Loader

Finansiranje lokalnih medija – Valjevo

Udruženja za protok informacija

13.novembar,18:54

Mada u Gradskoj upravi za društvene delatnosti kažu da su do 15. januara naredne godine abonenti sredstava dužni da opravdaju da su ona namenski trošena utisak je da se time samo zadovoljava zakonska forma

Valjevo je, kako ponosno vele u Gradskoj upravi, među prvima u Srbiji prešlo na tzv. Projektno finansiranje medija. Sredstva se opredeljuju iz Gradskog budžeta, a na osnovu predloga Komisije za utvrđivanje predloga za sufinasiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Rešenja za dodelu sredstava donosi, potpisuje, gradonačelnik.

Za 2012. godinu „Vujić“ televizija je dobila 1.500.000 dinara, „Radio 014″ 750.000, Informativno preduzeće „Centar“ 800.000, Privredno društvo za trgovinu, usluge i protok informacija „Vinogradina“ 270.000, Udruženje građana „Romski centar za demokratiju“ 250.000, Radio pravoslavne eparhije valjevske „Istočnik“ 200.000, te agencija za marketing „Akter“ 227.500 dinara.

Slično je bilo i 2013. godine. „Vujić televizija“, projekat Gradske manifestacije, je dobila 1.900.000, Radio 014, za Valjevo me čuva, 750.000, „Vinogradina“, za Kolubarsko poselo, 300.000, Centar za unapređenje položaja Roma, za Borimo se protiv nasilja, 250 000, Radio Istočnik eparhije Valjevske, za organizovanje tribina Pravoslavlje i mladi, 300 000, RTV Marš, za projekat Izlaz, 450 000, Dijalog tim, Net informisanje javnosti o realizaciji strateških dokumenata u Valjevu, 50 000.

Mada u Gradskoj upravi za društvene delatnosti, koja je nadležna za ovu oblast, kažu da su do 15. januara naredne godine, u odnosu na godinu za koju su dobijena sredstva, abonenti sredstava dužni da opravdaju da su ona namenski trošena, i to sa relevantnom računovodstvenom dokumentacijom, utisak je da se time samo zadovoljava zakonska forma. Primera radi, u izveštaju za 2012, koji nam je dostavljen, uopšte nije navedeno za koje projekte su ih mediji dobili, dok je u izveštaju za 2013. ta forma zadovoljena. Utisak je i da Komisija, sastavljena od pripadnika skupštinske većine, nema kapacitet za relevantno odlučivanje, da se mnogi od finansiranih „centara“ i „privrednih društava za trgovinu i usluge“ teško mogu i nazvati medijima, a da bi mnogi koji se „ispravno“ zovu teško prošli esnafsko veštačenje, pa tako, u najmanju ruku, bode oči i podatak da su redovni korisnici sredstava Radio 014, koji je, ne samo programski, „priključen“ na SPS, kao i Radio eparhije Valjevske, koji se redovno preporučuje organizovanjem Pravoslavnih tribina. Kako se nema kapaciteta ni za proveru realizacije programa za koji se daje novac, Gradskoj upravi je očito samo važno da dobije računovodstvene izveštaje, kako, eventualno, ne bi imali problema sa budžetskim inspekcijama.

Zanimljivo je da je Gradska uprava, u aprilu, poništila Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti informisanja. Naime, Ustavni sud je doneo odluku da Pravilnik o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata u oblasti informisanja, koji je 17. januara 2012. donela načelnica Gradske uprave, nije u saglasnosti sa Ustavom. Tako je odgovoreno na zahtrev o oceni ustavnosti Radio Patka, koga mimioišla sredstva, jer Pravilnik o finansiranju može donositi samo Skupština grada, a ne načelnica. Gradska skupština je ispravila propust, i na sednici u julu 2014, usvojila Pravilnik koji uređuje projektno finansiranje medija iz budžeta. Novost je što su, među onima koji imaju pravo da konkurišu, elektronskim i internet medijima, pridodate i dnevne i periodične novine koje su upisane u spisak javnih glasila. Na okolnost reagovanja Ustavnog suda, u Gradskoj upravi kažu da nije bio sporan Pravilnik, već to ko ga je doneo, te da su nedostaci ispravljeni po preporuci koju su dobili.

Tako su se stekli zakonski uslovi i za dodelu sredstava za 2014, o čemu je rešenje doneto u septembru ove godine. „Vujić televizija“, projekat Manifestacije grada, je dobila 1.430.000 dinara, Radio 014, Naš grad naša stvar, 480.000, Društvo za proizvodnju, promet i usluge „Form system“, za Izveštavanje o radu organa grada, 142.000, RTV Marš, projekat „Izlaz“ II, 350.000, TV Valjevo Plus, za „Hajde da…“ 210.000, Radio pravoslavne eparhije, za trribine Pravoslavlje i mladi, 70.000, projekat „Kolubarska Posela“, Privrednog društva za trgovinu, usluge i protok informacija „Vinogradina“ d.o.o, 175.000 dinara…

Specifičnost Valjeva je i u tome što je većina sredstava za informisanje, opredeljenih iz budžeta, otišlo u Javno preduzeće Radio Valjevo, koje je davno, i po zakonu, trebalo biti privatizovano. Od 11.336.000 opredeljenih za ovu godinu, Radio Valjevo je dobilo 6.000.000, plus 936.000 „za naknadu štete“. Svim ostalim medijima, koji su prošli na Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, pripalo je 3.500.000. Pola miliona manje nego prethodne godine.

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Trošenje javnog novca za lokalne medije“ Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom „Vreme“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve