Istraživanja >

S onu stranu naslova

U sve tri kategorije istraživanja Vučić i SNS ubedljivo vode, ali i u sve tri su zabeležili pad

"Naslov je pola teksta" – glasi stara istina koju zna i obično obilato koristi svaki novinski urednik. No, ta je formula važila još u vreme kada je (novinski) Bog hodao zemljom, a javna i pisana reč bila cenjena i imala težinu. U međuvremenu je ta proporcija promenjena, razume se, na štetu teksta. Hoću reći, danas je naslov – uz pripadajuću opremu – doslovno sve. A tzv. tekst, to jest, "ono sitno, što niko ne čita" (čast izuzecima!) tu je samo da posluži kao neophodna popuna prostora između naslova i slika. Srpski mediji i urednici međusobno se razlikuju samo po tome što je kod jednih ipak poželjno da naslov bude u nekoj smisaonoj vezi sa tekstom, dok kod drugih to baš i ne mora biti slučaj.

Ove poznate činjenice setio sam se ponovo jutros gledajući kako su srpski mediji preneli rezultate najnovijeg istraživanja "Nove srpske političke misli", koje smo Slobodan Antonić i ja prezentovali u ponedeljak u Medija centru. "SNS ubedljivo prva". "Vučić i dalje daleko ispred svih!" S jedinom varijacijom da se ova dva naslova negde javljaju odvojeno, a negde su kreativno sastavljeni.

I to je to. Džaba desetine tabela i grafikona, džaba skoro sat vremena analize rezultata i metodologije, džaba komparacije. Pri tome, da ne bude nesporazuma, naslovi nisu pogrešni, ni falsifikovani. (Dakle, dobro smo prošli.) SNS zaista jeste ubedljivo prvi, i Vučić je zaista i dalje daleko ispred svih. To smo objavili gradu i svetu, svesno se izloživši optužbi revnosnih

Pa, šta se onda bunim? Moglo je i gore, zar ne? Apsolutno je moglo – a često je i bivalo gore – u tome i jeste problem.

Elem, davanje-menjanje naslova jeste "sveto" i "prorodno" uredničko pravo, kojim se i sam često koristim. Ali me fascinira manifestovana urednička unisonost i, takoreći, kongenijalnost. Jer poenta je što su se iz prezentovanog materijala najmanje jednako legitimno, a verovatno i legitimnije (pogledati pažljivo priložene uporedne tabele za jul i oktobar!) mogli izvući i sledeći "hedovi" – "SNS u padu, SPS i Dačić u porastu" "Vučić i SNS opali za preko tri odsto". "Opada podrška Vučiću i naprednjacima". "PUPS se istopio na penzijama i vrućini". "Tomislav Nikolić u zoni statističke greške".

Sve to kazuju priložene brojke, a manje-više, to je sve i rečeno na pomenutoj konferenciji. Pogledajte ih još jednom pažljivo: u sve tri kategorije istraživanja Vučić i SNS ubedljivo vode, ali i u sve tri su zabeležili pad. Bolan za medijske čuvare "lika i dela", ali nedovoljan za one koji jedva čekaju da uskliknu "gotov je" – i priključe se opozicionom talasu kada on postane bezbedan i pobednički. A pri tome je istraživanje rađeno između 10. i 15. oktobra, dakle, PRE rebalansa budžeta i PRE stupanja na snagu "bolnog, ali neophodnog" smanjenja plata i penzija.

Ukratko, mislim da će biti vrlo zanimljivo videti rezultate našeg decembarskog istraživanja, kao i naslove vesti kojima će ono biti predstavljeno u srpskim medijima. Razume se, ako naslova, odnosno vesti uopšte bude.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA