencije u iznosu od 21 milion dinara.

Kraljevo (FOTO: travel.rs)
Kraljevo (FOTO: travel.rs)

Grad Kraljevo je za projektno finansiranje medija izdvojio 15 miliona dinara ili 0.44% budžeta.

Za finansiranje informisanja Opština Topola ukupno je predvidela 2,72 miliona dinara što je 0.52 odsto budžeta. Od tih sredstava 1,9 miliona dinara planirano je za projektno finansiranje medija. Ostatak novca za informisanje predviđeno je da rasporede, preko konkursa, tri budžetske ustanove. Biblioteka „Radoje Domanović“ za informisanje ima 20.000 dinara, a po 400.000 dinara Kulturni centar Topole i Turistička organizacija „Oplenac“. U Topoli su, kažu, predvideli da ove tri organizacije takođe raspišu konkurs i na taj način raspodele medijima sredstva namenjena informisanju.

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Trošenje javnog novca za lokalne medije“ Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom „Vreme“.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve