Vreme
Gugl Inboks ili kad bi keva bila mobilni


Autor
piše:
Zoran
Stanojević

Za slučaj da to niste već i sami shvatili, najveće i najmanje kompanije na svetu bore se za tri stvari koje stalno nosite sa sobom, vaše poruke, pažnju i mobilni telefon. Procena je da se na uređaju koji nosimo u džepu susreću sve naše životne aktivnosti. Samo je potrebno smisliti način kako da te tri stvari spojimo u jednu neizbežnu aplikaciju.

Put do osvajanja ta tri plena vodi preko kombinovanja što veće baze korisnika i neke vrste društvene mreže. Zato je Fejsbuk kupio WhatsApp i isturio nam svoj novi Mesindžer na ekran mobilnog telefona. I zato Gugl lansira novi servis, Inbox, kojem je baza Gmail, ali su mu ciljani dometi mnogo veći.

Inbox bi u sebi trebalo da spoji sve ono što prosečan čovek radi u toku dana. Najpre mejlove koje primate, bilo da su u pitanju desetine ili stotine. Ova aplikacija će ih bolje sortirati i za vas izvlačiti najvažniju informaciju u tom trenutku. Autori obično za primer uzimaju avionsku kartu pa objašnjavaju da će vas Inbox pravovremeno upozoravati na dan i vreme poletanja, tako što će takvu informaciju prepoznavati u poruci čak i kada vi na nju zaboravite. Isto važi i za zubara ili neki drugi sastanak.

Ono što je promena u odnosu na ostavljanje poruke samome sebi, što ste i do sada mogli da radite, jeste to da poruku možete ostaviti sami sebi, ali mogu vam je ostaviti i "prijatelji". Što je zgodno ako let kasni ili se sastanak odlaže. Ako ste u nekom sistemu, a obično jeste, onda vas informacija pronalazi automatski. Ako niste u sistemu, od sada ćete biti. Kreiraće ga vaš Inbox i u njega uvući sve vaše kontakte. Tako da će vas upozoravati ukoliko ste napravili dupli dogovor.

Osim što će biti način za razmenu poruka, Inbox će, dakle, biti i organizator vašega života. Pravovremeno će vas porukama upozoravati na dogovore, potrebe, ali i na rasprodaje i zanimljive događaje koji su vam u blizini. Ako se dobro umreži i poveže sa GPS-om, može vam pomagati i u kretanju kroz saobraćaj, tako što će vas obaveštavati na kom mostu je manja gužva. Jer prepoznaje da ste u pokretu, vidi gde ste se zaputili (sledeća obaveza) i to kombinuje sa informacijama iz auto-moto saveza.

Konačno, Inbox obećava bolju organizaciju poruka. Mejlovi sa, na primer, računima lepiće se jedan za drugi kako bi vam bilo lakše da ih pronađete. Zapravo, moći ćete da ih grupišete po kriterijumu koji vam odgovara. Ukoliko ste u opasnosti da zakasnite sa nekom uplatom, taj mejl će vam zahvaljujući sistemu za upozoravanje iskočiti na ekran pravovremeno i upozoravati vas na svoje postojanje sve dok problem ne rešite. Mada bi bilo dobro da ova opcija ima mogućnost ignorisanja, ako im je do korisnika u Srbiji.

Inbox još nije masovno dostupan, samo je najavljen i u procesu je testiranja. Možete se prijaviti na inbox@gmail.com ako želite da vas dodaju na listu.

Ako bude uspešan, sistem bi mogao da postane obaveza, naročito zaposlenih, kao što su mobilni telefon ili imejl. To što vam je neko poslao poziv (račun) u Inbox smatraće se dovoljnim obaveštenjem jer će vas pronalaziti na svakom uređaju na koji se ulogujete. A ko nije ulogovan, taj neće postojati.