Autor

tv manijak >

Na nebu, na zemlji i na kablu

Borba televizija za prestiž u kablu jeste borba za poziciju "u osnovnom paketu". Važno je da signal vaše TV stanice dospe u osnovnu ponudu kablovskih distributera, tako da vas pretplatnici vide bez doplaćivanja. Pa niste valjda pornić!

Borba oko pomeranja "Utiska nedelje" sa zemaljskog na kablovski kanal B92 info otvorila je još jednu dilemu u Srbiji – antena ili kabl? Iako je kablovski prijem signala već dominantan, mereno prema broju gledalaca, pogotovo ako se posmatraju urbane sredine gde je kupovna moć gledalaca nešto veća. Mreža kablovskih distributera, ako imate priliku da je vidite, surovo potvrđuje kako su TV kapilari gušći gde je više para, dok u siromašnim krajevima jugoistočne Srbije signala uglavnom nema.

Okasnelu digitalizaciju najavljuje neverovatno neinventivan i primitivan spot na TV kanalima, koji sugeriše da će slika biti kao posle brisača na šoferšajbni automobila. Možda je poruka spota ipak iskrena, sadržaj te kristalne slike biće jednako besmislen, starinski i ocvao. Autori kao da su sebi zadali cilj da 2014. naprave animaciju u stilu ZX spectrum iz 80-ih. Potpun uspeh, Bolji život u digitalnoj verziji!

Kablovska distribucija je svakako budućnost, ali je to na tržištu postavilo nova pravila. Vlada već najavljuje da će digitalne prijemnike signala možda besplatno obezbediti za stotine hiljada gledalaca. Ti siromašni birači su takođe važni, dobro je investirati u sirotinju kada su TV prijem i TV program u pitanju.

Pre digitalizacije, Srbijom je buktao rat za distribuciju kablovskih mreža. Žice su visile od zgrade do zgrade, kanali su kopani, a provlačio se kabl i kroz PTT vodove. Setio sam se priloga na RTS-u o specijalno dresiranoj kuci (mislim da se zvala Aska) koja je umela da nanjuši najbolji put od šahta do šahta. Aska onjuši, a posle radnici provlače kablove.

Trka je počela, a prvi krug u zauzimanju prostora na kablu izveo je, naravno, Pink. Desetine njihovih kanala, od erotike do politike, pojavile su se u ponudi, pa su frekvencije zauzete. Borba za prestiž u kablu jeste borba za poziciju "u osnovnom paketu". Da pojasnim. Važno je da signal vaše TV stanice dospe u osnovnu ponudu kablovskih distributera, tako da vas pretplatnici vide bez doplaćivanja. Pa niste valjda pornić!

Sledeća bitka se vodi oko pozicije na spisku kanala, jer ne umeju svi korisnici da naprave sopstveni raspored. Ako može, super je da ste jednocifreni.

Moj kablovski provajder (lepa srpska reč), da ne kažem diler, grupisao je kanale tako da su digitalni na kraju spiska. Ipak, među domaćim programima primetio sam neke anomalije koje nisu plod slučajnosti.

Svi veliki dileri nude vam, recimo, Palmu plus iz Jagodine ili Best iz Zaječara u osnovnom paketu, što ovim lokalnim TV stanicama daje gledanost ravnu nacionalnim programima. Gle čuda, u tim opštinama stoluju Palma i Mirković, obojica važni funkcioneri vladajuće koalicije. Ono što je vidljivo na dotičnim TV programima jeste potpuna kontrola i apsolutna odanost Predsedniku opštine, do obožavanja. Mali Vučići na lokalu i na kablovskoj. Ovi kanali su, po broju i tretmanu, stavljeni ispred visokoprofesionalne televizije Al Džazira Balkans, koja nije u osnovnom paketu, a čiji program obuhvata dopisništva i vesti iz celog regiona.

Kablovska televizija je bila izazov i za produkciju Grand. Iako su otvorili svoj kanal, ipak su se odlučili za zemaljski kanal i TV Prvu. Popović nije imao vremena da čeka razvoj kablovskog tržišta, a verujem da je namera bila da se Grand vidi u svakoj tački i bez antene. Glavni takmac, a to je Pink, bitku sa Grandom bije još uvek na zemaljskom terenu, gde imaju kontrolu nad marketingom. Kablovska se tu još posmatra kao privilegija. Primer za ovakav stav je neuspeh megalomanskog projekta TV Nove, koja nije uspela da sa kabla uđe u etar na nacionalnoj frekvenciji.

Danas postoji samo kao kablovska egzotika. Jedina oblast koja je od početka bila praćena na kablovskim kanalima je sport. Tu doslovno važi pravilo da gledate onoliko koliko platite od Sport kluba, preko Eurosporta do Arena sporta. Muška priča.

Uskoro će sa emitovanjem programa početi i kanal N1, kao informativni kanal u ponudi distributera SBB. Pošto se radi o kompaniji sa američkim kapitalom, videćemo kako se vlast odnosi prema Amerikancima u Srbiji. Naročito ako pokažu potrebu da zauzmu kritički diskurs. N1 je doživeo premijeru još pre početka emitovanja, kada je potpisan kao vlasnik famoznog snimka prebijanja Vučićevog brata. Ispade da se uvek oko 5. oktobra u Srbiji porodi novi TV kanal.

Da podsetim zaboravne, bitka za "Utisak nedelje" odvija se baš ovog 5. oktobra, na 14. rođendan Televizije B92. Televizija čija prva slika je bila snimak Beograda iznad kojeg se vio dim i koja je emitovala slike slobode sa beogradskih ulica, danas nema prostora za emisiju Olje Bećković. Da bizarnost bude veća, SBB je baš oko 14. rođendana odlučio da iz svog osnovnog paketa ukloni B92 info, koji je Olji nuđen kao "sjajna alternativa i profesionalni izazov". Bez distribucije putem najvećeg provajdera, B92 info je praktično nevidljiv. Ponovo voda u kablovskom kanalu, kakva ironija!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST