Loader

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Obrenovac – Novac za medije prema minutaži

20.novembar,12:02

Opština Obrenovac na godišnjem nivou iz gradske kase za medije izdvaja u proseku od oko 12 miliona dinara što je 0,6 odsto ukupnog budžeta. Najviše dobija privatna televizija, "Studio Mag", više i od Radio "Obrenovca" koji je u državnom vlasništvu

Novac koji „Studio Mag“ dobija iz budžeta opštine predstavlja skoro 90 odsto ukupnih sredstava koje lokalna vlast izdvoji za medije u toku godine, ostalih deset odsto raspoređeno je na ostale medije. Pored TV Mag na budžetu opštine su Radio „Obrenovac“, radio „Rom“, mesečne novine „Obrenovačka hronika“ i produkcijska kuća „Mag plus“. Status televizije Mag najbolje oslikava podatak da radio „Obrenovac“ dobija deset puta manje a radio „Rom“ čak 27 puta manje novca iz opštinske kase.

Privatna Televizija „Studio Mag“ je u vlasništvu Miroslava Paunovića. U periodu od 2012. do 2014. godine ovaj privatni mediji je iz gradske kase dobio ukupno 26,7 miliona dinara. Paunović je sa opštinom Obrenovac potpisao ugovor kojim se uz određenu nakandu obavezao na praćenje rada lokalnih vlasti i izveštavanje javnosti o tome. U 2012. godini televizija „Mag“ je dobila 7,7 miliona dinara. Taj iznos je već sledeće godine bio veći za 2,4 miliona dinara dok je u 2014. za prvih devet meseci „Magu“ isplaćeno 8,6 miliona dinara. Inače, na opštinski novac svakog meseca računa producentska kuća „Mag plus“ koja se u Agenciji za privredne registre vodi kao vlasništvo Radmile Paunović, supruge vlasnika Televizije „Mag“.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da su sa svim medijima potpisani ugovori o saradnji i sredstvima na koje mogu da računaju svakog meseca a da je podela novca jasno definisana po stavkama.

Jasno definisana podela novca: Miroslav Čučković, predsednik Opštine Obrenovac
Jasno definisana podela novca: Miroslav Čučković, predsednik Opštine Obrenovac

„Koliko će ko dobiti sredstava zavisi od količine materijala, minutaži ili veličini teksta koji se objavljuju o radu lokalne vlasti. Na primer, novine ‘Obrenovačka hronika’ izlaze jednom mesečno i po ugovou imaju obavezu da na dve strane objave tekstove o radu opštinskih vlasti. Za to im se isplaćuje 28.000 dinara mesečno“, objašnjava Čučković.

„Rom“ radiju opština u proseku godišnje isplati oko 350.000 dinara. Njihova obaveza je da svakog dana u svojim informativnim emisijama jedan minut programa posvete radu lokalnih vlasti i manjinama. Na isti način, tvrdi Čučković, obračunava se i novac koji televizija „Mag“ dobija svakog meseca.

„Televizija prema ugovoru koji je sklopila sa opštinom ima obavezu da prati sve aktivnosti opštine i to se emituje svakog dana u emisijama „Obrenovac danas“ , „Razglednici“. Za to plaćamo mesečno 680.000 dinara. Sve ugovore, odnosno visinu sredstava odobrava opštinsko veće“, kaže predsednik opštine Obrenovac.

„Studio Mag“ ima veliku prednost u odnosu na ostale jer je reč o jedinoj televiziji na teritoriji opštine Obrenovca, a po pravilu političari nekako uvek više vole da se slikaju nego da se čuju. Od kada je osnovao TV stanicu „Mag“, vlasnik, Miroslav Paunović nema konkurenciju na lokalnom tržištu pa takav status ima i u podeli „kolača“ iz gradske kase.

Ono što je izvesno jeste da će se situacija teško promeniti kada od početka godine počnu sa radom nezavisne Komisije koje će odlučivati o dodeli sredstava iz gradske kase medijima, jer prave konkurencije nema.

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Trošenje javnog novca za lokalne medije“ Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom „Vreme“.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve