SIKA

Vreme uspeha! (decembar 2014.) >

Poslovne vesti

Sika: Otvorena fabrika u Šimanovcima

Kompanija Sika otvorila je u Šimanovcima najsavremeniju fabriku za proizvodnju materijala za specijalne namene u građevinarstvu i industriji. U ovu grinfild investiciju uloženo je pet miliona švajcarskih franaka (oko 4,2 miliona evra). Nova fabrika se prostire na više od 4300 m2 i u okviru nje se nalaze proizvodni pogoni za proizvodnju tečnih aditiva za betone i praškastih proizvoda (građevinskih lepkova i maltera), ali i najsavremenije laboratorije. Prema planovima, u fabrici će se, po smeni, godišnje proizvoditi 6000 tona tečnih i 20.000 kg praškastih proizvoda i to u najvećoj meri za tržišta Srbije i Crne Gore. Fabrika Sika Srbija je u potpunosti automatizovana i poseduje najsavremeniju tehnologiju i opremu koja omogućava veću fleksibilnost, brzo prilagođavanje linija za pakovanje u slučaju implementacije novih proizvoda, mogućnost opsluživanja više linija za pakovanje istovremeno i manje zahtevno održavanje.


MediGroup: Potpuni zdravstveni skrining

U cilju prevencije i rane detekcije bolesti, u Opštoj bolnici MediGroup (www.medigroup.rs) uveden je program Potpunog zdravstvenog skrininga. Ovaj jedinstveni program podrazumeva kompletne preglede i dijagnostičke procedure koje u jednom danu, za samo šest sati, omogućavaju pacijentu detaljnu kontrolu i preciznu procenu njegovog zdravstvenog stanja. U program su uključeni svi oni pregledi i procedure koje se odnose na brojna ozbiljna zdravstvena stanja, a sa posebnim naglaskom na kardiovaskularni sistem i rano otkrivanje malignih bolesti. Svi pregledi su neinvanzivni i koordinisani tako da čekanja između pregleda nema. Uključuju savremenu laboratorijsku dijagnostiku, ultrazvučne preglede, magnetnu rezonancu i skener, kao i preglede različitih specijalista.


Coca-Cola: Svetska nagrada za inovaciju

Coca-Cola sistem dobitnik je Svetske nagrade za inovacije u industriji napitaka (World Beverage Innovation Award) za projekat obnove vlažnih staništa duž Dunava, koji obuhvata i Specijalni rezervat prirode "Gornje Podunavlje". Priznanje je došlo kao kruna trogodišnje saradnje Coca-Cola sistema i WWF, Svetskog fonda za prirodu, na očuvanju vodenih resursa Srbije. Projekat "Gornje Podunavlje" izborio se za nagradu u velikoj konkurenciji od preko 400 radova pristiglih iz više od 40 zemalja. "Kako je voda glavni sastojak naših proizvoda, zalažemo se za njeno efikasnije korišćenje kroz održivo poslovanje i partnerstvo sa WWF-om. Kroz ovaj projekat Coca-Cola sistem nastoji da ispuni svoj globalni cilj – da do 2020. godine prirodi vratimo svu vodu koju koristimo za proizvodnju širom sveta", izjavila je Milica Stefanović, predstavnica Coca-Cola sistema.


Banca Intesa: Finalisti Intesa Farmer konkursa

Banca Intesa odabrala je finaliste drugog godišnjeg konkursa Intesa Farmer, izbora za najbolje poljoprivredne proizvođače u oblasti povrtarstva, ratarstva, voćarstva i stočarstva. Za titulu Intesa Ratar i dalje se nadmeću Stipan Štrangar iz Bačkog Monoštora, Atila Almadi iz Mola, i Željko Sefkerinac iz Banatskog Novog Sela, dok su finalisti u kategoriji Intesa Povrtar Milan Tomović iz Koštunića, Ilija Mijić iz Futoga, i Slobodan Nikolić iz Brestača. Stručna komisija na konkursu Intesa Farmer izdvojila je Tatjanu Horvat iz Donjeg Tavankuta, Zoricu Kovačević iz Čerevića, i Sergeja Vujačića iz Vrbasa kao tri najuspešnija kandidata u oblasti voćarstva, odnosno Mikloša Balašu iz Čantavira, Sofiju Vrbaški iz Mola, i Jovana Makitanovića iz Kuzmina u kategoriji Intesa Stočar. Proglašenje pobednika planirano je za decembar, a najuspešnije učesnike konkursa očekuje studijsko putovanje na Međunarodni sajam poljoprivrede SIA u Parizu (Salon International de’l Agriculture), koji se održava u februaru 2015. godine, kao i poklon vaučeri u iznosu od 100.000 dinara za kupovinu repromaterijala ili stočne ishrane kod partnerskih prodavaca.


Atlantic Grupa: DEG prodala deo vlasništva Grupe

Nemačka razvojna banka DEG je u procesu ubrzanog upisa otpustila 207.173 akcije Atlantic Grupe, što čini 6,21 odsto vlasničkog kapitala. Nakon transakcije DEG ostaje strateški partner sa 2,28% udela u vlasničkom kapitalu Atlantic Grupe. Ponuda akcija DEG-a generisala je snažan interes investitora, odnosno 1,7 puta veću potražnju. U transakciji ukupne vrednosti 25 miliona evra, 58 odsto učešća je alocirano investicionim fondovima, 39 odsto penzionim fondovima i tri odsto bankama i individualnim investitorima. Ova transakcija će osigurati dodatnu likvidnost akcija Atlantic Grupe, povećavajući udeo akcija koje su distribuirane javnosti (free-float) na 35,5 odsto, saopšteno je iz Grupe.


Henkel Srbija: Nova Bref fabrika

Kompanija Henkel Srbija je krajem novembra otvorila novu Bref fabriku u Kruševcu, koja predstavlja investiciju vrednu više od 21 milion evra, a zahvaljujući kojoj će biti otvoreno 220 novih radnih mesta. Nova fabrika namenjena je proizvodnji Bref proizvoda i snabdevaće 22 regionalna i evropska tržišta. "Nova Bref fabrika je projekat od izuzetnog značaja za Henkel, kako u Srbiji tako i na regionalnom i globalnom nivou. Investicija u vrednosti od 21 milion evra u novi pogon ima za cilj da podrži dalji razvoj našeg poslovanja, spajajući svetsku stručnost sa lokalnim znanjem", izjavio je Bruno Pjaćenca (Bruno Piacenza, na slici), član Upravnog odbora kompanije Henkel na globalnom nivou i izvršni direktor sektora Deterdženti i kućna hemija Henkel globalno.


Meter&Control: Pametna brojila iz Srbije

Početkom novembra, na sajmu European Utility Week u Amsterdamu, kompanija Meter&Control premijerno je evropskoj stručnoj javnosti predstavila pametna brojila proizvedena u Srbiji, koja omogućavaju daljinsko upravljanje i kontrolu potrošnje električne energije. Sistem koji proizvodi kompanija Meter&Control omogućava "humano isključenje" pomoću kojeg se ograničava potrošnja na određeni broj kilovata, tako da potrošač može da ostvari svoje životne potrebe korišćenjem odobrene količine struje. Ovo se uobičajeno može koristiti kod kupaca kod kojih postoji dug za električnu energiju, a da se kupac ne isključuje potpuno sa mreže. Potrošačima je ovim onemogućeno da ulaze u veliku potrošnju i dobijaju visoke račune, koje nisu u mogućnosti da izmire, a snabdevačima pruža priliku da vrše isporuku struje bez prekida ka potrošaču.


Generali: Osam godina poslovanja

Prvo društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom u Srbiji, Generali, obeležilo je osmu godinu poslovanja. Društvo upravlja sa dva dobrovoljna penzijska fonda – Basic i Index. Imovina fondova iznosi više od šest milijardi dinara, što čini više od četvrtine tržišta dobrovoljnih penzijskih fondova. U 2013. godini Fond Generali Basic zabeležio je prinos iznad proseka industrije, a u fondovima Generali Basic i Generali Index štedi gotovo 50.000 članova. "Od početka poslovanja svim članovima preporučujemo da malim uplatama u dugom vremenskom periodu obezbede svoje prihode za penziju. Sa trenutnom fiskalnom konsolidacijom i merama koje se odnose na smanjenje penzija jasno je da će svako morati da preuzme ličnu odgovornost za svoju štednju za treće doba. Štednja u penzijskom fondu nije luksuz nego je neophodnost", izjavila je Nataša Marjanović, izvršni direktor Generali Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom.


NLB: Nagrada milion dinara

NLB banka Beograd je za najbolji projekat 3. konkursa u oblasti organske proizvodnje i prerade hrane proglasila "Bio baštu Čikoš" Arpada Čikoša iz Totovog Sela kod Kanjiže, kome je uručena nagrada u vrednosti od milion dinara. Konkurs je trajao od maja do septembra, a pravo da učestvuju imali su individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom. Projekti su morali biti u skladu sa svim načelima sertifikovane organske proizvodnje i prerade hrane. Gazdinstvo Arpada Čikoša prostire se na 17 hektara zemlje, gde se gaji više od trideset vrsta sertifikovanog organski proizvedenog povrća. Od prerađenih proizvoda se proizvodi organska zimnica: pasterizovani karfiol, cvekla, krastavac i paprika, kao i sokovi od cvekle i šargarepe.


Petrol: Najsavremeniji terminal TNG

Slovenačka kompanija Petrol realizovala je u Smederevu grinfild projekat vredan pet miliona evra, koji omogućava skladištenje 3000 kubnih metara tečnog naftnog gasa (TNG) i predstavlja najsavremenije tehnološko postrojenje ove vrste u Republici Srbiji. Ključna prednost novog terminala je njegov geografski položaj, tako da je snabdevanje TNG-om omogućeno vodnim, železničkim i drumskim transportom ili kombinacijom svih tipova transporta prilikom prijema ili ekspedicije proizvoda.


Raiffeisen banka: Priznanje "Banka godine u Srbiji"

Raiffeisen banka je ovogodišnji dobitnik nagrade "Banka godine u Srbiji", koju dodeljuje ugledni finansijski magazin "The Banker". Ovo je šesto priznanje za najbolju banku koje je ovaj poznati britanski magazin dodelio Raiffeisen banci tokom 13 godina njenog poslovanja u Srbiji. "Ponosni smo na činjenicu da treći put ove godine dobijamo nagradu prestižnih finansijskih magazina za najbolju banku u Srbiji. I u ovim ekonomski turbulentnim godinama mi smo banka izbora za više od pola miliona građana, domaćih i stranih investitora i multinacionalnih korporacija, što je najbolji dokaz da smo prihvaćeni kao odgovoran i profesionalan partner", izjavio je tim povodom Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke a.d. Beograd.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

"Vreme uspeha!" je redovni podlistak nedeljnika "Vreme", izlazi svakog prvog četvrtka u mesecu. Uređuju: Aleksandar Aleksić i Radmilo Marković.

Podlistak u PDF-u