Loader

PARLAMENTARNI SKANDALI

Skupštinsko ogledalo Aleksandra Vučića

25.decembar,23:31

Procenite u kom je od priloženih videoklipova snimljen pravi Aleksandar Vučić (u antiglobalističkom radikalskom iz 1990-2005, ili u onom "evro-neliberalno-reformističko-naprednjačkom, snimljenom 22. decembra 2014. u Skupštini Srbije) - i ima li razlike među njima DOKUMENT: Izvodi iz stenografskih beležaka o skupštinskoj raspravi o malo para s mnogo prideva

Ovako se premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, obratio poslanicima*, kojima bi trebalo da polaže račune za vreme rasprave o budžetu u Skupštini Srbije, u ponedeljak popodne, 22. decembra 2014:

A ovako je govorio Aleksandar Vučić kao radikal:

* KONTEKST

Premijer Vučić pojavio se na Jedanaestoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini 22. decembra oko 17.40 sati, da, kako je rekao, primi udarce za budžet za narednu godinu zbog koga se svi ljute. U jednom trenutku, demokrate su mu iz klupe dobacivale da podnese ostavku, a on im je uzvratio da to može i da im se ostvari: „Samo ne znam šta biste vi tad.“

Ne kontrolišući emocije, ili naglašavajući ljutnju, rekao je kako je čuo da su Demokrate ceo dan, od početka rasprave, u parlamentu „nešto pretile“, i da je on došao da im odgovori, jer ih se ne plaši, vikao je da su oni „jaki i hrabri i prete samo kada nema ko da im odgovori“, te da nisu imali hrabrosti, kada su bili na vlasti, da sprovedu neophodne teške reforme, zbog čega je Srbija danas u ovako teškom stanju.

Ne kontrolišući ljutnju premijer Vučić obraćajući se, sudeći po izveštajima, poslanicima Demokratske stranke Draganu Šutanovcu i Borislavu Stefanoviću, ili, možda i svim opozicionim poslanicima, sledećim rečima: „Vi ste bili i ostali najobičnije kukavice kukavice i ništa više i to ste bili i to ste ostali. Izgleda da imate problem kad vas se neko ne plaši…“

Optužio je demokrate da su pojeli 14 godina zemlje i optužio ih da su kukavice jer nisu doneli nijednu reformsku meru. «Oni da su ostali na vlasti za šest meseci ne bi bilo ni plata ni penzija. I znaju oni to, ali se malo osokole kad mene nema, pa se bahate kako su se bahatili godinama…»

«Ovaj budžet smo napravili takvim da će svi da se ljute, i ja sam došao da primim sve udarce na svoja pleća…»

Predsedavajući Igor Bečić (SNS) upozoravao je poslanike da ne dobacuju, a Vučić mu je kazao: „Pustite ih neka viču, mogu da prete, osećaće se lakše, misliće da umesto šest odsto, imaju sedam odsto podrške.“

Poslanik Demokratske stranke Borisav Stefanović: «Vi ste danas pokazali izuzetno visok stepen nervoze, besa, primitivizma i prostakluka u političkom smislu. Nijedan predsednik vlade nije nikada ovako razgovarao s narodnim poslanicima. Sve vreme ste vikali na nas i pitali nas zašto vam pretimo. Ja sam govorio o političkom bumerangu i sigurno će vas stići, čim vama ovako aplaudiraju za tu prazninu“, rekao je Stefanović dodavši da je sve što je vlada predložila jeste „šuplja šerpa“, a da on (Borislav Stefanović) nije nikome pretio kada je rekao da će i oni sići sa vlasti, pa će videti, već da je time mislio na politički bumerang: „Ništa loše nisam mislio“, kazao je Stefanović naglasivši da zbog načina na koji se obratio predstavnicima naroda Vučić duguje izvinjenje građanima.

Šef poslaničke grupe DS-a je dodao: „Sve vreme ste vikali na nas, a kažete da vama neko preti. Stvarate atmosferu političkog rata do istrebljenja.“ Vučić je odgovorio: „Rekao sam da ste kukavice, i vi ste nama rekli da ćemo pasti sa vlasti, pa ćemo videti, pretite progonom, ne plašim se ja vašeg progona. Vi ni šuplju šerpu niste ostavili u državnoj kasi.“

Premijer je rekao i da će jednom otići sa vlasti, ali da neće doći oni (demokrate) na vlast već neko drugi. On je kazao da mu do vlasti nije nimalo stalo, da je osam meseci na vlasti i da je umoran od onih koji kritikuju, a ništa ne rade…

Za razliku od vas gospodine Stefanoviću (Borislav), meni ne bi palo na pamet da vladam sa šest odsto podrške, neću ni sa 16, ni sa 26 odsto, prepustiću vam sve, zato što je vama vlast sve. Hoću da me građani zapamte da sam učinio nešto za njih i budućnost ove zemlje. Obećao sam da neću biti premijer kad budem imao 26 odsto podrške, a građanima hoću da zahvalim što su prezreli političke kukavice i što su nas razumeli šta mora da se preduzme.“ Vučić je povišenim glasom više puta demokrate nazvao kukavicama, a nekoliko demokrata je stojeći, dovikivalo iz klupa…

Stefanović je odgovorio Vučiću da je „pomalo smešno, kad neko pokušava da uplaši građane ostavkom i to čovek koji je dva puta odlazio iz politike.

Kad je poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac ustao i nešto dobacivao, predsedavajući Skupštine Srbije Igor Bečić mu je izrekao dve opomene zaredom.

Igor Bečić je zatim poslaniku NS Zoranu Živkoviću, koji je tražio repliku rekao da „svojim uličarskim rečnikom nije zaslužio reč“, a potom mu je izricao opomenu za opomenom.

Živković je s mesta dobacio:

«Stoko jedna!»

Bečić je potom Živkoviću izrekao treću opomenu i meru udaljenja sa sednice i naložio skupštinskom obezbeđenju da Živkovića izbaci iz sale.

Živković je napustio skupštinsku salu, a s njim su izašli i poslanici Demokratske stranke.

Kada je poslanik DS Balša Božović tražeći reč po poslovniku prigovorio predsedavajućem da ne kontroliše red na skupštinskoj sednici, ovaj je konstatovao: «Premijer Vučić vam drži lekcije o reformi…»

Vučić je rekao da je rekao samo jednu uvredu – kukavičluk, a da on trpi uvrede demokrata godinama i sa čuđenjem je konstatovao da ne može da veruje da pozitivnije govore o merama vlade i više vole ovu zemlju nego mnogi u zemlji – ambasadori Nemačke i SAD, na primer. To se veoma mnogo razlikuje od njegove ocene diplomata i politike tih zemalja bar do 2005, što se vidi iz drugog videoklipa.

**

Taj skandal, ili ako hoćete još jedan u nizu naopakih primera negovanja nekulture dijaloga i netolerancije u najvišen narodnom predstavništvu se dogodio 22. decembra 2016, tačno na 126. godišnjicu donošenja takozvanog Radikalskog ustava iz 1888. kojim je Srbija postala ustavna, građanska, parlamentarna monarhija, a skupština izborila veće slobode…

Izvori: INCIDENTI U SKUPŠTINI Vučić demokratama: „Kukavice!“ Živković predsedavajućem: „Stoko jedna!“, Blic, 22. decembra)

Vučić DS-u: Vi ste kukavice, Politika, 22. decembra

INCIDENT U PARLAMENTUVučić demokratama: Vi ste kukavice; Živković predsedavajućem: Stoko jedna!, Novosti online, 22. decembra

KULTURA SEĆANJA: Spisak neparlamentarnih izraza iz 1921.

„Bezobrazan, bezobrazluk, bitanga, budala, bumbar, vucibatina, gomila, denuncijat, dernjati se, žandarska zemlja, životinjo jedna, živite od varanja, izdajica, izrodi, kalašturo, kandžija vam treba, kačaci, kesaroška posla, klevetnik, kockar, krasti, kučko jedna matora, lažov, lopov, laufer, mangupi, nepošteno, nitkov, ordinarna izmišljotina, ordinarna špijunčina, podrepaši, pokrasti, prodao se za pare, razbojnička banda, sramota, sram vas bilo, tip, fukara, horda, hulja, šumski razbojnici, creva ću ti prosuti!“ To je deo spiska neparlamentarnih izraza koji je bio priložen aneksu Poslovniku Narodne skupštine Kraljevine SHS, izabrane 1921.

Šutanovac Bečiću: "Đubre, ološu...." Naprednjaci osuđuju rečnik "bivšeg ministra, čuvenog biznismena s Vračara..."

Na predloge drugog rebalansa državnog budžeta za 2014, državnog budžeta za 2015. i deset pratećih zakona, podneto je više od 240 amandmana.
U 18. satu rasprave o amandmanima na zakon o budžetu u sredu 24. decembra, tokom svađe o jednom od opozicionih amandmana između predsedavajučeg i opozicije, poslanik DS-a Dragan Šutanovac rekao je predsedavajućem Igoru Bečiću da je „đubre“ jer mu je on pre toga Šutanovcu iisključio mikrofon i izrekao opomenu.

Naprednjaci su poručili da je „noćašnje divljanje poslanika DS-a Dragana Šutanovca, čuvenog preduzetnika sa Vračara i bivšeg ministra, koji je u 1.40 (u četvrtak 25. decembra ujutru), opet u nedostatku argumenata, rekao predsedavajućem ‘đubre jedno’, a, zatim, i ‘ološu’, još jedan skandal i oličenje Demokratske stranke“, te da je žalosno da su se svi argumenti bivšeg režima sveli na primitivizam i vulgarnosti…

Poslanici su posle više od 19 sati rada, završili raspravu o više od 240 amandmana na drugi rebalans budžeta za 2014. godinu i na predlog budžeta za 2015, nakon čega su u pet časova ujutru počeli novu sednicu radi glasanja. Poslanici Narodne skupštine su u četvrtak 25. decembra rano ujutru sa 160 glasova za i šest glasova protiv, izglasali u načelu predlog zakona o državnom budžetu Srbije za 2015. godinu, u usvojili još deset pratećih zakona.

Na dnevnom redu: Rebalans rebalansa od pre dva meseca

Jedanaesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini koju su obeležile pogrde imala je inače sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2014. godinu, koji je podnela Vlada (broj 400-4655/14 od 20. decembra 2014. godine)

2. Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2015. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2015. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2015. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2015. godinu, koji je podnela Vlada (broj 400-4598/14 od 17. decembra 2014. godine)

3. Predlog zakona o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je podnela Vlada (broj 181-4599/14 od 17. decembra 2014. godine)

4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, koji je podnela Vlada broj 400-4600/14 od 17. decembra 2014. godine)

5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je podnela Vlada (broj 43-4656/14 od 20. decembra 2014. godine)

6. Predlog zakona o izmeni Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji je podnela Vlada (broj 43-4657/14 od 20. decembra 2014. godine)

7. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koji je podnela Vlada (broj 43-4658/14 od 20. decembra 2014. godine)

8. Predlog zakona o izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji je podnela Vlada (broj 465-4660/14 od 20. decembra 2014. godine)

9. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je podnela Vlada (broj 320-4659/14 od 20. decembra 2014. godine)

10. Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, Banca Intesa a.d. Beograd, NBG Bank Malta LTD, “AIK Banka“ a.d. Niš i UniCredit Bank Srbija a.d. Beograd, po zaduženju Javnog preduzeća “Srbijagas“ Novi Sad, koji je podnela Vlada (broj 011-4576/14 od 15. decembra 2014. godine)

11. Predlog zakona o preuzimanju obaveza privrednog društva Air Serbia a.d. Beograd prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije, koji je podnela Vlada (broj 011-4581/14 od 16. decembra 2014. godine)

12. Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji za kreditnu liniju za Agenciju za osiguranje depozita između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je podnela Vlada (broj 011-4572/14 od 15. decembra 2014. godine).

Narodna skupština usvojila je predlog narodnog poslanika Vladimira Marinkovića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačak 1. do 12. dnevnog reda sednice.

Izvor: Jedanaesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini, Skupština Srbije 22. decembra

Čovek koji je predsedavao u vreme skandala

Prema sajtu Skupštine Srbije Mr Igor Bečić ), rođen 5. juna 1971. godine u Ravnom selu, u opštini Vrbas, završio je fakultet za menadžment u Novom Sadu, magistrirao na univerzitetu „Union“ u Beogradu, i stekao zvanje magistra industrijskog menadžmenta. Trenutno je zaposlen u „Srbijagasu“ kao savetnik generalnog direktora.

Ima značajno parlamentarno iskustvo u svim sazivima skupštine Srbije od 1997. do danas. Bio je poslanik u Skupštini AP Vojvodine, a u sazivu 2004. godine, izabran na većinskoj listi. Iskustvo je sticao i kao dugogodišnji član odbora za finansije, inostrane poslove, kontrolu službi bezbednosti i Odboru za odbranu i unutrašnje poslove. Član je stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a od 2006. godine.
U službenoj biografiji na sajtu skupštine navodi se da ima dugogodišnje radno iskustvo u privredi opštine Vrbas i da je obavljao i dužnost zamenika predsednika opštine i predsednika skupštine opštine, da je radio na jačanju parlamentarne diplomatije kao predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom.

Član je Izvršnog odbora Glavnog odbora Srpske napredne stranke, u Narodnoj skupštini Republike Srbije obavlja funkciju potpredsednika Narodne skupštine i član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za kontrolu službi bezbednosti, Odbora za prava deteta i zamenik člana Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Srbije u sastavu nakon 2014. i šef Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje…

U listu Blic 24. decembra pod naslovom (Živković: „Stoko jedna“ je blaga definicija. Bečić: Ja sam se korektno ponašao! iznosi se tvrdnja da je potpredsednik Skupštine koji je predsedavao sednicom u vreme skandala Igor Bečić, član Izvršnog odbora SNS, inače, nekadašnji funkcioner SRS iz Vrbasa, da je protiv njega 2004. podignuta optužnica zbog kupovine falsifikovane diplome Više poslovne škole u Novom Sadu…

Profesor Vladimir Pavićević, poslanik NS o nedopustivom odnosu izvršne vlasti prema narodnom predstavništvu

Profesor Vladimir Pavićević (poslanik NS) je citirao tekst profesora prava Dragoljuba Aaranđeovića objavljenog u Srpskom književnom glasniku 1927. godine: «Mora se jednom znati kako treba upravljati zemljom. Najbolje bi bilo napustiti ove balkanske manire sa prividnim parlamentarizmom…» Rekavši da je neprimeren nastup premijera Vučića potvrdio ovu sliku jednog ponižavajućeg odnosa prema narodnom predstavništvu, Pavićević je reao da će o izbacivanju narodnog poslanika iz Skupštine imati priliku da se izjasni Ustavni sud.

Živković objašnjava kako ga je iz Skupštine izbacio "neki kondukter"

Presednik NS Zoran Žiković objašnjava kako ga je predsedavajući za koga kaže da ne zna kako se zove („kondukter, ne znam odakle“) izbacio iz Skupštine zato što je tražio reč da odgovori na neke primedbe koje se tiču perioda kada je on bio premijer, a koje je izgovorio Aleksandar Vučić koji je čitav sat na najgori način govorio o opoziciji hvaleći neke svoje uspehe, došavši u skupštinu, Živković „ne zna odakle“. Živković protumačio da je iz skupštine izbačen po naredbi Aleksandra Vučića…

Izvor: Vučić sprovodi teror u skupštini, Nova stranka, 22. decembra

«Naravno da će pasti sa vlasti, pa će taj bumerang onda po njima da se vrati…»

DOKUMENTI: Izvodi iz stenografskih beležaka o skupštinskoj raspravi o malo para s mnogo prideva

PREDSEDAVAJUĆI: Reč ima narodni poslanik Marko Đurišić.

MARKO ĐURIŠIĆ: Hvala.

..Treba reći ko je jedini na dobitku ovim rebalansom, a to su zaposleni u MUP-u, jedini kojima, kako ste rekli, biće plaćena dugovanja koja postoje već godinama, koje je ne znam ko napravio, a sada će 518 miliona dinara biti podeljeno zaposlenima u MUP-u. Verujem da i u zdravstvu i u prosveti postoje neka dugovanja. Ako smo već uštedeli, kako vi kažete, 35 milijardi, hajde onda isplatite ta dugovanja i zaposlenima u MUP-u ili samo neki su u ovoj zemlji povlašćeni, pa će samo u MUP-u da se isplate zaostale nagrade i ostala dugovanja. Zašto baš u MUP-u?

(Zoran Babić, s mesta: A ko je zadužio?)

Ja bih vas molio, ako može bez dobacivanja. Znate da je to kršenje Poslovnika.

Pitajte vašeg koalicionog partnera, koji je bio šest godina ministar unutrašnjih poslova, ko je napravio taj dug?

Kako zvuči ovaj rebalans o kojem vi nama govorite ovde ceo dan? Zvuči kao da imate 1.000 dinara u džepu i krenete u grad i kažete – ja ću da potrošim 2.000 dinara. Onda se vratite kući i kažete – super, potrošio sam samo 1.500 dinara, uštedeo sam 500 dinara.

Ništa niste uštedeli, samo niste potrošili sve ono što ste mislili preko onoga što imate da potrošite. Ništa niste uštedeli. Gde su te silne nove naplate PDV-a? Zašto se to ne vidi kroz ovaj rebalans u prihodnoj strani? Tu se ništa ne menja. Toga u ovom rebalansu mi ne vidimo. Možemo da vam verujemo na reč. Ali, moram da vam kažem da vaša reč ne vredi, čini mi se, mnogo više…

…Ministre, imali smo prošle nedelje nekoliko hiljada privrednika, uglavnom i državnih delegacija na Samitu u Beogradu, Kine sa zemljama jugoistočne Evrope. Između ostalog, bilo je nekoliko okruglih stolova gde su države predstavljale svoje potencijale za ulaganje kineskih kompanija.

Onda je predstavnik vašeg ministarstva održao prezentaciju na srpskom jeziku pred stranim gostima, na ćiriličnoj prezentaciji, power point, drugi predstavnici Vlade su takođe govorili na srpskom jeziku, a predstavnici Bugarske i Slovačke su imali prezentaciju na kineskom. Njihovi predsednici su govorili na kineskom, prezentacija i za njih je bila na kineskom, bio je i film napravljen u skladu sa kineskom kulturom, od strane slovačke delegacije.

Šta mislite vi sada, kakav je bio utisak privrednika koji su otišli sa tog sastanka, kineskih? Gde će oni otići i investirati svoj novac? Propustili smo šansu. Za to vam nismo mi krivi ovde u Skupštini.

Puno ste ovde govorili o tranzicionom fondu, vi ste ministre govorili – ne zna se šta će biti sa firmama koje su u postupku restrukturiranja, ali ovaj budžet govori suprotno. Evo, ovde na strani 1.262 kaže – da će u 350 preduzeća biti regulisano radno-pravno pitanje viška zaposlenih i da će biti rešeno radno-pravni status za 26.550 zaposlenih i to je ono na osnovu čega Fiskalni savet, čiji smo izveštaj dobili danas u toku rasprave tek, kaže da će biti 27.000 otpuštenih…

Ministar policije NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Godine 2012, da se podsetimo, očigledno je sve cvetalo. Te godine nije bilo korupcije, nije bilo tajkuna, nije bilo krađe u firmama, nije bilo dugova Republike Srbije, verovatno nije bilo ničega negativnog. To je tako divna godina bila po građane Republike Srbije, da je tada prosto sve cvetalo.

Nego samo nema odgovora na pitanje – gde nestade 400 miliona evra iz Razvojne banke Vojvodine? Gde nestade? Ko je to uzeo? Ko je odobrio? Ko je potpisao? Ko je platio? Da nije neko iz Srpske napredne stranke, da nije neko od nas iz opozicije tada, da nije bilo nekog od nas tada? To utiče na budžet. Utiče i na današnji budžet, evo kako, pa objasniću vam i hvala vam na tom dodatnom pitanju.

To utiče na budžet, jer smo mi morali da se borimo, da isplaćujemo takve dugove, a ti dugovi nisu nastali da bi se nešto lepo izgradilo u Vojvodini, da bi se pomoglo nekom od građana, da bi se učinio neki napredak za privredu ne, nego su tajkuni i političari jedni drugima davali novac, družili se po jahtama i avionima, uživali u svojim automobilima i imanjima, sadili svoje velelepne, ne znam ni ja već šta i onda zaboravljali samo jednu sitnicu, a to je da vrate državi. E, to nisu voleli, nikako da vrate to državi, da pozajme, ali da ne vrate. Tako su uništavali i banke i firme i preduzeća. I nikako to da se neko seti.

Ja znam ko će se javiti kada dođe do pitanja korupcije, kada dođe do pitanja kriminala, ja tačno znam ko će posle toga uzeti reč da se javi da to brani i to će ljudi i videti u Srbiji. Svi znaju ko se uvek javi da brani kriminalce i oni koji su pljačkali Srbiju i neka se javljaju i to je u redu, ali, ova Vlada kriminal i korupciju neće trpeti.

Tada su ugledne ličnosti poput Kosmajca bili ugledni građani Zvezdare Beograda. Niko se nije usuđivao da pomene njihovo ime. Drhtali od straha kada prođu ulicom. Izvinite da je drugačije, što ga nisu uhapsili i ne samo njega, šta je bilo sa svima ostalim? Šta je sa „Farmakomom“, šta je sa svim onim ljudima i radnicima koji su u lancu firmi ostali bez svoje teško stečene imovine, jer su verovali, jer su radili u tome?

Danas je neko pominjao „ER Srbiju“, pa nije „ER Srbija“ nastala iz vazduha, nastala je od JAT-a. Izvinite, pa sve ove vlade koje su gledale nemo i dugove MUP-a i dugove JAT-a i glasale za to na budžetima i baš ih bilo briga tada, tada nije bilo pitanje 2009, 2010, 2011, 2012. godine na budžetima – izvinite, odakle dugovi, kako da trpimo ovolike dugove, što ne vraćamo dugove? Tada se ti ljudi to nisu pitali. Tada ih to nije zanimalo. Danas se pitaju i u redu je. Ja ću im odgovor.

MUP je ozbiljnim uštedama u svakom smislu gde smo mogli da uštedimo, nismo trošili i arčili ni državno gorivo, ni vozila, imali smo restriktivan prijem ljudi u MUP, smanjili za 700 zaposlenih, smanjili troškove na različitim vidovima održavanja, gde god smo mogli da smanjimo i uštedeli svojih skoro 700 miliona dinara. Odatle vraćamo naše dugove. Tako vraćamo naše dugove i nisu ljudi u policiji privilegovani. Oni rade najteži posao danas. Rade težak, mučan posao. Tim ljudima treba pomoći, ja ne kažem da u drugim sektorima nema, ali da ovi ljudi su u kontaktu sa kriminalom svakoga dana. U kontaktu su sa najgorima u ovoj zemlji. Tim ljudima treba pomoći. Ja to kažem, kao ministar unutrašnjih poslova, ali kao neko ko je sedeo u skupštinskih klupama.

Mi smo svojim sredstvima vratili veliki deo dugova. Pomoglo nam je Ministarstvo finansija i sa drugim ministarstvima sa kojima smo radili, da ono što ne mogu da realizuju u ovoj godini kroz rebalans vratimo. Mi rebalansom budžeta, a vidim ceo dan je u određenim medijima tema podsmeh rebalansu budžeta. Pa mi vraćamo državi. Pokazujemo da smo uštedeli novac. Pa to je valjda dobro. Treba da neko kaže – odlično što ste to uradili. Ti dugovi su smanjeni, imamo zdraviju privredu, na zdravijim nogama i mislim da je to stvar koju građani Srbije mogu da vide da Vlada veoma uspešno radi…

Reč ima šef poslaničke grupe DS, narodni poslanik Borislav Stefanović. Izvolite.

BORISLAV STEFANOVIĆ:

Poštovanje gospodo ministri, drago mi je da vas vidim u Narodnoj skupštini, gospodine predsedavajući, uvažene kolege, imamo ovde set zakona koje je Vlada predložila u kojima se vidi da je budžetski deficit 191 milijarda, a planiran u budžetu 2014. godine bio 182 milijarde i nešto. Prema tome, jeste veći budžetski deficit.

Meni je žao što je ovde uvaženi ministar policije dr Stefanović nabrajajući firme, i mi smo ovde vodili računa o preduzećima koja su novootvorena, to raduje svakog građanina Srbije. Nema veze što je više od pola ugovoreno za vreme one Vlade DS. Sedam hiljada tristotine zaposlenih, 7.300 novozaposlenih, ja mislim da je to dobra vest. Samo nam niste rekli gde je 50 hiljada još nezaposlenih koje ste navodno zaposlili.

Kako vi to, koji promovišete stalno privatan biznis i odlazak u privatni sektor, a pripadnici vaše stranke samo jurišaju na javni sektor. Preko 50 hiljada naprednjaka ste zaposlili.

To je ono što mene zanima. Meni to recimo nije jasno. Kako vi centar desno promovišete privatan sektor, a ovi vaši svi u javni sektor.

( Čuje se dobacivanje iz sale: Ogromna stranka..)

Jeste ogromna stranka. Dakle ja…

(Predsedavajući: Molim poslanike da saslušaju gospodina Stefanovića.)

…hvala gospodine predsedavajući. Dakle, ja zaista u ovoj raspravi, imali smo u najvećem delu dobar razgovor oko toga i nadam se da ćete mi dopustiti da govorim kritički ministrima, ako mi je dozvoljeno. Ja sam primetio da su ovde…

(Predsedavajući: Samo u okviru pristojnosti i ovog doma. Izvolite.)

…Dobro, naravno. Dakle, pošto vidim da smo bili optuženi da ne smemo kritički.

Pošto se stvara neka atmosfera političkog rata do istrebljenja i to nije dobro za budućnost Srbije i za našu, inače, krhku demokratiju. Do istrebljenja, do stigmatizacije progona bilo koga ko nije u vašoj grupaciji.

To smo čuli malopre, gde ministar policije uzima u svoje ruke poluge pravosuđa i govori, uz izazivanje uzbuđenja kod većine, kriminalci, vi koji ste pokrali, itd. To je nedopustivo ponašanje. Znate kako?

(Čuje se dobacivanje iz sale: Lepo je najavio da će se javiti kada je o kriminalcima ..)

Ne, pa da, znači, mi branimo kriminalce, je li tako?

(Predsedavajući: Molim vas, molim vas, dopustite da poslanik završi svoje izlaganje.)

Niste reagovali kada gospodin Babić i Martinović traže od ministra policije, ovako kaže, citiram – uhapsi ga. To je vrlo zanimljivo. Pazite, u domu Narodne skupštine.

Sada je vama to zabavno, vi se svi smejete, super se osećate jel? Hajde da vidimo te junačine koje će po političkoj osnovi da nastave progon koji radite dve i po godine…

(Predsedavajući: Gospodine Stefanoviću, ja vas molim da ne polemišete sa poslanicima nego da…)

…naravno da će pasti sa vlasti, pa će taj bumerang onda po njima da se vrati…

(Predsedavajući: Ponovo vas molim da ne polemišete sa poslanicima, nego da vaše izlaganje usmerite prema predsedavajućem.)

Morali ste da reagujete….Pa, morali ste vi reagovati. Pujdaju ministra da hapsi, a vi ćutite. Ministar se nasmejao, onako, razumete, onako šeretski, vi ste to oćutali. Dakle, ja sam…

(Predsedavajući: Gospodine Stefanoviću, molim vas, ja sam zamolio poslanike da dozvole da završite vaše izlaganje, a vas molim da se obraćate meni kao predsedavajućem.)

…Hvala vam.

Dakle, prvo da pokušam, onako u jednoj rečenici kratak prikaz stanja danas u Srbiji naše ekonomije i makroekonomske, ako hoćete i mikroekonomski i socijalan, mi realno imamo recesiju dame i gospodo, imamo pad BDP, pad proizvodnje, stagnaciju izvoza da budem blag, pad obima stranih ulaganja, rast evra ili ti pad dinara, rast svih poreza, pad prihoda, pad plata i penzija i najniži životni standard u Evropi u jednoj rečenici.

Dakle, za dva meseca zbog vaših loših procena mi pravimo novi rebalans rebalansa, to ili je nesposobnost ili optimizam koji nije zasnovan na bilo čemu opipljivom.

Znam da je JAT prodat u julu mesecu, ali se postavlja pitanje, od 160 miliona evra koji plaćamo. Koliki deo ide na šest meseci koji, dakle, do kraja godine plaća ova Skupština, predstavnici građana, svi građani Srbije za JAT, tj. za „Er Srbiju“?

Koliki deo je od 160 miliona od jula do decembra, od tih 160 koliko mi plaćamo, a koliki deo je JAT? Evo, samo nam to odgovorite.

( Čuje se dobacivanje iz sale: Sve..)

Sve? Dobro.

Ja moram da kažem da sam ovde primetio u objašnjenjima određenih ušteda i razloga donošenja rebalansa, na primer, da se vraćaju dugovi MUP-a, „Telekomu“. To je uredu. Vraćate dugove „Telekomu“, onda odete u „Telekom“ kažete – dragi „Telekom“, daj mi deo tvojih prihoda pa ga vratiš onda ponovo u budžet. Ili što bi naš narod rekao, neko bi rekao u hemijskom smislu – spojeni sudovi, a neko bi rekao – prosipanje iz šupljeg u prazno. Za to ste stvarno stručnjaci.

Ja sam primetio da vi gospodine Vujoviću, ako se ne varam, a možda se varam i pravim ogradu, vi računate u prihode to što niste isplatili plate i penzije. Ispravite me ako nisam rekao istinu.

Dakle, vi kažete ovako – da imate planiran poreski prihod u 2015. godini, smanjili ste poreske prihode za čak 73 milijarde ili 10% manje, nego u istom periodu 2013. godine, uprkos značajnom povećanju svih poreskih stopa u 2014. godini, činjenica.

Činjenica broj dva, imamo navodni rast zaposlenosti, a pad poreza na dobit, tj. poreza na dohodak, činjenica broj dva. Objasnite taj fenomen do sad neviđen ne evropskom kontinentu?

Raste vam navodno zaposlenost, a pada vam porez koji ljudi plaćaju na osnovu plate za to što su se zaposlili. Fantastično, fantastično.

Neću da budem od onih zlih koji kažu – sezonski poslovi, neću da budem od onih koji kažu – teramo ljude da se prijave na zavod, neću da budem od onih koji kažu – to su samo oni na zavodu, a ne koji su se zaposlili. Ja nisam toliko zloban. Dakle, to je moje pitanje.

Novo zaduženje za 2015. godinu je 710 milijardi. Otplata glavnice i kamata je 641 milijarda dinara.

Moje pitanje, gde ide 70 preostalih milijardi dinara? Dodatni deficit koji nije prikazan o kojem smo razgovarali i kojim se spasavaju javni prihodi, tj. javna preduzeća je ostao ispod crte to je i Fiskalni savet potvrdio. Tako da smatram da deficit nije realno predstavljen.

Subvencije u poljoprivredi, uvažena ministarka, su u odnosu na 2012. godinu biti nominalno manje za 32%, a realno za 38% i smanjene su za šest milijardi dinara. To isto tako treba da se kaže.

Putovanja. Znači, stavka za putovanja je 6,4 milijardi dinara, a usluge po ugovorima su 16,5 milijardi ili oko 135 miliona evra, što je zajedno skoro 200 miliona evra. Niste bili u stanju da nađete 25 miliona evra, pazite ovo, da zadržite plate u prosveti ali ste našli skoro 200 miliona evra za putovanja i ugovore, ugovorne obaveze. To je, dame i gospodo, 30 hiljada plata koje mi plaćamo mesečno za neke ljude koje je neko doveo u ovom periodu od kad ste na vlasti, a prosvetari su nam na ulici sa opravdanim zahtevima, po meni.

Dakle, je li bilo toliko teško ministre, tih 25 miliona evra oduzeti od putovanja i od tih ugovora partijskog zapošljavanja vašeg i dati to prosvetarima da ljudi mogu da zadrže nivo plata, ne da ih povećaju? Evo, recimo, samo to pitam.

Moram da kažem da vaša pomeranja godine početka boljitka Srbije, mi znamo da je bilo 2014, 2015, pa 2016, pa 2018.

Sad je premijer, juče, vratio na 2015. godinu, to stani-kreni, ta taktika, to se u matematici zove divergentni niz, a u Srbiji se to zove beda, beda gospodo.

Pet i po milijardi ili 45 miliona evra smanjujete budžet Vojsci Srbije. Pet i po milijardi, 45 miliona evra je manji budžet Vojske Republike Srbije, a puna su vam naravno usta, ne mislim o lošem smislu u borbi sa elementarnim nepogodama, vanrednim situacijama itd.

Više za vanredne situacije dobija ministar Velimir Ilić, 25 miliona evra, pardon, 25 miliona dinara, nego vojska za vanredne situacije, samo 10 miliona dinara. Znači, za 15 miliona dinara više dobija ministar Ilić, nego Vojska Republike Srbije. Zašto? Nisam siguran da on zna zašto. Verovatno da ima neko opravdanje zašto je još uvek ministar dok ga rekonstruišu.

Dakle, Srbija je jedina zemlja jugoistočne Evrope, dame i gospodo, koja će imati pad BDP ove godine, po podacima MMF. Kupovna moć pada od kada je ova Vlada na svojoj funkciji i to za 4,5% BDP ove godine.

Srbija je jedina zemlja u tranziciji sa Ukrajinom i Hrvatskom je gde privatna potrošnja pala ove godine. Imamo ubedljivo najveći budžetski deficit u zemljama u tranziciji. Javni dug je među najvišim u zemljama u tranziciji, po podacima MMF, on je sada 76% BDP, i očekuje se nažalost, da će to porasti sledeće godine na skoro, ili čak, 80% BDP.

Mislim da Vlada i dalje gura ovu potpuno promašenu politiku isključivog smanjenja javne potrošnje za koju je i sam MMF priznao da nije dala rezultate u Grčkoj, npr, jer se samo produbio budžetski deficit i povećao javni dug, koji je sada preko 22 milijarde evra, dame i gospodo.

Moram da dodam i to da smo mi imali nekoliko situacija ovde, gde su iznošene stvari za čega se troše sredstva iz rebalansa, koliko je to loše procenjeno, koliko je to suštinski nepouzdano urađeno, od ove Srbije napravilo nepouzdano mesto za ulaganje u kojem ne možete nikad znati šta vas čeka. Nemate izvesnost u poslovanju. Nemate izvesnost poslovanja.

Kada su krenuli ministri da se javljaju, ja sam očekivao, evo, da i ministar Udovičić se javi, da se ministar Ljajić javi. Javite se svi onda. Imate svi nešto da kažete.

Mislim da vi, gospodine Udovičiću, ako bih mogao da vas zamolim da sredstva ipak usmeravate više u amaterski sport, jer ako to izgubimo, onda zaista, evo da ne bude da vam se nisam obratio oko nečega što jeste vaš portfolijo, vaš domen, ja mislim da mi, što se sporta tiče, uskoro možemo sve ove klubove da zaključamo i da će oni zavisiti samo od toga koliko će im se neko iz vrhuške smilovati da im da pare.

I, sada šta imamo? Prihodi su predviđeni u iznosu od 924 milijarde, što je za 27 milijardi više nego u rebalansu za 2014. godinu. Potpuno nerealno predviđanje, po našem mišljenju. O tome smo pričali i ranije.

Mislimo da smanjenje plata i penzija, koje nastavljate da radite, koje ovim postaje neoročeno, dakle, naši penzioneri i zaposleni u javnom sektoru treba da znaju, dame i gospodo, ova Vlada neće da vam oroči oduzimanje novaca iz džepa. Naprotiv, promenama ovih zakona oni sebi zadržavaju arbitrarnu odluku dao ni ubuduće određuju kada će i koliko da vam uzmu. Svi zakoni koji su iole štitili procentualne iznose za plate i penzije, padaju u prašinu srpske propasti. To je istina. Možete vi u retrovizor da gledate koliko god hoćete. Suština je u tome da se uzima od penzionera i radnika 25 milijardi, a istovremeno plaćamo obaveze „Er Srbije“ 160 miliona evra, i „Srbijagasa“ 200 miliona.

Tačno je da se smanjuju sredstva za poljoprivredu šest milijardi dinara. Zašto nisu reformisana javna preduzeća? Zašto nisu direktori izabrani na konkursu? Zašto se svi građani zadužuju da takvim direktorima koji nisu mogli zakon da sprovedu, daju ovolika sredstva?

Zašto nema podrške za mala i srednja preduzeća? Zašto nema podrške za razvoj? Nema. Sića. Zašto ste smanjili otpremnine desetine hiljada radnika ćete otpustiti? Smanjili ste otpremnine u projekciji. To recite građanima. Građani, dobićete 100 evra, 200 evra, ne 300, koliko smo ranije mislili, malo smo se preračunali.

Zašto ne kažete, što je već rečeno, da smo po rangiranju Forbsa, najlošija zemlja za ulaganje u Evropi? Najlošija.

Zašto ne kažete, gde su vam uštede po osnovu javnih nabavki? Gde su? Kolike su?

Zašto ne kažete gde je bar tih 600 miliona evra, što ste obećali?

Zašto na samitu niste rekli gde je 10 hiljada milijardi evra ulaganja, što je ministar Bačević obećavao i kanal? Gde je to?

Da li je moguće da svi treba da zaboravimo šta ste nam pričali, i da će vaš odgovor na to da bude – vi štitite kriminalce?

Gospodo, to je smešan argument.

Pogledajte u papire, neka policija hapsi, neka sudovi sude. Vi ako znate vodite ovu zemlju, ako ne znate, žao mi je što premijer nije tu, da ga ponovo zamolim da ispuni moj predlog i da se povuče sa mesta premijera. Hvala.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem, gospodine Stefanoviću.

Za reč se javio po povredi Poslovnika, narodni poslanik Vladimir Đukanović.

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Uvaženi predsedavajući, reklamiram povredu člana 106. i 107, posebno ovo da je govornik dužan da govori o tem i dnevnog reda, ali i ovaj deo o dostojanstvu zato što je ovde neko govorio o političkim ratovima do istrebljenja i bili ste dužni da reagujete iz prostog razloga jer mi danas imamo jednu neverovatnu situaciju.

Pokazaću vam ovo sada, a uzrokovano je možda ovakvim govorom, sa dva portala, jedan je B92, štrajk prosvetnih radnika, jedan čovek nosi „Revolucija, jedina solucija“. Nikakve veze nema sa zahtevom prosvetnih radnika, ali neverovatno, isti čovek je i na portalu Blica i prosto je neverovatno da nema ni jedne parole vezane za štrajk prosvetnih radnika, nego se ovde sprovode revolucije tim pre što je govornik u kampanji najavljivao ukrajinski scenario, pa me zanima da li ovde neko želi da sprovodi revolucije i da ovim ratovima do političkog istrebljenja, ili kako je već nazvao, da izaziva ovde haos, a vi ste bili dužni jednostavno da reagujete na ovakve stvari. Hvala.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem gospodine Đukanoviću, na snove ne reagujem.

Reč ima ministar u Vladi, dr Nebojša Stefanović. Izvolite.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Gospodine predsedavajući, narodni poslanici, ja sam čuo ovde jednu još ozbiljniju stvar, koju je prethodni govornik, narodni poslanik, izrekao, a to je, rekao je – sići će oni sa vlasti, pa će onda videti.

To je jedna vrlo ozbiljna politička pretnja koju DS upućuje svojim političkim protivnicima i pokazuje o čemu razmišlja. Ne razmišlja o tome da li će građani Srbije živeti bolje, ne razmišlja o tome šta da uradi da se popravi ovaj budžet, možda nekim amandmanom, kako da zajedno sa Vladom rade za ljude, ne svetićemo se, to je poruka, to je užasna poruka. Za manje stvari ovde izrečene u Skupštini pravljeni su spektakli. Sići će oni sa vlasti, videće oni, svetićemo se. To su užasne poruke.

Istovremeno, potpuno je jasno da ono što je izrečeno ovde apsolutno nije istina. Vi ste gospodo odgovorni za ono što je snašlo ovu zemlju. Vi ste odgovorni gde je 400 miliona evra i možete da ih nazovete fini ljudi koji su ukrali 400 miliona evra, evo nisu kriminalci, ružna je reč reći kriminalci, to nisu kriminalci, to su divni, fini, sjajni ljudi koji su opljačkali ovu zemlju, koji su razorili firme. Šokiran sam da sam čuo da nije reformisana Poreska uprava, ja sam mislio da to cveta. Kako? Pa valjda nam je ostavljeno najbolje nešto, sve što funkcioniše, valjda su nam ostavljene divne firme, valjda nam je ostavljena privreda u savršenom stanju, JAT koji beleži neverovatne rezultate, mi samo da koristimo to. Ne, ostalo nam je sve što se potpuno raspada, zaduženo do takvih granica da to ne može, jedva se vraća i u firmama i bankama koje su opljačkane brutalno od nekih finih ljudine od kriminalaca, daleko bilo od kriminalaca…

Govorilo se o zaposlenima u javnom sektoru, pa kada sve saberete ovo što sam vam rekao i ovih 14.000 ljudi, pa tu ne ostane par hiljada ljudi koji su zaposleni, možda u javnom sektoru, a da je u istovremeno otišlo desetine hiljada, što penzijama, što prirodnim odlivom na drugačije načine, ali to ti ljudi nisu bili zapošljavani od 2008. do 2012. godine od strane Srpske napredne stranke. Zna se ko ih je zapošljavao tada. Zapošljavala ih je Demokratska stranka, najvećim delom. Niste mogli spremačica da budete u firmi da niste član te stranke.

O čemu pričaju ovi ljudi danas? Demokratska stranka je odgovorna i ne može se pobeći od te odgovornosti. Nije to bilo pre stotinu godina. Loše mere neadekvatne mere, bahatost, korupcija i ne uzima ministar policije pravosuđe u svoje ruke, sudovi će odlučivati ko je kriv, ko nije kriv. I neka Demokratska stranka zna da ova država neće mešati politiku i policiju.

To smo pokazali izborom ljudi koji su sada u vrhu policije na različitim mestima. Ali, nažalost, ono što postoji i ono što istražni organi utvrde, to ćemo goniti i neće se neko sakrivati iza političkog šinjela samo zato što obavlja funkciju u određenim oblastima, samo što je političar, neće ga spasiti ako je bio kriminalac i ako je bio korumpiran i sud će odlučiti da li je kriv ili nije kriv, o tome neće odlučivati policija.

Izvinite, i sudije za prethodni postupak su gledale, a pre njih tužioci, a pre njih policija, su gledali mnoge slučajeve koje smo pripremali, koje smo dali na osnovu dokaza koje smo prikupili i kada sudija za prethodni postupak odredi pritvor, pa nije to ocenio na osnovu, ne znam ni ja čega, nego na osnovu dokaza koje su mu dati, pa je cenio na takav način. Imate tri organa koja su cenila dokaze koje su bile pred njima. Istražni organi u predistražnom postupku, tužilac koji je podigao krivičnu prijavu, sudija za prethodni postupak, koji određuje pritvor. To su ozbiljne stvari o kojima mi danas razgovaramo.

To što neko hoće da kaže – politička hapšenja, to je besmisleno. Istovremeno, imali smo nekoliko primedbi. Slušao sam, imali smo tu priliku i privilegiju da budemo prisutni, i kolege članovi Vlade, na sednici gde je gospodin Dajhman Kim, predstavnik MMF-a u Beogradu, bio na sednici Vlade na kojoj smo razgovarali o budžetu. Jasno smo iz njegovih usta čuli. Čovek je objasnio šta je viđenje MMF-a u pogledu ovog budžeta koji je stvoren, da je to dobar budžet, da je to nešto što Srbiju vodi u razvoj, nešto što Srbiju vodi daleko od teških gubitaških vremena, kakve je imala u prethodnim godinama. Mislim da je pohvala to kada stigne od tako restriktivnih institucija kakva je MMF, nešto čime zaista možemo da budemo ponosni.

Mislim da sve ovo što je rečeno i za kompanije koje rade i porast zaposlenosti, odnosno smanjenje nezaposlenosti, govori u prilog tome da je ova Vlada fokusirana na investicije, da je fokusirana na razvojni deo budžeta, na komponentu i u teškoj situaciji da se izbori da građani ove zemlje žive bolje. Danas sam video u jednim novinama tekst – MUP izgubio milion evra. Rekao bi čovek – zaista je tako.

Razgovarale su moje kolege, razgovarala je gospođa Udovički sa norveškim ambasadorom. Čovek je u šoku. U životu nije čuo za tako nešto. Svi fondovi vam stoje na raspolaganju, ali je neko stavio ovoliko naslov i rekao – MUP je izgubio milion evra, potpuna neistina. Nađu nekog kvazistručnjaka koji nešto to napiše i onda to imate kao informaciju. Tako se ne radi dobro za svoju zemlju.

Ja vas sve molim, nadam se da će vas ova rasprava interesovati do kraja, pošto u pojedinim delovima rasprave bilo je više ministara nego opozicionih poslanika. Ja se nadam da ćete i svojim prisustvom pokazati do kraja rasprave da vas ovo interesuje, bar onoliko koliko poslanike vladajuće većine.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem.

Gospodin Babić ima pravo na repliku, ali pre toga reč ima narodni poslanik Dragan Šutanovac, koji se javlja po Poslovniku.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Gospodine predsedavajući, izveštili ste se u ovom davanju reči.

Naime, prekršili ste Poslovnik član 107. što niste opomenuli gospodina ministra unutrašnjih poslova ili, da kažem kolokvijalno, gospodina ministra policije. Da je neki drugi ministar rekao da je neko ovde opljačkao banku, da je fin, nije kriminalac, pa da mu ne zamerimo, ali da neko ko vodi policiju kvalifikuje narodne poslanike time što govori da smo mi nešto opljačkali, treba da, pre svega…

(Predsedavajući: Vi niste dobro slušali.)

Dozvolite mi da završim.

Treba, pre svega, da uvaži činjenicu da jedini poslanik koji je uhapšen zbog pljačkanja banke je upravo poslanik SNS gospodin Tomić. Kada govorite o ministrima iz DS, gospodine Stefanoviću, koji sada telefonirate, i sa leve i sa desne strane vam sede ministri koji su bili u Vladi DS i iza vas sedi čovek koji je bio u Vladi DS. Što njih ne pitate što reformu nisu sproveli? Što njih ne pitate ko je opljačkao „Agrobanku“ ili neku drugu banku?

Način na koji se vodi diskusija danas ovde je u najmanju ruku nekorektan. Poslanici imaju ograničeno vreme, a onda slušamo predavanja ministara koji ne mogu da opravdaju ovako loš budžet i onda se prebacujemo u neko prošlo vreme, objašnjavajući da ova Vlada nije odgovorna ni za šta.

Kada, gospodo ministri, dame ministarke preuzimate odgovornost za vođenje ove zemlje? Koji je to momenat? Ako nabrajate fabrike „Leone“, „Henkel“, onda recite – to je zasluga bivše vlade, kao što je i danas nova fabrika u Užicu otvorena. Ne mogu fabrike biti vaša zasluga, a problemi zasluga nekog prošlog vremena. Zahvaljujem.

PREDSEDAVAJUĆI: Vreme.

Ne znam šta reći na ovo što ste vi izgovorili, osim, pretpostavljam da će moći onda kad povraćaju sve dugove bivše vlade. U svakom slučaju, kao i ostali narodni poslanici, mislim da je dobro što su ministri danas ovde, što mogu da odgovore na sva vaša pitanja. Kada nisu ovde, vi kažete – zašto nisu, kada jesu, kažete – zašto jesu? Ja mislim da je dobro da su danas ovde, da odgovore na sva pitanja. Ova rasprava interesuje građane Srbije, interesuje šta Vlada može da učini konačno za građane Srbije i ono što oni govore sa pažnjom se sluša u javnosti.

Da li želite da se Skupština izjasni o ovome?

(Dragan Šutanovac, s mesta: Da.)

Repliku ima ministar u Vladi dr Nebojša Stefanović.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Nije replika, gospodine Šutanovac. Ministar se javio posle govornika da objasni nešto što želi. Vi znate da u skladu sa Poslovnikom ministar uvek to može.

Izvinjavam se, predsedavajući, što sam ja preuzeo stare navike.

PREDSEDAVAJUĆI: To je vaša stara navika. Zahvaljujem.

Samo sam napravio lapsus. Hteo sam da dam gospodinu Babiću repliku, jer ima pravo na to, ali pre toga se javio ministar u Vladi, gospodin Stefanović. Izvolite.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Samo da kažem jednu stvar.

Nećemo to lako pustiti. Ja bar neću. Reči koje su ovde izrečene – sići će oni sa vlasti pa će videti, neću lako zaboraviti. Uvek ću vas podsećati, vi to niste rekli, vi lično, gospodine Šutanovac. Rekao je gospodin Borislav Stefanović. Srećom, ima uključen sistem. Ja ću zamoliti predsedavajućeg da nam se dostavi zapisnik i stenogram. Sići će oni sa vlasti, pa će videti.

(Borislav Stefanović, s mesta: Šta će videti?)

Ne znam šta će videti, to vi verovatno bolje znate…

(Predsedavajući: Molim vas, nemojte da dobacujete gospodinu Stefanoviću.)

To je užasna stvar zato što to unosi jednu potpuno destrukciju u rad parlamenta. Ja sam pažljivo pratio šta ste vi rekli, pažljivo sam pratio šta ste rekli, ali nažalost.

(Predsedavajući: Gospodine Borko Stefanoviću, molim vas, nemojte da dobacujete ministru.)

Znam da ste vi navikli da lupate automobile i da na takav način budete, da takvim ponašanjem obeležite svoje političko delovanje, ali ovo je prevazišlo svaki način. Ovo je prevazišlo bilo šta.

Kada se hapsio Dragan Tomić iz „Univerzal banke“, koji je bio poslanik SNS, niko iz SNS ovde ništa nije rekao. Ti ljudi su glasali da mu se skine imunitet i nismo o tome pričali. To je bila borba protiv korupcije i ko god da je, pa i neka je iz SNS.

Ne znam zašto vi imate problem da se kriminalac označi kao kriminalac, da neko ko je opljačkao kažemo da je opljačkao. Gde je novac? Ja pitam gde je novac, gde je novac? Nije mogao da ispari. Neko ga je uzeo. Neko ko je bio tada na vlasti i završiće se istraga. Ja se nadam da će se završiti sudski proces. Ja se nadam. Ne mogu da utičem na sudove. Voleo bih da rade brže, ali to je njihova stvar. Sud je nezavisan, tužilaštvo je samostalno. Mi možemo da uradimo koliko možemo, ali ja samo hoću da vam kažem – nemojte pokušavati da branite neodbranjivo. Ljudi koji su uništavali firme, koji su doveli do toga da država propada moraju da odgovaraju za ono što su uradili ako su prekršili zakon, a postoji dosta dokaza da su prekršili zakon. Kad sud bude doneo presudu znaćemo naravno i tada ćemo moći da govorimo, ali ja hoću da vam kažem da smo videli svojim očima da ljudi ostaju bez posla, da preduzeća uzimaju kredite, nikada ih ne vraćaju državi, dele sa tajkunima i šta onda? Onda država nestaje, onda imate ovakve dugove kakve imamo danas, onda to morate da vratite. Nestalo, isparilo

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem, gospodine Stefanović.

(Dragan Šutanovac, s mesta: Replika.)

Nemate mogućnost na repliku gospodine Šutanovac. Ima samo gospodin Stefanović.

(Dragan Šutanovac, s mesta: Spomenuo me je imenom i na moju diskusiju je replicirao.)

Vi ste se prepoznali u negativnom konktekstu.

(Dragan Šutanovac, s mesta: Imenom me je spomenuo. Ja se još uvek zovem Dragan Šutanovac.)

Može neko da spomene ime, ali ako to nije učinio u negativnom kontekstu. Da li ste se vi u negativnom kontekstu prepoznali?

(Dragan Šutanovac, s mesta: Da.)

Izvolite, gospodine Šutanovac.

(Narodni poslanici SNS dobacuju sa mesta.)

DRAGAN ŠUTANOVAC: Šta je neverovatno? Ministar se javi, održi predavanje, spomene ime u negativnom kontekstu i vama je neverovatno što se neko javio za reč.

Gospodine ministre, 75 članova DS je privedeno za dve i po godine, pet optužnica, jedan proces, 69 ljudi je privedeno na pravdi Boga. Niko od njih nije bio direktor ni jednog preduzeća. Dajte mi ime jednog direktora iz DS. Pričate o direktorima preduzeća kao da su to naši direktori bili. Koji? Jednog. Znači, danas smenjujete direktore po Srbiji koji su bili tu po pet, sedam godina i dovodite partijske kadrove. Vi ste ministar unutrašnjih poslova i niko vam nije pretio, a videćete i sami kakav je odlazak sa vlasti kada se ponašate ovako. Naprosto, biće vam, siguran sam, dosta neprijatno. Zbog čega? Zato što ste toliko lošeg naneli građanima Srbije. Svi ministri da se skupe ovde, premijer da dođe, da se objasni kako je moguće da ljudima bude bolje kada žive lošije, kako je moguće da se država vodi ispravno, ako životni standard opada iz dana u dan. Pričamo o tome kako imamo neku bivšu Vladu.

Vi ste već tri godine na vlasti, ovo je sedmi rebalans i balans budžeta od kako ste na vlasti. Prošlo vreme, neka vam objasne ministri koji sede tu pored vas, a koji su bili sa nama od 2007. godine. Kada vi preuzimate odgovornost? To je pitanje, ključno pitanje, da mi znamo, da odemo odavde do tog momenta, jer do tad očigledno da ne možemo da dobijemo reč, a ako dobijemo reč, onda idu replike, povrede poslovnika, a na osnovu čega? Prosta pitanja.

Samo nam recite, gospodine predsedavajući, da li mi možemo da se javljamo za reč ili ne možemo?

(Predsedavajući: Upravo govorite, gospodine Šutanovac.)

Stavili ste sve demokrate da govore poslednji, na spisku govornika mi smo poslednji. Zbog čega tako?

PREDSEDAVAJUĆI: Vrlo dobro znate kako se pravi spisak.

(Dragan Šutanovac, s mesta: Ne znam kako je, jer ovde sve vreme pravite cirkus. To je katastrofa. Ovaj nas ubi, hapsi…)

Reč ima ministar dr Nebojša Stefanović.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Žao mi je što je gospodin Šutanovac sada spominjao ubistva. Ovo zaista izmiče kontroli. Ovde niko nikome ne preti.

Reći ću vam ime – Borislav Novaković.

(Dragan Šutanovac, s mesta: Čega je direktor?)

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Šutanovac, nemojte da dobacujete.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: On je bivši direktor Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada.

(Dragan Šutanovac i Aleksandra Jerkov, s mesta: Za šta je osuđen?)

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Šutanovac, gospođice Jerkov, nemojte da dobacujete iz klupe.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Vi ste samo pitali – ko je uhapšen, a da je pripadao …

(Dragan Šutanovac, s mesta: Ko je osuđen?)

Izvinite, žao mi je, čovek je uhapšen pre nekoliko dana, nemoguće…

(Dragan Šutanovac, s mesta: U pritvoru je tri meseca.)

Za sedam dana je nemoguće …

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Šutanovac, nemojte da dobacujete, izreći ću vam opomenu.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Dakle, ni jedna osoba, ne političar, koja je uhapšena u periodu od kada sam ja ministar unutrašnjih poslova nije oslobođena pravosnažno, ni na bilo koji drugi način. Većini je sudija za prethodni postupak odredio pritvor, ceneći da ima dovoljno dokaza da se pritvor odredi zbog mogućeg uticaja na svedoke ili mogućnosti od bekstva ili mogućnosti ponavljanja krivičnog dela, a za neke i po sva tri osnova. Ni jedan nije oslobođen od kako sam ministar unutrašnjih poslova.

Mogu da vam garantujem da se niko ne hapsi politički. Ne interesuje me ko je član neke političke stranke, da li ima dokaza… dolaze ljudi iz uprave kriminalističke policije i kažu – ministre, ovde postoji dovoljno dokaza, razgovaramo sa tužilaštvom. Tužilaštvo od oktobra 2013. godine u tužilačkoj istrazi ima ključni stav da li će neko biti priveden ili neće, mi to bez tužilaštva ne možemo da uradimo. Ono podiže krivičnu prijavu i to ide pred sudiju za prethodni postupak. Ni jednog tužioca ili nosioca najviših tužilačkih funkcija nismo promenili, skoro ni jednog sudiju. To su ljudi koji su iz nekih prethodnih vremena, većina čak i u policiji.

Dakle, ako je to dobro bilo u nekim prethodnim vremenima, kada se niko nije bunio, onda su valjda dobri i sada. Garantujem vam da niko ne daje politički nalog da neko bude priveden. Kada postoji dovoljno dokaza da neko bude uhapšen, on bude uhapšen. Da li je naprednjak, demokrata, ne pripada ni jednoj stranci, mene kao ministra apsolutno ne zanima, već me interesuje da li je prekršio zakon. Ako je kršio zakon, odgovaraće.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem, dr Stefanoviću.

(Aleksandra Jerkov, s mesta: Po Poslovniku.)

Molim vas, ima prijavljeno nekoliko ministar, a pre toga repliku čeka gospodin Babić, a vi se sad javljate po Poslovniku.

Izvolite i, molim vas, nemojte kršiti javljanje po povredi Poslovnika.

ALEKSANDRA JERKOV: Gospodine Bečiću, da li možete u skladu sa članom 107. dr Stefanovića da zamolite da ne proglašavate ljude kriminalcima protiv kojih…

PREDSEDAVAJUĆI: To sve što govorite je neistina. Svaki član Vlade ima pravo da obrazloži, u ovom slučaju, predlog budžeta na način na koji smatra da može da uveri narodne poslanike…

(Aleksandra Jerkov, s mesta: Zašto ste me isključili?)

Zbog komentara koji ste krenuli da govorite.

(Narodni poslanik Jovan Marković dobacuje s mesta.)

Gospodine Markoviću, nemojte da dobacujete s mesta. Nije u redu.

(Narodni poslanik Jovan Marković dobacuje s mesta.)

Gospodine Markoviću, niste dobili reč, nemojte da dobacujete. To jeste manir DS, da dobacuju sa mesta. Nemojte to da radite. Izvinjavam se, manir pojedinih članova poslaničke grupe DS.

Izvolite, nastavite, gospođice Jerkov.

ALEKSANDRA JERKOV: Ima i član 116. Poslovnika, gospodine Bečiću, koji sve učesnike na sednici, dakle i ministre, obavezuje da se pridržavaju odredaba ovog Poslovnika. Ako je neko pre godinu dana priveden, proveo dva meseca u pritvoru, nikad u životu tužilaštvo…

PREDSEDAVAJUĆI: Gospođice Jerkov, neću dozvoliti da ovo pretvorite u repliku ministru Stefanoviću. Zahvaljujem.

(Aleksandra Jerkov, s mesta: Neću dobiti reč.)

PREDSEDAVAJUĆI: Nećete dobiti reč na takav način. Zloupotrebljavate povredu Poslovnika, nećete dobiti reč. Nećete dobiti reč tako što ćete zloupotrebljavati prijavu po povredi Poslovnika.

(Aleksandra Jerkov, s mesta: Reklamiram povredu Poslovnika, opet se javljam za reč.)

Ne možete zato što ima i drugih učesnika u raspravi koji žele da se jave. Evo, gospođica iza vas.

(Vesna Marjanović, s mesta: Poslovnik.)

Izvolite, prijavite se.

Niste dobili reč, ima pre vas javljanje po povredi Poslovnika.

(Aleksandra Jerkov, s mesta: Svaka čast i vama i vašem ministru.)

Zahvaljujem gospođice Jerkov.

Nekoliko puta sam brisao, imam novu prijavu.

Reč ima šef poslaničke grupe SNS…

(Vesna Marjanović, s mesta: Prijavila sam se tri puta za Poslovnik.)

Ja gospođice, ne mogu da vam dam reč, ne prijavljujte se.

Još jednom ću da obrišem listu. Izvolite prijavite se.

Evo sada vas imam u sistemu.

Narodna poslanica Vesna Marjanović.

VESNA MARIJANOVIĆ: Zahvaljujem gospodine predsedavajući.

Prekršili ste član 107. Poslovnika o radu Narodne skupštine RS, jer verujem da mi svi ovde delimo ne samo stav, nego i obavezu da poslanici kao i ministri ne samo da treba da se pridržavaju Poslovnika, već i Ustava i zakona ove zemlje.

Dakle, da se pridržavaju poštovanja principa prezumpcije nevinosti i da niko ne može biti proglašen krivim, niti kriminalcem, dok sud ne utvrdi suprotno. To nas obavezuje i Ustav i zakon.

PREDSEDAVAJUĆI: Gospođice Marjanović, ja vidim da vi pažljivo ne slušate ono što gospoda ministri izlažu. Gospodin ministar je rekao – osnovana sumnja. Ako ne znate šta znači reč – osnovana sumnja, ja ne mogu da vas naučim. Zahvaljujem.

(Aleksandra Jerkov, s mesta: Rekao je kriminalac.)

Gospođice Jerkov, nemojte dobacivati, izreći ću vam opomenu.

Ja vas molim, jer sledeći put ću da izreknem opomenu.

Reč ima gospodin Babić, izvolite. Replika.

ZORAN BABIĆ: Ja se zahvaljujem gospodine predsedavajući.

Pošto je danas bilo dosta polemike i dosta nekih paušalno iznešenih tvrdnji, paušalno iznešenih brojeva, poigravanja sa sudbinama ljudi u Srbiji, iznošenja lažnih poruka, ja bih podsetio i ljude u ovoj Narodnoj skupštini, ali bih još više podsetio predstavnike prosvetnih radnika koji su na ulicama Beograda.

Godine 2008. za kamate je izdvojeno u budžetu 16 milijardi dinara, 2009. – 30, 2010. – 30, 2011. – 42 milijarde, 2012. – 65 milijardi, 2013. – 91, 2014. – 112, 2015 – 131 milijarda, 3,5% BDP ili više nego što ide i za osnovno i za srednje i za visoko obrazovanje odlazi na kamate koje su zadužili oni koji se sada brinu o prosvetnim radnicima.

Gospodo prosvetni radnici, nije adresa Nemanjina ulica, nije adresa Vlada RS, adresa je Krunska, adresa je DS. Oni su pojeli vašu budućnost.

Podsetio bih vas i na pismo, gospodine predsedavajući, objavljeno u „Politici“, 16. maja 2011. godine. Verujem da su potpisnici ovog pisma veoma poznati. Potpisali su Albert Jeger, šef misije MMF-a za Srbiju i Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF-a u Srbiji. Znate šta je pisalo u jednom pasusu? Ja ću danas uporno, uporno dok ne nauče oni koji su tako lako zaboravili da su kreirali ovu državu 12 godina, a u nekim delovima je kreiraju i sada.

Pre 20 godina, piše gospodin Lisovolik, Srbija je izvozila oko 70% svoje proizvodnje …

(Predsedavajući: Vreme gospodine Babiću.)

Dozvolite mi dve rečenice. Molim vas, citiram.

(Predsedavajući: Izvolite.)

Danas izvozi samo 25% svega što proizvede. Međutim, transformisanje srpske privrede iz njenog sadašnjeg neodrživog, sadašnjeg, 2011. godine, ti koji sada predstavljaju neke nove modele, ne održivog modela rasta zasnovanog na predimenzioniranom, 2011. godine, predimenzioniranom javnom sektoru, koji favorizuje potrošnju i uvoz u model rasta kojim dominira privatni sektor, koji favorizuje štednju i izvoz, štednju, a ovo je budžet štednje, složen je i često nepopularan, politički nepopularan zadatak. Radimo ono što je nepopularno, ali što je održivo i što daje budućnost ljudima u Srbiji.

PREDSEDAVAJUĆI: Reč ima potpredsednik…, izvinjavam se, predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Dame i gospodo, poštovani narodni poslanici, zarad javnosti i zarad činjenica važno je da objasnimo ljudima zašto donosimo rebalans budžeta, zašto donosimo ovakav budžet.

Dušan, gospodin Vujović, kako hoćete, potrudio se danas da na stručan način to objasni. Razumeo sam i razumem kada ljudi, kada običan narod ne može sve te ni izraze, ni brojke ni da razume, niti mu mnogo znače, ali odlično znam da neki drugi to dobro razumeju, a da se prave da ne razumeju. Zato sam došao da ukažem na nekoliko veoma važnih činjenica.

Pre svega, rebalans budžeta, a primetili ste poštovani prijatelji, da oko toga postoji nekakva vrsta polušala u javnosti. Zamislite, donose rebalans rebalansa. Ja se nadam da ćemo sledeće godine bar četiri, pet rebalansa da donesemo u kojima ćemo moći da se pohvalimo da imamo veće prihode, a manje rashode. Samo što oni ljudi nisu shvatili o čemu se radi, ni ovi koji nam drže predavanja po ceo dan, a da su srušili kuću, spalili, spržili sve u kući, pa moramo sad da počistimo to što je ostalo od spržene i spaljene kuće, pa da zidamo nove zidove, pa sve do krova i postavljanja crepova.

Mi smo rebalans doneli zato što imamo više para nego što smo prethodnim rebalansom predvideli, zato što smo uspeli da uštedimo, zato što su nam prihodi povećani, zato što su nam rashodi smanjeni. Mi se time ponosimo. Mi smo zbog toga srećni i zbog toga bi bilo normalno da je svaki građanin Srbije srećan. Ja vidim da samo u ovoj zemlji može da se dogodi da nemački i američki ambasadori, šef MMF više vole ovu zemlju nego što je vole neki njeni politički predstavnici i bolje razumeju šta se tu dešava, nego što neki drugi mogu da misle i govore.

Sa druge strane, slušao sam ovde pretnje – videćete šta će da bude. Ovde su govorili o nekakvim pritvorima, o ne znam čemu. Govorili su oni koji su 14 meseci držali u pritvoru Gorana Kneževića i na kraju je pravosnaženo oslobođen bilo kakve odgovornosti i krivice. Držali su ga samo zato što se drznuo da se na političkom nivou unutar svoje DS suprotstavi Bojanu Pajtiću. Kad je zasmetao Bojanu Pajtiću, morao je da bude uhapšen. Držan je u pritvoru 14 meseci. Četvoro dece je plakalo dok je piškilo, kako je Goran Knežević pisao u svojim dnevnicima, i sad su došli da nam ovde drže predavanja o zakonima. Kažu – 74, a onda se sete da je uhapšen naprednjak. Mi ne brojimo naprednjake i demokrate, već hapsimo kriminalce. To je politika naše Vlade i takva će politika i da bude.

Došli su pa kažu – pokrivamo gubitke, poštovani prijatelji, „Er Srbije“ i pokrivamo gubitke „Srbijagasa“. Mi ne pokrivamo gubitke „Er Srbije“, pošto „Er Srbija“ nije napravila gubitke. Vi ste napravili gubitke. Rukovodstvo DS upravljajući slovenskim „Aerotransportom“ i ti gubici su gubici države, pošto je to, znate, javno preduzeće. Država je samo konstatovala da ti gubici postoje i mora da ih plati. Ništa više. To ste čuli i u ugovoru koji sam vam pročitao koji ste tražili. Ništa novo niste dobili, ništa novo niste videli. Znali ste vi dobro. Niste vi baš toliko neuki da niste znali da je to neistina. Znali ste da je neistina, ali vam je to bilo lepo da pričate izmišljotine, da obmanjujete narod i da pričate kako je nešto jedno iako ste znali da je nešto potpuno drugo.

Oko duga „Srbijagasa“, tačno je. Moramo da platimo i dug „Srbijagasa“, a taj dug „Srbijagasa“ opet je napravljen u vreme Vlade DS, u vreme Vlade Borka Stefanovića, kada je on bio direktor ili državni sekretar, ne znam šta već. U vreme vaše Vlade je to napravljeno 2010, 2011. i 2012. godine. To je ono na šta smo se upravo obavezali da platimo. To je važno da građani Srbije znaju.

Dakle, to je ono o čemu vi danas, poštovani narodni poslanici, donosite odluku, ništa više i ništa novo. Uzeli smo da platimo dugove Ministarstvu unutrašnjih poslova za struju i za telefon koji nisu plaćeni u prethodnom periodu. Uzeli smo da platimo za struju i telefon i za neka druga ministarstva, koji nisu plaćeni u prethodnom periodu. Taj prethodni period nije 2013, nego od 2008. do 2012. godine. Ni to niste mogli da pročitate, iako vam je potpuno jasno i čitko napisano i to na lepom ćiriličkom pismu.

E sada, zašto donosimo ovakav budžet? To je mnogo važnija tema, a vratiću se na vašu želju da podnesem ostavku na kraju mog izlaganja. To je jedna vrlo interesantna želja i mogu ti snovi da vam se ostvare, samo ne znam šta biste vi onda. U našoj zemlji je interesantna stvar da jedino što prolazi su negativne i loše vesti. Primetićete, ja uopšte neću da kalkulišem i nisam došao ni večeras da kalkulišem.

Recimo, benzinu kod nas je snižena cena za 16 dinara. Šesnaest dinara, ljudi! Svaki put kada se poveća cena benzina ili dizela za 0,6 dinara, to je glavna vest po sedam dana – sledi nam katastrofa, poskupeće nam sve, povećaće nam se sve cene. Ne postoji televizija na kojoj to nije glavna vest. Kao danas, radnici samoupravljači su se negde skupili, iako je vlasnik ili privatnik ili država, oni kažu – ne damo da nam se promeni direktor. Vi stanete, gledate i pitate se – da li je moguće da je ovo zemlja Srbija u 2014. godini? I to dobija podršku pojedinih političkih stranaka, to dobija podršku pojedinih medija i ne znate šta da uradite.

Za dinar su nas svakoga dana izveštavali kako skače za 0,1. Dana 28. avgusta 2012. godine dinar je bio 117,1, a danas je 121,1. Izračunajte, to je tri koma nešto posto u roku od dve i po godine. Oni su za dve i po godine imali pad vrednosti dinara u odnosu na evro od svega 28%. Tri posto i 28%, to je tu negde, složićete se. Dakle, samo je zapeta, izgleda, na pogrešnom mestu.

Dakle, meni se čini da kada nemate argumente, tim gore po argumente. Mi smo ovaj budžet doneli i sada ćete da vidite kako nikome ne želim da se dodvoravam i kako sam ja svestan da je gospodin Stefanović u pravu. Apsolutno sam svestan, siguran sam u to. Moja popularnost ne postoji, a i ko bi me trpeo sa tako teškim i rigidnim merama, kada postoje ljudi koji će sve da daju, samo oni da se dočepaju vlasti. Evo, odmah veće plate, evo odmah veće penzije, sve će da procveta, samo će Srbija da propadne i da nestane. Oni da su ostali na vlasti i da smo ih poslušali, da nismo uradili ove teške mere, za šest meseci ne bi bilo ni plata, ne bi bilo ni penzija, ne bi bilo ni Srbije, bili bismo u najgoroj mogućoj situaciji u svojoj istoriji. I znaju oni to sve, nego se malo osokole kada mene nema, pa pomisle da mogu da se ponašaju kako hoće, bahato i osiono, kako su se ponašali celog života.

Nemojte da mi dobacujete. Slušao sam vaše pretnje…

(Predsedavajući: Gospođice Jerkov, molim vas, nemojte da dobacujete.)

Nije Jerkov, ima tu i nekih drugih. Ona voli da dobacuje, ali ne voli baš da preti. Ovi drugi vole i da prete. Nisam strašno plašljiv, pravo da vam kažem. Tako da, to što ste pretili, džabe ste pretili. Što bi rekao naš narod – džaba ste krečili. To samo govori o vama i pokazuje kako biste se vi ponašali, ali to smo već gledali. Pa vi ste svog partijskog kolegu, oca četvoro dece, samo zato što se drznuo da se suprotstavi vašem predsedniku Bojanu Pajtiću, strpali iza rešetaka 14 meseci. Sudija kog ste vi imenovali i postavili doneo je odluku, doneo oslobađajuću presudu.

Vi nama ovde govorite o postupcima koje pokreću oni koje ste vi birali. Zagu Dolovac ste vi izabrali i postavili. Sve sudije ste vi izabrali i postavili. Mirka Radisavljevića ste vi izabrali i postavili i govorili da je najbolji tužilac na kugli zemaljskoj, da ne postoji bolji na svetu, da je to Eliot Nes i šta sam još slušao o svemu tome. Kad hapsi vas, onda nije Eliot Nes, a kada je hapsio sve druge, onda je bio Eliot Nes. Mi ga nismo promenili, samo smo rekli – poštuj zakon. Od kada je čovek počeo da poštuje zakon, vi ste krenuli da se žalite kako je počeo vas da hapsi. Ne znam da li je počeo vas ili je počeo nas, ili nekog trećeg, ali je važno da postupa u skladu sa zakonom. To je ono što je najvažnije.

Da se vratimo na građane Srbije, a podsetite me da vam odgovorim na tu ostavku. Ovaj budžet koji donosimo je prvi drugačiji budžet od svih dosadašnjih budžeta. Naravno, on nije budžet koji će nam doneti popularnost. Naravno da se smanjuje u svim razdelima, u svim aproprijacijama, u svemu možete da vidite smanjenje.

Uzgred, pošto ste pominjali negde danas putovanje, vidim da vas neki novinari, koji nisu baš to dobro pročitali i ne razumeju baš najbolje, citiraju i kažu – trošite na putovanje i specijalizovane usluge 200 miliona. To su vam plate za naučne radnike i u vaše vreme su se tako obeležavale, ali izgleda da se ne sećate i ne znate. Uzgred, troškovi za putovanja su dvostruko smanjeni iz vašeg perioda, u nominalnom iznosu, što znači da je to negde oko 60 ili 62% smanjenje u odnosu na vaš periodu. Tek toliko istine radi i zarad građana Srbije.

Šta je suština ovog budžeta? Suština je da smo mi bili vrlo konzervativni u procenama i da mislim da smo potcenili naše prihode. Videćemo. Jer, vidite, ja ću sada da vam pročitam podatke u poslednja tri meseca, zato što sam siguran da većina građana Srbije želi napredak ove zemlje i da će se radovati ovome što će sada da čuju. Dakle, nama je deficit budžeta Srbije u periodu januar-novembar smanjen 10% u odnosu na isti period prošle godine, sa 164,3 milijarde na 149,4 milijarde.

Ono što je interesantno, to je da beležimo dramatičan skok naplate i PDV, što govori i o pomaku privrede, što govori, razume se, i o borbi protiv sive ekonomije, povećanju naplate akcize cigareta dramatičnom i velikim rezultatima koje su i policija i poreska uprava i BIA postigli u borbi protiv i rezanog duvana i cigareta švercovanih sa teritorije Crne Gore, Kosova i Metohije, Makedonije i nekih drugih teritorija. Dakle, tu smo uspeli da postignemo značajne rezultate.

Mogu da vam pokažem, ako kamera to može da snimi, da vidite kako ova 2014. godina, što se deficita tiče, ide sve vreme iznad 2013. godine do septembra meseca, a onda odjedanput se spušta svuda ispod plave linije i to pokazuje početak našeg oporavka. To pokazuje ono što je za nas od najvećeg značaja. U oktobru i novembru smo imali najveću naplatu PDV-a od 40 i 42 milijarde. Do 15. decembra smo imali rekordnu naplatu od 22 milijarde. U poređenju sa decembrom prošle godine, koji je bio dobar decembar 2013. godine, imamo tri milijarde naplate više, odnosno 22 milijarde u odnosu na 19 milijardi, što bi bilo apsolutno rekordno ukoliko se na takav način i završi. Nismo videli, iako je sasvim jasno da ćemo u januaru ili februaru videti nekakvo, makar minimalno smanjenje agregatne tražnje.

Ono što je dobra poruka, to je da su ljudi posle aranžmana sa MMF-om i pošto su videli ozbiljan plan, pošto su videli ozbiljan program, razumeli da će Srbija biti zdrava i uspešna zemlja i deo svojih ušteđevina počeli da troše i više ne čekaju da vide, jer im je jasno da je ovo kraj teških mera i da nas u budućnosti očekuje samo boljitak. Neće biti više nikakvog smanjenja ni plata ni penzija, u budućnosti će čekati ljude samo boljitak, samo bolja i uspešnija vremena.

Dakle, ovo što nam se dogodilo od septembra meseca za nas je od kapitalnog značaja i to su za nas izvanredno dobre vesti, izvanredno dobre novosti. Mi smo upravo zato rešili da idemo na rebalans, rešili da vratimo deo tih starih dugova, deo tih strašnih dugova koje ste nam vi ostavili, zato što moramo time da se pozabavimo.

Što se tiče dobrih stvari koje je neko uradio, za razliku od vas, iako nikakvu potrebu nisam imao, ja nemam problem da pozovem ni Borisa Tadića, ni Mirka Cvetkovića, ni Dragana Đilasa na otvaranje mosta, iako su prve tranše kojima smo nešto platili mi obavili, pa do kraja završili. Vidite, nikakve sujete nemamo, nikakvih problema nemamo. Mislim da je to dobro za jednu zemlju i mislim da je to važno za jednu zemlju. Mislim da to pokazuje poštovanje koje imamo prema svima koji su bili pre nas. Samo nemojte da govorite neistine, to je ono što nema nikakvog smisla.

Ovaj budžet donosimo i napravili smo ga takvim da će svi da se ljute. Ja sam došao, ne da izbegnem, nego da primim sve udarce na svoja pleća da ljudi znaju, da, ja sam kriv, moja je odluka bila da se ide na ovakav budžet. Ostali članovi Vlade su to podržali i zahvalan sam i Krkobabiću i Palmi Markoviću i naravno, ljudima iz SNS i svim drugim članovima Vlade koji su to podržali, jer su razumeli, razume se i SPS. Dakle, zato što su razumeli da je to jedini način da zemlju ozdravimo.

Postojala su pred nama poštovani narodni poslanici dva puta. Jedan je lakši. Ja bih nazvao pomalo prevarantski put, a to je izmišljajte narodu, pričajte mu bajke svaki dan kako će sve da bude bolje, ne mora da se štedi, prebacujte iz šupljeg u prazno ili tu priču potrošili ste mnogo na putovanja. Pokrajina potroši više na putovanja nego Republika. I onda vam dođe da ne znate da li da se smejete ili da umrete od muke, kad vam se neko tako neozbiljno predstavlja i neozbiljno se ponaša. Ili da idete tim putem da se borite protiv svojih političkih protivnika da nikakve reforme ne preduzimate ili da preduzmete stvarne, teške i suštinske reforme. Mi smo doneli odluku još pre nekoliko meseci da preduzimamo ozbiljne i teške reforme bez obzira na visoku cenu koju ćemo da platimo. Zašto? Zato što je to jedini način da ozdravimo našu zemlju.

Međunarodni monetarni fond je podržao ovaj budžet. Međunarodni monetarni fond će izaći sa izjavom, pisanom izjavom čim vi narodni poslanici budete usvojili ovaj budžet. To znači da najkonzervativnija finansijska institucija u svetu odlično razume šta je to što Srbija radi i ta institucija kaže – Srbija će 2016. godine imati deficit ispod 4%, Srbija krajem 2016. godine zaustavlja rast javnog duga na nivou od 78, 79%, ja se nadam možda čak i 77%. Srbija 2017. godine ima rast preko 2% i pri tome poštovani narodni poslanici želim da vam kažem – pa, dobro je da ljudi u Srbiji to čuju. Da oni nisu uračunali moguće rešenje problema Železare, FAP-a, Azotare, MSK, svega što ste uništili, „Petrohemije“, svega, a neko će to možda da reši.

Rudarsko topioničarski basen Bor, da vas obavestim ona topionica koju su kao Skadar na Bojani zidali, koji smo uspeli i rešili za pet meseci izgradili i završili. Sutra je završena i sutra se pušta u rad. Jer, kod nas se sve stvari tačno znaju. Ono što napišemo, ono što kažemo, to tako i uradimo. Rekli smo za „Frezenijus“ 15 meseci i posle 15 meseci završili.

Dogovorili sa kineskim premijerom tačno vreme otvaranja mosta iako je bilo mnogo problema sa raznim aneksima to ljudi i iz vaše Vlade znaju koliko je tu problema bilo i šta smo sve morali da radimo da na vreme otvorimo. Za tri meseca PKC hala, to ćemo završiti. Otvoreno i urađeno. Topionica za pet meseci. Završeno i urađeno. Upravo završavamo FAP da vas obavestim.

Da vas obavestim, to je još jedna dobra vest iako je veoma teško to za nas, jer znate, u 14 godina vaše vlasti, izvinjavam se 12 godina vaše vlasti, a 14 godina njihove vlasti, pošto računam vi ste 12, oni su 14 godina na vlasti, 14 godina ste na vlasti je i danas premijer, ali se retko seti da je premijer. Obično se bavi pisanjem saopštenja i odlaskom u kafiće oko jedan, dva sata kada je radno vreme. Ja za to nemam nikada vremena, da vam pravo kažem, radim svaku subotu i nedelju, ne idem na brčkanje i kupanje na more, ne idem ni na zimovanje, već radim i borim se koliko god mogu. U tome je i razlika. Mogu da me mrze svi, ali je moje da radim za narod i da se borim za narod za razliku od lenjivaca koji se bore samo za sebe.

Dakle, pošto ste 14 godina na vlasti u tih 14 godina taj FAP nije proizveo ništa, a sada će da proizvede. Neko je sposoban i to da reši. Treba da mu pružite ruku, da čestitate i da kažete – čestitamo na tome. To je dobra vest, a to treba da zahvalimo i slučaju, i Bogu što je jedan finski entuzijasta, veliki bizmismen, jedan od najuspešnijih evropskih privatnika poželeo da dođe u Srbiju, da se suoči sa jednim izazovom drugačijim, naravno i da zaradi, ali i da se suoči sa jednim izazovom i da ponovo počne da proizvodi kamione.

Tako da i to rešavamo, da vas obavestim do 31. januara je Železara rešena. Bićete pozvani, organizovaćemo veliku proslavu u Smederevu, veliku proslavu u Smederevu pred 5.000 radnika. Svih 5.000 radnika biće pozvani. Svi Smederevci će biti pozvani da proslavimo, jer ja mislim da su to stvari koje mi moramo da proslavimo. To su važne stvari za našu zemlju. Podsetiću vas da Železara nije radila kada smo je preuzeli. To je bilo još u avgustu 2012. godine pošto su Amerikanci vratili, ako se ne varam u aprilu 2012. godine ili u martu 2012. godine, nemojte me držati za reč.

Želeo bih još jednu stvar da kažem svim ljudima koji protestuju na ulicama, da ih u potpunosti razumem. Znam, zašto i koliko su nezadovoljni. Ali, hoću da ti ljudi razumeju nekoliko stvari, i ne mislim da im se dodvoravam niti mislim da popuštam, da imamo bolje brojeve. Imamo mnogo bolje brojeve u poslednja tri meseca. Da vi samo znate sa kakvim nestrpljenjem iščekujemo svaki petnaesti i svaki kraj meseca da bismo videli kakvi su nam brojevi i koliko truda ulažemo da bi ti brojevi bili veći. I kada dočekamo i kada vidimo da su ti brojevi bolji, prihodi, veći brojevi na prihodnoj strani, a manji na rashodnoj strani, naravno da našoj sreći nema kraja.

Postavilo se pitanje – hajde da potrošimo pare na još nešto, voleće nas narod više. Zato neki kažu – ima para, sigurno ima para. Ja vam kažem – nema, jer hoćemo da napravimo zdravu državu. Napravićemo je. Imamo rokove. Rekao sam vam, već 2016. godine videćete veliki rast, a već 2015. godine, ja vam kažem, iako je MMF predvideo da zbog smanjenja agregatne tražnje će biti minus 0,5, ja vam kažem da ćemo biti u plusu.

Tražio sam za mandat Vlade samo dve godine, 14 godina ste pojeli ovoj zemlji, 14 godina ste pojeli ovom narodu, 14 godina ste pojeli od budućnosti naše dece i još nam držite predavanje – nemojte da mi dobacujete i da mi pretite. Još nam držite predavanja ovde kako i na koji način da se ponašamo, a osam meseci ili sedam meseci postoji ova Vlada. Nemojte da vičete i nemojte da mi pretite nisam vas se uplašio uopšte.

(Dejan Nikolić, s mesta: Na šta ovo liči! Ko preti!)

(Predsedavajući: Molim vas gospodine Nikoliću. Nemojte tako da se ponašate i da dobacujete.)

To što ćete vi da vičete, nemojte da se pravite da ste hrabriji nego što jeste, pošto dobro znam kakve ste kukavice, jer ni jednu reformsku meru niste smeli da preduzmete.

(Dragan Šutanovac, s mesta dobacuje, ali se ne čuje i ne razume sve od buke u sali: Ko je kukavica? Ko je kukavica? Na šta ovo liči!)

Ni jednu suštinsku meru za dobrobit naroda niste smeli da preduzmete. Ni jednu meru niste smeli da preduzmete.

(Predsedavajući: Gospodine Šutanovac, molim vas.)

Nijednu meru niste smeli da preduzmete da bi narod živeo bolje.

(Dejan Nikolić, s mesta, ali se ne čuje od buke sve: Šta pričaš čoveče? Na šta ovo liči? Sramota je to šta radite! )

(Borislav Stefanović, s mesta, ali se od buke ne čuje sve: Ovo je sramota. Zar te nije sramota?)

Da li zato… nisam vas razumeo.

(Predsedavajući: Gospodine Šutanovac, izričem vam opomenu.)

(Dragan Šutanovac, dobacuje sa mesta, ali se od buke u sali ne čuje šta.)

Gospodine Šutanovac nešto vičete.

(Predsedavajući: Gospodine Šutanovac, izričem vam drugu opomenu. Gospodine Nikoliću izričem vam opomenu.)

Nešto vičete i pretite. Nešto vičete i pretite. Sve što sam rekao, apsolutno mislim, apsolutno mislim.

(Predsedavajući: Gospodine Nikoliću. Gospodine Šutanovac izrekao sam vam dve opomene. Gospodine Nikoliću, izrekao sam vam opomenu.)

Sramota je da ceo dan pretite. Došao je neko ko vas se ne plaši i ko sme da vam kaže da ste kukavice. Vi ste najobičnije kukavice i ništa više i bili ste i ostali ste i bićete uvek.

(Borislav Stefanović, s mesta, dobacuje, ali se ne čuje sve od buke: Ko je kukavica…

(Predsedavajući: Gospodine Stefanoviću, izričem vam opomenu)

Bili ste i ostali ste kukavice i bićete uvek.

(Dejan Nikolić, s mesta, ali se od buke ne čuje sve: Šta pričaš bre..)

(Predsedavajući: Gospodine Nikoliću, izričem vam drugu opomenu.)

Izgleda da imate neki problem čim vas se neko ne plaši. Izgleda da imate problem da kada pretite, kad vam niko ne odgovara da se osećate onako da ste veoma jaki i hrabri, a vi ste obične kukavice ko što sam vam rekao. Možete da vičete, a da donesete mere koje će da budu u korist naroda i koje su teške to nikada niste smeli i nikada niste mogli, niti će te ikada moći. I da se vratim na ono što vas mnogo zanima oko moje ostavke.

Za razliku od vas, gospodine Stefanoviću, mislim da posedujem neke osobine koje su drugačije. Naime, sa 6% glasova mene bi bilo sramota da vam se pojavim na oči i da držim vlast po svaku cenu, a vi držite vlast po svaku cenu sa 6% glasova i nikako da se mrdnete od tih 6%, ali sa vlasti, još teže da vas neko pomeri…

PREDSEDAVAJUĆI: Gospođice Jerkov, nemojte da dobacujete, izreći ću vam opomenu.

Gospodine Nikoliću…

ALEKSANDAR VUČIĆ: Gospodine Bečiću, da li mogu da vas zamolim nešto?

PREDSEDAVAJUĆI: Izvolite.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Pustite ih da viču, to je za njih u redu. U redu je ako mogu ponešto i da opsuju, ako mogu malo i da prete, osećaće se lakše, i time će da pomisle u jednom trenutku da umesto 6% imaju 7% i siguran sam da će im biti mnogo drugačije nego što im je bilo do malopre.

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine predsedniče, ja moram da štitim dostojanstvo Narodne skupštine.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Dobro, vi onda štitite dostojanstvo. Dakle, da se vratimo samo na ovu ostavku. Sa 6% meni ne bi palo na pamet da vladam igde, a sada vam kažem, neću da budem u političkom životu ni sa 16%, ni sa 26%. Prepustiću i vođenje stranke nekom drugom. U tome se razlikujemo, zato što je vama vlast sve.

Zato što je vama vlast život, zato što vam je vlast i izvor i utoka svega, zato što ništa drugo, sem velike vlasti nikada niste ni želeli, a ja želim da ljudi zapamte, ako ne danas i ako se danas ljute, da zapamte da smo nekada nešto za njih uradili, da zapamte da smo za budućnost ove zemlje nešto uradili i u tome se i te kako razlikujemo.

Dakle, obećao sam vam, na 26%, ne na 6% koliko vi imate, gospodine Stefanoviću, na 26%, onoliko ni kada ste vladali Srbijom i pobeđivali na izborima kada niste imali, sa toliko neću biti premijer, jer ja da budem predsednik Vlade, a da narod to ne želi i da narod misli da penzije i plate treba da budu mnogo veće i da treba zemlja da bude uništena onako kako ste je uništili i uništavali, mislim da je to neodgovorno i ja mislim da je to veoma neozbiljno.

Mogu još nešto da vam kažem, budemo li došli u situaciju da ne možemo da se izborimo sa štrajkovima, sa protestima ako ljudi kažu i na takav način da neće da vide promene, da hoće da se produži samoupravljanje, da vole kada vi ustanete i počnete da vičete i da pretite, kao što ste danas pretili gospodinu Stefanoviću sa tim govoreći mu, kako ćemo da vidimo kad neko siđe sa vlasti i ponavljali to više puta ovde, pa to radite svaki dan, a onda strašno nešto uvređeni skočite – jao, desilo nam se nešto što vas je neko nazvao političkim kukavicama.

Pa, i to jeste. Nikada niste bili spremni bilo šta da uradite, niti ćete…

(Borislav Stefanović, sa mesta: Ne, kukavica, politička.)

Oprostite molim vas, mislio sam da ste politička kukavica, nisam ulazio u to da li ste vi u ringu kukavica, verujem da se ne bavite boksom ili nečim drugim, računam na političke kukavice i govorio sam o tome, nemojte taj batinaški rečnik, s kojim ste došli gospodine Živkoviću…

(Zoran Živković dobacuje sa mesta ali se ne razume.)

… ostavite za ulicu i za bandere, nemojte da donosite u parlament.

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Živkoviću, molim vas…

ALEKSANDAR VUČIĆ: Samo bih vas zamolio, pošto ste toliko želeli…

(Marijan Rističević, sa mesta: Ja bih to da hapsimo.)

Gospodine Rističeviću, to je posao nadležnih organa i molim vas da sada o tome ne govorite, time su se bavili i baviće se verovatno nadležni državni organi.

Dakle, što se tiče ostavke da vas još malo obradujem, ne samo da sam spreman na tih 26% da podnesem ostavku, već sam spreman i drugačije, ukoliko ne budemo mogli da izdržimo štrajkove, proteste i narod kaže – nećemo tu politiku, hoćemo politiku koja nam obećava DS, povećanje plata i penzija, hoćemo politiku u kojoj će sve da bude dobro i idealno, kako nam je bilo ovih 14 godina koliko vladate Vojvodinom i 12 godina koliko vladate Srbijom.

Ne zaboravite da ste samo u Beogradu, da bi ljudi u Srbiji znali taj podatak, imali smo budžetski deficit u 2013. godini od 20, 25%. Da li vi to ljudi možete da verujete šta je to što smo mi nasledili – 20, 25%?

Ove godine je 10%, a sledeće godine će biti 7%. Ako to ljudi u Srbiji žele da se vratimo na to, na 21%, to je put do bankrotstva, do uništenja Srbije. Ako to ljudi u Srbiji žele, ako to ljudi kroz svoje proteste i štrajkove žele, ako misle da je moguće da se iz aranžmana sa MMF i iz programa Vlade, izuzme nešto, ja vam kažem, to je nemoguće.

Mi to nećemo da uradimo, ali nema problema, ako narod to bude pokazivao, mi ćemo da se sklonimo i nikakav problem nemamo. U fotelji se nismo ni rodili, u fotelji nećemo ni da umiremo i to je razlika između vas i nas i ponosan sam na tu razliku između nas i vas koja je tako i toliko očigledna.

Hoću da se zahvalim svim hrabrim ljudima u Srbiji koji su prezreli političke kukavice, koji nikada ništa hrabro i odvažno u politici nisu smeli da preduzmu sem da viču na svoje političke protivnike. Želim da kažem da sam zahvalan građanima Srbije koji nas podržavaju u teškim merama, koji dobro razumeju šta je država, koji dobro razumeju šta su problemi države, koji odlično razumeju šta je to što smo nasledili i šta je to što moramo da učinimo u narednom periodu. Hoću da im se zahvalim na tome i da im kažem da ćemo da budemo odlučni sve dok narod takvu politiku bude podržavao. Narod ako ne želi takvu politiku da podržava to može svakoga dana da nam pokaže i na ulici, može da nam pokaže i na bilo kojim izborima. Imate izbore za pet ili šest dana u dve opštine, videćemo i u te dve opštine šta će narod da kaže. Tamo ste, uzgred da znate, imali tri puta više glasova nego mi na prethodnim izborima 2012. godine. Očekujem da ćemo mi uspeti da spustimo tu razliku, da budete samo dva puta uspešniji od nas. Ovog puta videćemo da li ćemo u tom teškom poslu uspeti ili nećemo.

U svakom slučaju, hoću da se zahvalim narodu, da se zahvalim građanima što su dobro razumeli šta je budućnost za Srbiju, budućnost za našu decu, što cene i poštuju hrabrost, što ne cene kukavičluk, što cene i poštuju one koji rade u interesu naroda, a ne u svom političkom interesu.

Želim da kažem da ljudi u Srbiji na kraju krajeva uvek dobro izaberu i pogledajte, da li to širite ruke od nemoći ili opet nešto oko bandera…

(Zoran Živković, sa mesta: Završi, pa ću da ti kažem. Tražim repliku.)

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Živkoviću, molim vas, nemojte tako da se ponašate.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Moram da priznam, da odam priznanje i poslanicima većine u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Čestitam vam na teškom poslu koji obavljate i uveren sam da ćete i budžet Narodne skupštine prihvatiti. Nego, još jedanput samo da ih podsetim, a gde ono bejahu gubici „Er Srbije“ ili „Srbijagasa“? Iz kog to perioda i šta to mi danas nadoknađujemo? Pogledajte dobro kako su u laži kratke noge i kako ne možete takvim neistinama da obmanjujete građane, kao i sa pričama o rebalansu kao da smo nešto loše napravili, a došli smo samo da se pohvalimo narodu da smo novac uštedeli da smo više zaradili nego što smo planirali prethodni put kada smo se poslanicima obraćali.

Nadam se da ćete imati više takvih sednica Skupštine u narednoj godini, potpuno uveren da ćemo vas više puta vas, kao i građane Srbije moći i umeti da obradujemo. Hvala najlepše.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem predsedniku Vlade, gospodinu Aleksandru Vučiću.

Reč ima šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović. Replika.

BORISLAV STEFANOVIĆ: Da li možete samo da kažete zbog poslanika da li ste nekoga opomenuli?

PREDSEDAVAJUĆI: Da, jesam, izrekao sam dve opomene i gospodinu Šutanovcu i gospodinu Nikoliću, po dve opomene.

(Dejan Nikolić, sa mesta: Kako ste objasnili to?)

To ćete morati na Administrativnom odboru da objasnite.

BORISLAV STEFANOVIĆ: Gospodine Vučiću, uvaženi predsedniče Vlade, vi ste danas pokazali izuzetno visok stepen nervoze, besa, čak primitivizma i prostakluka.

(Zoran Babić, sa mesta: Ti koji pretiš nisi prost?)

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Stefanoviću, ne možete na takav način da replicirate.

BORISLAV STEFANOVIĆ: U političkom smislu, da. Ne mislite valjda da se premijer tuče u ringu, kako je on meni rekao? Dakle, gospodine Vučiću ni jedan predsednik Vlade u istoriji Srbije, Kraljevine ili Republike na ovaj način nije razgovarao sa narodnim poslanicima, kako ste vi to danas govorili. Vi koji ste sve vreme povišenim glasom se nama obraćali, da ne kažem vikali na nas, vičete na nas, kažete – šta se vi derete i pretite.

Niko vama nije pretio. Ne mislite valjda da mi iz te male, kako kažete, DS, mogu nekome da prete. Govorio sam o političkom bumerangu, proverite, niste bili ovde na raspravi. Taj bumerang je politički, ne mislim nikome ništa loše lično, niti mi vas mrzimo, to stalno ponavljam, ali sigurno će vas stići taj politički bumerang, sto posto. Čim vama ovako aplaudiraju za tu prazninu i tu šuplju kantu koju prodajete građanima Srbije, lepo sam rekao prošli put, ti isti će vas sačekati na krivini. Ne mi, mi ćemo biti tu da ukazujemo kao i do sada na vaše greške, propuste i da dajemo predloge koji se od reda vama uopšte ne dopadaju.

Govorio sam o tome da stvarate situaciju političkog rata do istrebljenja sa opozicijom, ne da mi vas napadamo, nego ovo što vi govorite za opoziciju i za poslanike DS, ove uvrede koje ste izručili na nas, to je nezabeleženo, to je bezobrazno i mislim da dugujete izvinjenje građanima, ne nama. Hvala.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem gospodine Stefanoviću.

Reč ima predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Želim da vam pročitam poštovani građani, sve moje uvrede su se svele u to da su kukavice. To su bile sve moje uvrede. Pogledajte šta je čovek u dva minuta izgovorio zarad građana Srbije i zarad priče o tome ko je civilizovan, kulturan, demokrata, ko je varvarin a ko nije – nervoza, bes, primitivizam, prostakluk, bezobrazan, šuplja kanta, šta se derete.

Ne derem se, znate to je kada neko uzme kožu da dere, možda sam vikao, nadam se da nisam, izvinite ako jesam, a moram malo i jeziku da vas naučim, nije zgoreg gospodine Stefanoviću.

Vi ste rekli – naravno da će pasti sa vlasti, podrazumeva se, za razliku od vas koji nikada ne padate sa vlasti. Evo 14 godina vladate i ne pada vam na pamet ni sa 6% da pustite vlast, a onda kažete – pa će taj bumerang onda po njima da se vrati, a to je sve zbog progona koji ste pomenuli u prethodnoj rečenici.

Vi to pretite progonom, gospodine Stefanoviću. Čitam vam, ovo je stenogram, gospodine Stefanoviću. Pretite progonom. Imate samo jedan problem, ne plašim se ja vaših progona. Vaše progone sam prolazio 12 godina i ne plašim se vaših progona. Prolazim i danas slušajući ovakve neistine koje izgovarate svakoga dana, o šupljoj kanti, pričate. Vi pričate nekome o šupljoj kanti? Vi niste ni šuplju kantu ostavili, ni šuplju kantu u našoj državnoj kući, u državnoj kasi niste ostavili, a mi državu počinjemo da gradimo i da pravimo onako kako treba da izgleda jedna prava i ozbiljna država.

Šta su vaše primedbe bile danas, gospodine Stefanoviću? Vaše primedbe su bile – pa gde toliko putujemo? Putujemo mnogo manje nego vi, 60% manje nego vi. Putujemo mnogo manje nego vi danas u pokrajini. Govorite o specijalizovanim uslugama, pa i to su nam niži iznosi nego vaše vreme, uzgred tu su naučni radnici, samo što vi to niste znali, pa biste nas za to kritikovali.

Uzgred, da vas obavestim, za Er Srbiju nikako niste odgovorili, ali izgleda da vam to nešto ne ide, iako sam vam o tome beskrajno dugo govorio. Ne ide da mi oko, kako se zove, „Srbijagas“, ni oko „Srbijagasa“ vam ne ide, to je iz vašeg vremena. Sve vaše obaveze mi moramo da preuzmemo i moramo da platimo. Na šta se onda svelo, na šta su se onda svele vaše primedbe? Na neistine, na besmislice, na izmišljotine i na to što ste upravo rekli, na nervozu, bes, primitivizam, prostakluk, kako god hoćete to da nazovete.

Da li je moja jedna reč da ste kukavice, koja je uzgred istinita i u koju apsolutno verujem, ta koja vas je naterala da svu tu bujicu, lavinu najtežih uvreda i reči izgovorite, zadovoljan sam što time pokazujete svoje lice, vi gospodine Stefanoviću nam držite pridike o putovanjima, a vi ste ovde uzeli službeni put do hotela „Metropol“ i slupali automobil i na tom službenom putu do hotela „Metropol“ gde ste slupali automobil, ni to vam nije bilo dovoljno, to razumem? Desi se, vozač slupa automobil, a što ne odete pešice do hotela „Metropol“, to malo da potrčite, to vam treba tri minuta, četiri minuta, ne više.

Da vas pitam sa druge strane, što ste pobegli iz automobila. Desi se udes, desi se, što pobegnete iz automobila? Ja sam imao pet udesa raznih, ali još nikada nisam pobegao sa lica mesta i u tome se razlikujemo.

Moguće je da se meni posledice vide, a vama se ne vide nikakve posledice, udario vas tramvaj ili ne udario, udario vas automobil ili ne udario, što se toga tiče nikakve se posledice ne vide.

Na kraju, ono što je ozbiljnije, nažalost, ja moram gospodine Bečiću i da odgovaram i na dobacivanja iz klupa. Želim da vas obavestim o gubicima koje smo nasledili. Naime, Er Srbija 2011. godina 30 miliona, 2012. godina 37 miliona, 2010. godina 35 miliona ali evra. Neko to mora da vrati, znate., Neće niko drugi sem nas. Sve to što niste bili sposobni mi danas moramo da platimo i da vratimo i zato ćemo da se borimo da to promenimo.

Da vas još jednom obradujem, pojačajte zajedno sa nekim tajkunima određene štrajkove, pojačajte ih, zato što sam sasvim ozbiljan kada vam kažem da ne mislim na silu i po svaku cenu da ostajem predsednik Vlade i ne bi ste verovali koliko bi mi bilo lakše da mogu vama da ostavim da radite nešto. Jedan jedini problem imam, imam sina i ćerku i ne verujem i ne bih voleo da njihova budućnost zavisi od onih ljudi koji su zemlju doveli na ivicu propasti, to mi je jedini problem, a neko drugi, to je u redu.

Kada budem otišao, gospodine Stefanoviću, a možete uskoro i da se obradujete tome, možete da se iznenadite, neće doći vi, doći će neko drugi ko će da nastavi ovakvim putem i nemojte uopšte da brinete za to, samo želim da vas obradujem da vam kažem da se možda pozitivno iznenadite i da se ne sekirate mnogo za moj opstanak na vlasti jer mi do vlasti nije ni malo. Osam meseci sam predsednik Vlade, a da vam iskreno kažem umoran sam od pridika svih onih koji ne rade ništa a čije se primedbe odnose u stvari na sve ono što su nam oni ostavili i što su nam oni uradili.

Umoran sam od toga da ne mogu da završim one stvari koje bih želeo da završimo, umoran sam od toga što mnogim saradnicima ne mogu da kažem da nešto ne valja i da nešto mora da se uradi brže i bolje ili sam ja veoma loš što je takođe moguće i mogu još jednom da vam ponudim, pre vremena da vas obradujem, ali neće to june vas da mune da preuzmete vlast, preuzeće neko drugi ko će voditi računa o ovoj zemlji i ko će brinuti o interesima ovih građana i u tom sam apsolutno siguran i nemojte da smetnete sa uma da je Srbija danas drugačija, da je Srbija danas odgovornija i da Srbija više ne pada na te priče povećajte plate i penzije zato što Srbija zna koliko ste duboko i koliko ste je suštinski uništili i razorili. Zato Srbija dobro pamti i Srbija gleda u budućnost i verujem da Srbija dobro zna gde koga, kako i kad bira. Hvala.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem predsedniku Vlade, gospodinu Aleksandru Vučiću.

Reč ima šef poslaničke grupe DS, Borislav Stefanović. Replika dva minuta. Izvolite.

BORISLAV STEFANOVIĆ: Zaista vam kažem da nema mržnje, gospodine Vučiću, zaista vam to tvrdim. Mislim da je malo čak i komično, tragi-komično kada neko pokušava da uplaši narod ostavkom, čovek koji se dva puta povlačio iz politike pa pogazio svoju reč. Ne znam, da li se građani sećaju da je gospodin Vučić baš ovde ispred Skupštine grada se okrenuo i rekao – ja napuštam politiku, dosta mi je Ivice Dačića, dosta mi je žutih. I, šta bi od toga? Ništa.

Evo, ja vas držim za reč, gospodine Vučiću. Smatram da ste vi čovek koji ipak je u stanju da pronađe tu čast u sebi, i ako padnete na 26% ili ne možete da izdržite štrajkove, kako ste rekli, da ćete se povući. Srbiji će svanuti ne zato što mi nudimo veće plate, ne zato što mi nudimo veće penzije, nego što smo dokazali u ovoj skupštini da niste morali da ih smanjujete, a ne da ih povećavate. To je razlika i to je ono što nećete da čujete.

„Srbijagas“. Ko je bio direktor „Srbijagasa“? Ko je danas direktor „Srbijagasa“? Isti čovek. Što na mene vičete? Ko je vodio JAT? Da li onaj Dinkić koga ste stavili u Vladu? Što na mene vičete? Kažete Vojvodina više troši, čak pet puta, zamislite šta ste rekli? Vojvodina za putovanja, dragi građani, 109 miliona dinara. Vlada Srbije 6,5 milijardi dinara.

Naravno da je razlika i naravno da je Er Srbija veća, molim vas. Znači, ja sam kažem to, ali šest i po milijardi, a Vojvodina 109 miliona, sram ih bilo.

(Aleksandar Vučić, s mesta: Gde?)

Pa, evo u budžetu, nisu vas informisali. Stavka 422, gospodine Vučiću.

Moram da vam kažem da ne želim uopšte da iznosim bilo kakve loše reči, samo vas molim na kraju jednu stvar…

(Predsedavajući: Vreme.)

…kada zovete predstavnike bivšeg režima, odlučite se da li ćete ih zvati na otvaranje ili ćete ih hapsiti. Morate već jednom da se odlučite, a i mi ćemo vas zvati, samo ako išta napravite.

PREDSEDAVAJUĆI: Vreme, gospodine Stefanoviću.

Reč ima predsednik Vlade gospodin Aleksandar Vučić. Izvolite.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Oni koji su za hapšenje, biće hapšeni. Na mene taj pritisak da vršite, to kao, politička su hapšenja ili ne znam šta, nemojte da pokušavate. Onaj ko je kriminalac, biće uhapšen, onaj ko je počinio krivično delo, biće uhapšen. Tu odluku donosi tužilac, imamo tužilačku istragu, a tužioca ste vi postavili, samo da vas podsetim i govorili nam da je najbolji na svetu.

Kažete ovde da ste nam dokazali da nije trebalo da trošimo. Trebalo je, gospodine Stefanoviću, ne znate vi to ili znate, pa se pravite da ne znate. Hoćete da mi kažete da MMF ne zna šta priča, da Nemci ne znaju šta pričaju, da niko ništa ne zna šta priča samo vi znate šta pričate? Znate vi dobro sve. Ne pričate vi o tome sa njima. Kada ste sa njima, onda ćutite o Zakonu o radu, zato što oni hvale Zakon o radu i govore da je to suština reformi koje smo proveli, a koje vi niste smeli jer ste bili kukavice. Svi oni to znaju i svi u svetu sve odlično razumeju, kao što to odlučno razumeju naši građani.

Što se tiče reči, gospodine Stefanoviću, vi danas imate 6%, vi držite vlast, stisli ste je, ne date je kao da vam je život upitanju. Svakoga dana držite predavanja svima kako hoće da vam sruše nešto sveto i nešto čudesno važno, ali 6% naših ne damo i ne damo naše fotelje ni po koju cenu i ni za živu glavu. Meni govorite o tome.

Možda ste upravu, možda ovako, možda onako. Ja mislim da je bilo dobro za zemlju da sam posle teških stvari, prilikom raspada Srpske radikalne stranke, kroz koje sam prolazio i to ne krijem i nikada nisam krio, ostao u politici, jer ako ništa, doneo sam našem narodu pobedu nad vama, doprineo toj pobedi, bar malo doprineo toj pobedi. Doprineo sam pobedi budućnosti nad onima koji žive u prošlosti, nad onima koji uvek prebacuju nekom drugom prošlost, a u stvari jedino što umeju, to je da žive u prošlosti devedesetih, jer bez devedesetih nisu ništa. Zato bi sve da vrate u devedesete da bi oni opet bili neko i nešto.

Prošlo je to vreme. Prošlo je vreme pljačkaških privatizacija, prošlo je vreme otimačina. Došlo je vreme, naravno, da se plate računi, ali je došlo vreme kada mi kao narod moramo da platimo račune. Došlo je vreme da se ne lažemo i da govorimo istinu. Robert Kenedi je rekao – na kraju krajeva, najbolje je da narodu saopštite istinu. Mi smo birali između ta dva puta. Vi mislite da ste vi bolje videli u budžetu, mi smo ćoravi, vi bolje znate budžet nego mi, na kojem radimo već četiri meseca. Pa nam kažete – mogli ste da ne smanjujete plate i penzije.

(Narodni poslanik Vesna Marjanović dobacuje s mesta.)

Molim vas, nemojte da mi dobacujete.

(Predsedavajući: Gospođo Marjanović, molim vas, nemojte da dobacujete.)

Dakle, samo da ljudi znaju da nam za troškove putovanja, ovo što je pročitao gospodin Stefanović, nisu to Vladina putovanja, nego su to putovanja svakog policajca, svakog inspektora, prevoz dece, i to nam je uračunao u troškove putovanja. Šta da vam kažem, poštovani prijatelji, toliko o istini koju saopštava gospodin Stefanović.

Želim da kažem zarad građana Srbije zašto smo mi ovo sve uradili i zašto bi neko bio motivisan da ovo na ovakav način napravi. Postoje dve mogućnosti – ili želite da vodite kukavičku politiku, politiku lako ćemo, samo da prođe još jedan dan i ništa više ili ćete da vodite politiku hrabru, u kojoj ćete da žrtvujete sebe, ali da uradite nešto dobro za svoju zemlju i nešto dobro za svoj narod.

Ja sam zato s punim pravom rekao sve što mislim o njima, to ne menjam i potpuno sam siguran da zato neki drugi ljudi imaju političku budućnost. Ja sam politička sadašnjost, ne znam još koliko kratko vremena politička budućnost, ali sasvim sigurno znam da oni koji nemaju reformski kapacitet u Srbiji, nemaju političku budućnost. Izvinjavam se što govorim istinu, izvinjavam se što je govorim u lice, izvinjavam se što se ne plašim da je kažem, ma koliko puta ustali, vikali, pretili ili ne znam šta činili.

Mislim da Srbija zaslužuje ozbiljnu posvećenost. Šef delegacije EU u Srbiji, a vi ste valjda stranka koja je za evropski put, mi smo oni koji smo naknadno došli, koji smo od vas to učili i koji smo nikakvi evropejci, ali taj šef Evropske komisije u Beogradu kaže da Srbija treba da bude ponosna na mere koje je Vlada Srbije preduzela.

Nemački ambasador kaže – taj Vučić, taj nikakvi Vučić je preduzeo mnogo važnih, dobrih i pametnih koraka, u svom današnjem intervjuu, današnjem, ne od pre pet meseci, danas kaže. Izgleda nemački ambasador ili vam nije iz dobre zemlje ili nije dobar ambasador.

Ljudi iz MMF, Svetske banke, IBRD-a svuda kažu, iz svih tih organizacija kažu – najbolji budžet, mi potpisujemo sa vama aranžman, mi sa vama pravimo dogovor. To je prvi put da Srbija postaje sigurna zemlja za buduća pokoljenja. Vi kažete – ne valja. Vi ste pametniji od svih, izgleda. Mi smo svi veoma glupi, a samo ste vi pametni, samo vi znate kako mi treba da vraćamo dugove JAT-a ili ne treba.

Vi ste danas rekli – to je zbog gubitaka Er Srbije. To vam je izašlo na svim vestima. Kako vas nije stid da takve neistine izgovarate? Kako vas nije stid da takve neistine građanima Srbije izgovarate?

Rekli ste da smo zato rebalans pravili, da bi se pokrivali gubici Er Srbije. Kako vas nije stid? Ljudi su ponosni na svoju nacionalnu kompaniju, koja je profitabilno završila, dobićete u februaru oditorske kuće najpoznatije u svetu izveštaj. Prvi put u istoriji imamo da naša nacionalna avio-kompanija posluje pozitivno i umesto da se time hvalimo, vi idete da je rušite na svakom mestu.

Da li je to ta politika koju zagovarate? To nije politika. Politika koju ja zagovaram, da, dođite, gospodine Tadić, dođite gospodine Cvetkoviću, da, dođite gospodine Đilas na most, jer ste vi potpisali ugovor zajedno sa Dinkićem. Cvetković ga je potpisao. Mi smo počeli da ga plaćamo i izvršili plaćanje do kraja i rešavali probleme oko aneksa i podizvođača i sve ostalo. Nikakv problem sa tim nismo imali.

Vi se pitate i kažete – lep je taj samit, koliko košta taj samit, 16 plus jedan? Kažete – koliko košta taj samit? Da li je to loše?

(Borislav Stefanović, s mesta: Loše je.)

Da, to je veoma loše.

(Predsedavajući: Gospodine Stefanoviću, nemojte da dobacujete.)

Dobacujte samo. Odgovoriću vam i na svako dobacivanje. Imam dovoljno i hrabrosti i snage i energije i znanja da vam odgovorim i na svako dobacivanje.

Loše je, a reći ću vam i koliko košta. Koštalo je svega 800 hiljada evra, a 4,5 miliona smo dobili samo u jednoj donaciji od kineske Vlade, samo toliko. To su najminimalniji troškovi za tako veliki samit, kao što znate. Evo, dobili ste i odgovor.

Za sve postoji odgovor, zato što se ponašamo odgovorno i ponašamo se ozbiljno, štedljivo. Srbiju smo podigli u međunarodnim okvirima. Kineski premijer nam je četiri dana bio u našoj zemlji. Umesto da kažete – čestitam, ovo je divan i lep događaj, hoću da učestvujem u tome i da mi kažem s ponosom – molim vas, pogledajte, ovo je cela Srbija, ovde je i tih 6%. Nije samo 94%, ovde je 100% Srbije došlo da vas pozdravi i da kažemo da smo ponosni svi zajedno što ste ovde, gospodine premijeru Kine. Vi ste se setili da kažete – koliko košta? Hoćete li da vam govorim koliko su koštali vaši skupovi, hoćete li da vam čitam, gde nije bilo nijednog premijera, a koštali su po milion i milion i 200 hiljada evra? Nijedan premijer, pa ni naš nije bio tamo na tim skupovima.

Ko Boga vas molim, pogledajte još jednu činjenicu. Želim da ljudi u Srbiji znaju, ovo je prvi budžet u savremenoj istoriji Srbije gde su nam nominalni rashodi niži u odnosu na prethodnu godinu. Dakle, nominalno, ne govorim dakle, da uzimate bilo kakvu klauzulu, nominalno su nam rashodi niži. To znači da smo na velike uštede krenuli. Prihode smo veoma konzervativno sagledavali, veoma konzervativno.

Sada vam kažem, mislim i očekujem da ti prihodi budu veći od onoga što smo napravili u ovom predlogu budžeta i zato se nadam da ćemo dolaziti sa novim rebalansima, a one koji vas podržavaju, bar vi narodni poslanici, naučite ih da se ne sprdaju i ne šale sa tim rebalans rebalansa, ako mi rebalansom pokazujemo da imamo više para, a ne manje para. Da smo novac uštedeli, a ne potrošili. Da smo novac zaradili, a ne da smo bili nesposobni.

Samo zato, zbog ovih nekoliko poslednjih rečenica sam želeo da dođem, da bi ljudi razumeli prirodu svega onoga što smo radili i svega onoga što smo u prethodnom periodu, čini mi se, uspeli da napravimo. Hvala vam još jedanput.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem predsedniku Vlade, gospodinu Aleksandru Vučiću.

Gospodine Živkoviću, po kom osnovu je vaše javljanje?

(Zoran Živković, s mesta: Replika, pomenut u izlaganju premijera.)

Mislim da sa vašim uličarskim ponašanjem i pretnjama niste zaslužili repliku.

Izvolite, reč ima Borislav Stefanović.

(Zoran Živković, s mesta: Stoko jedna.)

Gospodine Živkoviću…

(Zoran Živković, s mesta: Kažite.)

Gospodine Živkoviću, izričem vam prvu opomenu.

Gospodine Živkoviću, izričem vam drugu opomenu.

(Zoran Živković, s mesta: Ma možete…)

Gospodine Živkoviću, izričem vam treću opomenu.

Tražim udaljenje sa sednice gospodina Živkovića.

(Zoran Živković, s mesta: Izvolite. To kada budete predsednik Skupštine onda možete, da govorite…)

Gospodine Živkoviću, u stenogramu stoje vaše pretnje koje ste uputili, i pre toga, koje ste uputili predsedniku Vlade. Vaše uličarsko ponašanje, ponašanje kao da ste u kafani, sa mesta, vaše dobacivanje čitavo vreme dok je gospodin predsednik Vlade govorio i vi sada na sve to tražite repliku.

Gospodine Živkoviću, to je van svakog osnova, ponašanja narodnog poslanika.

Prekidam sednicu, dajem pauzu.

Molim obezbeđenje da postupi po izrečenim opomenama.

Pauza pet minuta.

Molim obezbeđenje da postupi po izrečenim opomenama predsedavajućeg Skupštine.

Izrečena je opomena udaljenja sa sednice. Molim vas, gospodine Živkoviću, da postupite po Poslovniku.

(Dragan Šutanovac dobacuje s mesta.)

Gospodine Šutanovac, vrlo dobro znate Poslovnik, izrečene su dve opomene, a posle toga ide opomena udaljenja sa sednice po Poslovniku.

(Poslanici DS dobacuju s mesta.)

Vi ste dobili dve opomene, niste treću.

Čuli ste, ima u stenogramu.

Molim obezbeđenje da postupi po nalogu predsedavajućeg.

Molim poslanike da zauzmu svoja mesta, nastavljamo sa radom.

Nastavljamo sa radom, po redosledu reč ima ovlašćeni predstavnik… Gospodin Šutanovac, po Poslovniku.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Gospodine predsedavajući, uvaženi predstavnici Vlade, narodni poslanici, gospodine premijeru, vama ne mogu da kažem uvaženi, nažalost, vaše ponašanje…

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Šutanovac, oduzimam vam reč.

(Poslanici DS negoduju.)

Ne možete na takav način da rušite dostojanstvo Narodne skupštine. Ako želite civilizovano, bez pretnji da govorite, izvolite. Ako ne želite, nećete dobiti reč.

Gospodine Šutanovac, vrlo dobro znate za vaše ponašanje u Narodnoj skupštini, gde imamo dobacivanja, pretnje. Možemo da izvadimo stenograme unazad mesec dana, da vidimo, da javnost vidi kako se ponašate u Narodnoj skupštini.

Izvolite, civilizovano i primereno visokom domu.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Ne znam samo gde ste čuli bilo koju pretnju ili neku ružnu reč.

PREDSEDAVAJUĆI: Govorite ceo dan. Izvadićemo stenograme, prezentovati javnosti da ne bude da nisam u pravu.

Vreme vam teče, gospodine Šutanovac. Recite koji sam član povredio.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Član 107. Vratite mi vreme.

Gospodine predsedavajući, prekršili ste u više navrata…

PREDSEDAVAJUĆI: Vi ste upravo prekršili član o dostojanstvu Narodne skupštine i nemoralno je da se pozivate na taj član.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Gospodine predsedavajući, prekršili ste u više navrata član 107. Dozvolili ste da premijer na dosad potpuno neprimeren način. Nadam se da vam ovaj izraz odgovara. Nisam rekao ni bahato…

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Šutanovac, mislim da kršite Poslovnik pozivajući se na povredu Poslovnika koja nije učinjena. Bahato ponašanje u Narodnoj skupštini su imali prilike da vide javnost i naši građani, gde se u kafanskoj atmosferi ponašala vaša poslanička grupa kada je gospodin premijer iznosio svoj deo iz Predloga budžeta.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Da završim.

PREDSEDAVAJUĆI: Ne možete na takav način da nastavite. Ja vas molim da se prilagodite dostojanstvu Narodne skupštine.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Prilagodiću vama.

U jednom finom, pristojnom obraćanju, nadasve nadahnutom lirskom obraćanju premijera Srbije, koji se sada smeje jer mu je veselo sve ovo, koji je gospodar Srbije u epskom značenju…

(Isključen mikrofon.)

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Šutanovac, ne vredi.

(Dragan Šutanovac, s mesta: Kako da obrazložim?)

Da li se još neko javlja po povredi Poslovnika, pošto gospodin Šutanovac ne želi?

(Dragan Šutanovac, s mesta: Jel mogu još jednom da pokušam?)

Ne možete gospodine, pokušali ste tri puta.

Reč ima predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić.

(Dragan Šutanovac, s mesta: Ozbiljan sam.)

Gospodine Šutanovac, imate dve opomene. Znate šta je treća.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Pošto ja nemam toliko vremena da gubim na lirske i epske rasprave, a znam da vi, gospodine Šutanovac, ne znate ni šta je lirsko a još manje šta je epsko, ali bih vas zamolio samo da se vratimo u raspravu o budžetu, ako je moguće.

Imam još nekoliko veoma važnih informacija za građane, koje sam preskočio u malopređašnjom izlaganju. Upravo sam dobio te podatke. Radi se o gubicima u 2008. i 2009. godini. Pretpostavljam da je tada na vlasti takođe bila Srpska napredna stranka, ili ne znam ko već? Bili su tada mnogo veći gubici. Dakle, tada smo imali 51 milion i 46 miliona evra gubitke i to su gubici koje ćemo takođe morati mi da nadoknadimo. Doduše, postigli smo određeni dogovor i uspeli to da prebijemo sa dugovanjima tih javnih preduzeća, tako da će država na kraju negde oko polovinu te sume morati da isplati, što je dobra vest za građane.

Što se tiče reči koje smo čuli, reči u kojima ste vi govorili o nervozi, a od svih teških reči koje sam izgovorio je bila ta da sam vas nazvao kukavicama ili političkim kukavicama, kako god hoćete, od čega ne odustajem, što mislim i što misle svi građani Srbije, vi ste predsednika odnosno predsedavajućeg Narodne skupštine, vaš poslanik, izabran na vašoj listi, nazvao ga je stokom. I sad kažete – da. Ako je to za vas super, dobro je da ljudi u Srbiji čuju da izrazi – stoko jedna, sintagme, koje koriste ljudi iz Demokratske stranke, ili izabrani na listi DS, su upravo te koje najbolje govore o njihovom demokratskom kapacitetu, o načinu na koji bi da se dočepaju vlasti. Ja sam vam već rekao – olakšaću vam, samo nemojte više ništa da spaljujete i nemojte više nikoga da linčujete. Sve može, ali to može mirno, može i na izborima, može kako god hoćete. Samo više nemojte ljude da nazivate stokom, kao Boga vas molim, i nemojte nikoga da linčujete, kao što su neki bili linčovani samo zato što su drugačije mislili.

Bio je linčovan i Dragan Milanović i mnogi drugi, pa ste ćutali i sakrili to da se nigde ne pojavi i da se nigde ne vidi. Skupilo se 20 vas, snagatora, veoma hrabrih, da linčujete starca od 66-67 godina, oduševljeno, pa smo i to, izgleda, zaboravili. Ali, postoje ljudi koji, kao što vidite, smeju da vas podsete i koji vas se nimalo ne plaše. Nisam ni vašom lirikom ni vašom epikom fasciniran, pošto dobro znam koliko o tome znate, taman isto onoliko koliko znate o budžetu i taman isto onoliko dobro bi donela vaša lirika i epika, kao i vaši pozivi na linč, kao i to – stoko jedna, taman koliko je vaša politika donela dobro ovom narodu.

Zato sam siguran i verujem i u srpski narod, i u građane Srbije, da su umeli i da će uvek umeti da izaberu budućnost za svoju zemlju i za svoj narod. Hvala vam najlepše.

BORISLAV STEFANOVIĆ: U političkom smislu, da. Ne mislite valjda da se premijer tuče u ringu, kako je on meni rekao? Dakle, gospodine Vučiću ni jedan predsednik Vlade u istoriji Srbije, Kraljevine ili Republike na ovaj način nije razgovarao sa narodnim poslanicima, kako ste vi to danas govorili. Vi koji ste sve vreme povišenim glasom se nama obraćali, da ne kažem vikali na nas, vičete na nas, kažete – šta se vi derete i pretite.

Niko vama nije pretio. Ne mislite valjda da mi iz te male, kako kažete, DS, mogu nekome da prete. Govorio sam o političkom bumerangu, proverite, niste bili ovde na raspravi. Taj bumerang je politički, ne mislim nikome ništa loše lično, niti mi vas mrzimo, to stalno ponavljam, ali sigurno će vas stići taj politički bumerang, sto posto. Čim vama ovako aplaudiraju za tu prazninu i tu šuplju kantu koju prodajete građanima Srbije, lepo sam rekao prošli put, ti isti će vas sačekati na krivini. Ne mi, mi ćemo biti tu da ukazujemo kao i do sada na vaše greške, propuste i da dajemo predloge koji se od reda vama uopšte ne dopadaju.

Govorio sam o tome da stvarate situaciju političkog rata do istrebljenja sa opozicijom, ne da mi vas napadamo, nego ovo što vi govorite za opoziciju i za poslanike DS, ove uvrede koje ste izručili na nas, to je nezabeleženo, to je bezobrazno i mislim da dugujete izvinjenje građanima, ne nama. Hvala.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem gospodine Stefanoviću.

Reč ima predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Želim da vam pročitam poštovani građani, sve moje uvrede su se svele u to da su kukavice. To su bile sve moje uvrede. Pogledajte šta je čovek u dva minuta izgovorio zarad građana Srbije i zarad priče o tome ko je civilizovan, kulturan, demokrata, ko je varvarin a ko nije – nervoza, bes, primitivizam, prostakluk, bezobrazan, šuplja kanta, šta se derete.

Ne derem se, znate to je kada neko uzme kožu da dere, možda sam vikao, nadam se da nisam, izvinite ako jesam, a moram malo i jeziku da vas naučim, nije zgoreg gospodine Stefanoviću.

Vi ste rekli – naravno da će pasti sa vlasti, podrazumeva se, za razliku od vas koji nikada ne padate sa vlasti. Evo 14 godina vladate i ne pada vam na pamet ni sa 6% da pustite vlast, a onda kažete – pa će taj bumerang onda po njima da se vrati, a to je sve zbog progona koji ste pomenuli u prethodnoj rečenici.

Vi to pretite progonom, gospodine Stefanoviću. Čitam vam, ovo je stenogram, gospodine Stefanoviću. Pretite progonom. Imate samo jedan problem, ne plašim se ja vaših progona. Vaše progone sam prolazio 12 godina i ne plašim se vaših progona. Prolazim i danas slušajući ovakve neistine koje izgovarate svakoga dana, o šupljoj kanti, pričate. Vi pričate nekome o šupljoj kanti? Vi niste ni šuplju kantu ostavili, ni šuplju kantu u našoj državnoj kući, u državnoj kasi niste ostavili, a mi državu počinjemo da gradimo i da pravimo onako kako treba da izgleda jedna prava i ozbiljna država.

Šta su vaše primedbe bile danas, gospodine Stefanoviću? Vaše primedbe su bile – pa gde toliko putujemo? Putujemo mnogo manje nego vi, 60% manje nego vi. Putujemo mnogo manje nego vi danas u pokrajini. Govorite o specijalizovanim uslugama, pa i to su nam niži iznosi nego vaše vreme, uzgred tu su naučni radnici, samo što vi to niste znali, pa biste nas za to kritikovali.

Uzgred, da vas obavestim, za Er Srbiju nikako niste odgovorili, ali izgleda da vam to nešto ne ide, iako sam vam o tome beskrajno dugo govorio. Ne ide da mi oko, kako se zove, „Srbijagas“, ni oko „Srbijagasa“ vam ne ide, to je iz vašeg vremena. Sve vaše obaveze mi moramo da preuzmemo i moramo da platimo. Na šta se onda svelo, na šta su se onda svele vaše primedbe? Na neistine, na besmislice, na izmišljotine i na to što ste upravo rekli, na nervozu, bes, primitivizam, prostakluk, kako god hoćete to da nazovete.

Da li je moja jedna reč da ste kukavice, koja je uzgred istinita i u koju apsolutno verujem, ta koja vas je naterala da svu tu bujicu, lavinu najtežih uvreda i reči izgovorite, zadovoljan sam što time pokazujete svoje lice, vi gospodine Stefanoviću nam držite pridike o putovanjima, a vi ste ovde uzeli službeni put do hotela „Metropol“ i slupali automobil i na tom službenom putu do hotela „Metropol“ gde ste slupali automobil, ni to vam nije bilo dovoljno, to razumem? Desi se, vozač slupa automobil, a što ne odete pešice do hotela „Metropol“, to malo da potrčite, to vam treba tri minuta, četiri minuta, ne više.

Da vas pitam sa druge strane, što ste pobegli iz automobila. Desi se udes, desi se, što pobegnete iz automobila? Ja sam imao pet udesa raznih, ali još nikada nisam pobegao sa lica mesta i u tome se razlikujemo.

Moguće je da se meni posledice vide, a vama se ne vide nikakve posledice, udario vas tramvaj ili ne udario, udario vas automobil ili ne udario, što se toga tiče nikakve se posledice ne vide.

Na kraju, ono što je ozbiljnije, nažalost, ja moram gospodine Bečiću i da odgovaram i na dobacivanja iz klupa. Želim da vas obavestim o gubicima koje smo nasledili. Naime, Er Srbija 2011. godina 30 miliona, 2012. godina 37 miliona, 2010. godina 35 miliona ali evra. Neko to mora da vrati, znate., Neće niko drugi sem nas. Sve to što niste bili sposobni mi danas moramo da platimo i da vratimo i zato ćemo da se borimo da to promenimo.

Da vas još jednom obradujem, pojačajte zajedno sa nekim tajkunima određene štrajkove, pojačajte ih, zato što sam sasvim ozbiljan kada vam kažem da ne mislim na silu i po svaku cenu da ostajem predsednik Vlade i ne bi ste verovali koliko bi mi bilo lakše da mogu vama da ostavim da radite nešto. Jedan jedini problem imam, imam sina i ćerku i ne verujem i ne bih voleo da njihova budućnost zavisi od onih ljudi koji su zemlju doveli na ivicu propasti, to mi je jedini problem, a neko drugi, to je u redu.

Kada budem otišao, gospodine Stefanoviću, a možete uskoro i da se obradujete tome, možete da se iznenadite, neće doći vi, doći će neko drugi ko će da nastavi ovakvim putem i nemojte uopšte da brinete za to, samo želim da vas obradujem da vam kažem da se možda pozitivno iznenadite i da se ne sekirate mnogo za moj opstanak na vlasti jer mi do vlasti nije ni malo. Osam meseci sam predsednik Vlade, a da vam iskreno kažem umoran sam od pridika svih onih koji ne rade ništa a čije se primedbe odnose u stvari na sve ono što su nam oni ostavili i što su nam oni uradili.

Umoran sam od toga da ne mogu da završim one stvari koje bih želeo da završimo, umoran sam od toga što mnogim saradnicima ne mogu da kažem da nešto ne valja i da nešto mora da se uradi brže i bolje ili sam ja veoma loš što je takođe moguće i mogu još jednom da vam ponudim, pre vremena da vas obradujem, ali neće to june vas da mune da preuzmete vlast, preuzeće neko drugi ko će voditi računa o ovoj zemlji i ko će brinuti o interesima ovih građana i u tom sam apsolutno siguran i nemojte da smetnete sa uma da je Srbija danas drugačija, da je Srbija danas odgovornija i da Srbija više ne pada na te priče povećajte plate i penzije zato što Srbija zna koliko ste duboko i koliko ste je suštinski uništili i razorili. Zato Srbija dobro pamti i Srbija gleda u budućnost i verujem da Srbija dobro zna gde koga, kako i kad bira. Hvala.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem predsedniku Vlade, gospodinu Aleksandru Vučiću.

Reč ima šef poslaničke grupe DS, Borislav Stefanović. Replika dva minuta. Izvolite.

BORISLAV STEFANOVIĆ: Zaista vam kažem da nema mržnje, gospodine Vučiću, zaista vam to tvrdim. Mislim da je malo čak i komično, tragi-komično kada neko pokušava da uplaši narod ostavkom, čovek koji se dva puta povlačio iz politike pa pogazio svoju reč. Ne znam, da li se građani sećaju da je gospodin Vučić baš ovde ispred Skupštine grada se okrenuo i rekao – ja napuštam politiku, dosta mi je Ivice Dačića, dosta mi je žutih. I, šta bi od toga? Ništa.

Evo, ja vas držim za reč, gospodine Vučiću. Smatram da ste vi čovek koji ipak je u stanju da pronađe tu čast u sebi, i ako padnete na 26% ili ne možete da izdržite štrajkove, kako ste rekli, da ćete se povući. Srbiji će svanuti ne zato što mi nudimo veće plate, ne zato što mi nudimo veće penzije, nego što smo dokazali u ovoj skupštini da niste morali da ih smanjujete, a ne da ih povećavate. To je razlika i to je ono što nećete da čujete.

„Srbijagas“. Ko je bio direktor „Srbijagasa“? Ko je danas direktor „Srbijagasa“? Isti čovek. Što na mene vičete? Ko je vodio JAT? Da li onaj Dinkić koga ste stavili u Vladu? Što na mene vičete? Kažete Vojvodina više troši, čak pet puta, zamislite šta ste rekli? Vojvodina za putovanja, dragi građani, 109 miliona dinara. Vlada Srbije 6,5 milijardi dinara.

Naravno da je razlika i naravno da je Er Srbija veća, molim vas. Znači, ja sam kažem to, ali šest i po milijardi, a Vojvodina 109 miliona, sram ih bilo.

(Aleksandar Vučić, s mesta: Gde?)

Pa, evo u budžetu, nisu vas informisali. Stavka 422, gospodine Vučiću.

Moram da vam kažem da ne želim uopšte da iznosim bilo kakve loše reči, samo vas molim na kraju jednu stvar…

(Predsedavajući: Vreme.)

…kada zovete predstavnike bivšeg režima, odlučite se da li ćete ih zvati na otvaranje ili ćete ih hapsiti. Morate već jednom da se odlučite, a i mi ćemo vas zvati, samo ako išta napravite.

PREDSEDAVAJUĆI: Vreme, gospodine Stefanoviću.

Reč ima predsednik Vlade gospodin Aleksandar Vučić. Izvolite.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Oni koji su za hapšenje, biće hapšeni. Na mene taj pritisak da vršite, to kao, politička su hapšenja ili ne znam šta, nemojte da pokušavate. Onaj ko je kriminalac, biće uhapšen, onaj ko je počinio krivično delo, biće uhapšen. Tu odluku donosi tužilac, imamo tužilačku istragu, a tužioca ste vi postavili, samo da vas podsetim i govorili nam da je najbolji na svetu.

Kažete ovde da ste nam dokazali da nije trebalo da trošimo. Trebalo je, gospodine Stefanoviću, ne znate vi to ili znate, pa se pravite da ne znate. Hoćete da mi kažete da MMF ne zna šta priča, da Nemci ne znaju šta pričaju, da niko ništa ne zna šta priča samo vi znate šta pričate? Znate vi dobro sve. Ne pričate vi o tome sa njima. Kada ste sa njima, onda ćutite o Zakonu o radu, zato što oni hvale Zakon o radu i govore da je to suština reformi koje smo proveli, a koje vi niste smeli jer ste bili kukavice. Svi oni to znaju i svi u svetu sve odlično razumeju, kao što to odlučno razumeju naši građani.

Što se tiče reči, gospodine Stefanoviću, vi danas imate 6%, vi držite vlast, stisli ste je, ne date je kao da vam je život upitanju. Svakoga dana držite predavanja svima kako hoće da vam sruše nešto sveto i nešto čudesno važno, ali 6% naših ne damo i ne damo naše fotelje ni po koju cenu i ni za živu glavu. Meni govorite o tome.

Možda ste upravu, možda ovako, možda onako. Ja mislim da je bilo dobro za zemlju da sam posle teških stvari, prilikom raspada Srpske radikalne stranke, kroz koje sam prolazio i to ne krijem i nikada nisam krio, ostao u politici, jer ako ništa, doneo sam našem narodu pobedu nad vama, doprineo toj pobedi, bar malo doprineo toj pobedi. Doprineo sam pobedi budućnosti nad onima koji žive u prošlosti, nad onima koji uvek prebacuju nekom drugom prošlost, a u stvari jedino što umeju, to je da žive u prošlosti devedesetih, jer bez devedesetih nisu ništa. Zato bi sve da vrate u devedesete da bi oni opet bili neko i nešto.

Prošlo je to vreme. Prošlo je vreme pljačkaških privatizacija, prošlo je vreme otimačina. Došlo je vreme, naravno, da se plate računi, ali je došlo vreme kada mi kao narod moramo da platimo račune. Došlo je vreme da se ne lažemo i da govorimo istinu. Robert Kenedi je rekao – na kraju krajeva, najbolje je da narodu saopštite istinu. Mi smo birali između ta dva puta. Vi mislite da ste vi bolje videli u budžetu, mi smo ćoravi, vi bolje znate budžet nego mi, na kojem radimo već četiri meseca. Pa nam kažete – mogli ste da ne smanjujete plate i penzije.

(Narodni poslanik Vesna Marjanović dobacuje s mesta.)

Molim vas, nemojte da mi dobacujete.

(Predsedavajući: Gospođo Marjanović, molim vas, nemojte da dobacujete.)

Dakle, samo da ljudi znaju da nam za troškove putovanja, ovo što je pročitao gospodin Stefanović, nisu to Vladina putovanja, nego su to putovanja svakog policajca, svakog inspektora, prevoz dece, i to nam je uračunao u troškove putovanja. Šta da vam kažem, poštovani prijatelji, toliko o istini koju saopštava gospodin Stefanović.

Želim da kažem zarad građana Srbije zašto smo mi ovo sve uradili i zašto bi neko bio motivisan da ovo na ovakav način napravi. Postoje dve mogućnosti – ili želite da vodite kukavičku politiku, politiku lako ćemo, samo da prođe još jedan dan i ništa više ili ćete da vodite politiku hrabru, u kojoj ćete da žrtvujete sebe, ali da uradite nešto dobro za svoju zemlju i nešto dobro za svoj narod.

Ja sam zato s punim pravom rekao sve što mislim o njima, to ne menjam i potpuno sam siguran da zato neki drugi ljudi imaju političku budućnost. Ja sam politička sadašnjost, ne znam još koliko kratko vremena politička budućnost, ali sasvim sigurno znam da oni koji nemaju reformski kapacitet u Srbiji, nemaju političku budućnost. Izvinjavam se što govorim istinu, izvinjavam se što je govorim u lice, izvinjavam se što se ne plašim da je kažem, ma koliko puta ustali, vikali, pretili ili ne znam šta činili.

Mislim da Srbija zaslužuje ozbiljnu posvećenost. Šef delegacije EU u Srbiji, a vi ste valjda stranka koja je za evropski put, mi smo oni koji smo naknadno došli, koji smo od vas to učili i koji smo nikakvi evropejci, ali taj šef Evropske komisije u Beogradu kaže da Srbija treba da bude ponosna na mere koje je Vlada Srbije preduzela.

Nemački ambasador kaže – taj Vučić, taj nikakvi Vučić je preduzeo mnogo važnih, dobrih i pametnih koraka, u svom današnjem intervjuu, današnjem, ne od pre pet meseci, danas kaže. Izgleda nemački ambasador ili vam nije iz dobre zemlje ili nije dobar ambasador.

Ljudi iz MMF, Svetske banke, IBRD-a svuda kažu, iz svih tih organizacija kažu – najbolji budžet, mi potpisujemo sa vama aranžman, mi sa vama pravimo dogovor. To je prvi put da Srbija postaje sigurna zemlja za buduća pokoljenja. Vi kažete – ne valja. Vi ste pametniji od svih, izgleda. Mi smo svi veoma glupi, a samo ste vi pametni, samo vi znate kako mi treba da vraćamo dugove JAT-a ili ne treba.

Vi ste danas rekli – to je zbog gubitaka Er Srbije. To vam je izašlo na svim vestima. Kako vas nije stid da takve neistine izgovarate? Kako vas nije stid da takve neistine građanima Srbije izgovarate?

Rekli ste da smo zato rebalans pravili, da bi se pokrivali gubici Er Srbije. Kako vas nije stid? Ljudi su ponosni na svoju nacionalnu kompaniju, koja je profitabilno završila, dobićete u februaru oditorske kuće najpoznatije u svetu izveštaj. Prvi put u istoriji imamo da naša nacionalna avio-kompanija posluje pozitivno i umesto da se time hvalimo, vi idete da je rušite na svakom mestu.

Da li je to ta politika koju zagovarate? To nije politika. Politika koju ja zagovaram, da, dođite, gospodine Tadić, dođite gospodine Cvetkoviću, da, dođite gospodine Đilas na most, jer ste vi potpisali ugovor zajedno sa Dinkićem. Cvetković ga je potpisao. Mi smo počeli da ga plaćamo i izvršili plaćanje do kraja i rešavali probleme oko aneksa i podizvođača i sve ostalo. Nikakv problem sa tim nismo imali.

Vi se pitate i kažete – lep je taj samit, koliko košta taj samit, 16 plus jedan? Kažete – koliko košta taj samit? Da li je to loše?

(Borislav Stefanović, s mesta: Loše je.)

Da, to je veoma loše.

(Predsedavajući: Gospodine Stefanoviću, nemojte da dobacujete.)

Dobacujte samo. Odgovoriću vam i na svako dobacivanje. Imam dovoljno i hrabrosti i snage i energije i znanja da vam odgovorim i na svako dobacivanje.

Loše je, a reći ću vam i koliko košta. Koštalo je svega 800 hiljada evra, a 4,5 miliona smo dobili samo u jednoj donaciji od kineske Vlade, samo toliko. To su najminimalniji troškovi za tako veliki samit, kao što znate. Evo, dobili ste i odgovor.

Za sve postoji odgovor, zato što se ponašamo odgovorno i ponašamo se ozbiljno, štedljivo. Srbiju smo podigli u međunarodnim okvirima. Kineski premijer nam je četiri dana bio u našoj zemlji. Umesto da kažete – čestitam, ovo je divan i lep događaj, hoću da učestvujem u tome i da mi kažem s ponosom – molim vas, pogledajte, ovo je cela Srbija, ovde je i tih 6%. Nije samo 94%, ovde je 100% Srbije došlo da vas pozdravi i da kažemo da smo ponosni svi zajedno što ste ovde, gospodine premijeru Kine. Vi ste se setili da kažete – koliko košta? Hoćete li da vam govorim koliko su koštali vaši skupovi, hoćete li da vam čitam, gde nije bilo nijednog premijera, a koštali su po milion i milion i 200 hiljada evra? Nijedan premijer, pa ni naš nije bio tamo na tim skupovima.

Ko Boga vas molim, pogledajte još jednu činjenicu. Želim da ljudi u Srbiji znaju, ovo je prvi budžet u savremenoj istoriji Srbije gde su nam nominalni rashodi niži u odnosu na prethodnu godinu. Dakle, nominalno, ne govorim dakle, da uzimate bilo kakvu klauzulu, nominalno su nam rashodi niži. To znači da smo na velike uštede krenuli. Prihode smo veoma konzervativno sagledavali, veoma konzervativno.

Sada vam kažem, mislim i očekujem da ti prihodi budu veći od onoga što smo napravili u ovom predlogu budžeta i zato se nadam da ćemo dolaziti sa novim rebalansima, a one koji vas podržavaju, bar vi narodni poslanici, naučite ih da se ne sprdaju i ne šale sa tim rebalans rebalansa, ako mi rebalansom pokazujemo da imamo više para, a ne manje para. Da smo novac uštedeli, a ne potrošili. Da smo novac zaradili, a ne da smo bili nesposobni.

Samo zato, zbog ovih nekoliko poslednjih rečenica sam želeo da dođem, da bi ljudi razumeli prirodu svega onoga što smo radili i svega onoga što smo u prethodnom periodu, čini mi se, uspeli da napravimo. Hvala vam još jedanput.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem predsedniku Vlade, gospodinu Aleksandru Vučiću.

Gospodine Živkoviću, po kom osnovu je vaše javljanje?

(Zoran Živković, s mesta: Replika, pomenut u izlaganju premijera.)

Mislim da sa vašim uličarskim ponašanjem i pretnjama niste zaslužili repliku.

Izvolite, reč ima Borislav Stefanović.

(Zoran Živković, s mesta: Stoko jedna.)

Gospodine Živkoviću…

(Zoran Živković, s mesta: Kažite.)

Gospodine Živkoviću, izričem vam prvu opomenu.

Gospodine Živkoviću, izričem vam drugu opomenu.

(Zoran Živković, s mesta: Ma možete…)

Gospodine Živkoviću, izričem vam treću opomenu.

Tražim udaljenje sa sednice gospodina Živkovića.

(Zoran Živković, s mesta: Izvolite. To kada budete predsednik Skupštine onda možete, da govorite…)

Gospodine Živkoviću, u stenogramu stoje vaše pretnje koje ste uputili, i pre toga, koje ste uputili predsedniku Vlade. Vaše uličarsko ponašanje, ponašanje kao da ste u kafani, sa mesta, vaše dobacivanje čitavo vreme dok je gospodin predsednik Vlade govorio i vi sada na sve to tražite repliku.

Gospodine Živkoviću, to je van svakog osnova, ponašanja narodnog poslanika.

Prekidam sednicu, dajem pauzu.

Molim obezbeđenje da postupi po izrečenim opomenama.

Pauza pet minuta.

Molim obezbeđenje da postupi po izrečenim opomenama predsedavajućeg Skupštine.

Izrečena je opomena udaljenja sa sednice. Molim vas, gospodine Živkoviću, da postupite po Poslovniku.

(Dragan Šutanovac dobacuje s mesta.)

Gospodine Šutanovac, vrlo dobro znate Poslovnik, izrečene su dve opomene, a posle toga ide opomena udaljenja sa sednice po Poslovniku.

(Poslanici DS dobacuju s mesta.)

Vi ste dobili dve opomene, niste treću.

Čuli ste, ima u stenogramu.

Molim obezbeđenje da postupi po nalogu predsedavajućeg.

Molim poslanike da zauzmu svoja mesta, nastavljamo sa radom.

Nastavljamo sa radom, po redosledu reč ima ovlašćeni predstavnik… Gospodin Šutanovac, po Poslovniku.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Gospodine predsedavajući, uvaženi predstavnici Vlade, narodni poslanici, gospodine premijeru, vama ne mogu da kažem uvaženi, nažalost, vaše ponašanje…

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Šutanovac, oduzimam vam reč.

(Poslanici DS negoduju.)

Ne možete na takav način da rušite dostojanstvo Narodne skupštine. Ako želite civilizovano, bez pretnji da govorite, izvolite. Ako ne želite, nećete dobiti reč.

Gospodine Šutanovac, vrlo dobro znate za vaše ponašanje u Narodnoj skupštini, gde imamo dobacivanja, pretnje. Možemo da izvadimo stenograme unazad mesec dana, da vidimo, da javnost vidi kako se ponašate u Narodnoj skupštini.

Izvolite, civilizovano i primereno visokom domu.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Ne znam samo gde ste čuli bilo koju pretnju ili neku ružnu reč.

PREDSEDAVAJUĆI: Govorite ceo dan. Izvadićemo stenograme, prezentovati javnosti da ne bude da nisam u pravu.

Vreme vam teče, gospodine Šutanovac. Recite koji sam član povredio.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Član 107. Vratite mi vreme.

Gospodine predsedavajući, prekršili ste u više navrata…

PREDSEDAVAJUĆI: Vi ste upravo prekršili član o dostojanstvu Narodne skupštine i nemoralno je da se pozivate na taj član.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Gospodine predsedavajući, prekršili ste u više navrata član 107. Dozvolili ste da premijer na dosad potpuno neprimeren način. Nadam se da vam ovaj izraz odgovara. Nisam rekao ni bahato…

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Šutanovac, mislim da kršite Poslovnik pozivajući se na povredu Poslovnika koja nije učinjena. Bahato ponašanje u Narodnoj skupštini su imali prilike da vide javnost i naši građani, gde se u kafanskoj atmosferi ponašala vaša poslanička grupa kada je gospodin premijer iznosio svoj deo iz Predloga budžeta.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Da završim.

PREDSEDAVAJUĆI: Ne možete na takav način da nastavite. Ja vas molim da se prilagodite dostojanstvu Narodne skupštine.

DRAGAN ŠUTANOVAC: Prilagodiću vama.

U jednom finom, pristojnom obraćanju, nadasve nadahnutom lirskom obraćanju premijera Srbije, koji se sada smeje jer mu je veselo sve ovo, koji je gospodar Srbije u epskom značenju…

(Isključen mikrofon.)

PREDSEDAVAJUĆI: Gospodine Šutanovac, ne vredi.

(Dragan Šutanovac, s mesta: Kako da obrazložim?)

Da li se još neko javlja po povredi Poslovnika, pošto gospodin Šutanovac ne želi?

(Dragan Šutanovac, s mesta: Jel mogu još jednom da pokušam?)

Ne možete gospodine, pokušali ste tri puta.

Reč ima predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić.

(Dragan Šutanovac, s mesta: Ozbiljan sam.)

Gospodine Šutanovac, imate dve opomene. Znate šta je treća.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Pošto ja nemam toliko vremena da gubim na lirske i epske rasprave, a znam da vi, gospodine Šutanovac, ne znate ni šta je lirsko a još manje šta je epsko, ali bih vas zamolio samo da se vratimo u raspravu o budžetu, ako je moguće.

Imam još nekoliko veoma važnih informacija za građane, koje sam preskočio u malopređašnjom izlaganju. Upravo sam dobio te podatke. Radi se o gubicima u 2008. i 2009. godini. Pretpostavljam da je tada na vlasti takođe bila Srpska napredna stranka, ili ne znam ko već? Bili su tada mnogo veći gubici. Dakle, tada smo imali 51 milion i 46 miliona evra gubitke i to su gubici koje ćemo takođe morati mi da nadoknadimo. Doduše, postigli smo određeni dogovor i uspeli to da prebijemo sa dugovanjima tih javnih preduzeća, tako da će država na kraju negde oko polovinu te sume morati da isplati, što je dobra vest za građane.

Što se tiče reči koje smo čuli, reči u kojima ste vi govorili o nervozi, a od svih teških reči koje sam izgovorio je bila ta da sam vas nazvao kukavicama ili političkim kukavicama, kako god hoćete, od čega ne odustajem, što mislim i što misle svi građani Srbije, vi ste predsednika odnosno predsedavajućeg Narodne skupštine, vaš poslanik, izabran na vašoj listi, nazvao ga je stokom. I sad kažete – da. Ako je to za vas super, dobro je da ljudi u Srbiji čuju da izrazi – stoko jedna, sintagme, koje koriste ljudi iz Demokratske stranke, ili izabrani na listi DS, su upravo te koje najbolje govore o njihovom demokratskom kapacitetu, o načinu na koji bi da se dočepaju vlasti. Ja sam vam već rekao – olakšaću vam, samo nemojte više ništa da spaljujete i nemojte više nikoga da linčujete. Sve može, ali to može mirno, može i na izborima, može kako god hoćete. Samo više nemojte ljude da nazivate stokom, kao Boga vas molim, i nemojte nikoga da linčujete, kao što su neki bili linčovani samo zato što su drugačije mislili.

Bio je linčovan i Dragan Milanović i mnogi drugi, pa ste ćutali i sakrili to da se nigde ne pojavi i da se nigde ne vidi. Skupilo se 20 vas, snagatora, veoma hrabrih, da linčujete starca od 66-67 godina, oduševljeno, pa smo i to, izgleda, zaboravili. Ali, postoje ljudi koji, kao što vidite, smeju da vas podsete i koji vas se nimalo ne plaše. Nisam ni vašom lirikom ni vašom epikom fasciniran, pošto dobro znam koliko o tome znate, taman isto onoliko koliko znate o budžetu i taman isto onoliko dobro bi donela vaša lirika i epika, kao i vaši pozivi na linč, kao i to – stoko jedna, taman koliko je vaša politika donela dobro ovom narodu.

Zato sam siguran i verujem i u srpski narod, i u građane Srbije, da su umeli i da će uvek umeti da izaberu budućnost za svoju zemlju i za svoj narod. Hvala vam najlepše.

PREDSEDAVAJUĆI: Zahvaljujem predsedniku Vlade, gospodinu Aleksandru Vučiću.

Izvor: Jedanaesta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije (privremene stenografske beleške, neredigovane i neautorizovane) Narodna skupština 22. decembar 2014. );

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve