Svake godine, početkom septembra, kada Epl predstavi svoje novosti na sakralnoj konferenciji u Kupertinu, IT javnost krene da analizira i upoređuje. Da li su očekivanja opravdana i da li je viđeno nešto novo? U oba slučaja, ako niste Eplov vernik, odgovor je negativan. Uprkos tome, Epl ostvaruje sve bolje poslovne rezultate, iako mu mnogi proriču skori krah. I tako već godinama.

Najveća zamerka Eplu, od onih koji zameraju, jeste drastično povećanje ekrana, odnosno napuštanje "starozavetne" dogme da ekran telefona ne sme imati dijagonalu veću od četiri inča ("Jevanđelje" po Stivu Džobsu). Kako su neki analitičari primetili, ta je zakletva data u vreme kada je ajfon bio telefon sa najvećim ekranom na tržištu. U međuvremenu je po toj osobini dospeo na začelje, navike korisnika su se promenile, te je ponuda dva nova aparata sa većim i još većim ekranom nekako logična. Pod uslovom da izgledaju seksi.

Isto važi i za Epl Voč, koji se očekuje već godinama, ali za koji kompanija očito nije bila spremna do sada. Ne zato što nisu znali kako da ga naprave, već što nije bilo jasno čemu bi služio. Što se vidi iz relativnog neuspeha sličnih uređaja koji se nose na ruci, Samsungovih, Sonijevih itd. Epl Voč biće, suštinski, vaš ključ, nosilac šifri za sve vaše aktivnosti i, što je najvažnije, do svega, vaš novčanik.

Jer je najvažniji proizvod koji je Epl predstavio sistem naplate – Epl Pej (Apple Pay).

Ohrabreni iskustvom sa elektronskom prodavnicom muzike i videa na ajtjunsu, u Eplu veruju da njihova veličina, popularnost i uticaj mogu ljude da privole da se opredele za takozvano beskontaktno plaćanje, to jest da umesto keša ili kartice prislanjaju telefon ili sat na platno mesto (to može biti i drugi telefon ili sat) što bi vodilo razmeni novca. Umesto pin koda, koristio bi se čitač otiska prsta, što bi krađu aparata (novčanika) obesmislilo. Mogli biste da plaćate svuda, od taksija do pijace, a druga strana samo treba da ima sličan telefon umesto posebnog aparata za očitavanje kartica. Uspešnost transakcije garantuje sistem Epl Pej.

Epl nije prvi koji pokušava da napravi elektronski sistem naplate te vrste, ali je prvi koji bi mogao u tome da ima uspeha. Pre svega zbog velikog broja vernika koji žele da taj sistem uspe i biće spremni da ga koriste. Što će povećati šanse ostalih.

Pa i u Srbiji. Jer je samo dan nakon velike promocije u Kupertinu, u Beogradu otvorena Telenor banka. U pitanju je, takođe, sistem naplate, organizovan u državi i zahteva da iza posla stoji nekakva finansijska institucija (banka) sa tekućim računima i svim ostalim mehanizmima odgovornosti. Ali, poslednje što kompanija kao Telenor želi jeste da vam odobrava kredite i minuse (iako će i to morati da radi). Njihova ambicija je da u Srbiji razviju sistem beskontaktnog plaćanja, kao i Epl.

Što u krajnjoj liniji znači da vi sa sobom nećete imati u svakom trenutku sav svoj novac, već i ukupan platni potencijal, koji može biti znatno veći. Ko se u tome bude najbolje snašao živeće bolje nego što mu je propisano, baš kao što je to tokom hiperinflacije uspevalo onima koji su umeli sa čekovima i šticungom. S tom razlikom da se ovde igra po svetskim, a ne po uličnim finansijskim pravilima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST