Loader

Uhapšen Dragoslav Kosmajac

13.novembar,10:13

U Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. navedeno je da prema podacima MUP-a, povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi, odakle, navodno, organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje kokaina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje Zapadne Evrope.

U svojoj kući u Beogradu hapšen Drgoslav Kosmajac, a takođe i još sedam osoba srpskog državljanstva osumnjičenih za saučesništvo (četvorica su uhapšena u Sremskoj Mitrovici, a ostali u Beogradu), rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare u Palati „Srbija“ 9. novembra ujutru.

Kosmajac se sumnjiči za izvršenje krivičnih dela poreska utaja, zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, prevara, protivpravno zauzimanje zemljišta u sticanju sa krivičnim delom falsifikovanje isprave, precizirano je u policijskom saopštenju.

U Beogradu su uhapšeni i D. M. (59), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, M.R. (42), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja pomaganjem i V. B. (64), zbog krivičnog dela prevara.

Istoga dana, u Sremskoj Mitrovici su uhapšeni B. Š. (51) i Ž. Š. (54), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave, kao i B. S. (37) i D. J. (49), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

tar MinisStefanović se zahvalio svim državama u okviru Interpola kao i radnoj grupi u MUP-a, koja je formirana 25. juna, piše sajt RTS-a pod naslovom Uhapšen Dragoslav Kosmajac

Dragoslava Kosmajca (61) je pre nekoliko meseci premijer Aleksandra Vučić označio kao najvećeg narko-dilera u Srbiji. (Videti takođe tekst: Stanje u policiji i slučaj Šarić na sajtu Vremena od 20.06.2014 u kome o odnosu policije prema Kosmajcu govorio premijer Vučić („Svi se, bre, plaše i svi ćute o tome da ljudi iz policije i drugih službi imaju kontakte sa njim…“), a predsednik Srbije Nikolić – o tome da kriminalne grupe i dileri drogom imaju doušnike i saučesnike u policiji i tako izbegavaju suočavanje sa zakonom…)

Krivična dela za koja se oni terete su od podstrekivanja na izvršenje krivičnih dela do poreske utaje, javio je radio Slobodna Evropa.

U Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. navedeno je da je Kosmajac jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama, te da je, prema podacima MUP-a, povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi, odakle, navodno, organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje kokaina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje Zapadne Evrope.

Slučaj Kosmajac – balkanski Al Kapone, sajt RTS piše 9. novembra, pozivajući se na podatke MUP-a, da Kosmajac „sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti sa osobama koje neposredno vrše navedene poslove», da se ne pojavljuje se mnogo u javnosti, da živi na Zvezdari u jednoj od svoje četiri kuće, da odatle i vodi posao sa izgradnjom stanova na celoj teritoriji ove beogradske opštine, a da se sumnja da je novac od trgovine narkoticima investirao upravo u stanogradnju.

Kaže se još da su Kosmajčevo ime pominjali i svedoci saradnici i optuženi u postupcima protiv „zemunskog klana“ imenujući ga kao osobu od koga su pripadnici „zemunskog klana“ nabavljali drogu, a takođe da je Dejan Milenković Bagzi tvrdio da je 5. oktobra 2000. oružje ukradeno iz SUP-a Stari grad s Ljubišom Buhom Čumetom odneo u Kosmajčevu kuću na Zvezdari.

Akciju „Sablja“ posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 2003. godine je izbegao pobegavši u inostranstvo, nakon što je navodno dobio informaciju da će biti uhapšen.

Navodi se još da je policija u januaru ove godine u akciji „Grom“ pretresla kuću Dragoslava Kosmajca u Žabljačkoj ulici na Zvezdari, da tom prilikom, nije pronađena droga, ali da jesu četiri pištolja i puška, zbog čega su na razgovor privedeni i Dragoslav i njegov sin, te da je utvrđeno da je oružje registrovano na Kosmajčevu suprugu i sina.

Kaže se još da najviše imovine Kosmajac navodno ima na beogradskoj opštini Zvezdara, gde i živi, da je ime Kosmajca i članova njegove porodice registrovano na čak trinaest adresa u Beogradu, na kojima su kuće, stanovi, saloni, radionice, da je Kosmajac vlasnik ili suvlasnik 31 stana, ukupne površine 2.700 metara kvadratnih, te da Radna grupa MUP-a koja je istraživala Kosmajca, ukazuje da on samo u Beogradu ima stanove, kuće, lokale i zemljište u vrednosti od 10,7 miliona evra.

Pored brojnih stanova manje i veće kvadrature, Kosmajac poseduje u stopostotnom ili manjem vlasništvu i šest lokala čija je ukupna površina 900 kvadrata, procenjenih na 1,1 milion evra. Takođe, na njegovo ime se vode i 43 parcele od 15 hektara vrednosti od 6,1 milion evra.

Navodi se takođe da je Kosmajac bio pobegao u Crnu Goru sa slovačkim pasošem, koji mu je kasnije poništen.

Pozivajući se na pisanje drugih medija sajt RTS takođe navodi da je Kosmajac karijeru započeo tako što je prijatelje slao u Italiju da prevoze automobile u kojima je prethodno krio i po 20 kilograma droge, da bi zatim stigao i do Južne Amerike, da su njegova svetska karijera, kontakti s kolumbijskim kartelima, bogatstvo i moć bili u Srbiji poznati samo vrhu podzemlja – Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Ljubiši Buhi Čumetu, s kojima je devedesetih godina izgradio saradnju u distribuciji droge, a da je desetak godina kasnije, započeo saradnju s Darkom Šarićem…

Ministar policije Stefanović je Kosmajčev slučaj uporedio sa istragom FBI i hapšenjem Al Kaponea, podsetivši da je i on „pao“ na utaji poreza RTS.

Pod naslovom Uhapšen Dragoslav Kosmajac: Kako smo uhapsili srpskog Al Kaponea Vesti online takođe prenose da je ministar policije Stefanović novinarima ispričao da je radna grupa za istragu formirana 25. juna i da se istraga vodila u pet pravaca, i da je istragu protiv Kosmajca uporedio sa istragom protiv Al Kaponea, koga je FBI stavio na listu najtraženijih osoba, pa je 1931. uhapšen i zbog utaje poreza osuđen na jedanaest godina robije i kasnu od ondašnjih 30.000 dolara.

„Bilo je komplikovano ući u sve finansijske tokove, ali kao što se sećate i kod drugih kriminalaca u istoriji, prvi korak u njihovom hapšenju bile su finansijske istrage koje su otkrivale nedostatke u poreskim izveštajima i poreklu imovine, tako je bilo i kada je FBI hapsio Al Kaponea…

I dalje traje sveobuhvatna provera imovine Dragoslava Komsajca i povezanih lica u inostransrtvu i očekujem da ćemo u narednim mesecima imati još detaljnije informacije vezano za ovaj pravac istrage“, najavio je Stefanović, rekavši da očekuje da će mu sud odrediti pritvor, s obzirom da mu je zbog štrajka advokata određen branilac po službenoj dužnosti.

Sajt lista Politika 9.11.2014. piše da su Kosmajcu i ostalima postavljeni branioci po službenoj dužnosti, koji su odlučili da rade, s obzrom na to da su advokati već dva meseca u štrajku…

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve