DRAMATIČNA SCENA: Sukob "Kobri" i Žandarmerije, pretučeni Andrej Vučić

Nastavak afere braće Vučić >

Jedanaest minuta i dvadeset pet sekundi u haustoru

Fragmenti video-snimka Žandarmerije koji su se pojavili u utorak na sajtu "Blica" otvorili su više pitanja nego odgovora oko incidenta od nedelje 28. septembra, kada su se dohvatili žandarmi, Andrej Vučić i vojni policajci. Taj snimak je musav, loše montiran i ne odgovara na ključno pitanje: kako je incident započeo. Zato, međutim, otvara neka druga pitanja

To što se može videti u tih dvanaestak minuta na sajtu "Blica" samo je finale glavne radnje, uzbudljivo doduše, ali nakon toga nismo nimalo pametniji kad je o početku i uzroku incidenta reč. Sada se treba vratiti malo natrag, na nedelju, 28. septembra, oko podne: tada se pojavila vest da je u haustoru zgrade u Svetozara Markovića 54 došlo do incidenta između policije i "dva muškarca" od kojih da je jedan "izveden okrvavljene glave", a da je drugi "pretio puškom i predao se nakon desetak minuta pregovora". Nije bilo jasno je li incident povezan sa Paradom ponosa, ali je sve to delovalo nadasve čudno. E-novine su toga dana objavile verziju događaja po kojoj da je reč o "kriminalcima" koje, eto, policija pušta da se odvezu u "audiju".

Ovaj video koji je "Blic" pustio na svom sajtu u utorak uveliko objašnjava taj detalj. Na musavim snimcima, upadljivo loše montiranim, bez hronološkog reda, vidi se nekoliko zanimljivih detalja. Deo radnje odvija se u kolskom prolazu iz ulice ka unutrašnjosti bloka. Tamo stoji noviji "audi" crne boje, registarskog broja BG 027 TK sa upaljenim svetlima, ali i plavo-crvenim prioritetskim svetlima napred i straga. Unutra je vozač, a motor radi (vidi se po instrument-tabli i kazaljci brojača obrtaja). Iz kasnijih dijaloga na snimcima doznajemo da je reč o službenom vozilu Vojno-bezbednosne agencije, tj. njenog bataljona vojne policije "Kobre".

Oko tog vozila i vozača odvija se na snimcima dramatična scena: neko od žandarma viče da vozač "ima pušku" i "metak u cevi"; vozač odbija da napusti vozilo, pokazuje ruke (prazne) i insistira, držeći mobilni telefon, da "pozove šefa". Žandarmerijski snimatelj ("naš operativac", kaže jedan oficir) pokušava da zumira ekran mobilnog telefona, ali ne uspeva da uoštri. Sama okolnost da je vozač – sasvim razborito – uključio plavo-crvena prioritetska svetla sigurno je doprinela smirenju drame: mora biti da to nije bilo ko i bilo čije vozilo; to je i žandarmima jasno. Drama se, očito, smiruje posle energične intervencije višeg oficira Žandarmerije, a montaža premešta radnju u hol, ulaz u zgradu; vide se slike po zidovima, strujomeri i oglasna tabla (tu prolazi i zabezeknuta mlađa građanka, koju puštaju napolje). U holu traje nervozan razgovor sa nadvikivanjem, pomešan sa odlomcima razgovora preko mobilnih telefona i radio-veze sistema tetra. Tu se ne može mnogo toga razabrati, ali je jasno da se zovu više instance, ne bi li se stvar nekako razrešila. Pominje se Božović (očigledno Milenko, komandant Žandarmerije); tu će se pojaviti i načelnik Policijske uprave beogradske Veselin Milić i – kako se čini – uneti neki red. Stvar se završava tako što vozač isteruje taj "audi" unatrag, tri lica sedaju unutra i odlaze između policijskih lendrovera i drugih vozila. Tamo u holu videlo se kako jedno lice krpom briše krv sa glave i Andrej Vučić koji se u jednom trenutku previja od bolova.

E, sad: mi ne znamo je li to onaj snimak koji da je žandarmerijski oficir izvadio iz službene kamere i odneo ga, kako kažu neki od prisutnih; biće da nije, jer da se taj snimak odnosio na sam početak incidenta, pre događaja oko ulaza u Svetozara Markovića 54. Prema tome, mi i dalje ne znamo ključni detalj incidenta: kako je sve počelo, dakle trenutak susreta Andreja Vučića, Predraga Malog i njihove pratnje sa kordonom Žandarmerije. Pojavila se i priča da je taj ključni trenutak snimljen takođe, ali ne samo službenom, već i amaterskom video-kamerom slučajnog prolaznika, ali za to još nema potvrde.

Dakle, mi i dalje ne znamo kako je incident započeo; postoje dve verzije – braće Vučić i žandarma s lica mesta – ali nema dokaza. Vučići tvrde, sa određenim zakašnjenjem doduše, da su ih žandarmi napali na pravdi Boga, samo zbog prezimena; žandarmi tvrde da ih je Andrej napao prvi. Nismo, dakle, nimalo pametniji posle ovog video-uratka, takvog kakav je, osim što se postavljaju neka pitanja.

Kao prvo: odakle službeni crni "audi" VBA, BG 027 TK, sa crvenim i plavim svetlima i vozačem koji čeka, u tom kolskom ulazu u Svetozara Markovića 54? Jesu li se tim vozilom dovezli Andrej Vučić i njegovo društvo? Zatim: po kojoj osnovi je Aleksandar Vučić svom bratu "pozajmio" pratnju vojne policije, te "divne momke" i – očigledno – službeno vozilo, kad Andrej nije štićeno lice? Konačno: postoji li ili ne postoji neki snimak ključnog trenutka – početka incidenta između Andreja Vučića i njegove pratnje i žandarma?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST