<< VESTI | | 26.01.2015 13:14


In memoriam >

Demis Rusos Afroditono dete

 

Svetski poznati grčki pevač Demis Rousos umro u nedelju 25. januara, 2015.

Artemios "Demis" Venturis Rusos je svetsku popularnost stekao u 1970-ih, kao član rock grupe Aphrodite's Child. On je prodao preko 60 miliona albuma širom sveta.

Rusos je rođen 15. juna, 1946. i odrastao u Aleksandriji, u Egiptu. Njegov otac Džordž (inženjer Jorgos Russos) bio je grčkog i majka Neli Mazlum egipatsko italijanskog porekla.

Njegovi roditelji izgubili su imovinu tokom Suecke krizekon čega su se preselili u Grčku.

Nakon što su počeli da žive u Grčkoj, Demis je u uzrastu od 15 godina, Demis Roussos počeo džez trubu u rodnoj Grčkoj. Počeo je da svira u muzičkim grupama gde je upoznao i Evangelosa Odiseasa Papatanasija i Lukasa Siderasa sa kojima je kasnije svirao u Aphrodite's Child od 1967. Na početku je samo pevao a kasnije je počeo da svira bas-gitaru i postigao veliki komercijalni uspeh u Francuskoj i drugim delovima Evrope u periodu 1968. do 1972.

Sa 22, on trijumfovao u Parizu u Aphrodite's Child (Rain and tears, Kiša i suze), zajedno sa Vangelisom (Evangelos Odiseas Papatanasiju, grčki kompozitor elektronske , progresivne, ambijent , džez , pop rok, i orkestarske muzike, dobitnik oskara za muziku u filmu Vatrene kočije). Bio je maj 1968, a grupa je našla utočište u Francuskoj nakon što je napustilla London, tadašnju Meku svetske stene. "U dva albuma, grupa je postala kultna. Demis Roussos je smatran kulturnim nasleđem u Grčkoj, gde je živeo, mada je on govorio da proveo život u avionima, zbog preko 80 koncerata godišnje u proseku.

( Mort de Demis Roussos, de la pluie et des larmes, Le figaro 25. januara )


 

Umesto omaža: Prilog kulturi sećanja


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST