Loader

UVOD

Podrška odgovornom izveštavanju o pravosuđu

20.novembar,15:05

Tekstovi koje je nedeljnik "Vreme" u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji objavio u okviru projekta "Podrška odgovornom izveštavanju o pravosuđu"

Ne samo da „nova“ Vlada Srbije i novo-staro Ministarstvo pravde nisu ispravili niti jednu grešku neuspešne reforme pravosuđa (započete krajem 2010. godine), nego je stanje – posebno poslednjih meseci – dodatno pogoršano i može se konstatovati da je ceo sistem pravosuđa dodatno urušen.

Sudovi su i dalje pretrpani predmetima, sudije pod pritiskom (sve češće i vidljivije i od vlasti i od medija pod kontrolom vlasti; vidjeti slučaj predsednice Društva sudija Dragane Boljević i sudije Vučinića, Informer, 24. septembar), Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca i dalje deluju u istom (spornom) sastavu.

O i dalje nerešenom statusu pravosudne administracije da se i ne govori, stanje je još gore nego što je bilo početkom godine.

Starim problemima pridruženi su i novi: aktuelni štrajk advokata pokazuje da je novo pravosudno zanimanje, javno beležništvo, umesto da relaksira bar neke od problema kojima je pravosuđe opterećeno, donelo nove probleme. Kad je o advokatima reč, njima je (protivustavno) iz područja delovanja izuzeto više segmenata njihovog posla (sklapanje ugovora, testamenti, ugovori o doživotnom izdržavanju, kao i svi poslovi prometa nekretninama), dok su im usput višestruko (u nekim slučajevima i 300 posto) povećani porezi.

Građanima je oduzeto pravo da biraju advokata od poverenja, na primjer, već moraju svoje imovinske poslove obavljati kod notara i to po višestruko višim cienama (taksama). Osim toga, mnoge stvari oko formiranja notarijata nisu u skladu sa zakonom: od promene uslova polaganja ispita, do nejasnih kriterijuma izbora imenovanih notara, pa i do samog formiranja Javnobeležničke komore: po zakonu je za to bilo neophodno sto imenovanih javnih bilježnika, a imenovano ih je 94 (iako je oko 180 kandidata od 2012. godine položilo notarski ispit, oni prvi kandidati po težim kriterijima i po „strožem“ Pravilniku o polaganju ispita), s time da ih je imenovala ista komisija koja ih je i ispitivala u nekoliko poslednjih rokova.

Tu su i problemi privatnih izvršitelja, koji su zaduženi za naplatu dugova građanima, ali ne i preduzećima koja – pogotovo ona u vlasništvu države – svoje dugove, čak niti one za platu radnicima, ne plaćaju; među ostalima, zato što su sudovi spori i što se na pravosnažnu presudu čeka godinama, a i nakon toga je vrlo teško doći do izvršenja. Za razliku od građana, kojima zbog dugova sve češće na doboš ide imovina, čak i stanovi.

Stavovi izrečeni na sajtu „Podrška odgovornom izveštavanju o pravosuđu“ pripadaju isključivo autoru i njegovim saradnicima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS-a u Srbiji.


Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve